Carbon alterat şi conştiinţe degradate

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Îngrijorată teribil de fluctuațiile indicelui Dow Jones pe bursa americană, doamna Viorica Dăncilă nu mai are vreme pentru subtilități care țin de imaginea proprie sau a Guvernului. Așa se face că, la începutul săptămînii, Darius Vâlcov ocupa încă funcția de consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului.

Dl Vâlcov are mai multe calități. Prima dintre ele este că e autor al programului de guvernare și, indirect, al haosului fiscal care a urmat aplicării prevederilor din amintitul document. A doua este că e un apropiat al domnului Dragnea, poziție din care a devenit rapid unul dintre acei indivizi trimiși în Palatul Victoria după alegeri pentru a se asigura că nici un ministru sau premierul (oricare i-ar fi numele) nu dau semne de autonomie.

Dar cea mai relevantă calitate a dlui Vâlcov izvorăște din condamnarea de opt ani de zile pe care tocmai a primit-o pentru trafic de influență și spălare de bani. Aceea de incompatibil moral fie și cu trotuarul din fața Guvernului.

Întrebată dacă consideră necesar să îl mențină pe Vâlcov în funcție, dna Dăncilă a răspuns stupefiant că nu și-a abandonat niciodată un membru al echipei care trece printr-un moment dificil. Înțelegeți? E vorba de camaraderie, nu despre un condamnat pentru spălare de bani care influențează decizii legate de bugetele publice. În mintea doamnei plantate de Liviu Dragnea la Palatul Victoria, solidaritatea e pervertită în așa hal încît ia forma urîtă a complicității. A sfidării.

Ascultînd-o la radio, m-am întrebat pentru o secundă dacă șefa Guvernului înțelege din ce poziție vorbește, despre ce vorbește și dacă își pune problema consecințelor faptelor sale. Apoi mi-am amintit cum a ajuns la Guvern. Fără să aibă această ambiție, fără să fie pregătită pentru așa ceva și fără să aibă vreun plan sau idee proprii legate de administrarea României. Doamna Dăncilă este unul dintre acei politicieni-accident plantați prin diverse funcții doar ca să ocupe spații și scaune ce ar putea fi ocupate de oameni care au idei proprii. O executantă de nivel mediu spre mic care provoacă stînjeneală și hohote de rîs.

E firesc ca, în atari condiții, să nu aibă dileme morale sau de orice altă natură.

E de-a dreptul ironic cum coaliția de guvernare s-a făcut zid în fața lui Vâlcov și încearcă în același timp să demoleze DNA. Nu numai că doamna Dăncilă e solidară cu condamnatul sus-amintit, dar încearcă în felul ei inabil să îl și răzbune. De altfel, zguduirea edificiului DNA e probabil singurul punct din programul real de guvernare care e urmărit consecvent, profesionist și ticălos de proprietarii doamnei Dăncilă. Mi-e greu să le spun colegi sau parteneri politici pentru că aceste cuvinte au semnificații străine șefei Guvernului.

M-am amuzat să descopăr că, în aceeași conversație cu ambasadorul american în care doamna premier (era să scriu „de renume mondial“, dar am să mă abțin) își manifesta îngrijorarea cu privire la Dow Jones, s-au abordat chestiuni care țin de starea Justiției. Onor cabinetul n-a considerat necesar să informeze cetățenii cu privire la detaliul ăsta. A făcut-o, probabil exasperată, ambasada americană, deși nu are nici un fel de datorie sau răspundere față de cetățenii români.

Am să remarc în treacăt că, spre deosebire de precedentul guvern, cel condus de doamna Dăncilă are totuși un purtător de cuvînt. Nu teribil de vorbăreț, cam fără mandat cînd e vorba de subiecte sensibile, dar e un pas înainte. Sîntem undeva prin aprilie 1990.

E de găsit pe Netflix un serial numit Altered carbon / Carbon modificat. Realizat după un roman SF, găsim în el tot felul de personaje ale căror conștiințe și suflete migrează de la un corp la altul în funcție de uzura celui prezent sau de alte nevoi urgente ale scenariului. Chiar dacă transferul se face fără efort și toate datele se păstrează intacte, personajele sînt inevitabil afectate în interacțiunea cu mediul de percepția în legătură cu apariția lor fizică. Alfel spus, carbonul modifică conștiința și conștiința modifică carbonul. Alterează carbonul.

Ei bine, doamna Dăncilă pare coborîtă din varianta de coșmar a serialului ăstuia. O variantă personalizată pentru est-europeni, lăutărească, jenantă, tragică în ridicolul ei și incapabilă de autoevaluare sau de respect de sine.

Ca și domnii Grindeanu și Tudose înaintea ei, doamna Dăncilă e doar corpul în care s-a transferat ticăloșia momentului. E drona folosită pentru confiscarea definitivă a puterii, pentru acapararea resurselor publice în mîinile puține și niciodată pline ale celor cîțiva stăpîni ai României, azi în anul centenarului.

Probabil mai țineți minte grimasele de jenă ale lui Sorin Grindeanu. Priviți-o pe Viorica Dăncilă, n-are nici o tresărire. Citește de pe foi pe care nu ea le-a scris, rostește cuvinte al căror înțeles îi e cunoscut doar parțial și aplică măsuri pe care nici măcar nu face eforturi să le priceapă. Carbonul a fost alterat.

O privești pe doamna premier afectată de camaraderia cu Darius Vâlcov și aproape că îți vine să te rogi să rămînă în funcție pînă la finalul legislaturii. Să nu mai aibă loc altă schimbare de premier, alt transfer de informații, în alt corp, cu altă coafură.

Nu de alta, dar degradarea carbonului sub efectul putrezirii conștiinței e totuși o priveliște greu de tolerat chiar și pentru niște est-europeni ca noi, crescuți sub privirea rea a Elenei Ceaușescu. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.