Cameron a pierdut – cu ce consecinţe pentru România?

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Ecourile tragediei jpeg

Iată că liderii europeni n-au stat prea mult pe gînduri la ultimul Consiliu şi au decis, în premieră, să supună la vot nominalizarea pentru şefia Comisiei Europene. Adică exact aşa cum a cerut premierul britanic David Cameron, bravînd, desigur, cu gîndul că partenerii săi nu vor face pasul. Iată că l-au făcut.  

La începutul lui 2013, acelaşi David Cameron venea la Bruxelles înarmat cu o rezoluţie a Camerei Comunelor (neobligatorie... dar într-o democraţie precum cea britanică, de neocolit) prin care să ceară Consiliului European o reducere semnificativă a bugetului 2014-2020. Atunci a mers, dar şi pentru că liderul britanic nu era singur – într-un fel sau altul, statele net contributoare la bugetul european (grupul „better spending“) îşi doreau şi ele o reducere a propunerii de buget venite de la Comisie. De data aceasta, Cameron s-a trezit singur la vot – sau aproape, dacă e să-l punem şi pe celălalt opozant al nominalizării lui Juncker, premierul ungar Viktor Orbán. Să recunoaştem, o companie nu tocmai onorantă pentru liderul britanic – dar nu el e de vină pentru asta.

Ce urmează? Cu o majoritate ca şi asigurată, graţie susţinerii asigurate de PPE şi de socialişti, Juncker nu va avea probleme în Parlamentul European. De partea cealaltă, Marea Britanie se va mai îndepărta de proiectul european – cu cît... doar Londra ştie.

Ce rămîne? Rămîne o Uniune Europeană care mai face un pas înspre proiectul visat de federalişti: o construcţie în care instituţiile de la Bruxelles să deţină un rol mai important. Dar lucrurile nu merg atît de departe pe cît lasă să se înţeleagă David Cameron.

Fostul premier luxemburghez este, desigur, un susţinător al unei Europe unite, este un federalist, se poate spune. Iar ca preşedinte al Eurogrupului, a făcut mult pentru salvarea euro, într-un moment în care supravieţuirea monedei unice era pusă în mod serios sub semnul întrebării.

Poate că, de pe partea cealaltă a Canalului Mînecii, asta nu se vede deloc în avantajul lui Juncker. Dar federalismul său – un alt păcat capital, în accepţiunea londoneză – nu va putea determina singur schimbări majore în Europa. Cu toate atribuţiile uşor sporite prin Tratatul Lisabona (de exemplu, dreptul de a se pronunţa asupra chestiunilor care ţin de spaţiul de libertate şi securitate pentru toţi cetăţenii UE), Comisia nu decide. Comisia propune. Propunerile sînt adoptate de Parlament şi Consiliu.

Dacă Parlamentul se situează, în general, mai aproape de ideea federalistă, lucrurile nu stau neapărat aşa şi în Consiliu. Acolo se va putea negocia pentru mai multă putere acordată statelor. Problema este că, dacă s-a decis un vot, în plin Consiliu European, în privinţa candidatului la preşedinţia CE, nu se ştie pînă unde pot fi duse lucrurile în continuare. Vor fi forţate şi alte voturi, după principiul „cine nu votează cu noi n-are decît să se supună sau să plece“? Greu de spus, dar un lucru e sigur: aceasta nu va depinde neapărat de voinţa federalistă a lui Juncker, cît de cea a statelor membre, care se exprimă în Consiliu.  

Că Juncker va apăsa mai mult pe ideea unităţii europene (sau a „federalismului“, luaţi-o cum vreţi) este deja clar. Că unele rezultate vor apărea este iarăşi de la sine înţeles – Uniunea Europeană nu e altceva decît cel mai mare compromis realizat pînă acum în istorie. Uniunea Europeană ar putea fi un pic mai unită, dar nu federală, aşa cum acuză Londra.

Dar ce va însemna asta pentru România? În destule aspecte, pot fi avantaje, dacă ştim să jucăm. 

În linii mari, un sistem cu mai multe puteri către Bruxelles înseamnă un sistem cu mai puţine puteri pentru autorităţile locale şi, în consecinţă, spaţiu mai puţin pentru abuzuri. Administraţia românească are încă nevoie de timp pentru a atinge minime standarde europene. Pînă atunci, mai multă Europă în treburile interne româneşti nu strică, ba chiar ajută – principiul formelor fără fond funcţionează.

În al doilea rînd, un Parlament European puternic poate ţine mai bine sub control excesele minorităţii antieuropene şi populiste. Aceasta nu reprezintă decît 20% din Parlamentul European şi nu are vreo influenţă în Comisie. În unele state membre, este cu mult mai rău decît atît.

Restricţiile şi interpretările legislative din anumite state, introduse sub presiunea acestor forţe de extremă, pot fi mai uşor cenzurate de la nivel european decît la nivel interguvernamental, mai ales de către un stat român – s-o recunoaştem – lipsit de prestanţă. De exemplu, eventuale nedreptăţi la adresa lucrătorilor români sau chiar intenţii de a descuraja libertăţile de circulaţie, prin reintroducerea unor controale abuzive la frontiere, pot fi mai uşor combătute de instituţii europene mai puternice.

Să privim apoi la stadiul în care se găseşte dosarul aderării noastre la Spaţiul Schengen. Instituţiile europene – Comisie, Parlament – şi-au dat de mult acordul. Rămîn un număr mai mare sau mai mic de state membre sceptice. Legătura dintre MCV şi dosarul Schengen nu a fost făcută nici de Parlament, nici de Comisie, ci de unele state membre. Ne-ar fi prins bine în acest dosar instituţii europene mai puternice.

În sfîrşit, Parlamentul European este mai aproape de ideea solidarităţii europene faţă de statele membre, care adeseori pot fi egoiste. S-a văzut aceasta şi cu ocazia dezbaterii bugetului 2014-2020. Un buget, pentru prima dată în istoria Uniunii, mai mic în termeni reali decît precedentul. Nu acest lucru fusese propus de Comisie, nu acest buget fusese votat iniţial de Parlament, dar – pentru că aşa e într-o negociere – legislativul european a fost nevoit să accepte un compromis „în jos“, pus în faţa unei poziţii inflexibile a Consiliului. Un Consiliu în care – la vremea aceea – David Cameron îşi impusese punctul de vedere.

Ne putem aştepta, aşadar, să ne atingem ceva mai uşor anumite obiective în cadrul instituţiilor europene, decît la nivel interguvernamental. Iar interesele noastre acum sînt legate de o politică puternică de coeziune, de menţinere şi întărire a libertăţilor de circulaţie şi de muncă, de solidaritate în faţa unor ameninţări externe.

Totul depinde însă de capacitatea noastră de negociere şi, pînă la urmă, de credibilitatea noastră. Iar aici, problema se rezolvă la Bucureşti, şi nu la Bruxelles.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image