Carbon alterat şi conştiinţe degradate

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Îngrijorată teribil de fluctuațiile indicelui Dow Jones pe bursa americană, doamna Viorica Dăncilă nu mai are vreme pentru subtilități care țin de imaginea proprie sau a Guvernului. Așa se face că, la începutul săptămînii, Darius Vâlcov ocupa încă funcția de consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului.

Dl Vâlcov are mai multe calități. Prima dintre ele este că e autor al programului de guvernare și, indirect, al haosului fiscal care a urmat aplicării prevederilor din amintitul document. A doua este că e un apropiat al domnului Dragnea, poziție din care a devenit rapid unul dintre acei indivizi trimiși în Palatul Victoria după alegeri pentru a se asigura că nici un ministru sau premierul (oricare i-ar fi numele) nu dau semne de autonomie.

Dar cea mai relevantă calitate a dlui Vâlcov izvorăște din condamnarea de opt ani de zile pe care tocmai a primit-o pentru trafic de influență și spălare de bani. Aceea de incompatibil moral fie și cu trotuarul din fața Guvernului.

Întrebată dacă consideră necesar să îl mențină pe Vâlcov în funcție, dna Dăncilă a răspuns stupefiant că nu și-a abandonat niciodată un membru al echipei care trece printr-un moment dificil. Înțelegeți? E vorba de camaraderie, nu despre un condamnat pentru spălare de bani care influențează decizii legate de bugetele publice. În mintea doamnei plantate de Liviu Dragnea la Palatul Victoria, solidaritatea e pervertită în așa hal încît ia forma urîtă a complicității. A sfidării.

Ascultînd-o la radio, m-am întrebat pentru o secundă dacă șefa Guvernului înțelege din ce poziție vorbește, despre ce vorbește și dacă își pune problema consecințelor faptelor sale. Apoi mi-am amintit cum a ajuns la Guvern. Fără să aibă această ambiție, fără să fie pregătită pentru așa ceva și fără să aibă vreun plan sau idee proprii legate de administrarea României. Doamna Dăncilă este unul dintre acei politicieni-accident plantați prin diverse funcții doar ca să ocupe spații și scaune ce ar putea fi ocupate de oameni care au idei proprii. O executantă de nivel mediu spre mic care provoacă stînjeneală și hohote de rîs.

E firesc ca, în atari condiții, să nu aibă dileme morale sau de orice altă natură.

E de-a dreptul ironic cum coaliția de guvernare s-a făcut zid în fața lui Vâlcov și încearcă în același timp să demoleze DNA. Nu numai că doamna Dăncilă e solidară cu condamnatul sus-amintit, dar încearcă în felul ei inabil să îl și răzbune. De altfel, zguduirea edificiului DNA e probabil singurul punct din programul real de guvernare care e urmărit consecvent, profesionist și ticălos de proprietarii doamnei Dăncilă. Mi-e greu să le spun colegi sau parteneri politici pentru că aceste cuvinte au semnificații străine șefei Guvernului.

M-am amuzat să descopăr că, în aceeași conversație cu ambasadorul american în care doamna premier (era să scriu „de renume mondial“, dar am să mă abțin) își manifesta îngrijorarea cu privire la Dow Jones, s-au abordat chestiuni care țin de starea Justiției. Onor cabinetul n-a considerat necesar să informeze cetățenii cu privire la detaliul ăsta. A făcut-o, probabil exasperată, ambasada americană, deși nu are nici un fel de datorie sau răspundere față de cetățenii români.

Am să remarc în treacăt că, spre deosebire de precedentul guvern, cel condus de doamna Dăncilă are totuși un purtător de cuvînt. Nu teribil de vorbăreț, cam fără mandat cînd e vorba de subiecte sensibile, dar e un pas înainte. Sîntem undeva prin aprilie 1990.

E de găsit pe Netflix un serial numit Altered carbon / Carbon modificat. Realizat după un roman SF, găsim în el tot felul de personaje ale căror conștiințe și suflete migrează de la un corp la altul în funcție de uzura celui prezent sau de alte nevoi urgente ale scenariului. Chiar dacă transferul se face fără efort și toate datele se păstrează intacte, personajele sînt inevitabil afectate în interacțiunea cu mediul de percepția în legătură cu apariția lor fizică. Alfel spus, carbonul modifică conștiința și conștiința modifică carbonul. Alterează carbonul.

Ei bine, doamna Dăncilă pare coborîtă din varianta de coșmar a serialului ăstuia. O variantă personalizată pentru est-europeni, lăutărească, jenantă, tragică în ridicolul ei și incapabilă de autoevaluare sau de respect de sine.

Ca și domnii Grindeanu și Tudose înaintea ei, doamna Dăncilă e doar corpul în care s-a transferat ticăloșia momentului. E drona folosită pentru confiscarea definitivă a puterii, pentru acapararea resurselor publice în mîinile puține și niciodată pline ale celor cîțiva stăpîni ai României, azi în anul centenarului.

Probabil mai țineți minte grimasele de jenă ale lui Sorin Grindeanu. Priviți-o pe Viorica Dăncilă, n-are nici o tresărire. Citește de pe foi pe care nu ea le-a scris, rostește cuvinte al căror înțeles îi e cunoscut doar parțial și aplică măsuri pe care nici măcar nu face eforturi să le priceapă. Carbonul a fost alterat.

O privești pe doamna premier afectată de camaraderia cu Darius Vâlcov și aproape că îți vine să te rogi să rămînă în funcție pînă la finalul legislaturii. Să nu mai aibă loc altă schimbare de premier, alt transfer de informații, în alt corp, cu altă coafură.

Nu de alta, dar degradarea carbonului sub efectul putrezirii conștiinței e totuși o priveliște greu de tolerat chiar și pentru niște est-europeni ca noi, crescuți sub privirea rea a Elenei Ceaușescu. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.