Ce luăm cu noi?

17 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt foarte puțini cei care au văzut criza financiară din 2008 venind. La fel de puțini au fost și cei care au avertizat că o pandemie cu efecte paralizante asupra economiei mondiale poate apărea oricînd. Sigur, au existat scenarii, a existat o oarecare pregătire, însă ele au părut majorității factorilor de decizie mai degrabă exerciții de creionat apocalipse improbabile.

Generațiile anterioare au fost martore la o criză a petrolului, la războaie regionale și valuri de refugiați, dar niciodată, de la al Doilea Război Mondial încoace, nu a existat un eveniment care să afecteze grav atît de multe state.

Administrațiile naționale și organizațiile internaționale fac eforturi să limiteze efectele opririi aproape totale a activității economice. Băncile centrale și guvernele anunță gigantice pachete financiare de sprijin, guvernele abandonează unul după altul doctrine cu principii rigide și iau măsuri de negîndit cu doar cîteva luni înainte. În Statele Unite, spre exemplu, președintele, împreună cu secretarul trezoreriei, vorbesc despre înmînarea cîte unui cec de 1.200 de dolari fiecărui american afectat de criză. Ideea nu e neapărat nouă, Andrew Yang, un fost candidat la președinție, a propus-o anul trecut, dar ea a fost întotdeauna respinsă de ortodoxia economico-politică americană. „Bani din elicopter”, o expresie inventată Milton Friedman prin anii ’60, denumea exact acest gen de utilizare liberală a fondurilor publice. Friedman făcea un exercițiu teoretic încercînd să calculeze efectul asupra consumului. Donald Trump și Robert Mnuchin au în vedere mai degrabă un soi de ajutor social pentru milioanele de americani ale căror contracte de muncă au fost suspendate. Deocamdată.

Așa-numitul „venit de bază universal” a fost deja anunțat de Spania, pentru început tot ca măsură socială, însă guvernul de la Madrid a anunțat că studiază atent posibilitatea ca el să devină permanent. Într-un mesaj de Paște, o sugestie în acest sens a fost făcută și de Papa Francisc.

E greu să nu remarci ce aliniere improbabilă de mesaje e aceasta: Donald Trump, socialiștii spanioli și șeful Bisericii Catolice promovînd cu toții variante ale aceleiași idei. Dacă voiați un argument pentru a susține gîndul că lumea de dinainte de pandemie nu se va mai întoarce niciodată, atunci acesta e un început.

Și Uniunea Europeană pare să treacă printr-un proces rapid de ajustare a percepțiilor despre sine. Nordul continentului a încercat pentru scurt timp să reia sceneta responsabilității financiare prioritare în fața solidarității. A renunțat repede cînd a înțeles că la final, căci chiar și această criză se va sfîrși, e posibil ca Italia sau Spania să își pună foarte serios întrebări legate de utilitatea Uniunii Europene. Din orice punct ai privi-o, slăbirea sau dispariția Uniunii Europene e un dezastru cu consecințe inimaginabile chiar și pentru state foarte sigure pe ele ca Olanda sau Germania.

În tot acest peisaj, România oscilează între prudență și confuzie, refuzînd încă să își pună întrebările esențiale. Cum se va manifesta solidaritatea atît de des invocată zilele acestea? Vom lupta cu mijloacele din 2008, astfel încît statul va continua să cheltuiască bani pe investiții de orgoliu în timp ce nota de plată pentru criză va fi iar achitată de cei aflați la capătul de jos al lanțului trofic? Cum se face că un spital în care s-au investit zeci de milioane de euro poate fi cea mai gravă sursă de infecție din țară? Cum se face că personaje stranii cu funcții în sistemul sanitar pot afirma senin că au vaccinul pentru COVID-19 deși este evident că așa ceva nu există încă în România și aiurea? Cîtă dezordine e în sistemul sanitar public dacă statul simte nevoia să instaleze medici militari acolo unde situația scapă de sub control?

Nici măcar nu putem invoca cine știe ce surpriză. Trăim în aceeași țară care a asistat înmărmurită la urmările incendiului de la Colectiv. Aceeași țară a cărei atît de blamată presă scrie constant de cinci ani încoace despre dezastrul din sistemul de sănătate. Efectele au fost minime. Schimbări minore pe ici, pe colo, fără cine știe ce efect sistemic.

La finalul crizei, vom constata că lumea de dinainte nu mai e posibilă. În România nu a început încă această dezbatere. Ce lăsăm în urmă și ce rămîne cu noi? Ce ne-a luat criza și ce nu vrem să luăm din lumea de dinainte? Și aici nu e vorba numai de reformarea unuia sau altuia dintre sistemele publice, fie el de sănătate sau de asistență socială, cît despre felul în care ne raportăm la societate. Ce pretenții avem (ele sînt similare oricărui cetățean al lumii), dar mai ales ce facem pentru a primi răspunsurile pe care le așteptăm?

Cinismul nemărturisit, dar practicat zelos și izolarea în propriul confort nu vor face decît să creeze noi și noi motive de indignare, de revoltă, de apatie și abandon.

În toate crizele precedente, emoția a prevalat, ne-a extenuat și am uitat. Dacă nu vrem noi și noi motive de indignare care să ne consume inutil energiile trebuie să începem să punem întrebări. Inclusiv unele care riscă să ne ducă la răspunsuri pe care încă nu sîntem pregătiți să le auzim.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.