Burghezul metafizic

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Burghezul metafizic jpeg

Dou─â vorbe despre o traiectorie religioas─â paradoxal─â. ├Äntre cei 12 mari zei ai Romei, Mercur e un tip simplu╚Ť. P├«n─â ╚Öi numele lui, care vine de la merx, mercis, ÔÇ×marf─âÔÇŁ, e de o transparen╚Ť─â dezolant─â. Vorbim de un zeu al plebei care prezideaz─â frust asupra tranzac╚Ťiilor comerciale ╚Öi mai ales asupra profitului adus de ele. Treptat ├«ns─â, sub influen╚Ťa greac─â, Mercur roman se apropie tot mai mult de prototipul lui mitologic, Hermes. Elenizarea lui e vizibil─â deja de la teatrul plautin la poezia augustan─â, dar mai ales ├«n epoca imperial─â, ╚Öi ├«n art─â mai mult ca oriunde. A╚Öa devine el mesager, patron al c─âl─âtorilor, dar ╚Öi al oratorilor, ba chiar, la Hora╚Ťiu, ╚Öi al poe╚Ťilor. Pe scurt, un fel de Ulise al zeilor ÔÇô mincinos, ho╚Ť, iste╚Ť, irezistibil. Un nivel de complexitate de ne├«nchipuit pentru vechiul garant sacru al bursei gr├«ului.

Lucrurile se complic─â ├«ns─â ╚Öi mai mult. Din perioada augustan─â ├«ncolo, par╚Ťial datorit─â influen╚Ťelor dinspre filozofia medio-platonic─â, Mercur intr─â ├«ntr-un rebranding prin care asupra lui se transfer─â vechile competen╚Ťe psihopompe ale lui Hermes, ce decurgeau din natura zeului grec de intercesor ├«ntre Zeus ╚Öi Hades. Mercur, care p├«n─â de cur├«nd n-avea nici ├«n clin, nici ├«n m├«nec─â cu cimitirul, prime╚Öte acum misiunea de a conduce sufletele mor╚Ťilor ├«n lumea de dincolo. Arta funerar─â roman─â ├«l r─âsfa╚Ť─â. ├Äl vedem particip├«nd la r─âpirea ╚Öi ├«napoierea fiicei lui Ceres, Proserpina, de c─âtre Pluton, ╚Öi la alte asemenea episoade care presupun traficul dinspre lumea aceasta c─âtre cea de dincolo: tot el o conduce pe Euridice ├«n Infern, de unde, alt─â dat─â, ├«l ajut─â pe Hercule s─â-l r─âpeasc─â pe Cerber. E de ├«n╚Ťeles de ce, pentru romani, acesta era zeul ├«n m├«inile c─âruia s─â-╚Ťi ├«ncredin╚Ťezi sufletul pentru c─âl─âtoria sa cea mai important─â. El este, de altfel, ╚Öi un ├«nso╚Ťitor ideal al copiilor, datorit─â grijii pe care i-o purtase c├«ndva micului Dionysos; a╚Öa se explic─â de ce ├«n arta funerar─â roman─â at├«╚Ťia copii s├«nt portretiza╚Ťi ca Mercur. Iar zeul nu e doar un ghid care-╚Öi face datoria f─âr─â s─â-i pese. Pe operele cele mai reu╚Öite, ca pe celebrul relief cu Orfeu ╚Öi Euridice, Hermes/Mercur are o triste╚Ťe aparte, ╚Öi la fel pe un sarcofag (azi la Skt. Petersburg), pe care doi so╚Ťi s├«nt desp─âr╚Ťi╚Ťi de u╚Öa lumii de dincolo, ├«ntredeschis─â de zeu.

Aproape firesc, asemenea skill-uri ├«l fac pe negu╚Ť─âtorul ╚Öi bancherul Mercur s─â devin─â ╚Öi o excelen╚Ť─â cenu╚Öie a practicilor magice. Pe geme apare uneori cu planta moly, pe care i-o oferise lui Ulise ca s─â poat─â face fa╚Ť─â po╚Ťiunii Circei, sau ajut├«nd al╚Ťi eroi s─â-╚Öi procure atribute magice. ├Än Egiptul epocii imperiale, Mercur sincretizat cu Thot (ale c─ârui statuete de bronz ajung p├«n─â ├«n Dobrogea) inspir─â, ca Hermes Trismegistos, specula╚Ťiile eschatologic-religioase/magico-filosofice din Corpus Hermeticum. (O rela╚Ťie privilegiat─â cu Egiptul se poate datora ╚Öi implic─ârii sale ├«n salvarea lui Io/Isis, iar apropierile de Anubis s├«nt documentate de Apuleius ╚Öi, ├«n art─â, de statuetele lui Hermanubis.) Pe de alt─â parte, pe sarcofagele romane zise ÔÇ×prometeiceÔÇŁ, Mercur e implicat ├«ntr-o ├«ntreag─â doctrin─â ezoteric─â a sufletului. Pe un mozaic (azi la Damasc, secolul III d.Chr.), titanul alc─âtuie╚Öte corpurile omene╚Öti din argil─â, iar Mercur aduce sufletul (reprezentat cu mantie ╚Öi aripi de fluture), care se ├«mpotrive╚Öte. Gestul acesta, extraordinar de interesant, prin care anima protesteaz─â ╚Öi se opune intr─ârii ├«n corp, apare ╚Öi pe un sarcofag tot de-atunci, aflat azi la Luvru. Un secol mai t├«rziu, acela╚Öi mit e considerat potrivit pentru un sarcofag de copil de la Roma, pe care s├«nt ├«n plus reprezenta╚Ťi, ├«ntr-o (doar aparent) stranie viziune pan-religioas─â, Adam ╚Öi Eva.

La personalitatea mercantil-funerar-magic─â a lui Mercur se adaug─â ÔÇô nici nu se putea altfel, la Roma ÔÇô o fa╚Ť─â politic─â. Cel mai vechi ╚Öi mai frecvent atribut al lui Mercur, caduceul (toiagul pe care se ├«ncol─âcesc doi ╚Öerpi), devine rapid un simbol al p─âcii ╚Öi prosperit─â╚Ťii, preluat ├«n art─â, dup─â nevoi, de Concordia, de Felicitas, apoi de Pax. Toate aceste personific─âri erau reprezentate ├«n contexte propagandistice, de la monede la basoreliefuri, ca siluete feminine, al c─âror tratament, ├«n parantez─â fie zis, uneori se apropie de reificarea lor ├«n unele reclame de azi.

S-au p─âstrat ╚Öi portrete ├«n care Brutus sau Marcus Aurelius au cerut s─â fie reprezenta╚Ťi cu caduceul ╚Öi buclele caracteristice ale lui Mercur. ├Än arta roman─â, Mercur poart─â ├«ntr-adev─âr acest toiag, dar ╚Öi sandale cu aripi, o p─âl─ârie cu boruri largi, ╚Öi ea cu aripi, sau punga de bani. La Pompei, ca ╚Öi ├«n provinciile nord-vestice ale imperiului, el este cea mai popular─â divinitate ├«n arta roman─â, concurat doar de Venus, respectiv Iuppiter. ├Än ├«ntregul imperiu, Mercur e zeul cel mai des reprezentat ├«n statuetele de bronz. O asemenea statuet─â g─âsit─â ├«n Apulum, ├«nalt─â c├«t palma ╚Öi turnat─â plin, ├«l arat─â pe Mercur cu dou─â aripi ├«n p─âr, ╚Ťin├«nd ├«n m├«na dreapt─â o mare pung─â cu bani, supradimensionat─â optimist. Acest atribut-cheie este asociat cu zeul ├«nc─â de c├«nd Roma ├«ncepe s─â bat─â moned─â (secolul III ├«.Hr.). Punga, de altfel, ├«l deosebe╚Öte pe Mercur roman de Hermes, zeul grec neav├«nd atribu╚Ťii legate de comer╚Ť, pe care insist─â at├«t de mult arti╚Ötii romani, ├«n orice caz ├«n provincii. Mercur r─âm├«ne ├«ns─â un zeu burghez ╚Öi metafizic, cu competen╚Ťe at├«t comerciale, c├«t ╚Öi psihopompe. Din Dacia (Aquae) vine o dedica╚Ťie c─âtre zeu pus─â de un oficial al legio VII Claudia pe care nu ├«l intereseaz─â Mercur al m─ârfurilor ╚Öi profitului. Zeul e numit ├«n acea inscrip╚Ťie gubernator, c─âl─âuza ÔÇô poate pentru c─â romanul nostru, aflat ├«n misiune, c─âl─âtorise din Moesia ├«n Dacia.

C─ât─âlin Pavel este arheolog ╚Öi scriitor. Cea mai recent─â carte publicat─â este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Sursa foto: http://www.getty.edu/art/exhibitions/ancient_luxury/

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.