Ce caut eu la Alba Iulia?

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Guverne sub acoperire jpeg

În primul rînd, să revăd Cetatea. Să ştiţi că e spectaculoasă rău. Mă voi rebucura că nişte bani europeni au fost bine cheltuiţi. Apoi, să mai stau la o tacla cu oarece oficialităţi locale. Oameni cu simţ al umorului şi cu multă pasiune pentru gospodăreală şi bună rînduială. Mă voi amuza (bineînţeles) de concurenţa pe care doresc a o face (şi o fac) Sibiului şi Sighişoarei. Una dintre cele mai nostime şi interesante rivalităţi locale din România. Măcar asta aduce ceva, nu ca altele, mai degrabă sterile, cum ar fi cea dintre Galaţi şi Brăila, de exemplu. Voi încerca să înţeleg cît mai multe evenimente şi să particip cît mai activ, fără a fi pisălog. Am tendinţa să vorbesc prea mult cînd mă-nfierbîntă vreun subiect. Am văzut programul şi am ce vedea şi ce asculta. 

Vreau să revăd oameni dragi sau oameni pe care îi preţuiesc. Mai deunăzi, Adina Popescu, într-un articol din prezenta publicaţie, îi lua peste picior pe românii care, la ocazii festive, se fîstîcesc în preajma Personalităţii Publice şi fie cad în linguşeală greţoasă, fie irită interlocutorul cu întrebări idioate. Ce să zic? Şi eu mă fîstîcesc. E normal să ai trac şi să încerci să nu pari un tip banal, adică altminteri decît te simţi a fi. Vrei cu tot dinadinsul ca Personalitatea Publică să te remarce, să te ţină minte. Încerci să te bagi în seamă, ai gura uscată, pulsul razna. E de înţeles. De aceea, rişti să fii agasant sau inept. Promit Adinei că voi încerca din răsputeri să nu cad în capcanele pe care le-a descris atît de bine. 

Apoi, o să ascult muzică interesantă, în spectacole care promit să fie memorabile. Dau din casă. Îl cunosc destul de bine pe Nicu Alifantis şi el mi-a mărturisit că are emoţii cît casa. Va fi prima oară în viaţa lui cînd va încerca să cînte muzică populară. Asta nu poate fi ratat! Voi încerca să îmi lămuresc nedumeriri despre Europa în care trăiesc.

Vor fi acolo oameni deştepţi care promit să nu vorbească lemnos şi prăfos despre Unitate în Diversitate şi alte lozinci din materialele de propagandă ale Uniunii. Acolo da, nu promit nimic. Adică nu promit că nu mă voi băga în seamă. Prea am multe nedumeriri şi prea îmi pare că lucrurile stau cam alandala în zona asta a noastră de lume. Mă gîndesc că ar fi mai confortabil să îmi organizez dezbaterile astea mai degrabă la un pahar-două de şpriţ, după conferinţă. Cred că voi fi mai puţin agasant. 

În plus, o să mă plimb. Puţină mişcare fac prin Bucureşti.

Nimic fain. Plicticos. Obligaţiile de zi cu zi mă opresc de la prea multe preumblări. Am ajuns animal de canapea şi birou. Îmi promit să iau la rînd circuitele de vizitare a Cetăţii. Nu sînt sigur că voi reuşi. Parcă văd că se iveşte cîrciuma-n drum sau vreo veche cunoştinţă cu care tare-aş sta la o palavră, la o cafea. E bine însă că măcar îmi propun să fac şi mişcare. 

Mişcare o să fac şi ca ziarist. Nu ca acum, din degeţele, pe o tastatură. Neeeeee. Asta e uşor demodat. Mi-a zis Iulia Badea-Guéritée că acum s-a inventat

jurnalismul. Adică, în loc să scriu textul, îl zic. Îl zic în faţa publicului, după cum fac şi comicii ăia din cîrciumile tematice. Am uşoare emoţii. Nu de alta, dar tot

jurnalişti s-ar chema Badea sau Banciu. În alt sens, C.T. Popescu tot jurnalism din ăsta face atunci cînd e invitat la o televiziune. E drept, voi grăi ceva cît mai interesant în faţa unui public, nu a unei camere. Ceea ce e mult mai greu, vă mărturisesc. Am a fi cît mai nostim cu putinţă. Zic că nu e bine să fie o zicere prea serioasă. În fond, lumea vrea să se şi distreze, nu numai să afle. Îi trebuie emoţie. De subiecte haioase, mulţumesc Domnului, nu duc lipsă. Voi grăi despre Uniunea Europeană şi instituţiile sale, aşa că sînt liniştit. Am subiecte. Cum să nu rîzi atunci cînd povesteşti epopeea castravetelui european prea strîmb? Sau despre naufragiaţii care nu au voie să facă pipi în mare, drept care s-a prevăzut un normativ privind existenţa obligatorie a unei bude ecologice pe fiecare vîrtelniţă eoliană din Marea Nordului? Atît. Nu dau mai mult în avanpremieră. Veniţi să vedeţi.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

incendiu S5 foto ISU B If jpg
Incendiu în Sectorul 5: ard patru case pe strada Frt. Ilie Guriță. Pompierii intervin cu 13 autospeciale VIDEO
Un incendiu de proporții a izbucnit duminică seară în Sectorul 5 al Capitalei, pe strada Frt. Ilie Guriță. Patru case au fost cuprinse de flăcări
Referendum în Donbas  Ilustrație a portalului EU vs Disinfo jpg
Referendumul rusesc, pretext pentru arma nucleară. De ce are nevoie Rusia de pseudo-vot în Donbas
Propaganda rusă a pregătit intens referendumurile din Donbas, aducând argumente false. Rusia va folosi pseudo-votul pentru a putea amenința cu un atac nuclear, arată o analiză a portalului european EU vs Disinfo.
extrageri loto
Rezultatele LOTO 6 din 49, Joker 5 din 40, Noroc de duminică, 25 septembrie. Numerele câştigătoare
Loteria Română a anunţat numerele extrase duminică, 25 septembrie 2022, la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc. La două dintre jocuri, reporturile sunt mai mari de 1 milion de euro.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Asociațiile sovietice de „prietenie” – lucrate de contraspionaj în România comunistă
„Apolitică” și cu peste 6 milioane de membri, Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS) a fost instrumentul sovietic cel mai extins între cele destinate să sugrume democrația liberală din România.