CAP-ul lovește din nou!

Publicat în Dilema Veche nr. 355 din 2 - 8 decembrie 2010
CAP ul lovește din nou! jpeg

Acum vreo lună, agitaţie mare, la nivel de management superior în TVR. Apăruse un call (cerere) de oferte pentru a coopera la promovarea reformei Politicii Agricole Comune (din engleză-prescurtat ar veni CAP, de la Common Agricultural Policy). Reforma cu pricina o va face domnul Cioloş. Ţara pe care o cunoaşte cel mai bine domnia sa este România (asta, în jargon de Bruxelles, înseamnă că dînsul este român). În plus, TVR-ul socoate că ar fi prilej de fudulie să se lipească de un proiect al Uniunii Europene. Aşadar, am dat năvală în documentaţie, să vedem cum am putea să aplicăm la cele 300.000 de euro, care grant se cheamă, bani de producţie TV, ziceam noi. Şi dă-i şi sapă, sapă şi dă-i. Şi constatăm noi, după îndelungate munci intelectuale (care au durat vreo două zile) că nu e nici un profit să ne introducem în amintita schemă de finanţare deoarece Mărita Comisie Europeană nu recunoaşte drept eligibile cheltuielile tehnice legate de o transmisie TV (studio, echipe de filmare şi post procesare a imaginii – grosul costului). Cum ar veni, ar fi decontat (la un termen vag, peste vreun an şi jumătate), doar 50% din eventualele cheltuieli salariale sau de drepturi de autor. Am săpat şi prin site-urile Comisiei şi am citit că, în afară de o staţie locală din Polonia (parcă), în rest, nici o organizaţie de presă nu a căpătat vreodată numitul grant pentru explicarea politicii agricole comune. Recipienţii ultimilor ani au fost asociaţii de genul „Organizaţia cultivatorilor de conopidă mică şi creaţă din nordul provinciei X“. 

Am lăsat în lehamite grantul deoparte şi am zis că e în interesul publicului românesc să  explicăm (chiar şi pe gratis) ce şi cum cu reforma comisarului Cioloş, cel care cunoaşte România „cel mai bine dintre statele membre“. E de interes public, ne băgăm! De aia sîntem plătiţi regeşte din cea mai mică taxă pe audiovizualul public al întregului spaţiu european (Albania are o taxă mai mare cu 20%). Altfel spus, dacă tot nu am putut transmite în direct (din motive strict financiare) meciul lui Bute, măcar CAP-ul să îl explicăm. Şi am purces la treabă. Colegii de la Viaţa Satului s-au îndreptat, cum era firesc, spre cei loviţi de reforma CAP, varianta Cioloş: marii proprietari de terenuri.  

Scurtă explicaţie: domnul comisar doreşte să îndrepte amintita politică, inclusiv prin a plafona subvenţia directă pe hectar, astfel încît să nu se mai plătească sume de milioane de euro (ca subvenţie la hectar, repet), următorilor: cluburi de golf, aeroporturi, bănci cu terenuri cîştigate prin lichidarea ipotecilor, staţiuni balneare, terenuri de vînătoare ale marilor miliardari europeni sau micilor cultivatori de marijuana din Suedia (nu rîdeţi, am o listă impresionantă de asemenea plăţi făcute, ani la rînd, de Comisia Europeană; sursele sînt, evident, britanice). Personal, ideologic, am o mare problemă cu această abordare. Sînt de acord cu faptul că un teren de golf nu are de ce să ceară subvenţie directă la hectar, dar nu pot agrea încurajarea „fermei de 20 de hectare“ (dominantă în UE) în dauna marilor proprietăţi de zeci de mii de hectare (norma „americană“, adică a celor care domină comerţul cu cereale pe pieţele globale). Pe lîngă argumentul patriotismului comunitar (scuze de expresie), îmi vine şi cel naţional. Păi, Franţa, Italia, Germania sau Marea Britanie greu pot pune laolaltă exploatări agricole de dimensiuni mari. România şi Polonia au cum face asta. De aceea, exact în aceste ţări se loveşte cu o eventuală plafonare a subvenţiei.  Revin. Colegii mei de la Viaţa Satului au decis, în numele interesului public (bineînţeles) să intervieveze doi „moguli agricoli“ loviţi de propusa reformă: Culiţă Tărîţă (judeţul Neamţ) şi Mihai Anghel (din Dolj).  

Mă apropii de limita maximă de semne pentru un articol în această parte a paginii, astfel încît mă grăbesc să vă spun ce voi povesti în ediţia viitoare: Culiţă şi Anghel nu au habar să îşi apere interesele, noi plătim mai mult decît alţi europeni pentru mîncarea cea de toate zilele, Băsescu are dreptate în ceea ce priveşte evaziunea fiscală din agricultură, iar reforma CAP-ului cel păstorit de Dacian Cioloş vizează doar politica unor preţuri mari. Răbdare, mai e doar o săptămînă.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Cum va influența politica externă a Iranului realegerea lui Trump la Casa Albă. Atitudinea față de China
Ali Akbar Velayati, principalul consilier al liderului suprem iranian, a dat detalii despre orientarea diplomației Tehranului.
image png
Facebook, Twitter, Instagram și TikTok, surse de culegere a informaţiilor pentru specialiştii Poliţiei Române
Dark web, Facebook, Twitter, Instagram şi TikTok se numără printre sursele deschise accesate de către Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor (UCAI) din cadrul Poliţiei Române pentru monitorizarea activităţi suspecte şi colectarea informaţiilor despre grupuri infracţionale
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
Cum se pregătesc țările nordice pentru un război între NATO și Rusia: broșuri informative, batoane energizante, cutii cu fasole și medicamente
Guvernele Norvegiei, Suediei și Finlandei au început distribuirea de broșuri informative cetățenilor, oferindu-le sfaturi în cazul izbucnirii unui război sau a altor situații de urgență.
Kim Jong Un si fiica sa FOTO Profimedia
Coreea de Nord e pe picior de război. Ce a cerut dictatorul Kim Jong Un armatei sale
Kim Jong Un a afirmat că peninsula coreeană s-a transformat în „cel mai mare focar al lumii”
detergent pentru spalat rufe jpg
Care sunt diferențele dintre detergentul lichid și cel pudră. Cu care trebuie să speli pentru a avea haine mai curate
Atunci când te pregătești să cumperi detergent pentru rufe, alegerea între detergentul lichid și cel pudră poate părea complicată. Ambele tipuri de detergenți promit rezultate excelente, dar care sunt cele mai potrivite pentru nevoile tale?
racheta atacms
Ucrainienii vor putea folosi rachetele americane cu rază lungă doar într-o anumită regiune a Rusiei. Ce spun oficialii SUA
Biden a ridicat restricția Ucrainei de a folosi rachete cu rază lungă pe teritoriul Rusiei, însă doar într-o anumită regiune, declară oficialii SUA, potrivit BBC.
proteste fermieri francezi jpeg
Fermierii francezi amenință din nou cu proteste: nu vor carne de vită, pui sau zahăr fără taxe vamale
Fermierii francezi amenință din nou cu proteste, de data acaeasta din cauza unui acord UE cu Brazilia, Argentina și alte state care ar permite importul fără taxe vamale de carne de vită, pui sau zahăr
slabire pixabay jpg
Dieta cu cartofi fierți. Topești kilogramele repede, în doar trei zile
Dacă te pregătești pentru un eveniment important și vrei să scapi rapid de câteva kilograme sau pur și simplu simți nevoia unei curățări rapide a organismului înainte de sărbători, dieta cu cartofi fierți poate fi soluția ideală.
solca suceava jpg
Un oraș cu un trecut glorios este complet uitat, părăsit și învăluit în liniște. Are un potențial uriaș
Cândva o bijuterie economică, un oraș din județul Suceava a fost complet uitat, iar azi este aproape să devină un oraș fantomă. Se confruntă cu o criză demografică devastatoare, după ce localnicii