Ce să citim ca să înţelegem mai bine ce ni se întîmplă?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Cînd coronavirusul a început să prolifereze în Italia, în prima fază a epidemiei, agenţiile de presă au evocat un fenomen care, de fapt, nu trebuie să ne mire: o creştere a interesului pentru romanul Ciuma al lui Camus. Nimic mai natural, de fapt, decît dorinţa de a găsi în literatură (mai ales în romanele conţinînd fabule filozofice) răspunsuri la diverse crize şi catastrofe. Şi în Japonia a existat o reacţie similară, după catastrofa nucleară din martie 2011 de la Fukushima, intervenită în urma unui tsunami. În lunile următoare s-au vîndut mult mai multe exemplare din Ciuma decît în perioade „normale”. Iar anul trecut, după incendiul din aprilie de la catedrala Notre-Dame, în multe ţări din lume a crescut interesul pentru romanul lui Victor Hugo intitulat de altfel chiar aşa, Notre-Dame de Paris.

Intrigat însă de interesul italienilor pentru Ciuma, am pus mîna pe carte şi am recitit-o, curios să văd dacă mă va face să tresar acum, după peste 45 de ani de la prima lectură.

Ciuma, după părerea mea, te marchează dacă o citeşti la timp. Nu întîmplător se spune că Albert Camus este un scriitor adulat de liceeni. În orice caz, eu am citit Străinul şi Ciuma cînd eram în liceu şi mi-au plăcut amîndouă imens de mult. Iar ulterior am rămas dezamăgit cînd am descoperit că mulţi critici considerau Ciuma drept o alegorie a anilor cînd nazismul se infiltra în democraţiile europene (şi le cangrena în mod democratic!).

Cu mintea mea de acum, mi se pare că numai prima parte a romanului rezonează cu actuala epidemie. Altfel spus, toată acea parte în care Camus povesteşte cum ies la suprafaţă şobolanii morţi. Sînt pagini sublime, iar unele paragrafe rămăseseră gravate în memoria mea aproape cuvînt cu cuvînt. Camus povesteşte cum locuitorii oraşului Oran încep să descopere şobolani morţi mai peste tot, pe străzi, în pieţe, în curţi, în restaurante, în holul imobilelor unde locuiesc. Şobolanii ies din măruntaiele oraşului, din subsoluri obscure, din canale… Personajul principal, doctorul Bernard Rieux, descoperă întîi un şobolan, apoi doi, apoi trei, apoi din ce în ce mai mulţi. Locuitorii oraşului nu sînt, în prima fază, prea speriaţi, ci mai degrabă intrigaţi şi se întreabă: De unde ies atîţia şobolani? Mie mi se pare că exact în această întrebare se află cheia interesului nostru, astăzi, pentru Ciuma. În lumea descrisă de Camus, oamenii nu înţeleg cum de subsolurile şi partea nevăzută a oraşului lor au putut găzdui atîţia şobolani, mii de şobolani, zeci de mii de şobolani…

Analogia cu propriul nostru model de societate se impune de la sine. Şi noi am construit un oraş global şi am făcut-o fără să-i vedem şobolanii, adică rateurile, inegalităţile insuportabile, munţii de gunoaie, transformarea oceanului planetar într-o cloacă, exacerbarea competiţiei şi a egoismelor… În primele pagini ale cărţii sale, Camus descrie oraşul Oran ca fiind unul „urît”, cu oameni avînd o singură preocupare: comerţul. Ceea ce este valabil şi pentru lumea noastră globală, pentru orînduirea comercială construită de noi. Nu am transformat noi toată planeta într-o piaţă liberă? Nu am urîţit-o prin uniformizare?

Iată deci întrebarea esenţială, pentru mine, dacă punem în ecuaţie romanul lui Camus şi criza sanitară de astăzi: cum de nu ne-am dat seama că sub temeliile edificiului nostru, de care sîntem atît de mîndri, se adună şi nişte şobolani, şi încă foarte mulţi, din ce în ce mai mulţi, atît de mulţi încît la un moment dat încep să dea pe afară, să ne invadeze, să ne intre în case, să ajungă pînă la etajul întîi, apoi pînă la etajul doi, apoi pînă la etajul o sută, apoi să iasă chiar pe acoperişuri şi să ni se urce în cap?

Dacă ar fi să recomand (în special tinerilor) alte cîteva romane susceptibile să ne dea „chei” pentru ceea ce ni se întîmplă, iată la ce titluri mă gîndesc: Deşertul tătarilor de Dino Buzzati, Eseu despre orbire de José Saramago şi Vineri sau limburile Pacificului de Michel Tournier.

Toate trei fac parte din categoria fabulelor filozofice, toate trei pot fi găsite în limba română.

Deşertul tătarilor este o subtilă parabolă a ironiei destinului. În fiecare dintre noi se ascunde, de fapt, personajul principal al cărţii, ofiţerul Giovanni Drogo, cel care timp de 30 de ani a rămas fidel la postul său, în fortul destinat să apere ţara de „inamicul din Nord”. Doar că, în momentul cînd efectiv inamicul îşi face apariţia, Giovanni Drogo este bolnav şi epuizat, nu mai poate conduce bătălia şi nici măcar asista la ea, el va fi expediat în spatele frontului pentru o altă bătălie, a sa personală, cea cu propria lui moarte (singura cu adevărat importantă).  

Eseu despre orbire are şi mai multe lucruri să ne spună despre eşecurile civilizaţiei noastre, întrucît Saramago chiar vorbeşte despre o epidemie de orbire. În povestea imaginată de el, toată lumea începe treptat să orbească şi pretutindeni se instalează treptat barbaria.  

Vineri sau limburile Pacificului propune o subtilă confruntare între două filozofii de viaţă (de fapt, între două modele de civilizaţie). Dacă, în versiunea originară a lui Daniel Defoe, personajul occidental, Robinson, îl civilizează pe „sălbaticul” Vineri, în romanul lui Michel Tournier tocmai „sălbaticul” deţine secretul a ceea ce ar trebui să fie relaţia noastră cu natura şi cu sensul vieţii… Adevărata iniţiere nu este aceea a lui Vineri de către Robinson, ci invers, aceea a lui Robinson de către Vineri. „Sălbaticul” îl învaţă pe aşa-zisul „civilizat” să asculte ploaia, să privească stelele, să contemple marea, să converseze cu elementele naturii, să se simtă parte a unui fabulos ansamblu cosmic…

Michel Tournier este, de fapt, şi scriitorul care mă face să vibrez cel mai mult cu fabula sa filozofică.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Video 2025 01 17 at 18 11 46 mp4 thumbnail png
O fata moartă bântuie familia Lucescu. Tatăl ei, cioban din Otopeni, stinge televizorul la știrile sportive: „Nu pot să-i iert!”
Din 1991, de când i-a murit fiica în accident auto, Lincu Miu, 85 de ani, are un dinte împotriva familiei Lucescu, fiul Răzvan (55 de ani) și tatăl Mircea (79 de ani).
Orasul Uricani Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (97) jpg
De ce mulți români fug de blocurile comuniste: „Găsești vecini cu zero inițiative și zero posibilități. Dar se cred la ei pe moșie”
Construite în ritm alert începând din anii ‘50, pentru milioanele de români care și-au părăsit satele sărăcite de colectivizare pentru a începe o nouă viață orașele aflate în plină expansiune industrială „blocurile comuniste”, acum cu o vechime de zeci de ani, îi intrigă pe numeroși români.
Parcare cu panouri solare FOTO Shutterstock
Europa a produs mai multă electricitate din soare decât din cărbune. „Energia solară este steaua în ascensiune”
Europa a produs, în 2024, mai multă energie electrică din soare decât din cărbune. Analiştii sunt de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziţia către energia curată.
alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
paste jpg
Pastele și cartofii reîncălziți previn cancerul de colon. Specialist: „Amidonul rezistent protejează celulele intestinale”
Există câteva alimente care, consumate într-un anumit mod, ar putea reduce riscul apariției cancerului și cu până la 60%. Este concluzia mai multor specialiști englezi care au făcut această descoperire în urma mai multor cercetări.
lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică