Ce caut eu la Alba Iulia?

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Guverne sub acoperire jpeg

În primul rînd, să revăd Cetatea. Să ştiţi că e spectaculoasă rău. Mă voi rebucura că nişte bani europeni au fost bine cheltuiţi. Apoi, să mai stau la o tacla cu oarece oficialităţi locale. Oameni cu simţ al umorului şi cu multă pasiune pentru gospodăreală şi bună rînduială. Mă voi amuza (bineînţeles) de concurenţa pe care doresc a o face (şi o fac) Sibiului şi Sighişoarei. Una dintre cele mai nostime şi interesante rivalităţi locale din România. Măcar asta aduce ceva, nu ca altele, mai degrabă sterile, cum ar fi cea dintre Galaţi şi Brăila, de exemplu. Voi încerca să înţeleg cît mai multe evenimente şi să particip cît mai activ, fără a fi pisălog. Am tendinţa să vorbesc prea mult cînd mă-nfierbîntă vreun subiect. Am văzut programul şi am ce vedea şi ce asculta. 

Vreau să revăd oameni dragi sau oameni pe care îi preţuiesc. Mai deunăzi, Adina Popescu, într-un articol din prezenta publicaţie, îi lua peste picior pe românii care, la ocazii festive, se fîstîcesc în preajma Personalităţii Publice şi fie cad în linguşeală greţoasă, fie irită interlocutorul cu întrebări idioate. Ce să zic? Şi eu mă fîstîcesc. E normal să ai trac şi să încerci să nu pari un tip banal, adică altminteri decît te simţi a fi. Vrei cu tot dinadinsul ca Personalitatea Publică să te remarce, să te ţină minte. Încerci să te bagi în seamă, ai gura uscată, pulsul razna. E de înţeles. De aceea, rişti să fii agasant sau inept. Promit Adinei că voi încerca din răsputeri să nu cad în capcanele pe care le-a descris atît de bine. 

Apoi, o să ascult muzică interesantă, în spectacole care promit să fie memorabile. Dau din casă. Îl cunosc destul de bine pe Nicu Alifantis şi el mi-a mărturisit că are emoţii cît casa. Va fi prima oară în viaţa lui cînd va încerca să cînte muzică populară. Asta nu poate fi ratat! Voi încerca să îmi lămuresc nedumeriri despre Europa în care trăiesc.

Vor fi acolo oameni deştepţi care promit să nu vorbească lemnos şi prăfos despre Unitate în Diversitate şi alte lozinci din materialele de propagandă ale Uniunii. Acolo da, nu promit nimic. Adică nu promit că nu mă voi băga în seamă. Prea am multe nedumeriri şi prea îmi pare că lucrurile stau cam alandala în zona asta a noastră de lume. Mă gîndesc că ar fi mai confortabil să îmi organizez dezbaterile astea mai degrabă la un pahar-două de şpriţ, după conferinţă. Cred că voi fi mai puţin agasant. 

În plus, o să mă plimb. Puţină mişcare fac prin Bucureşti.

Nimic fain. Plicticos. Obligaţiile de zi cu zi mă opresc de la prea multe preumblări. Am ajuns animal de canapea şi birou. Îmi promit să iau la rînd circuitele de vizitare a Cetăţii. Nu sînt sigur că voi reuşi. Parcă văd că se iveşte cîrciuma-n drum sau vreo veche cunoştinţă cu care tare-aş sta la o palavră, la o cafea. E bine însă că măcar îmi propun să fac şi mişcare. 

Mişcare o să fac şi ca ziarist. Nu ca acum, din degeţele, pe o tastatură. Neeeeee. Asta e uşor demodat. Mi-a zis Iulia Badea-Guéritée că acum s-a inventat

jurnalismul. Adică, în loc să scriu textul, îl zic. Îl zic în faţa publicului, după cum fac şi comicii ăia din cîrciumile tematice. Am uşoare emoţii. Nu de alta, dar tot

jurnalişti s-ar chema Badea sau Banciu. În alt sens, C.T. Popescu tot jurnalism din ăsta face atunci cînd e invitat la o televiziune. E drept, voi grăi ceva cît mai interesant în faţa unui public, nu a unei camere. Ceea ce e mult mai greu, vă mărturisesc. Am a fi cît mai nostim cu putinţă. Zic că nu e bine să fie o zicere prea serioasă. În fond, lumea vrea să se şi distreze, nu numai să afle. Îi trebuie emoţie. De subiecte haioase, mulţumesc Domnului, nu duc lipsă. Voi grăi despre Uniunea Europeană şi instituţiile sale, aşa că sînt liniştit. Am subiecte. Cum să nu rîzi atunci cînd povesteşti epopeea castravetelui european prea strîmb? Sau despre naufragiaţii care nu au voie să facă pipi în mare, drept care s-a prevăzut un normativ privind existenţa obligatorie a unei bude ecologice pe fiecare vîrtelniţă eoliană din Marea Nordului? Atît. Nu dau mai mult în avanpremieră. Veniţi să vedeţi.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Klaus Iohannis la Consiliul European 13 decembrie 2023 FOTO Presidency jpeg
ANALIZĂ Klaus Iohannis, de zece ani președintele României. Cu ce s-au ales românii după cele două mandate ale sale
De zece ani președinte al României, Klaus Iohannis a fost mai degrabă apreciat pe plan extern, pentru că a reușit să onoreze angajamentele euro-atlantice ale României, însă modul său de comunicare cu românii nu a excelat, ba din contră, consideră specialiștii în politică.
miscarea 4 b jpg
Fără sex, fără întâlniri, fără copii, fără căsătorie: Cum ar putea Mișcarea 4B să schimbe America
Diviziunea de gen a sfâșiat societatea sud-coreeană – și acum aceasta se răspândește și în Statele Unite, scrie Politico.com.
 Louis Jacques Mandé Daguerre foto Wikipedia png
18 noiembrie: Se naște părintele fotografiei, Louis Daguerre și se stinge din viață marea actriță Draga Olteanu-Matei
În ziua de 18 noiembrie s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, părintele fotografiei, iar mult apreciata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață.
soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook
Coreea de Nord, un nou actor în războiul din Ucraina. Kim Jong Un ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin
Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de militari pentru a ajuta Rusia dacă alianța dintre Phenian și Moscova continuă să se consolideze, relatează Bloomberg citnd surse familiare cu evaluările țărilor G20.
shutterstock 2257563879 jpg
Planul lui Trump de a deporta 20 de milioane de migranți, dezvăluit de un apropiat
Expulzarea imigranților ilegali a fost un element central al campaniei electorale a lui Donald Trump, însă detaliile cu privire la modalitatea în care intenționează să-și atingă obiectivul de a deporta până la 20 de milioane de oameni de pe teritoriul SUA au rămas în mare parte necunoscute.
Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).