Ce faci cînd ți se înfundă chakrele?

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
FILIT – Iași 2021 jpeg

„Acest articol nu este recomandat copiilor sub 14 ani.” Așa ar fi putut fi scris în dreptul textului pe care îl scriu sau poate chiar s-ar fi putut spune că „este interzis copiilor sub 14 ani”. Dar eu cred că tocmai invers trebuie spuse lucrurile.

Am ieșit aseară cu niște prieteni în oraș să bem un vin. Oameni faini și realizați toți, în multe planuri ale vieții și mai ales profesional: un director de vînzări care tocmai își ia și licența de psihoterapeut, o directoare de școală, un medic, manager de clinică privată, o purtătoare de cuuvînt – sau PR, cum se zice astăzi – a unui rector al unei mari universități. Evident, sîntem toți trecuți de o vîrstă, aparținem generației 40+, cu mici diferențe, unii am prins școala în anii dinainte de ʼ89 la vîrste mai mici, alții la vîrste mai mari, oricum, nici unul nu eram trecuți de clasa a IX-a la revoluție. Vorbeam despre una-alta. Rîdeam, glumeam, comentam lumea în care trăim și ne comentam viețile. Știți cum se face la ieșirile între prieteni.

La un moment dat, nu mai știu cum a venit vorba, prietena directoare, profesoară de engleză, ne povestește uimirea elevilor săi de clasa a VIII-a care o întrebaseră de ce oamenii din secolul al XVIII-lea făceau mulți copii. Firește, le-a explicat că pe vremea respectivă nu existau mijloace de contracepție. Copiilor nu le venea să creadă, era ceva cu totul și cu totul ieșit din comun pentru ei. De la această întîmplare, fiecare am ajuns să ne mărturisim unele experiențe din copilărie, din pubertate și din adolescență, legate de descoperirile noastre erotice și de traumele pe care ni le-au produs unele. Acum rîdeam de ele, dar, așa cum zice o vorbă din Povestea lui Harap Alb, s-ar putea spune și „rîzi tu, rîzi, dar nu-i rîsul tău”, pentru că probabil aceste experiențe ne-au afectat viețile, sănătatea și am avut de trecut prin multe prefaceri și eforturi de înțelegere pentru a le depăși ca traume.

Prietenul pe cale de a deveni psihoterapeut ne-a povestit cum, pe la 16-17, ani a cunoscut o tînără de vreo 21 de ani. După o primă experiență sexuală eșuată, el a decis să o caute din nou. Firește, s-a ferit să spună că pentru el era prima dată cînd era în proximitatea unui act sexual. Amicul meu povestește savuros în momentele în care e în formă și ar putea ieși din istoria asta o proză scurtă sau o scenă de roman minunată. Stăteau, deci, la această nouă întîlnire pe care ea o acceptase, pe un tăpșan, la marginea orășelului în care locuiau. În timp ce el admira un fir de pai pe care-l ținea în mînă, așezat alături de ea, într-un moment de tăcere fals romantică și real tensionată, ea îi aruncă o vorbă: „Auzi, tu mereu lași lucrurile neterminate?”. Vă dați seama de fîstîceala care l-a cuprins pe el. „ĂĂĂĂĂ, ce vrei să spui? ĂĂĂĂĂ, nu, nu, ce vrei să spui?” „Eh, nimic, lasă, am întrebat și eu, așa...” „Păi, ba nu, că să știi că nu, dar ăăăăă...” „Lasă, nu e important, voiam să știu, așa...” „Păi, hai, că, uite, acum...” „Ei, lasă, nu, nu mai e cazul...” Desigur, din replică în replică, au ajuns în păpușoi, pentru o nouă încercare. Loc în care, cu tot comicul pe care l-ar presupune scena dacă aș avea dispoziția narativă, eșecul s-a produs din nou. Vă puteți imagina.

De-abia aici începe însă reala dramă. Plecată ea înainte, omul nostru s-a întors singur acasă. Cum ne-a povestit, a fost pentru el drumul Golgotei, pentru că apocalipsa personală părea de neevitat. Convins că suferă de o impotență iremediabilă, că e damnat și că nu mai are motive să trăiască, amicul meu avea gînduri de sinucidere de-a dreptul; oricum, se simțea incapabil să mai funcționeze în lume. Ajuns acasă, a avut cea mai dramatică noapte de pînă atunci, cu frămîntări și tunete și fulgere și valuri care îl sufocau, îl înecau. Ar fi vrut să aibă cu cine vorbi, dar n-avea și rușinea era, oricum, prea mare pentru a putea să se deschidă cuiva din apropiere. Mamei, în nici un caz, colegilor prieteni nici atît, căci ar fi devenit subiectul unei batjocuri perpetue.

Acum începe, însă, partea de reflexivitate spre care vreau să mă îndrept. Aparenta salvare a venit a doua zi ca o sclipire: avea un vecin de vreo 18-20 de ani la care s-a gîndit că ar putea să apeleze, căci îl știa un tip cu profunzimi spirituale și efuziuni existențiale: omul ăsta sigur i-ar putea oferi o salvare. Zis și făcut, adolescentul îi bate timid în poartă vecinului. „ĂĂĂ, salut, uite, am și eu o problemă, m-am gîndit că tu m-ai putea ajuta, că mi-ai putea da un sfat etc.” „Hai înăuntru, sigur, despre ce-i vorba?” După relatarea experiențelor și reflecția profundă a vecinului, care a apelat, desigur, la cunoștințele lui ezoterice, la legăturile cu spirite și la alte instrumente cum ar fi pietre prețioase, fire colorate, arome orientale esențiale, cărți de tarot și mai știu eu ce, concluzia a venit firesc: „Băi, eu cred că ai canalul erotic (nu mai știu dacă asta fusese expresia, dar ceva de acest fel) înfundat, trebuie să ți-l desfunzi!”. Am rîs cu toții în acest punct, opinînd că da, era vorba despre nevoia de desfundare a chakrelor. Remediul pe care i l-a recomandat a fost să facă un fel de exerciții numite „coșulețe”, care presupuneau să stea pe burtă, cu zona lombară lipită de podea, iar cu picioarele aduse în față, prinse cu mîinile date pe spate. Un exercițiu de toată nădejdea, dacă stăm să ne gîndim, și deloc ușor de realizat. Omul nostru, adolescentul de atunci, a mai avut un episod comic, cînd, la distanță de cîteva luni, avînd de data aceasta o iubită și ivindu-se momentul delicat, a fugit în baia fetei pentru a mai face cîteva „coșulețe”, dar pentru că baia era prea strîmtă și nu avea unde să le facă, s-a inhibat, a găsit o scuză penibilă și a fugit. Firește, povestea respectivă de iubire s-a destrămat instantaneu.

Ce vreau să spun prin aceste povești (am relatat și eu cîteva la masă cu amicii, unele dintre ele prinse deja prin diverse proze pe care le-am scris)? Că e nevoie, cu adevărat, ca în școli să existe o educație sexuală de calitate. Generațiile noastre au fost private de ea, am învățat apoi prin greșeli, prin eșecuri, uneori prin dificile eforturi de depășire a unor frustrări și oricum n-am devenit, decît puțini dintre noi, suficient de pregătiți pentru a vorbi cu copiii noștri în manieră eficientă despre aceste lucruri. Nu sînt adeptul unor discipline noi pentru diversele tipuri de educație (sexuală, media, financiară etc.), ci mai degrabă sînt adeptul infuzării disciplinelor de bază cu elemente ale acestora și, cum dădeam exemplul cu secolul al XVIII-lea de la început, cred că se poate. Oricum, într-o formă sau alta, e nevoie să ieșim din medievalitatea gîndirii și la nivelul acesta. Despre care ar mai fi multe de spus, cîte nu încap într-un scurt articol. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.