Canalele subterane peste care s-au creat universitățile

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cînd vine vorba de Bologna, lumea se gîndește la sistemul de învățămînt cu acest nume, destul de hulit astăzi pentru că e asociat cu niște efecte nedorite, care însă (puțini mai spun asta), la noi sînt cauzate mai degrabă de preluarea (deformarea) acestuia într-o formulă convenabilă unor interese de moment. Dar nu despre sistemul de învățămînt Bologna mi-am propus să scriu, ci despre orașul în sine care e faimos tocmai pentru că are cel mai vechi sistem de învățămînt superior din Europa, adică universitățile cele mai vechi (prima a fost înființată acum aproape o mie de ani, în 1088).

Turiștii preferă mai degrabă Florența, cu ale sale minuni de neuitat. Sînt destui turiști și în Bologna, dar spre deosebire de Florența nu sînt chiar în valuri. Din acest punct de vedere, orașul își păstrează o oarecare liniște.

La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă. Orașul a suferit bombardamente și tot felul de distrugeri, dar urmele au fost bine acoperite. Sub străzile actuale foarte vechi sînt drumuri romane și mai vechi (Via Emilia, de exemplu), care nu mai pot fi decopertate decît cel mult punctual, pentru studii arheologice. Impresionanta vechime a orașului actual se suprapune peste o vechime și mai mare, sînt mai multe straturi. Pe sub oraș există și un sistem complicat de canale (unul dintre ele este vizibil) construit încă de prin secolul al XII-lea, cu apă deviată din rîurile din apropiere, canale care au ajutat la dezvoltarea orașului, facilitînd igiena, transporturile și furnizînd energie. Așadar, nu doar universitățile au stat la baza civilizației actuale, ci și o foarte importantă infrastructură urbană.

© A.Manolescu
© A.Manolescu

Fără să aibă celebritatea capitalei Toscanei, Bologna e la rîndu-i extraordinară (dar ce e ordinar în Italia?). O idee mai mare decît Clujul, dar cu un centru vechi de dimensiuni foarte mari, Bologna are o densitate apreciabilă de clădiri medievale și renascentiste înșirate de-a lungul unor străzi mai mult sau mai puțin întortocheate. Ca oraș păstrat între zidurile unei cetăți, e printre cele mai mari din Europa (mai aud și astăzi cu stupoare povestea conform căreia Sighișoara ar fi singura cetate locuită din Europa). 

La vedere și cît se poate de caracteristice Bolognei sînt porticurile, peste 40 de kilometri în total, pe sub care te poți plimba în toate părțile, fără să te plouă, să te bată vîntul sau să te ardă soarele. Chiar am prins o vreme ploioasă de care însă aproape că nu ne-am sinchisit tocmai grație porticurilor (și am rîs, amintindu-ne de lucruri de necomparat, adică de ale noastre coloane din Piața Romană). În plus, pe sub acele porticuri pășești pe un splendid mozaic de piatră, tocit de mulțimea pașilor care l-au tot călcat timp de secole.

Cam în aceeași perioadă cu universitățile au început să fie construite la Bologna și celebrele turnuri de piatră. E vorba de acele turnuri pe care familiile nobiliare și le ridicau în perioada medievală și în care, la o adică, se închideau, adăpostindu-se de atacurile rivalilor sau ale bandiților. Nepoftiții erau primiți cu apă fiartă sau ulei clocotit aruncat asupra lor de la înălțime. Asemenea construcții erau „la modă” și în alte orașe ale Italiei, precum San Gimignano. Înălțimea turnului denota și bogăția și importanța familiei. Mai demult am început să cred că, de fapt, incredibilele construcții din întreaga Italie au avut la bază orgoliul și competiția dintre familii, dintre clanuri, dintre constructori, dintre artiști... „Cutăreștii și-au făcut un turn de 70 de metri? Păi, al nostru va avea 80 de metri. Așa!” 

Apropo, cel mai înalt asemenea turn de piatră rămas în picioare la Bologna, numit Asinelli, după numele primilor proprietari, are nu mai puțin de 97 de metri (fostul hotel Intercontinental – actualul Grand Hotel – din București are doar 77 de metri și a fost construit cu aproape o mie de ani mai tîrziu).  

În istorie au fost și cazuri în care autoritățile au decis chiar scurtarea unui turn pentru că proprietarii nu-și plătiseră dările. Din peste 180 de asemenea turnuri, pînă în zilele noastre au rămas doar vreo 20. Cel aflat chiar lîngă Asinelli, numit Garisenda, este înclinat, precum cel din Pisa. Un altul a fost transformat într-un hotel de lux, pentru doar două persoane (ca și celelalte, e înalt, dar și foarte îngust). Cine se cazează în acel turn de piatră? De exemplu, doi membri ai formației Queen.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea antim bucuresti foto denis grigorescu jpeg
Povestea uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România. Cum a fost salvată de la demolare
Aflată la doar 250 de metri de Piața Constituției din Capitală, mănăstirea Antim este o adevărată bijuterie arhitectonică. Mănăstirea a fost realizată conform planurilor întocmite de către marele ierarh Antim Ivireanul.
tractiuni jpg jpeg
Care sunt cele mai sănătoase sporturi, recomandarea medicilor. De la ce vârstă pot tinerii să facă sală de forță și care sunt riscurile
Exercițiile de culturism, cu greutăți mari, pot dăuna grav sănătății copiilor și adolescenților. Medicii și specialiștii în sport trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți tineri ajung la fizioterapie cu probleme serioase la nivelul articulațiilor și oaselor.
cornel hrisca munn orfan britain s got talent foto youtube jpg
Un muzician român fără antebrațe i-a uimit pe jurații de la Britain's Got Talent. Ce i-a spus Simon Cowell
Printre concurenții de la ediția din acest an a celebrului show Britain's Got Talent s-a numărat și un tânăr foarte talentat originar din România și a cărui poveste de viață este una emoționantă până la lacrimi.
Satul Mada și Cheile Madei, Hunedoara mp4 thumbnail png
Mănăstirile nevăzute, dăltuite în inima munților. Ce povești ascund cele mai vechi chilii ale sihaștrilor
În inima munților din vestul României, unele peșteri au păstrat povești despre vechii lor viețuitori, călugări retrași din lume, pentru a-și duce viața în credință. Munții Metaliferi, Șureanu și Poiana Ruscă nu sunt doar locuri ale legendelor dacice, ci și ale unor sihăstrii amintite în legende.
White tie vs Black tie pentru femei Colaj
Cum să te îmbraci în funcție de dress code: ghidul complet pentru orice eveniment
De la cele mai elegante ținute până la cele mai relaxate stiluri, cunoașterea codului vestimentar potrivit îți asigură o apariție impecabilă, indiferent de ocazie. Fie că este vorba despre un eveniment social sau profesional, alegerea ținutei potrivite este la fel de importantă.
Șoșoacă în mare FOTO captură video
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Diana Șoșoacă a surprins printr-un gest inedit sâmbătă, când a făcut o baie în Marea Neagră, în ciuda temperaturii scăzute a apei, de sub 10 grade.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Ce investiții mai sunt considerate sigure în perioade de crize succesive
În perioade dominate de incertitudine economică și geopolitică, nevoia investitorilor de a identifica soluții pentru a-și proteja capitalul inclusiv în condiții dificile pare mai mult decât firească, strategiile bine calculate fiind o bază importantă pentru viitorul financiar.
Minunata poveste a lui Evanghelie Zappa jpeg
6 aprilie: Primele Jocuri Olimpice moderne, după 1.503 ani de la interzicerea lor. Printre susţinători a fost și un român
La 6 aprilie 1896, la Atena se organizează primele Jocuri Olimpice moderne, după 1.503 ani de la interzicerea lor, printre susţinătorii fervenţi ai acestei iniţiative numărându-se şi un moşier român cu origini greceşti. Tot pe 6 aprilie, marele naist român Gheorghe Zamfir împlineste 84 de ani.
Proteze estetice  Sursa Facebook Duran Lantink jpg
Protezele estetice, noul trend de podiumurile internaționale. „Moda ar trebui să aibă mereu o doză de fantezie”
Protezele estetice au devenit elemente de atracție în moda contemporană. Sunt tot mai prezente pe podiumurile internaționale, iar designerii de modă celebri spun că ele simbolizează transformarea și diversitatea.