Ce poate face un pic de sperietură?

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Mult. Foarte mult. Sub broboada enervării, colorată și țesută cu modelele încîrligate ale  iritărilor, sperietura poate face minuni. Cum ar fi limpezirea vederii. Ochii se pot curăța dintr-o dată. Iar cataracta vieții mecanice, alcătuită doar din albeața rutinei, se poate risipi ca prin farmec. Sperietura te scoate din amorțeală și din îmbrățișarea caldă a băii de soare în care te-ai abandonat. E drept, recifele vieții de azi nu seamănă cu smîrcurile existenței de acum cîteva zeci de ani. Mirosurile mai puțin plăcute au fost înlocuite cu un soi de aromaterapie universală. Mîzga depusă pe tine nu mai e noroi, ci nămol cu virtuți terapeutice. Aburii fetizi ai bălții de odinioară sînt acum unduirile fumului alb, ieșind delicat din capetele incandescente ale bețigașelor orientale. Calitatea peisajului în care-ți trăiești rutina contemporană a crescut enorm. Mai ales aici, la noi, unde în cîteva zeci de ani am uitat aproape complet cum era să viețuiești în întuneric și foame. Am uitat balta vîscoasă care ne înghițea în fiecare zi. Acum, piscinele, bazinele, dușurile sofisticate, căzile cu hidromasaj, jacuzzi-urile și spa-urile ni se par piese firești ale decorurilor prin care defilăm, în programele calculate la minut ale vieții noastre de azi.

Sperietura te scutură un pic. Și-ți trimite uneori, în alunecare ușoară, un strop de transpirație, plecat la vale, pe șira spinării. Frisonul pornit să-ți traverseze ființa îți amintește atît de propria fragilitate, cît și de superficialitatea tuturor ornamentelor care-ți încarcă viața. Uite, dă o molimă de-asta și-ți amintește, de fapt, că ai o viață. Trăiești un fragment infim din stările crunte pe care le traversează oamenii loviți de ghinionul de a căra cu ei boli grave. Dintr-o dată, îți amintești că exiști, nu doar că trebuie să-ți faci planuri care să se potrivească pe anumite termene. Sperietura te aduce înapoi în pielea de vietate a acestei lumi. Simțurile ți se ascut ca prin farmec. Ești într-o stare de pericol și adîncul din tine reacționează așa cum ai fost programat cîndva, de miracolul care te-a plămădit. Te gîndești să te aperi pe tine și pe cei apropiați. Sau invers. Mintea îți e invadată de o hoardă de gînduri complet noi. Adierea molimei și a cortegiului ei de stări declanșează o ploaie de dubii acide, peste un cîmp înfloritor de certitudini care, pînă mai adineauri, rîdeau la soare. Pînă acum, confortul, în toate întruchipările lui, îți ocupa o bună parte din cîmpul vederii. Acum, ai început să te uiți un pic în jur și să-ntrevezi că s-ar putea să existe lucruri mult mai importante.

Molima ne-a adus aminte că mai există anotimpuri. Un pic de sperietură, un pic de izolare mai de voie, mai de nevoie, niște vești alarmante și faptul c-ai început să afli că s-au îmbolnăvit oameni pe care-i cunoști, toate astea te fac să fii măcar un pic mai atent. Dacă nu reușesc să te scuture. E și ăsta un pas. Te uiți în jur și vezi că se schimbă peisajul. E vremea covorului de frunze. Vrei pe deal. Vrei în pădure. Vrei să fii cu ai tăi. Dai telefoane unora cu care n-ai mai vorbit de ani. Vorbești din ce în ce mai mult despre chestii din universul domestic. Rutina de a distila o țuică, de a pune murături, de a face o dulceață, un gem sau o zacuscă, totul s-a transformat într-o serie de mici sărbători. Mecanica lui „trebuie să…” a devenit bucuria lui „abia aștept să...”. Ești mult mai atent la culori și arome. Descoperi spectacolul universului de ființe și lucruri care-ți sînt cele mai apropiate. Cauți pretexte să ieși. Te uiți în jur și te umpli de culorile toamnei. Faci fluvii de poze și le verși în rețeaua socială. Ai vrea să strigi că e toamnă, să te audă toți, s-o bage-n seamă și să se bucure de ea. Ai o stare cu care nu te-ai mai întîlnit. Deschizi caiete vechi de rețete, îți întrebi rudele mai în vîrstă despre una, despre alta, desfaci plicuri și albume cu fotografii de demult, te descoperi într-un alt fel de a fi. Și parcă nu te recunoști. Pentru că reintrarea în pielea de vietate nu e o trecere lină și nici o bucurie pentru toată lumea.

Pentru unii, transformarea asta ia dimensiunile sinistre ale aceleia care se întîmplă în nopțile cu lună plină. Vezi chipuri, pînă mai ieri senine, care s-au ascuțit și s-au încruntat. Negarea a ceea ce li se întîmplă îi face pe unii să capete arcuirea fiarei, gata oricînd să muște. Neliniștea nu-i duce spre a privi și a căuta sprijin în jur, ci spre a pedepsi necunoscutul, neclarul, starea de dubiu. Cel mai la îndemînă spațiu de refugiu e pornirea de a te răzbuna pe propria fragilitate. Pe care o vezi în alții. Unii nu găsesc nici un motiv s-o ascundă. Și-atunci îi ataci, cu speranța că o să-ți facă bine lucrul ăsta. Sîntem în natură. E firesc să fie așa. Vietățile asemănătoare nu sînt toate pe-același model. E o puzderie de feluri de a fi, de a te manifesta, de a comunica, de a trăi în diversitatea asta, deseori atît de bulversantă. Atunci ridicăm glasul, strîngem instinctiv pumnii, mușchii ni se tensionează, privirile devin roșii, sîngerii, ca apusurile din zile fierbinți. Vedem comunitatea ca pe o haită și comuniunea ca pe o slăbiciune. Și ne dezlănțuim. Pentru că și dezlănțuirea, aidoma seninătății, face parte din ceea ce sîntem.

Sperietura ne modifică. Oricît de mult am recunoaște sau nu lucrul ăsta. Schimbarea din jur e mare. E normal ca frica să dea tîrcoale din ce în ce mai des și să strîngă traseul încercuirii, pe măsură ce se apropie. Redevenim ceea ce sîntem. Ființe umane. Și, la fel ca celelalte animale, reacționăm la ce se-ntîmplă în jurul nostru. Iar la oameni, acum se văd diferențele. Acum se văd lumile interioare ale individului. Nu contează numărul de cărți citite, anii de școală, pozițiile sociale ocupate. Acum se pot vedea multe despre noi, indiferent de cine credem că sîntem. Pentru că așa e felul în care sîntem alcătuiți. Ne definim și ne arătăm din plin natura, mai ales în momente-limită.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.