Ce-am pierdut deja

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Empatia – Revărsarea de ură împotriva diasporei care a putut fi sesizată în primele zile de după apariția primelor cazuri de COVID-19 poate fi explicată. Teama, confuzia, chiar și banala nevoie de a opina pe un subiect major, sînt toate valabile. Probabil nu există nimeni în România care să nu aibă o rudă, apropiată sau departată, care și-a încercat norocul între alte granițe. Sau un prieten, un fost coleg, un vecin din copilărie. Totuși, cum am ajuns de la dor la ură așa de repede?

Instinctele democratice – Da, pentru combaterea unei pandemii e nevoie de măsuri speciale. De altfel, au și fost anunțate de președintele țării. Foarte probabil, Parlamentul le va aproba cu modificări minime. Totuși, lejeritatea cu care oamenii renunță la libertăți fără să pună întrebări e îngrijorătoare. Am auzit zilele acestea nenumărate chemări la măsuri mult mai drastice. 30 de ani de dezbateri despre libertate, în libertate, s-au evaporat în doar cîteva zile. Cel puțin pentru o parte a publicului, proporționalitatea răspunsului în fața unui pericol nu este subiect de discuție. Oricît de gravă e această criză, mîine ea poate deveni și mai gravă sau poate fi înlocuită de una cu dimensiuni infinit mai mari. Ce se va întîmpla atunci?

Încrederea în autorități – Nu e pierdută cu totul, dar umblă cu capul spart. Și poate fi măsurată în numărul de oameni care, ignorînd comunicatele oficiale, s-au grăbit să golească rafturi de magazine. Sigur, paza bună trece primejdia rea, dar uneori măsurile de siguranță vin și din teama că statul te va lăsa singur.

Snobismul doctrinar – Asta nu e tocmai o pierdere, ci mai degrabă un motiv de amuzament. În New York Times, Farhad Manjoo remarca sardonic cum în vremuri de criză toată lumea devine socialistă. Sigur, Manjoo se referea la contextul american – administrația republicană ia în considerare aplicarea unor măsuri inspirate din manualele stîngii universale. Observația e parțial valabilă și la București.

Simțul ridicolului – Sute de teorii ale conspirației, pe care n-am să le trec însă în revistă. O revenire a discursului New Age care părea de ani buni ascuns în cutiuța cu ciudățenii. Dar preferatul meu e un domn care sugera cît se poate de serios că ar trebui să comanzi produse și servicii despre care presupui că nu vor fi livrate niciodată doar pentru a dovedi un soi de solidaritate neinteligentă cu actorii economici a căror existență e pusă sub semnul întrebării.

Planuri pe termen lung – La finalul unei serii lungi de glume despre apocalipsă, cam orice om normal rămîne cumva gol pe dinăutru. Nici o glumă nu e completă dacă, în proporții infinitezimale, e adevărat, nu invocă un viitor absurd, periculos sau straniu. Zilele astea, toate realitățile paralele, toate scenariile nefericite au devenit un pic mai plauzibile. Sigur că nu vine nici o apocalipsă, dar ce vine? Mai sînt valabile credințele de ieri? Trebuie ajustate? Și ce trebuie făcut în baza reevaluărilor? Mă feresc acum să dau vreun verdict, dar cert e că existența amenințării e suficientă pentru a schimba viitorul. Ce e o amenințare dacă nu un soi de călător din viitor care, odată ajuns în prezent, reușește să își încurce propria viață și pe a tuturor celor cu care vine în contact?

Sentimentul corect al distanței – Cum e Italia, aproape sau departe? Dar China? Din punct de vedere al stilului de viață, amîndouă sînt, în acest moment, foarte departe. City-break la Roma, vacanțe în Asia? Astea se întîmplau în altă viață. Însă din punct de vedere al securității personale, parcă sînt mult prea aproape, nu? Apoi mai e deja celebra și obositoarea „distanțare socială“. Vom mai strînge vreodată mîna cuiva sau rămînem cu deprinderile pe care ni le însușim săptămînile astea? Ce era firesc ieri și nu va mai fi mîine?

Sigur, am și cîștigat o mulțime de lucruri.

Însă e probabil prea devreme și prea nepoliticos să vorbim despre ele acum. O vom face probabil la finalul acestei crize, cînd vom fi mai înțelepți, vom fi citit mai multe cărți, vom fi văzut mai multe filme și vom fi ascultat muzică așa cum poate nu am făcut-o niciodată pînă acum. Conștienți de propria noastră fragilitate și de cît de multe lucruri bune sînt în jur.

Vreau să cred că nu era nevoie de o pandemie pentru a ne aminti asta. Dar aici lucrăm cu o ipoteză care nu va putea fi verificată niciodată.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.
padure tropicala jpg
Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care te gândești
Este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare prădător al lumii. Și dacă v-ați dus imediat cu gândul la un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară, este de înțeles, doar că numărul victimelor umane