Ce-ţi doresc eu ţie, Generaţie COVID-19…

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Se va vorbi oare, în anii următori, de „o generaţie COVID-19” tot aşa cum s-a vorbit de generaţia 68 după revoltele tinerilor din acel an în numeroase ţări ale lumii? Sau cum s-a vorbit despre generaţia Internetului pentru tinerii născuţi după 1995 care au crescut perfect familiarizaţi cu tehnologiile digitale şi cu reţelele de socializare?

Un cercetător francez, sociologul Olivier Galland, consideră că s-ar putea să ne aflăm în faţa unui „fenomen generaţional” întrucît deseori în istorie s-au produs astfel de rupturi comportamentale: după războaie, după crize economice sau după cataclisme, tinerii au vrut să trăiască altfel, sau cel puţin au încercat să se exprime prin mişcări contestatare.

Pentru moment, ceea ce putem spune pentru cei care au acum vîrsta studenţiei sau care îşi termină studiile este că se vor izbi de greutăţi pe care părinţii lor nu le-au cunoscut. Vor descoperi, după dispariţia virusului (dacă într-adevăr acesta va dispărea peste şase luni sau un an), o lume haotică şi o piaţă a muncii neprimitoare. Sechelele economice ale epidemiei se vor etala pe cîţiva ani, timp în care oamenii vor fi probabil invitaţi să muncească mai mult şi vor fi plătiţi mai puţin. Mobilitatea în Europa va fi restrînsă, iar modelul adoptat deja de Marea Britanie, care vrea să-şi aleagă cu grijă mîna de lucru străină, s-ar putea să tenteze şi alte ţări europene. 

Chiar dacă virusul a ucis, statistic vorbind, în primul rînd persoane vîrsnice, el a distrus în special carierele tinerilor. Sau mai precis le-a suspendat, punîndu-le sub semnul incertitudinii. Cei mai loviţi cred că sînt acei tineri care s-au pregătit pentru profesiile din domeniul industriilor culturale. Greu de spus cum şi unde îşi vor găsi de lucru tinerii actori, de exemplu. Sau cei care sperau să lucreze în industria festivalurilor, atît de dezvoltată în Europa şi brusc pusă între paranteze.

Generaţia COVID-19 (dacă o putem numi deja în felul acesta) va încerca să devină activă într-o lume mai periculoasă decît înainte de epidemie, mai frămîntată, mai inegalitară, mai expusă mafiilor, dictatorilor, curentelor autoritariste, discursurilor naţionaliste şi obscurantismelor religioase, mai puţin organizată în spiritul unor reguli inspirate de valori umaniste.

Generaţia COVID-19 va trăi, în viitorii ani, în societăţi care vor accelera distrugerea mediului înconjurător, în ciuda unor noi încercări ale ecologiştilor de a propune un alt model. Deja, în supermarket-uri, din cauza obsesiei legate de posibile contaminări, mărfuri care altădată erau vîndute în vrac (precum fructele şi legumele) sînt acum supraambalate. Iar în unele mari oraşe (cum ar fi la Paris), ambuteiajele au reapărut, uneori mai dense decît înainte de COVID-19, pentru că mulţi salariaţi preferă maşina personală decît să rişte contaminarea în metrou.

Cînd Statele Unite pierd douăzeci şi cinci de milioane de locuri de muncă în numai două luni, cînd un grup internaţional precum Hertz dă faliment, cînd la Strasbourg unii studenţi stau la coadă pentru a primi ajutoare alimentare, cînd italienii ies din carantină şi descoperă că sacrosancta lor cafea băută dimineaţa la tejghea costă acum dublu… sînt semne că lumea a fost răvăşită de un tsunami.

Există însă şi o parte „bună” a lucrurilor pentru generaţia COVID-19. De exemplu, că îşi începe viaţa activă fără nici o iluzie. Visul american era deja destul de scămoşat şi înainte de venirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar acum, cu ajutorul lui Trump şi al epidemiei, a primit o lovitură năucitoare. Spre ce modele se vor putea îndrepta aceşti tineri? Aş îndrăzni să spun că ei au acum şansa de a propune propriul lor model într-o lume în care multe şi-au pierdut legitimitatea, începînd cu „magica” globalizare. Ideal ar fi ca generaţia COVID-19 să fie mai politizată şi să ia puterea în jurul vîrstei de 40 de ani. Oricum, prestigiul adulţilor este la nivel zero în acest moment pentru că nu au reuşit să construiască pentru copiii lor o lume mai solidă, mai justă, mai prosperă, mai democratică, mai luminoasă.

Fiecare generaţie, atunci cînd îşi evaluează reuşita, trebuie să se gîndească în primul rînd la ceea ce lasă în urma ei. Or, la nivel mondial, părinţii generaţiei COVID-19 nu se pot lăuda cu mari fapte de arme, dimpotrivă, au deschis pasiv gura şi au sorbit, din aceeaşi linguriţă infectată, iluziile ultraliberalismului precum şi miile de discursuri confuze şi arogante ale unor clase politice incompetente. Nu întîmplător în unele ţări sînt depuse acum plîngeri penale împotriva unor responsabili politici acuzaţi că nu au ştiut să preîntîmpine pandemia. În Statele Unite au fost depuse pînă acum în jur de 1.200 de plîngeri, în Franţa în jur de 70.

Generaţia COVID-19, prima victimă profesională şi socială a epidemiei, ar trebui să-şi extragă energiile din chiar această mare înfrîngere a părinţilor lor. În următorii ani, tinerii ar putea fi primii beneficiari ai unor mari transformări (unii editorialişti recurg chiar la termenul revoluţie) în ceea ce priveşte modul de a munci şi apariţia unor noi profesii. Pentru prima oară pe planetă a fost experimentată masiv telemunca. În Franţa, agenţiile imobiliare semnalează o creştere a interesului pentru casele din zonele rurale. În context de carantină, unii au descoperit că pot fi eficienţi lucrînd la domiciliu, dar că e mai plăcut dacă ai şi o grădină a ta…

Există crize majore care pot fi benefice prin dispariţia unor ideologii, prejudecăţi, reflexe de supunere, inerţii, complexe de inferioritate, mimetisme... Ce ocazie gigantică ar fi acum pentru România dacă generaţia COVID-19 românească ar descoperi că îşi poate construi viitorul rămînînd în propria sa ţară, pe care să o conducă ea însăşi peste două decenii.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.