Ce e clasa mijlocie?

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Ce e clasa mijlocie? jpeg

Am citit cu încîntare articolul lui Vintilă Mihăilescu „Thymocraţia salvează România?...“, din numărul 505 al Dilemei vechi. Argumentaţia folosită este înşirată logic, cu şarm şi eleganţă. Una peste alta, sînt mai mult decît de acord cu demonstraţia finală a domnului Mihăilescu. Un singur argument m-a nedumerit: România ar avea o clasă mijlocie în proporţie de doar 10-15% din totalul populaţiei, „în loc de aproximativ 60%, cît se consideră, de regulă, că ar trebui să aibă un capitalism de succes.“ Am mari dubii privind aceste cifre.

În primul rînd, definiţia însăşi a clasei de mijloc este dificilă. Iniţial, middle class era considerat a fi oricine se găsea între proletariat (clasa muncitoare) şi clasele bogate. O definiţie potrivită începutului de secol XX şi utilizată cu sîrg de marxişti pentru a plasa pe undeva burghezia cea exploatatoare. În timp, a fost nevoie de categorisiri ceva mai rafinate, deoarece globalizarea ne-a transformat în sat, iar diferenţele dintre o ţară şi alta, dintre modelul social şi economic al unei zone culturale sau a alteia au devenit mult mai evidente. Astfel, stabilirea unei anumite limite inferioare a venitului anual a devenit un criteriu insuficient. Aceiaşi 50.000 de euro pe an îţi asigură cîte ceva de-ale traiului în Norvegia şi cu totul altceva în China. Mai mult, în chiar aceeaşi ţară, diferenţele pot fi semnificative. Suma respectivă este relativ modestă pentru un trai în Shanghai, dar îndestulătoare într-un mic orăşel din centrul Chinei. În plus, pentru a complica lucrurile şi mai tare, profesia este şi ea importantă, prin prisma impactului politic al valorilor promovate de cetăţenii din clasa mijlocie. De exemplu, luînd în calcul doar veniturile, poţi considera traficanţii de droguri din Afganistan sau Columbia drept aparţinînd clasei de mijloc. Greu de găsit reguli simple, clare, apte să împartă această lume atît de globală şi diversă folosind un criteriu universal.

De aceea, prin 2009, faimosul The Economist propune o definiţie interesantă, menită a aduna consensul global: un pămîntean este în clasa mijlocie dacă, după ce îşi plăteşte mîncarea şi alte cele absolut necesare supravieţuirii, îi mai rămîne o treime din venituri la dispoziţie cu care să cumpere orice îi trece prin cap, după nevoi, imaginaţie, aspiraţii. Avînd în vedere că românul este mai degrabă proprietar de casă decît chiriaş, ar rezulta aşa: ai un salariu de 30 de milioane de lei vechi. Dacă, după turele la „carfur“ şi administratorul blocului, îţi mai rămîn 10 milioane să faci „diverse“, eşti OK. La „diverse“ pot intra: alt telefon mobil sau o tabletă nouă (plauzibile în România), economii pentru o vacanţă măcar în Grecia sau Bulgaria (plauzibil pentru România), cheltuieli suplimentare cu educaţia copilului (foarte plauzibil în România), un leasing şi benzină măcar pentru o maşină medie (foarte întîlnite în România, deşi nu la scara de dinainte de 2008). Pot fi de acord că numărul românilor care îşi permit să menţină o treime din venituri pentru atari cheltuieli a scăzut pe timpul crizei, dar cred că înjumătăţirea lor este o apreciere exagerată.

Extrem de interesantă mi-ar părea analiza profesiilor din care provine clasa mijlocie a unei ţări sau a alteia. Anglo-saxonii se bazează pe numărul mare de medici, avocaţi, bancheri, profesori, mici şi medii întreprinzători, înalţi funcţionari la stat, muncitori cu înaltă calificare (cum ar fi cei din IT). Rusia are mulţi îmbogăţiţi ai tranziţiei şi o solidă clientelă politică angajată „la buget“. Ţările arabe au, evident, petro-bogaţii. China numără multe milioane de foşti ţărani, proaspăt mutaţi la oraş, care îşi schimbă (poate) periculos de rapid (pentru gustul partidului) stilul de viaţă şi aspiraţiile.

Conform definiţiei din The Economist, românii care muncesc în Occident (inclusiv în meserii de joasă calificare) sînt middle class, în timp ce profesorii şi medicii noştri s-ar califica cu greu. Aşadar, îndrăznesc să îl rog pe domnul Mihăilescu să mă lămurească: ce fel de clasă mijlocie avem, cum o definim şi, mai ales, în ce direcţie împinge ea ţara? Recunosc, în această materie am mult mai multe nedumeriri decît certitudini.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Ce spun preoții despre relațiile sexuale în afara căsătoriei. Ce păcate grele iau asupra lor oamenii
De foarte multe ori tinerii sunt sfătuiți să nu aibă contact sexual dacă nu sunt căsătoriți. Preoții spun că cei care nu țin cont de această regulă comit un mare păcate. Cu toate acestea, multor persoane li se pare o „regulă” absurdă și consideră opusul, anume că a-ți cunoaște partenerul implică și
Ion Bogdan Codorean jpg
Concept revoluționar în ortopedie
Ortopedia adaptivă este un concept revoluționar centrat pe pacient, fiind indicată mai pentru chirurgia ortopedică.
Orașul Anina Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (55) JPG
Explozia care a însemnat sfârșitul minei Anina, cea mai veche și mai adâncă mină de cărbune din România
Marți, 14 ianuarie, s-au împlinit 19 ani de la tragedia care a dus la închiderea celei mai vechi mine de cărbune din România. Mina Anina fusese timp de peste două secole locul în care munceau majoritatea localnicilor din orașul aflat în Munții Banatului.
Ghita Mafteian cu 5 luni inainte de fuga Arhiva personala crop jpeg
Povestea emoționantă a românului care a căutat libertatea dincolo de Dunăre: „Mi-au lăsat cicatrici pe suflet. Bătăile de la grăniceri nu le pot uita“
„Weekend Adevărul“ vă spune povestea unui român bucovinean care a fugit pe Dunăre, cu o saltea pneumatică, a fost prins de Miliția iugoslavă, și, după șase săptămâni trimis în țară, unde a intrat pe mâna grănicerilor și apoi condamnat la opt luni de închisoare.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cât de aproape este AUR de suspendarea președintelui Iohannis și cât de fragilă este majoritatea parlamentară a Coaliției
Demersul partidelor suveraniste de a obține un vot în Parlament pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis are șanse să ajungă la o distanță de mai puțin de 15 voturi.
Gigantopithecus mandible jpg
Adevărul despre uriași. Ce cred specialiștii despre existența giganților și dovezile de care dispun
Giganții sau uriașii se află în toate mitologiile lumii. Ba chiar, se vorbește despre ei până și în Biblie. Deși par desprinși doar din imaginație și din poveștile de adormit copiii, specialiștii spun totuși că fum fără foc nu iese și au câteva ipoteze privind apariția acestor povești.
Fertilizarea in vitro FIV și inteligența artificială IA Foto Colaj
Cum a reușit un genial inginer să salveze vieți: algoritmii care detectează cancerul înainte să apară simptomele - IA în cloud
Tehnologia modernă, în special inteligența artificială (IA), deschide noi orizonturi în domeniul medical, oferind diagnostice mai rapide și mai precise.
Suplimente FOTO Shutterstock jpg
Cum poate o doză mică de vitamina B6 să-ți distrugă nervii periferici: amorțeală și crampe. Ce riscuri ascund suplimentele populare
Specialiștii atrag atenția asupra unui fenomen tot mai frecvent: simptome cauzate de niveluri excesive de vitamina B6. Patologii și dieteticienii avertizează asupra riscurilor asociate supradozajului acestei vitamine.
burta periculoasa jpg
Șase metode simple pentru a pierde 2,5 cm din talie într-o săptămână
Obțineți o talie mai subțire rapid cu acest plan simplu, pe care oricine îl poate urma acasă. Pentru a pierde 2,5 cm din talie, o persoană de dimensiuni medii ar trebui să slăbească aproximativ 1,8 kg.