Canalele subterane peste care s-au creat universitățile

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cînd vine vorba de Bologna, lumea se gîndește la sistemul de învățămînt cu acest nume, destul de hulit astăzi pentru că e asociat cu niște efecte nedorite, care însă (puțini mai spun asta), la noi sînt cauzate mai degrabă de preluarea (deformarea) acestuia într-o formulă convenabilă unor interese de moment. Dar nu despre sistemul de învățămînt Bologna mi-am propus să scriu, ci despre orașul în sine care e faimos tocmai pentru că are cel mai vechi sistem de învățămînt superior din Europa, adică universitățile cele mai vechi (prima a fost înființată acum aproape o mie de ani, în 1088).

Turiștii preferă mai degrabă Florența, cu ale sale minuni de neuitat. Sînt destui turiști și în Bologna, dar spre deosebire de Florența nu sînt chiar în valuri. Din acest punct de vedere, orașul își păstrează o oarecare liniște.

La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă. Orașul a suferit bombardamente și tot felul de distrugeri, dar urmele au fost bine acoperite. Sub străzile actuale foarte vechi sînt drumuri romane și mai vechi (Via Emilia, de exemplu), care nu mai pot fi decopertate decît cel mult punctual, pentru studii arheologice. Impresionanta vechime a orașului actual se suprapune peste o vechime și mai mare, sînt mai multe straturi. Pe sub oraș există și un sistem complicat de canale (unul dintre ele este vizibil) construit încă de prin secolul al XII-lea, cu apă deviată din rîurile din apropiere, canale care au ajutat la dezvoltarea orașului, facilitînd igiena, transporturile și furnizînd energie. Așadar, nu doar universitățile au stat la baza civilizației actuale, ci și o foarte importantă infrastructură urbană.

© A.Manolescu
© A.Manolescu

Fără să aibă celebritatea capitalei Toscanei, Bologna e la rîndu-i extraordinară (dar ce e ordinar în Italia?). O idee mai mare decît Clujul, dar cu un centru vechi de dimensiuni foarte mari, Bologna are o densitate apreciabilă de clădiri medievale și renascentiste înșirate de-a lungul unor străzi mai mult sau mai puțin întortocheate. Ca oraș păstrat între zidurile unei cetăți, e printre cele mai mari din Europa (mai aud și astăzi cu stupoare povestea conform căreia Sighișoara ar fi singura cetate locuită din Europa). 

La vedere și cît se poate de caracteristice Bolognei sînt porticurile, peste 40 de kilometri în total, pe sub care te poți plimba în toate părțile, fără să te plouă, să te bată vîntul sau să te ardă soarele. Chiar am prins o vreme ploioasă de care însă aproape că nu ne-am sinchisit tocmai grație porticurilor (și am rîs, amintindu-ne de lucruri de necomparat, adică de ale noastre coloane din Piața Romană). În plus, pe sub acele porticuri pășești pe un splendid mozaic de piatră, tocit de mulțimea pașilor care l-au tot călcat timp de secole.

Cam în aceeași perioadă cu universitățile au început să fie construite la Bologna și celebrele turnuri de piatră. E vorba de acele turnuri pe care familiile nobiliare și le ridicau în perioada medievală și în care, la o adică, se închideau, adăpostindu-se de atacurile rivalilor sau ale bandiților. Nepoftiții erau primiți cu apă fiartă sau ulei clocotit aruncat asupra lor de la înălțime. Asemenea construcții erau „la modă” și în alte orașe ale Italiei, precum San Gimignano. Înălțimea turnului denota și bogăția și importanța familiei. Mai demult am început să cred că, de fapt, incredibilele construcții din întreaga Italie au avut la bază orgoliul și competiția dintre familii, dintre clanuri, dintre constructori, dintre artiști... „Cutăreștii și-au făcut un turn de 70 de metri? Păi, al nostru va avea 80 de metri. Așa!” 

Apropo, cel mai înalt asemenea turn de piatră rămas în picioare la Bologna, numit Asinelli, după numele primilor proprietari, are nu mai puțin de 97 de metri (fostul hotel Intercontinental – actualul Grand Hotel – din București are doar 77 de metri și a fost construit cu aproape o mie de ani mai tîrziu).  

În istorie au fost și cazuri în care autoritățile au decis chiar scurtarea unui turn pentru că proprietarii nu-și plătiseră dările. Din peste 180 de asemenea turnuri, pînă în zilele noastre au rămas doar vreo 20. Cel aflat chiar lîngă Asinelli, numit Garisenda, este înclinat, precum cel din Pisa. Un altul a fost transformat într-un hotel de lux, pentru doar două persoane (ca și celelalte, e înalt, dar și foarte îngust). Cine se cazează în acel turn de piatră? De exemplu, doi membri ai formației Queen.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

iuri kovalciuk jpg
Mogulul de presă Iuri Kovalciuk, instigatorul lui Putin pentru războiul din Ucraina
Una dintre cele mai influente voci din spatele deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina aparține unui miliardar de 71 de ani, care a susținut că războiul ar putea dovedi puterea Rusiei.
Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.