Ceai și gloanțe

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Primul semn că se schimbă ceva a venit vara trecută. La un protest din Thailanda, martorii au remarcat prezența unor afișe pe care se puteau zări drapelele Hong Kong-ului și ale Taiwanului independent. Aceea a fost prima manifestare fizică a Alianței „Ceai cu Lapte“ care, în esență, înseamnă că activiștii pro-democrație din mai multe state asiatice devin conștienți că mișcările pentru alegeri libere și drepturi civile din țările lor au trăsături comune.

„Acest curent îi va încuraja pe tot mai mulți oameni să dea dovadă de solidaritate internațională în fața amenințărilor cu violența care vin din partea guvernelor”, a explicat Joshua Wong, unul dintre liderii grupărilor antiguvernamentale din Hong Kong. Explicația pentru numele ales e banală – tinerii care activează sub acest steag au decis să folosească numele unei băuturi populare ca simbol al bunei înțelegeri și pentru a sublinia nevoia de dialog. Numele e menit, în același timp, să ridiculizeze brutalitatea autorităților. Ce fel de guvern este acela care se supără pe ceaiul cu lapte?

Alianța „Ceai cu Lapte“ a apărut în aprilie 2020, cînd o celebritate thailandeză s-a văzut confruntată cu nenumărate abuzuri online din partea naționaliștilor chinezi ofensați de sugestia că Hong Kong-ul ar trebui să fie independent. Hashtag-ul a coborît de pe Internet în viața reală și poate fi văzut ori de cîte ori în acea parte a lumii un guvern decide să intervină în forță împotriva propriilor cetățeni.

Iar cel mai recent și tragic exemplu este cel al Myanmar-ului, unde ceea ce părea o lovitură de stat militară acceptată cu resemnare de populație începe să semene tot mai mult cu un conflict civil de proporții. În primele zile după preluarea totală a puterii – în Myanmar, armata n-a fost niciodată în afara ei –, rezistența a fost mai degrabă scăzută. Însă de atunci numărul  de oameni care și-au pierdut viața sub tunurile cu apă, bastoanele și gloanțele Guvernului a ajuns la cel puțin cîteva zeci.

Protestele au crescut în amploare și, odată cu ele, și hotărîrea autorităților de a le opri. Numai duminica trecută, 18 oameni au murit în timpul ciocnirilor cu armata și poliția. Între timp, Aung Sang Suu Kyi, cea mai cunoscută figură a mișcării pentru democrație din țară, a putut fi văzută pentru prima oară de cînd a fost îndepărtată de la putere. Autoritățile militare i-au permis să ia parte la un proces în care este principalul personaj doar ca să-i comunice că au găsit noi capete de acuzare. 

La chemarea protestatarilor birmanezi, la sfîrșitul săpămînii trecute, din Taipei pînă în Melbourne au avut loc manifestații de solidaritate. Peste tot au putut fi văzute însemnele Alianței „Ceai cu Lapte“. În online, hashtag-ul #MilkTeaAlliance a fost folosit de milioane de ori.

Asemeni Primăverii Arabe sau revoluțiilor colorate din estul Europei, în Asia bate un vînt al schimbării. State care cu greu tolerează nesupunerea civică descoperă surprinse nu numai că cetățenii își fac curaj să spună „nu”, dar creează spontan rețele de solidaritate în numele unui obiectiv comun. Acela de a reforma societăți în numele unor principii universal valabile.

Însă dacă valurile pro-democratice care au măturat alte regiuni ale lumii pot servi ca precedent și model, ele sînt, în același timp, și un avertisment. Primăvara Arabă s-a dovedit, pînă la urmă, un eșec. În Egipt, de exemplu, dictatura decrepită a lui Hosni Mubarak a fost înlocuită cu un regim mult mai restrictiv și neplăcut – acela al generalului Abdel Fatah al-Sisi, asiduu practicant al sportului favorit al tuturor dictatorilor – reprimarea Opoziției și a oricărei urme de disidență relevantă. Cît despre estul Europei (Ucraina, Georgia), rezultatele pot fi calificate, cu o oarecare bunăvoință, ca fiind cel mult îndoielnice. 

Însă nici unui regim autoritar nu ar trebui să i se permită să existe fără a i se spune adevărul în față. Și, cu riscuri uriașe, acești oameni din Myanmar, Hong Kong, Thailanda sau Taiwan fac exact acest lucru. Nu e puțin să contești o dictatură militară, un rege cu puteri aproape nelimitate sau un Behemoth cum este statul chinez. Chiar și folosind ironia de sub o umbrelă pe care scrie Alianța „Ceai cu Lapte“.

Curajul activiștilor din această parte a lumii îi va inspira probabil pe alții să lase teama și fatalismul la o parte. Indiferent dacă vor avea sau nu succes, în urma lor rămîne un anume model de comportament care va putea fi invocat și în alte momente sau spații atunci cînd va fi nevoie. Din afara granițelor Myanmarului sau ale Chinei nu poți decît să îi admiri. Sau măcar să le recunoști existența și validitatea argumentelor. Regimurile antidemocratice tînjesc după legitimitatea pe care ele, la rîndul lor, nu vor să o ofere altora. Și nimic nu le enervează mai rău decît să observe că oamenii pe care îi vor reduși la tăcere nu numai că vorbesc, dar sînt și auziți.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vlad alexandru ciurea jpeg
De ce nu este bine să mâncăm seara târziu, înainte de culcare. Dr. Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sângele în creier”
Reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a vorbit despre o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem seara, înainte de a merge la culcare.
sucul jpg
Sucul cu gust neplăcut, dar cu efecte uluitoare, pe care l-au băut jucătorii de tenis la Australian Open. Se poate prepara cu ușurință acasă
Australian Open 2025 s-a încheiat duminică cu victoria italianului Jannik Sinner la masculin (după ce americanca Madison Keys triumfase cu o înainte la fete), dar secretele turneului ies la iveală unul câte unul.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Spital Marius Nasta terapie intensiva ATI COVID19 coronavirus bolnavi octombrie 2021 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
România, ca un bolnav ținut pe aparate. Economiștii spun că am luat-o pe urmele Greciei: „La dobânzile plătite suntem deja în Junk”
România se apropie cu pași repezi de insolvență și riscă chiar falimentul. E avertismentul dat dat de tot mulți economiști importanți. Profesorul Cristian Păun și fostul bancher Radu Georgescu susțin că suntem în pragul colapsului, aproape de situația în care se afla Grecia în urmă cu un deceniu.