Ce pantofi să porți la examenul online

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Ce pantofi să porți la examenul online jpeg

Cîteva senzații bizare la ultimele examene de arheologie. Disciplina asta are ca specific, știam eu, materialitatea. E clar că e nevoie de idei, de teorie, de filozofie, cum e nevoie în orice știință umană sau exactă. Dar în cazul arheologiei există chichița asta, la care ea ține cu dinții chiar și în definițiile ei cele mai simpliste, anume că se ocupă cu studiul trecutului dintr-o perspectivă caracteristică – cea a urmelor lui concrete, fizice. O boală a modernității este însă inserția unui glacis teoretic între om și obiect. Chiar cînd ajungi să pui mîna pe el, tot îl simți învelit în vorbe. Iar asta ar mai fi cum ar mai fi, numai că teoria e grea, așa că se dezintegrează și ea pînă la urmă în frenezie digitală de dragul freneziei digitale, plus un pic de, cu un barbarism, procrastinație. Vrei să bați un cui? Descarci, mai întîi, o aplicație. Ca să traversezi Groenlanda, începi cu un TED Talk, apoi te loghezi și te imersezi. (În popcorn.)

Arheologia se predă, tradițional, fără contact fizic cu profilul stratigrafic și cultura materială ascunsă în el ca într-un ou de ciocolată, fără ca studenții să pună vreodată mîna pe roata olarului, pe probele pedologice și geologice, pe matrițele de turnat bronzuri. Toate complicațiile asociate zidăriei în realitate sînt în timpul cursului reduse la niște linii îngroșate pe un slide cu planuri. Îi duci o dată la muzeu pe studenți, le atragi atenția civilizat să nu atingă exponatele, iar pe cei mai naivi îi păcălești să vină vara pe șantier după un an de studiu. Acum însă eu predau și susțin examene orale pe Webex. Nu pot să zic că n-am ce întrebări să pun studenților, dar senzația de irealitate rămîne. E ca și cum am fi niște naufragiați morți de foame care discută în șoaptă cum ar face ei o ciorbiță.

Sigur că s-a ajuns aici cu pași mici, nu e ca și cum am da un examen de arheologie pe Zoom în ianuarie 1990. Și profesorii, și studenții s-au obișnuit să aibă la dispoziție undeva în spațiul intergalactic (în fine, în hrubele cu servere) milioane de articole și cărți, de fotografii și desene. E de neînchipuit că sînt doar douăzeci de ani de cînd încă ne întorceam cu kilograme de xeroxuri din Occident, încordați pentru o lungă iarnă de hămeseală cărturărească. Oare țin minte bunii mei prieteni din vremea primelor șantiere de la Adamclisi că mi l-au făcut cadou cîndva de ziua mea pe Vegetius xeroxat și spiralat? E adevărat că începusem de-atunci și să mă conectez la Internet prin dial-up pînă se încărca cîte un capitol din manualul lui Barker, apoi mă deconectam, îl copiam pe îndelete în computer și tot așa. În fine. Am avut deci destul timp psihologic ca să absorbim schimbarea asta, și putem funcționa. Nu sîntem nici dușmanii tehnologiei: oricine știe, de exemplu, cît de important este un uscător de păr puternic. Chiar și-așa, trebuie să recunosc că am o senzație de care mi-e foarte rușine: uneori, cînd văd micile portrete mișcătoare ale studenților acoperind ecranul laptop-ului cu înțeleapta lor agitație, am impresia că am în față o colecție arheologică, picturi de preț de la Fayum care trebuie puse în ordine. Este lucrul care mă deranjează cel mai mult la Zoom, că-mi transformă studenții vii în poze.

Aud că unii profesori încearcă acum să găsească soluții la faptul că, după mutarea examenelor orale pe Zoom, nu reușesc să mai simtă în timpul acestor examene același sentiment de putere despotică asupra studenților. Fără acest sentiment, de ce-au mai suportat ei înșiși atîtea, pe vremuri, de la propriii profesori? Și iată că acum li se ia și asta. Să nu mai poți tu vedea lîngă tine studentul tremurînd ca o frunză, să nu mai poți tu simți că, dacă tu îl întrebi de cultura Verbicioara și el nu știe, ești în sfîrșit cineva…! Ce frumos te uitai tu pe fereastră plictisit în timp ce el vorbea ținînd biletul cu amîndouă mîinile, pînă îl întrerupeai deodată, strigînd: în ce secol ai zis? Și îl vedeai cum îngheață, chiar dacă nu făcuse de fapt nici o greșeală. Iar la sfîrșit îl întrebai: eu acum ce să fac, să te pic sau să nu te pic? Și îl tot întrebai pînă cînd el își înghițea mîndria și, adunînd o ură eternă pentru toate școlile din lume, zicea: dumneavoastră hotărîți, domnule profesor. Vedeți, toate aceste clipe minunate, care nu mai au același gust online.

Alți profesori mi-au mărturisit la rîndul lor o senzație și mai bizară pe care au avut-o semestrul ăsta la cursurile online. Senzația de extraordinară ușurare cînd numele studenților începeau să apară pe Zoom sau pe Webex, unul după altul, cînd fiecare dintre ei își pornea camera video și sala de bal academic se umplea și devenea colorată. Singurătatea fiecăruia dispărea, și poate totul era o mascaradă, dar făceam și noi ce puteam, și studenții erau vorbăreți, frumos înțoliți, cameo appearances cu glume în buzunar. Ca și cum lumea ar fi în continuare cît se poate de locuibilă și ca și cum e OK să-ți stea mintea la zecile de straturi suprapuse de var de pe peretele neolitic de la Çatalhöyük. Bieții profesori! Le mulțumeau studenților pentru că datorită lor, în semestrul dezintegrat, le-au rămas mințile întregi.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?