Ce vrea Londra de la România, Bulgaria şi Europa?
Un semnal îngrijorător pentru România a venit în ultimele zile de pe „frontul“ reconstrucţiei europene – ca să folosim o expresie dragă altor vremuri.
Într-un interviu pentru The Sunday Times, ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri speciale pentru a bloca imigraţia din unele state membre UE. Doamna May susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că directiva europeană privind libertatea de mişcare ar trebui revizuită. Cu alte cuvinte, ar trebui umblat la legislaţia prin care 500 de milioane de oameni au dreptul de a se deplasa liber pe teritoriul Uniunii Europene, în baza deţinerii cetăţeniei unui stat membru.
Presa britanică speculează că ar putea fi introduse vize pentru cetăţenii din unele ţări, printre care s-ar putea număra şi două membre ale Uniunii: România şi Bulgaria. Theresa May s-a declarat îngrijorată că extinderea Uniunii şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor economici.
Asta era! Deocamdată, doar cetăţenii a două state din Uniunea Europeană mai sînt supuşi unui regim de restricţii pe piaţa muncii din unele state member: România şi Bulgaria, desigur. Nimic nou, în realitate. Mai mulţi politicieni din Nord şi Vest, inspiraţi, probabil, de tonul isteric al tabloidelor, începuseră să intre în trepidaţii şi înainte de 1 mai 2011. Atunci, cetăţenii statelor care au aderat în 2004 au primit şi ei liber la muncă în toată Uniunea.
Anunţatul val de polonezi, cehi, unguri, lituanieni şi aşa mai departe, care ar fi urmat să invadeze Insula şi să dea o lovitură de moarte sistemului ei social, nu s-a făcut simţit. Ziua de 2 mai 2011 s-a dovedit a fi la fel precum precedentele şi cele care aveau să urmeze. Dar dacă retorica se poate relua şi faţă de români şi bulgari, de ce nu?
Pînă mai ieri, ideea era vînturată de cîţiva eurosceptici din Parlamentul European, îndeosebi olandezi şi britanici. Cînd auzi asta din parte a europarlamentarului olandez Daniel van den Stoep sau a britanicului Nigel Farage, atunci nu trebuie să te miri. Pentru ei, România şi Bulgaria pur şi simplu nu trebuie să facă parte din Uniunea Europeană – un concept pe care ei oricum îl contestă. Astfel că orice măsură luată împotriva acestor două state, fie şi prin încălcarea Tratatelor, este justificată. Iată însă că acum vine şi rîndul reprezentantului unui guvern conservator, aliat, totuşi, cu partidul liberal, pro-european.
Românii şi bulgarii vor putea lucra fără restricţii în Uniunea Europeană începînd cu 1 ianuarie 2014. Conform Tratatelor de aderare, atunci expiră perioada maximă, de şapte ani, pe care vechile state membre o pot impune cetăţenilor celor două ţări în privinţa accesului pe piaţa muncii. Deşi a ratificat aceste tratate, Londra dă acum semne că ar vrea să se răzgîndească, iar presa britanică vorbeşte chiar despre reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari.
Dar este posibilă revizuirea directivei privind libertatea de circulaţie? Practic, nu. Greu de imaginat că Parlamentul European va accepta vreodată să treacă o astfel de propunere. Curentul pro-european este de departe majoritar. Ce să mai spunem apoi despre Consiliul European – este suficient ca noi şi bulgarii să ne opunem. Dar nu vom fi singuri. Vom primi susţinere de la ceilalţi est-europeni, care, desigur, se vor teme că după români şi bulgari vor urma ei pe lista respinşilor. Şi este de aşteptat să avem şi susţinerea flancului sudic, îngrijorat la rîndu-i de tendinţele de divizare a Europei.
Logic vorbind, Londra nu are nici o şansa şi, desigur, ştie acest lucru. Retorica poate însă ajuta un guvern conservator aflat în gravă avarie în ce priveşte încrederea public. În plus, în acest moment, guvernul de la Londra lucrează la o revizuire strategică a relaţiei Marii Britanii cu UE, iar euroscepticii speră că aceasta va conduce renaţionalizarea unor competenţe cedate către Bruxelles. Controlul imigraţiei ar putea fi unul dintre acestea.
Întrebarea este dacă partenerii europeni vor accepta ca, „renaţionalizînd“ chestiunea imigraţiei şi primind dreptul de a suspenda unilateral dreptul de liberă circulaţie pentru unii cetăţeni ai Uniunii, Londra mai poate face parte din club.
Iar dacă un asemenea compromis va fi acceptat, pentru salvarea aparenţelor, atunci să ne aşteptăm la tot ce poate fi mai rău.
Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la The Money Channel.