Ce caută Regina în Irlanda?

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

În afară de presupusul viol al lui DS-K, mai există alt subiect pe lumea asta? Au înnebunit toţi. CNN-ul e plin de analize serioase, dar şi de „capete vorbitoare“ care doar îşi dau cu părerea. Aud de toate: teoria conspiraţiei, scandalizări pioase, comparaţii nepotrivite. Victimă colaterală: Regina Elisabeta a II-a. Exact cînd cu scandalul năbădăiosului de la Fondul Monetar, s-a găsit Regina să facă o vizită istorică, gestul politic cel mai important (după unii) al îndelungatei sale domnii. Majestatea Sa a vizitat Dublin-ul. Este prima vizită a unui monarh britanic, în Irlanda, în ultimii 90 de ani. Adică, de cînd vorbitorii de gaelic (limbă oficială a Uniunii Europene, recent introdusă, vorbită de cîţiva locuitori ai Republicii şi care sînt, evident, de religie catolică) şi-au cîştigat independenţa. Cine să mai dea atenţie gesturilor simbolice, declaraţiilor de reconciliere, dorinţei de împăcare? Toată lumea are de comentat goana cu chiloţii-n vine a contracandidatului lui Sarkozy în cursa pentru conducerea Hexagonului. Gesturile Majestăţii Sale au fost extrem de spectaculoase. Poate cel mai controversat dintre ele a fost vizita la stadionul Croke Park. În 1920, trupele speciale britanice au deschis focul asupra spectatorilor la un meci de fotbal. Au murit 13 spectatori şi căpitanul uneia dintre echipe, toţi neînarmaţi. Gestul extrem de dur al englezilor a fost „justificat“ de uciderea, cu cîteva zile înainte, a 14 ofiţeri britanici de către IRA. Represalii în toată regula împotriva populaţiei civile, ceea ce nu reprezintă o amintire confortabilă pentru nici una dintre părţi.
 
Pricinile de amintiri simbolice nu se opresc aici. Avionul Majestăţii Sale a aterizat pe aeroportul militar Casement, numit astfel în memoria unui militar irlandez, înrolat în trupele britanice în timpul Primului Război Mondial. La acel moment, de dragul obţinerii independenţei faţă de Coroană, mulţi localnici au cam cochetat cu nemţii şi nu au fost foarte zeloşi în a lupta pentru Rege. Unul dintre ei, Roger Casement, a fost judecat de Curtea Marţială, găsit trădător şi executat. Irlandezii nu au uitat că bunicul Reginei Elisabeta, George al V-lea, a refuzat să îl graţieze.
Este drept că şi Majestatea Sa are amintiri personale dureroase în ceea ce-i priveşte pe irlandezi. Vărul său primar, Lordul Mountbatten, a fost împuşcat de IRA în 1979, în timpul unei vacanţe de pescuit. La vremea aceea, Gerry Adams, liderul Sinn Fein (numit astăzi „aripa politică a IRA“), a socotit că „execuţia a fost pe deplin justificată“. Acelaşi Gerry Adams trebuie să fie acum socotit drept frecventabil, de dragul reconcilierii pornite în 1998 prin Acordul din Vinerea Mare (faimosul Good Friday Agreement) care prevedea ca grupările teroriste catolice şi protestante să predea armele.
 
Cu toate acestea, în epocă (adică acum 12 ani), o vizită a unui monarh britanic la Dublin era de neconceput. Fie vorba între noi, nici acum nu a picat defel bine multor localnici. Catolicii au ignorat toate gesturile întru reconciliere (inclusiv scuze pentru civilii omorîţi, în timp, de armata engleză) şi au considerat că vizita doreşte doar să reafirme suveranitatea Coroanei Britanice asupra celor şase comitate din nord. Protestanţii unionişti nu s-au bucurat nici ei, afirmînd că Regina consacră un Stat (Republica Irlanda) a cărui constituţie este ostilă oricărei prezenţe britanice în Insulă. „Contribuabilii îngrijoraţi“ (indiferent de religie) socotesc drept exorbitant costul măsurilor de securitate (circa 42 de milioane de euro) acum, cînd Republica este într-o formă economică execrabilă. Fostul „tigru gaelic“ de acum 4-5 ani de-abia se tîrăşte între negocieri cu FMI (văzute drept o supremă umilinţă) şi tratative cu miniştrii de finanţe ai Zonei Euro, pentru planuri de salvare bugetară.

Va reveni, în urma vizitei, Irlanda în Commonwealth? Nici vorbă. Se aşteaptă doar închiderea unor răni vechi, dialogul, normalizarea. Cît priveşte grijile de azi ale irlandezilor, adică deficitul bugetar, mai rămîne doar să vedem cine o să conducă delegaţia Fondului Monetar la Dublin, căci şeful e prins cu treburi, la New York.
 
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.
 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

teo trandafir stela popescu jpg
Stela Popescu, lecție de viață pentru Teo Trandafir. Ce sfat i-a dat regretata actriță: „Mi-a spus un lucru ce m-a marcat”
Teo Trandafir, una dintre cele mai emblematice prezentatoare TV din România, a dezvăluit că regretata actriță Stela Popescu i-a oferit una dintre cele mai importante lecții de viață. Întotdeauna când vine vorba despre artistă, vedeta își aduce aminte de sfatul pe care l-a primit de la aceasta.
carte de identitate jpg
Schimbări importante pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Ce trebuie să facă în 2025
În 2025, autoritățile au introdus măsuri mai riguroase pentru a preveni eventualele ilegalități. Îți spunem ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin.
image png
Actualizarea Gmail de la Google: este necesar să îți faci un nou cont de e-mail?
Peisajul amenințărilor din 2025 este pregătit pentru o revoluție a inteligenței artificiale, iar orice sistem de apărare implementat va fi aproape sigur insuficient.
7 adelina si cristi chivu 2 jpg jpeg
Adelina Chivu, adevărul despre retragerea din televiziune din urmă cu 16 ani. Ce spune vedeta despre reîntoarcerea definitivă în România: „Deci niciodată nu e...”
Adelina Chivu a vorbit despre revenirea sa la Antena 1, dar și despre mutarea definitivă în România. Soția lui Cristi Chivu a rememorat momentul în care s-a retras din televiziune în urmă cu 16 ani, dar a dezvăluit și motivul pentru care s-a stabilit în Italia.
3 monica pop jpg jpeg
Monica Pop, dezvăluiri despre copilăria ei: „A fost un șoc îngrozitor pentru mine”
Crescută de bunică până la vârsta de 13 ani, renumitul medic oftalmolog Monica Pop recunoaște că a trecut prin niște momente în care s-a temut foarte tare. Ea a vorbit recent despre câteva episoade cu bunica ei, pe care s-a temut că o va pierde.
Steve Bannon FOTO EPA-EFE
Ucraina riscă să devină „Vietnamul lui Trump”, avertizează Steve Bannon
Fostul strateg-șef al lui Donald Trump se teme că fostul său șef nu va opri ajutorul militar pentru Kiev.
horror vacui cel mai lung eveniment teatral din lume jpg
Cel mai lung eveniment teatral din lume are loc în România. Peste 500 de actori urcă pe scenă, timp de 7 zile
Cel mai lung eveniment teatral din lume este organizat la București și reunește peste 500 de artiști. Acesta se desfășoară pe o perioadă de 7 zile.
planete jpg
Spectacol ceresc unic. Șapte planete se aliniază pe cer luna viitoare
Observatorii stelari vor avea parte de o aliniere rară a șapte planete pe 28 februarie, când Mercur se va alătura altor șase planete care sunt deja vizibile pe cerul nopții.
okoye jpg