Ce (ne) fac mepii?

Publicat în Dilema Veche nr. 321 din 8-14 aprilie 2010
Ce (ne) fac mepii? jpeg

Salariu de mii de euro, poziţie bună, transportul decontat, proximitatea „marii politici europene“, angajaţi la dispoziţie, salariu de mii de euro. Salariu de mii de euro. Cam asta auzi cînd întrebi românul ce ştie el despre mepi (de la MEP, membru al Parlamentului European). De curînd, altă dandana, preluată cu voluptate de cvasi-totalitatea presei româneşti: o fundaţie care centralizează condica de prezenţă a mepilor din toate statele membre a făcut un clasament al absenţelor şi, iată, românii stau cel mai prost la capitolul respectiv. Pe româneşte, chiulesc. „De ce nu ne mirăm?“ – întreabă retoric un (altminteri) excelent analist de politică externă.

Am luat mailul la prăşit să încerc să văd cu ce se ocupă (cînd se ocupă), totuşi, mepii români. Recunosc, am o sursă bogată, dar săracă. E bogată, pentru că mă bombardează zilnic cu cel puţin şase-şapte dări de seamă despre ce fac şi cum fac mepii „lui“. E săracă, pentru că e de la un singur grup politic, de la socialişti (cunoscuţi la noi drept PSD-işti). Radu Magdin, ofiţerul de presă al socialiştilor români, mă are în mail-list-ul lui şi mă informează. Îşi face meseria. De la celelalte grupuri, recunosc, primesc mult mai puţine informări. Ceva, ceva de la liberali, mai nimic de la PPE. E şi vina lor, e şi a mea. Ar fi trebuit să le solicit insistent să îmi trimită mailuri despre activităţile grupului? Cred că şi ei ar avea interesul să anunţe ziariştilor de specialitate din ţară ce mai fac şi ce mai dreg în Parlamentul European.

Aşadar, ce au mai făcut mepii (socialişti) înainte de Paşte? Daciana Sîrbu ne anunţă că „se va ajunge la o circulaţie liberă şi sigură a animalelor de companie în spaţiul european după 2011“. După ce rîd vreo cinci minute, citesc textul complet şi aflu că sînt mult mai multe subînţelesuri în intervenţia dna Ponta. Era vorba despre raportul de Brun privind sănătatea animală în transporturile necomerciale, iar implicaţiile merg pînă la „preocupările Parlamentului referitoare la crearea unui precedent pentru noua procedură de comitologie sub Tratatul de la Lisabona“. Îmi dau seama că am nevoie de documentare suplimentară, pun deoparte ştirea pentru un articol viitor, deşi din invocarea „utilizării puterilor delegate“, încep să înţeleg pe unde se bate şaua. Credeţi-mă, depăşeşte tema bunăstării animalelor de companie.

Alt eveniment face parte din categoria monden-imagine. Trei mepi socialişti români, împreună cu o grecoaică (Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, vicepreşedintă a PE) au organizat o „cină pascală“, au oferit muzică bisericească (corul Bisericii Stavropoleos) şi ouă încondeiate româneşti şi greceşti colegilor mepi din toate statele membre. Să nu uit, la reuşita (?) acţiunii a contribuit şi dl Gigi Becali, coautor al manifestării. Adevărul e că evenimente de acest gen se ţin lanţ la PE, în organizarea mai tuturor grupurilor politice naţionale din forul bruxellez. Ce nu am înţeles este doar ce e aia „cină pascală“, în plin post. Neavînd la dispoziţie un meniu pentru a ne lămuri, rămîn, alături de dvs., un pic în ceaţă.


Acum, enumerare seacă a altor teme şi intervenţii. Dl Boştinaru refuză (ca membru al Comisiei de Petiţii) cererea unor italieni (un ONG) de reluare a adopţiilor internaţionale în România. Îi înţeleg iritarea (să nu uităm cît sînge rău a făcut dna Nicholson PSD-ului în perioada de pre-aderare), dar, personal, nu pot fi de acord cu domnia sa. Apoi, aflăm că dl Severin a condus delegaţia socialiştilor europeni în Ucraina şi în China. Întîlniri la vîrf, discuţii serioase (cred), prea puţine informaţii publice. Doar o impresie: cariera internaţională a dlui Severin pare a continua. Prea puţin văzută în România a fost Corina Creţu, alături de Tony Blair, la o reuniune a comisiei de dezvoltare, apropo de situaţia din Palestina. Promit să revin pe temă, deoarece merită.

Teme caraghioase lîngă cele serioase. Mondenităţi uşurele şi politică globală. Acesta e amestecul zilnic de activităţi din meniul mepilor noştri la Bruxelles. Dar nu sînt ei de vină. Ăsta e Parlamentul European. Ei doar s-au integrat. Ceea ce nu e rău.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.