Ce-aveţi cu termopanele?

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Erasmus Doi jpeg

Era cald şi bine. Cred că era în Săptămîna Mare. Stăteam în curtea şcolii de muzică, pe strada Petraşcu. Prin geamurile deschise auzeam viori şi piane, rezultatul orelor de repetiţii ale copiilor. De alături, de la biserică, venea muzică liturgică, parcă acordată cu încercările de Für Elise dinspre şcoala de muzică. M-am sucit pe bancă, să mă uit mai bine la bisericuţa nouă, din parc. Nu-mi displăcea defel. Brusc, m-am înfiorat. Mi-am dat seama că sînt un nătîng. Bisericuţa era construită în stil maramureşean, în plin Bucureşti. Ar fi trebuit să mă scandalizeze. Nici vorbă. Mie îmi părea că îi şade bine între copacii din parc, era splendid echilibrată, volumele suple nu mă făceau defel să mă înfior a neplăcere. E drept, dacă eram vreun ecologist sadea, m-aş fi întrebat cîţi copaci au fost tăiaţi pentru a face loc bisericii sau cum îşi permite preotul să lase a se auzi în exterior muzica liturgică. Aşa, avînd doar curiozităţi inginereşti, m-am apropiat, pentru a vedea mai îndeaproape felul în care a fost construită.

Oroare! Deşi eram încîntat, de la distanţă, de felul în care arată clădirea, apropiindu-mă, am început să mă cutremur. Ferestrele erau de termopan! Am constatat asta deoarece m-am apropiat la mai puţin de un metru. Ramele erau de aceeaşi culoare ca restul clădirii, astfel încît nu se vedea nimic special de la distanţă. Oroarea ororilor a fost să mă uit spre acoperiş şi să constat că şiţa era... prefabricată. Habar nu am din ce material era, dar, privită de aproape, îşi dădea în vileag perfida constituţie: fabricată în serie, din panouri standardizate! După ce mi-am revenit din şoc, mi-am amintit cîte am pătimit cînd am vrut să îmi acopăr casa de la ţară cu şiţă din lemn, realizată artizanal, tradiţional, ecologic. În primul rînd, preţul era enorm. În al doilea rînd, termenul de execuţie era înspre sfîrşitul toamnei (prospecţia se desfăşura în iunie). Alt meşter nu aş fi găsit pe o rază de mai multe sute de kilometri, inutil să caut o a doua ofertă. Ceea ce mi-a pus capac şi m-a făcut să renunţ la a face un acoperiş tradiţional, ca la carte, a fost întreţinerea. Pare-se că, o dată la trei-patru ani, trebuie să ungi şiţele de lemn cu miere şi apoi cu motorină. Altfel, praful se alege de prea tradiţionalul tău acoperiş. L-am înţeles, aşadar, pe preotul paroh bucureştean. Optase pentru o soluţie ceva mai ieftină, suficient de arătoasă şi cu bun-simţ economic. Repet: de la mai mult de cinci metri, nu-ţi dădeai seama de diferenţa între şiţa de lemn şi cea prefabricată sau între ferestrele de termopan şi cele clasice.

Zilele trecute, aflu de la radio că se derulează un proiect european care îşi propune să conserve arhitectura tradiţională într-una dintre zonele rurale din Transilvania (cred că era vorba despre Mureş). Toate bune şi frumoase, căscam larg urechile, poate îmi iese şi mie de un subiect pentru emisiune. La un moment dat, managerul proiectului anunţă ritos că scopul principal al fondurilor europene obţinute este „războiul declarat termopanelor“. În acel moment, totul mi-a fost clar: ar fi urmat ca banii respectivi să fie utilizaţi drept subvenţie pentru încălzirea locuinţelor rurale, ameninţate cu decăderea estetică, deoarece proprietarii (în etate, majoritatea) doresc (inconştienţii de ei)... confort. Adică: o casă cît mai bine izolată, care să aibă nevoie de mai puţină încălzire.

În acest fel, iniţiatorii respectivului proiect au călcat în picioare şi sentimentele ecologiste ale proprietarilor. Ei ar dori să monteze termopane pentru a tăia mai puţini copaci pentru foc? Lăsaţi! Ştim noi, ONG-ul de la oraş, că oamenii ăia au mai degrabă nevoie de un aspect tradiţional pentru casele lor, cu bătrînele ferestre prin care suflă crivăţul iarna şi care obligă la cam zece braţe de lemn pe zi. Lasă, că om veni noi, orăşenii îndrăgostiţi de aspectul bucolic al satului memoriei noastre afective, să pornim soba, atîta timp cît durează sezonul rece...

Tare mă tem că este vorba despre un (alt) proiect, din categoria „ştim noi mai bine decît ei ce e mai bine pentru ei“. E un fel de „specialitatea casei“ la unii ecologişti şi pentru unele axe cu finanţare europeană.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Atacul a vizat o importantă bază militară Foto X   Nexta jpg
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost atacată de drone. A fost vizate mai multe obiective militare
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost vizată duminică dimineaţă de un atac cu drone. A fost vizată inclusiv o bază miliară de unde oamenii sunt trimişi să lupte în Ucraina.
profimedia 0945172876 jpg
Șansele Ucrainei de a păstra Pokrovsk. Forțele ucrainene se luptă să oprească înaintarea rapidă a rușilor
Trupele ruse se apropie de Pokrovsk dinspre est și sud. După capturarea satului Șevcenko, la sud de oraș, forțele ruse se află acum la mai puțin de patru kilometri de acest centru logistic cheie situat la marginea vestică a regiunii Donețk, relatează Kyiv Independent.
shutterstock 2554968047 jpg
Luna Plină în Gemeni, 15 decembrie. Ce semnificații are și cum îți poate influența zodia
Descoperă semnificația astrologică a lunii pline din decembrie în Gemeni și cum te influențează în funcție de zodie. Pregătește-te pentru un nou început!
Victor Piturca, Sportpictures jpg
Victor Piţurcă lămurește problema revenirii în fotbal, după 5 ani de pauză
Fostul selecționer a fost ofertat de FC Voluntari.
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
Echipa filmului „Trei kilometri până la capătul lumii", propunerea României pentru Premiile Oscar, dezvăluiri din culise
„Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu este propunerea României la premiile Oscar la categoria Cel mai bun lungmetraj internaţional. Marţi echipa de
klaus iohannis pe tron jpg
Operația estetică la care ar fi apelat Kalus Iohannis. Românii, revoltați: „Deci acolo sunt banii de autostrăzi”
În plin scandal electoral după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis ar fi fost preocupat să își facă o intervenție estetică. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
spion roman jpg
Ce se întâmplă acum cu românul reținut pentru spionaj în favoarea Ucrainei. MAE a publicat ultimele informații
Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia din Georgia sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei, conform autorităților locale pro-ruse.
image jpeg
shutterstock 2505780125 jpg
Mituri explicate. De ce să nu crezi tot ce auzi despre mâncare?
Mituri demontate despre mâncare. Ce trebuie să știi pentru o alimentație sănătoasă.