Ce-ţi doresc eu ţie, Generaţie COVID-19…

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Se va vorbi oare, în anii următori, de „o generaţie COVID-19” tot aşa cum s-a vorbit de generaţia 68 după revoltele tinerilor din acel an în numeroase ţări ale lumii? Sau cum s-a vorbit despre generaţia Internetului pentru tinerii născuţi după 1995 care au crescut perfect familiarizaţi cu tehnologiile digitale şi cu reţelele de socializare?

Un cercetător francez, sociologul Olivier Galland, consideră că s-ar putea să ne aflăm în faţa unui „fenomen generaţional” întrucît deseori în istorie s-au produs astfel de rupturi comportamentale: după războaie, după crize economice sau după cataclisme, tinerii au vrut să trăiască altfel, sau cel puţin au încercat să se exprime prin mişcări contestatare.

Pentru moment, ceea ce putem spune pentru cei care au acum vîrsta studenţiei sau care îşi termină studiile este că se vor izbi de greutăţi pe care părinţii lor nu le-au cunoscut. Vor descoperi, după dispariţia virusului (dacă într-adevăr acesta va dispărea peste şase luni sau un an), o lume haotică şi o piaţă a muncii neprimitoare. Sechelele economice ale epidemiei se vor etala pe cîţiva ani, timp în care oamenii vor fi probabil invitaţi să muncească mai mult şi vor fi plătiţi mai puţin. Mobilitatea în Europa va fi restrînsă, iar modelul adoptat deja de Marea Britanie, care vrea să-şi aleagă cu grijă mîna de lucru străină, s-ar putea să tenteze şi alte ţări europene. 

Chiar dacă virusul a ucis, statistic vorbind, în primul rînd persoane vîrsnice, el a distrus în special carierele tinerilor. Sau mai precis le-a suspendat, punîndu-le sub semnul incertitudinii. Cei mai loviţi cred că sînt acei tineri care s-au pregătit pentru profesiile din domeniul industriilor culturale. Greu de spus cum şi unde îşi vor găsi de lucru tinerii actori, de exemplu. Sau cei care sperau să lucreze în industria festivalurilor, atît de dezvoltată în Europa şi brusc pusă între paranteze.

Generaţia COVID-19 (dacă o putem numi deja în felul acesta) va încerca să devină activă într-o lume mai periculoasă decît înainte de epidemie, mai frămîntată, mai inegalitară, mai expusă mafiilor, dictatorilor, curentelor autoritariste, discursurilor naţionaliste şi obscurantismelor religioase, mai puţin organizată în spiritul unor reguli inspirate de valori umaniste.

Generaţia COVID-19 va trăi, în viitorii ani, în societăţi care vor accelera distrugerea mediului înconjurător, în ciuda unor noi încercări ale ecologiştilor de a propune un alt model. Deja, în supermarket-uri, din cauza obsesiei legate de posibile contaminări, mărfuri care altădată erau vîndute în vrac (precum fructele şi legumele) sînt acum supraambalate. Iar în unele mari oraşe (cum ar fi la Paris), ambuteiajele au reapărut, uneori mai dense decît înainte de COVID-19, pentru că mulţi salariaţi preferă maşina personală decît să rişte contaminarea în metrou.

Cînd Statele Unite pierd douăzeci şi cinci de milioane de locuri de muncă în numai două luni, cînd un grup internaţional precum Hertz dă faliment, cînd la Strasbourg unii studenţi stau la coadă pentru a primi ajutoare alimentare, cînd italienii ies din carantină şi descoperă că sacrosancta lor cafea băută dimineaţa la tejghea costă acum dublu… sînt semne că lumea a fost răvăşită de un tsunami.

Există însă şi o parte „bună” a lucrurilor pentru generaţia COVID-19. De exemplu, că îşi începe viaţa activă fără nici o iluzie. Visul american era deja destul de scămoşat şi înainte de venirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar acum, cu ajutorul lui Trump şi al epidemiei, a primit o lovitură năucitoare. Spre ce modele se vor putea îndrepta aceşti tineri? Aş îndrăzni să spun că ei au acum şansa de a propune propriul lor model într-o lume în care multe şi-au pierdut legitimitatea, începînd cu „magica” globalizare. Ideal ar fi ca generaţia COVID-19 să fie mai politizată şi să ia puterea în jurul vîrstei de 40 de ani. Oricum, prestigiul adulţilor este la nivel zero în acest moment pentru că nu au reuşit să construiască pentru copiii lor o lume mai solidă, mai justă, mai prosperă, mai democratică, mai luminoasă.

Fiecare generaţie, atunci cînd îşi evaluează reuşita, trebuie să se gîndească în primul rînd la ceea ce lasă în urma ei. Or, la nivel mondial, părinţii generaţiei COVID-19 nu se pot lăuda cu mari fapte de arme, dimpotrivă, au deschis pasiv gura şi au sorbit, din aceeaşi linguriţă infectată, iluziile ultraliberalismului precum şi miile de discursuri confuze şi arogante ale unor clase politice incompetente. Nu întîmplător în unele ţări sînt depuse acum plîngeri penale împotriva unor responsabili politici acuzaţi că nu au ştiut să preîntîmpine pandemia. În Statele Unite au fost depuse pînă acum în jur de 1.200 de plîngeri, în Franţa în jur de 70.

Generaţia COVID-19, prima victimă profesională şi socială a epidemiei, ar trebui să-şi extragă energiile din chiar această mare înfrîngere a părinţilor lor. În următorii ani, tinerii ar putea fi primii beneficiari ai unor mari transformări (unii editorialişti recurg chiar la termenul revoluţie) în ceea ce priveşte modul de a munci şi apariţia unor noi profesii. Pentru prima oară pe planetă a fost experimentată masiv telemunca. În Franţa, agenţiile imobiliare semnalează o creştere a interesului pentru casele din zonele rurale. În context de carantină, unii au descoperit că pot fi eficienţi lucrînd la domiciliu, dar că e mai plăcut dacă ai şi o grădină a ta…

Există crize majore care pot fi benefice prin dispariţia unor ideologii, prejudecăţi, reflexe de supunere, inerţii, complexe de inferioritate, mimetisme... Ce ocazie gigantică ar fi acum pentru România dacă generaţia COVID-19 românească ar descoperi că îşi poate construi viitorul rămînînd în propria sa ţară, pe care să o conducă ea însăşi peste două decenii.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.