Ce crezi despre Trump?

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

E întrebarea pe care am auzit-o cel mai des în trei săptămîni. În primele zile mă face să zîmbesc. „Ce cred eu despre Trump? Ce credeți voi?“, îmi vine să spun. Dar nu o fac. Prefer un răspuns neangajant și o fentă: „E alegerea oamenilor. Îmi pare un pic excentric uneori.“

Mi-a luat o vreme să îmi dau seama că întrebarea avea un rol de calibrare. Dacă aș fi răspuns ca un groupie, probabil discuția ar fi rămas la limita unui schimb politicos de opinii despre vreme. Ambiguitatea mea echivala însă cu un soi de acceptare tacită a faptului că pot suporta opinii ferme. Și ferme erau.

Sînt americani pe care simpla pro­nun­țare a numelui îi sufocă. Au tendința să încerce să găsească scuze. Să se delimiteze. „Nu e președintele meu.“ Apar instant enumerări succinte ale păcatelor președintelui și, în mod curios, cele rostite cu cel mai mare năduf țin mai degrabă de stilul prezidențial decît de ideile președintelui. De tweet-urile matinale care mișcă piețe și enervează oameni pînă la felul în care familia prezidențială a devenit parte a administrației. Atacurile nesfîrșite la adresa presei și discursurile în care deraiază incoerent în trei direcții în același timp sînt toate capete de acuzare în tribunalul opiniei publice cu simpatii centriste sau de stînga. Războaiele comerciale și presupusa apropiere de Kremlin sînt și ele menționate, dar, cel mai des, în planul secund.

Mulți dintre republicani au aceeași problemă stilistică cu președintele lor. Stînjeneala e vizibilă și e alungată cu cîte o glumă nesigură. Totuși, din constatările mele deloc științifice, ei sînt mai atenți la conținut. Astfel încît am înțeles, după mai multe discuții, că, pentru republicanul mediu, o piesă de mobilă de la Ikea e suficient de bună pentru Casa Albă cîtă vreme amintita piesă insistă să reducă taxe, să oprească imigrația ilegală și are șanse să oprească valul democrat care amenință să măture totul la alegerile următoare. Republicanii cu care am vorbit, unii dintre ei aleși în funcții publice, își vor semnala discret neplăcerea legată de aparițiile publice ale președintelui, dar și acordul ferm în legătură cu agenda.

Sigur că sînt nuanțe, nu toată lumea aprobă tot, dar o bună definire a priorităților face ca dilemele să fie rezolvate cu un calcul simplu. Pînă la urmă, un tweet nepoliticos e totuși mai puțin relevant pentru un cetățean american decît o reducere de taxe.

Președintele Trump pare să fi reușit cumva să evite consensul din mainstream-ul politic național. Sau să îl sfideze, dacă vreți. Nici un alt președinte îna­intea lui nu a îndrăznit să meargă atît de departe cu ignorarea cutumelor care țin de funcția prezidențială. Adversarii săi ar spune că nu numai cutumele, ci și legea e interpretată cumva într-o manieră mai specială. Adică e încălcată.

Cel mai recent scandal în care e implicat președintele – o tentativă de a convinge noua putere din Ucraina să înceapă o anchetă care ar fi lovit în familia lui Joe Biden, principalul său contracandidat la alegerile următoare – nu a ajuns încă la o concluzie, însă se aud deja tradiționalele apeluri privind punerea sa sub acuzare. Trump luptă încrîncenat cu orice sugestie că ar fi făcut ceva ilegal. La fel cum a făcut-o cu raportul Muller, la fel cum a făcut-o de fiecare dată cînd lumea a refuzat să arate, să vorbească sau să se comporte așa cum își dorește.

Nici unul dintre americanii cu care am vorbit de-a lungul unei luni întregi nu a ignorat subiectul Trump. Nivelul de emoție, fie el pozitiv sau negativ, e mult peste cel obținut de oricare alt politician din istoria recentă. Trump entuziasmează sau înfurie oameni, dar nimeni nu rămîne indiferent.

Pentru adversarii săi, mai ales cei în­scriși în cursa pentru nominalizarea democrată la funcția prezidențială, asta creează o dilemă din care e greu de ieșit. Cum e mai bine să lupți cu Trump? De pe poziții moderate sau, asemeni lui, exprimînd opinii radicale care se schimbă de la o zi la alta?

În rîndul simpatizanților democrați, anxietatea e ușor de observat. Cu toții au un candidat preferat și îți vor vorbi despre avantajele lui. Biden, Warren, Sanders, Harris – toți vin cu platforme solide și sînt hotărîți să își joace șansa pînă la capăt.

„Dar îl poate învinge pe Trump?“ Niciodată răspunsul la întrebarea asta nu este ferm. E mai degrabă speranță decît siguranță. Teama de spirala tăcerii care a dus la rezultatul din 2016 e încă prezentă. Umbra unei runde de alegeri care n-a fost încă pe deplin înțeleasă e lungă și invită la prudență.

Presiunea care vine de jos în sus e greu de administrat. S-a întîmplat să fiu prezent la o întîlnire a unui congresman din Illinois cu electoratul. Una dintre acele „town hall meetings“ care fac din cultura politică americană un spectacol pasionant și, mai ales, onest. Congresman-ul, un democrat, a răspuns stoic tututor întrebărilor pe care le-a primit, încercînd din greu să reziste tentației radicalizante a votanților. Alegătoriii voiau acțiune, îl voiau pe Trump plecat înainte de finalul mandatului. Omul nostru s-a ferit să răspundă ferm, părînd să sugereze că victimizarea actualului președinte e ultimul lucru de care democrații au nevoie dacă vor o strategie cîștigătoare. Nu a fost foarte convingător. O săptămînă mai tîrziu citeam în presă că Brad Schneider, congresman-ul nostru, se alătură grupului de parlamentari care cer punerea sub acuzare a președintelui.

„Ce crezi despre Trump?“ În centrifuga politică americană, moderația e, zilele astea, un semn de slăbiciune.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

priza jpeg
Ce trebuie să scoți din priză în fiecare seară. Factura voastră la curent poate scădea semnificativ
Românii care doresc să economisească cât mai mulți bani trebuie să știe că există numeroase metode care să îi ajute să reducă consumul de curent.
Daniel Băluță și Nicușor Dan. FOTO Inquam Photos / George Călin
Daniel Băluță, despre plecăciunea în fața lui Nicușor Dan, la Cotroceni: „Este o dovadă de normalitate ceea ce ați văzut”
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a declarat joi, 19 iunie, că plecăciunea în fața președintelui Nicușor Dan reprezintă „o dovadă de normalitate” și „așa arată o societate normală, nu una plină de ură, de dispreț”.
Madalina Ghenea FOTO Instagram png
Ședinţa foto făcută de Mădălina Ghenea în Beverly Hills, SUA: „Artă, modă, film, viteză... și tratamente faciale”. Reacția fanilor
Mădălina Ghenea, una dintre cele mai frumoase femei din lume, a fost, recent, protagonista unei ședințe foto impresionante, realizate în Beverly Hills.
Aer conditionat FOTO Shutterstock jpg
Cât te costă aerul condiționat în 2025. Cam câți bani ar trebui să scoți din buzunar vara aceasta
Valul de caniculă anunțat de meteorologi acoperă mare parte din România, iar specialiștii ANM au emis deja un Cod Galben de temperaturi extreme. În acest context, aerul condiționat devine aproape indispensabil în locuințe. Însă, odată cu apropierea datei de 1 iulie 2025, când expiră plafonarea prețu
udare muscate jpg
Ce trebuie să adaugi în pământul mușcatelor pentru ca acestea să înflorească toată vara. Vor arăta mai bine ca oricând
Mușcatele sunt, fără doar și poate, printre cele mai populare plante din întreaga lume. Ele nu numai că înfloresc spectaculos, dar nici nu au nevoie de foarte multă atenție, fiind perfecte chiar și pentru cei care nu au foarte mult timp pentru a avea grijă de plante.
Vladimir Putin își face calcule în funcție de oferta SUA FOTO Shutterstock jpg
Ce spune Vladimir Putin despre o posibilă livrare de rachete germane de tip Taurus către Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin avertizeză că o eventuală livrare către Ucraina de rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taurus ar „dăuna complet” relaţiilor Moscovei cu Berlinul.
vitalie pirlog sputnik.md
Fostul ministru moldovean al Justiției, arestat în Emiratele Arabe Unite. De ce este acuzat
Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiţiei din Republica Moldova, a fost arestat pe 15 iunie în Emiratele Arabe Unite, în baza unui mandat internaţional, în cadrul unei anchete cu privire la fapte de corupţie în cadrul Interpol.
transplant operatie chirurgicala medici shutterstock 571823737 jpg
Zeci de mii de euro ar fi fost găsiţi la şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Militar Carol Davila, în urma percheziţiilor
Zeci de mii de euro au fost găsiţi la şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Militar Carol Davila, în urma percheziţiilor efectuate joi, 19 iunie, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București și în județul Dâmbovița.
pescobar britanici jpg
Doi influenceri britanici desființează afacerea lui Pescobar: „Am ales exact ce e mai rău”
Afacerea românului Paul Nicolau, cunoscut online sub pseudonimul Pescobar, a devenit ținta unor critici virulente lansate de doi influenceri britanici specializați în recenzii culinare. Cei doi au vizitat standul său din Camden Market, Londra, unde au testat kebabul cu caracatiță, unul dintre prepar