Ce caut la Bruxelles?

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Ce caut la Bruxelles? jpeg

Se zice că la Bruxelles plouă doar de două ori pe an: din ianuarie în iunie şi din iulie în decembrie. Se zice bine. Plouă mărunt, sînt vreo zece grade la prînz iar vîntul bate constant. Tot constantă este şi pasiunea cu care Comisia Europeană ne livrează planuri de revigorare economică irealizabile.

Asta caut la Bruxelles, în primul rînd: răspunsuri la marile nedumeriri care mi-au fost iscate de recentul discurs al domnului Barroso, dedicat redresării economice a statelor membre. Pe scurt, domnia sa anunţă lucruri teribile: salariu/salarii minim(e) la nivel comunitar, subvenţii pentru crearea de noi locuri de muncă pentru categoriile defavorizate şi accent hotărît pe crearea de slujbe în domeniile energiilor regenerabile şi IT-ului. Sincer, nu mi-a venit a crede. Iată scurta mea listă de nedumeriri cărora le caut răspuns pe timpul acestei săptămîni.

Unu: care ar fi ţara căreia sistemul salariului minim i-a făcut bine şi căreia nu i-a adus mai degrabă prejudicii, prin migrarea masivă a angajărilor în sistemul gri de plată (un minim pe ştat, plus bonusuri informale, scutite de taxe)? Care este ţara care a constatat că un salariu minim mai mare creează locuri de muncă? Despre ce fel de salariu minim poţi vorbi într-o uniune europeană în care diferenţele salariale sînt enorme? Nu mai amintim de Marea Britanie, care nici măcar nu are un asemenea animal pe piaţa muncii.

Doi: de unde să vină subvenţiile comunitare pentru noi locuri de muncă? În condiţiile în care Grecia trebuie musai salvată, Italia ar putea avea nevoie de ajutor pronto iar Spania nu s-ar feri din calea unei asistenţe financiare, de unde resurse pentru subvenţii pe piaţa muncii? De unde se va reduce? Din subvenţiile agricole? Niciodată, atîta vreme cît Franţa este stat membru. Din cele pentru dezvoltare regională? Greu de crezut, cu atîţia beneficiari ai Noii Europe. De la cercetare? Nu e cazul, oricum acolo sînt bani puţini. De aceea, am nedumerirea.

Trei: soluţia domnului Barroso – din locuri de muncă create în domeniul energiilor regenerabile sau al IT-ului. Asta e gogoaşa cea mai umflată. Nu intru în amănunte. Dacă aveţi pe computerul dumneavoastră de producţie comunitară (ce o fi aia?) un sistem de operare creat în Uniunea Europeană (imposibil) vreo referire la un soft valoros conceput pe bani comunitari (o fi, dar nu ştiu eu), atunci e clar, nu înţelegeţi ce vreau să zic. Voi, cei care citiţi articolul ăsta pe un laptop fabricat prin China, care merge cu Windows şi pe care scrieţi cu Office, înţelegeţi ce vreau să sugerez despre planurile comisiei.

Cred sincer că nici un membru competent al birocraţiei comunitare nu crede o iotă din planul anunţat recent. Mai degrabă, crede că domnul Barroso este îngrijorat (ca mulţi alţi europeni, de altfel) de ascensiunea mişcărilor extremiste în multe ţări membre sau de locul 3 ocupat de madame Le Pen în Franţa. De aceea, în vremi de criză, nu are decît promisiuni sociale în loc de planuri economice. Aşa aş fi crezut şi eu, numai că faimoasa strategie UE2020 avea trei puncte din patru, ţinînd tot de categoriile defavorizate, şi nu neapărat de creşterea bogăţiei.

Să trecem la chestiuni frivole, pînă oi găsi răspunsuri competente la nelămuriri mai vechi. În scuarul din mijlocul Pieţei Schuman, centrul simbolic al Instituţiilor Comunitare, e un gunoi în strat mai gros decît în fundul cartierului Rahova. În zona Grand Place a început Borduriada varianta Bruxelles. Totul e în mişcare, noroi gros peste tot. Să găseşti locuri la hotel sau la un restaurant este o mare aventură, tocmai a început Convenţia Internaţională a Fructelor de Mare. La sediul NATO, impresionantele bariere anti-tero nu sînt unse de ani. Scîrţîie înfiorător. De aceea, peste drum se construieşte alt sediu. Uriaş. De multe zeci de milioane de dolari. La NATO, calculul e în dolari, nu în euro.

Cît despre domnul Barroso, numele său a devenit brand bun pentru sloganuri publicitare. Pe un autobuz, văd o mare reclamă la un recent-deschis hotel central: „Wake up next door to Barroso!“ („Trezeşte-te uşă-n uşă cu Barroso“). Am rîs zece minute. Înfiorat de eventuala perspectivă. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pensie jpg
Unii pensiori se vor putea bucura de o creștere a veniturilor. Despre cine este vorba
În această săptămână, unele categorii de pensionari se vor bucura de o creștere de venituri. Suma de bani va fi decisă de CCR într-o ședintă care va avea loc. Însă unele probleme s-ar putea să apară. Iată despre ce ar putea fi vorba.
Si a plombat singur gropile de pe stradă FOto Opinia Timișoarei jpg
Un bărbat din Timiș a plombat singur gropile de pe strada pe care locuiește. „Era să mă duc în șanț… Și atunci, am pus acolo asfalt”
Un bărbat din orașul Ciacova, județul Timiș, săturat de gropile de pe strada sa, s-a apucat să-și repare drumul. A astupat singur craterele de pe strada de pământ care a fost ignorată de primărie.
sua china biden xi jinping
China vrea relații mai bune cu SUA. Musk s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez înainte de învestirea lui Trump
Oficialii chinezi speră să evită o repetare a războiului comercial cu SUA, care a creat o prăpastie între superputerile economice în timpului primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.
maxresdefault jpg
Joseph Cinque, povestea africanului care a condus Revolta de pe La Amistad, ajuns subiect de film
Joseph Cinque a fost un fermier și comerciant african de etnie mende, ce a devenit sclav al negustorilor de sclavi spanioli de pe vasul La Amistad, revoltându-se cu succes împotriva acestora, a ajuns din greșeală în S.U.A,
pensie jpg
Cât va fi pensia minimă în anul 2025. Seniorii cu venituri mari vor suporta o impozitare de 10%
În 2025, aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiilor, cu o creștere de 12% în valoarea acestora.
megahn si harry jpg
Adevăr sau strategie de marketing? Meghan Markle, ia în calcul lansarea unei cărți post-divorț de Prințul Harry
Meghan Markle și echipa sa cochetează cu ideea unei cărți despre un eventual divorț de prințul Harry, conform unui articol Vanity Fair. Află detalii despre zvonuri, proiectele lor eșuate și reacțiile din Montecito.
romania sat istock jpg
Unicul sat din România cu propriul imn. Care este momentul special în care localnicii intonează cântecul solemn, creat de un consătean
În județul Botoșani, în satul Cucorăni, din comuna Mihai Eminescu, localnicii au imnul lor. Se numeşte Imnul Cucorănenilor şi a fost compus în perioada interbelică. Se cântă şi astăzi în şcoala din localitate la fiecare eveniment important al cătunului.
image png
Povestea românului care a căutat libertatea dincolo de apele Dunării: „Am vrut libertate. Și am avut de pătimit. Bătăile de la grăniceri nu le pot uita“
În anii '80, când regimul comunist strângea în brațele sale toate speranțele și dorințele de libertate ale românilor, Dunărea devenea nu doar un râu, ci și o linie de demarcație între visurile neîmplinite și lumea în care speranțele aveau un loc.
papa francisc gettyimages jpg
Papa Francisc condamnă planul lui Trump privind expulzarea imigranţilor: „Ar fi o calamitate”
Papa Francisc a declarat că planul promis de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, privind expulzarea pe scară largă a migranţilor fără documente legale, ar fi "o calamitate".