Ce vrea Londra de la România, Bulgaria şi Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Un semnal îngrijorător pentru România a venit în ultimele zile de pe „frontul“ reconstrucţiei europene – ca să folosim o expresie dragă altor vremuri.

Într-un interviu pentru The Sunday Times, ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri speciale pentru a bloca imigraţia din unele state membre UE. Doamna May susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că directiva europeană privind libertatea de mişcare ar trebui revizuită. Cu alte cuvinte, ar trebui umblat la legislaţia prin care 500 de milioane de oameni au dreptul de a se deplasa liber pe teritoriul Uniunii Europene, în baza deţinerii cetăţeniei unui stat membru.

Presa britanică speculează că ar putea fi introduse vize pentru cetăţenii din unele ţări, printre care s-ar putea număra şi două membre ale Uniunii: România şi Bulgaria. Theresa May s-a declarat îngrijorată că extinderea Uniunii şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor economici.

Asta era! Deocamdată, doar cetăţenii a două state din Uniunea Europeană mai sînt supuşi unui regim de restricţii pe piaţa muncii din unele state member: România şi Bulgaria, desigur. Nimic nou, în realitate. Mai mulţi politicieni din Nord şi Vest, inspiraţi, probabil, de tonul isteric al tabloidelor, începuseră să intre în trepidaţii şi înainte de 1 mai 2011. Atunci, cetăţenii statelor care au aderat în 2004 au primit şi ei liber la muncă în toată Uniunea.

Anunţatul val de polonezi, cehi, unguri, lituanieni şi aşa mai departe, care ar fi urmat să invadeze Insula şi să dea o lovitură de moarte sistemului ei social, nu s-a făcut simţit. Ziua de 2 mai 2011 s-a dovedit a fi la fel precum precedentele şi cele care aveau să urmeze. Dar dacă retorica se poate relua şi faţă de români şi bulgari, de ce nu?

Pînă mai ieri, ideea era vînturată de cîţiva eurosceptici din Parlamentul European, îndeosebi olandezi şi britanici. Cînd auzi asta din parte a europarlamentarului olandez Daniel van den Stoep sau a britanicului Nigel Farage, atunci nu trebuie să te miri. Pentru ei, România şi Bulgaria pur şi simplu nu trebuie să facă parte din Uniunea Europeană – un concept pe care ei oricum îl contestă. Astfel că orice măsură luată împotriva acestor două state, fie şi prin încălcarea Tratatelor, este justificată. Iată însă că acum vine şi rîndul reprezentantului unui guvern conservator, aliat, totuşi, cu partidul liberal, pro-european.

Românii şi bulgarii vor putea lucra fără restricţii în Uniunea Europeană începînd cu 1 ianuarie 2014. Conform Tratatelor de aderare, atunci expiră perioada maximă, de şapte ani, pe care vechile state membre o pot impune cetăţenilor celor două ţări în privinţa accesului pe piaţa muncii. Deşi a ratificat aceste tratate, Londra dă acum semne că ar vrea să se răzgîndească, iar presa britanică vorbeşte chiar despre reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români şi bulgari.

Dar este posibilă revizuirea directivei privind libertatea de circulaţie? Practic, nu. Greu de imaginat că Parlamentul European va accepta vreodată să treacă o astfel de propunere. Curentul pro-european este de departe majoritar. Ce să mai spunem apoi despre Consiliul European – este suficient ca noi şi bulgarii să ne opunem. Dar nu vom fi singuri. Vom primi susţinere de la ceilalţi est-europeni, care, desigur, se vor teme că după români şi bulgari vor urma ei pe lista respinşilor. Şi este de aşteptat să avem şi susţinerea flancului sudic, îngrijorat la rîndu-i de tendinţele de divizare a Europei.

Logic vorbind, Londra nu are nici o şansa şi, desigur, ştie acest lucru. Retorica poate însă ajuta un guvern conservator aflat în gravă avarie în ce priveşte încrederea public. În plus, în acest moment, guvernul de la Londra lucrează la o revizuire strategică a relaţiei Marii Britanii cu UE, iar euroscepticii speră că aceasta va conduce renaţionalizarea unor competenţe cedate către Bruxelles. Controlul imigraţiei ar putea fi unul dintre acestea.

Întrebarea este dacă partenerii europeni vor accepta ca, „renaţionalizînd“ chestiunea imigraţiei şi primind dreptul de a suspenda unilateral dreptul de liberă circulaţie pentru unii cetăţeni ai Uniunii, Londra mai poate face parte din club.

Iar dacă un asemenea compromis va fi acceptat, pentru salvarea aparenţelor, atunci să ne aşteptăm la tot ce poate fi mai rău. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la The Money Channel. 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.