Cea mai urîtă faţă a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Campionatul European de Fotbal din Franța a început prost – și nu din punct de vedere fotbalistic. Meciurile sînt chiar frumoase. Nici inundațiile din Paris sau grevele care au paralizat în ultima vreme sectoare întregi ale economiei franceze nu s-au dovedit a fi impedimente de netrecut. Problema este cu suporterii. Decenii de-a rîndul, fotbalul nu a fost scutit de violență nici măcar la competițiile de cel mai înalt nivel. De data aceasta, a fost mai mult. Să recapitulăm: ciocniri de stradă între ruși și englezi. Au fost confruntări „în trei“, între polonezi, nord-irlandezi și francezi. Germanii și ucrainenii s-au luat și ei la bătaie și ne întrebăm ce se va în­tîmpla atunci cînd se vor întîlni, în aceeași grupă, nemții și polonezii – un meci deja considerat de mare risc.Dar faptul cel mai grav al acestui început de Campionat European de Fotbal îl reprezintă pătrunderea violenței în interiorul stadioanelor. Tulburările provocate de suporterii ruși la finalul meciului cu Anglia, pe stadionul din Marsilia, nu au precedent la turneele finale europene și mondiale. Dacă bătăi de stradă au mai fost, folosirea pistoalelor pentru rachete de semnalizare în interiorul arenei, împotriva suporterilor formației adverse, înseamnă cu adevărat o tristă premieră.

Să fie acest val de violență care a mar­cat începutul Campionatului European chiar întîmplător, sau favorizat doar de forțele de ordine franceze, preocupate mai degrabă cu terorismul decît cu liniștirea suporterilor turbulenți? Nu chiar. Nu putem să nu punem izbucnirea de violență în strînsă legătură cu creșterea temperaturii politice pe continent, cu amplificarea discursului naționalist, intolerant, xenofob. Grupurile cele mai radicale de suporteri, cele care de obicei se implică în bătăi în interiorul și în jurul arenelor, sînt, în genere, injectate cu idei de extremă dreapta. Acesta nu mai e de mult un secret. Priviți la aspectul celor mai radicali dintre ei și la însemnele pe care le afișează. Ascultați-le scandările. Luați aminte la modul lor de organizare, cu elemente împrumutate de la structurile paramilitare.

Tinerii care aderă la astfel de grupări trec printr-un veritabil proces de spălare a creierelor, pînă acolo încît „războiul“ contra „dușmanilor“ devine mai important decît susținerea echipei favorite. Aceasta poate avea de suferit, poate fi sancționată uneori foarte dur din cauza violențelor propriilor „fani“, dar, pentru cei radicalizați, asta contează mai puțin spre deloc, cîtă vreme curge sînge de „dușman“.Însă nu toți fanii radicalizați de pe cuprinsul Europei sînt la fel. Există nuanțe și nuanțe, în funcție de tipul de societate din care provin huliganii. În societățile liberale și deschise, grupările de fani radicalizați sînt tolerate (cîtă vreme nu depășesc anumite limte), fiind considerate mai curînd marginale. Iar arsenalul lor de simboluri este văzut prin prisma libertății de expresie.

Cu cît gradul de corupție dintr-o societate este mai ridicat, cu atît legăturile cu lumea interlopă și crima organizată sînt mai puternice. Iar modul de organizare împrumută ceva din cel al sindicatelor crimei. Adesea, băieții cei mai puternici ai „peluzelor“ lucrează ei înșiși în cadrul rețelelor criminale: sînt body­guarzi, bătăuși la comandă, recuperatori, traficanți. Cu cît regimurile sînt mai autoritare, cu atît mai puternice sînt și legăturile cu serviciile secrete și de propagandă. Nu de puține ori, bătăușii fotbalului ajung să facă acele munci la care nici forțele speciale ale unui regim autoritar nu se coboară. Cum ar fi violențe și diversiuni în timpul unor manifestații civice de protest sau „pedepsirea“ unor opozanți incomozi.

Presa europeană vorbește acum despre pregătirea specială a huliganilor ruși care au introdus pistoalele de semnalizare pe stadionul din Marsilia și au condus bătăile de stradă. În definitiv, au demonstrat că propaganda Kremlinului are dreptate: Europa civilizată e slabă. Încurajați de discursurile politice tot mai radicale, organizați și îndoctrinați, huliganii ne-au arătat fața Europei celeilalte, a urii și a volenței. Și ne-au arătat că dușmanii democrației și ai libertăților au pe cine se baza atunci cînd vor vrea să țină societățile în nesiguranță și teroare.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Nepoții reginei Margareta FOTO Instagram
Cei 4 membri regali danezi rămași fără titluri: nepoții reginei Margareta, „șocați și triști“
Iată care sunt cei patru nepoți ai reginei Margareta a Danemarcei care au fost deposedați de titluri.
Sumudica2 jpg
Șumudică, dans oriental pe pista stadionului: Imagini prezentate de televiziunea saudită VIDEO
Marius Șumudică (51 de ani) are un stil inconfundabil, aproape la toate echipele sale.
INSTANT CIUCA CARBURANT 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Ciucă: Avem cantităţile necesare de gaz. România nu va suferi în iarna aceasta de lipsa gazului
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi din lipsa acestuia în iarna 2022 - 2023.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.