Burghezul metafizic

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Burghezul metafizic jpeg

Două vorbe despre o traiectorie religioasă paradoxală. Între cei 12 mari zei ai Romei, Mercur e un tip simpluț. Pînă și numele lui, care vine de la merx, mercis, „marfă”, e de o transparență dezolantă. Vorbim de un zeu al plebei care prezidează frust asupra tranzacțiilor comerciale și mai ales asupra profitului adus de ele. Treptat însă, sub influența greacă, Mercur roman se apropie tot mai mult de prototipul lui mitologic, Hermes. Elenizarea lui e vizibilă deja de la teatrul plautin la poezia augustană, dar mai ales în epoca imperială, și în artă mai mult ca oriunde. Așa devine el mesager, patron al călătorilor, dar și al oratorilor, ba chiar, la Horațiu, și al poeților. Pe scurt, un fel de Ulise al zeilor – mincinos, hoț, isteț, irezistibil. Un nivel de complexitate de neînchipuit pentru vechiul garant sacru al bursei grîului.

Lucrurile se complică însă și mai mult. Din perioada augustană încolo, parțial datorită influențelor dinspre filozofia medio-platonică, Mercur intră într-un rebranding prin care asupra lui se transferă vechile competențe psihopompe ale lui Hermes, ce decurgeau din natura zeului grec de intercesor între Zeus și Hades. Mercur, care pînă de curînd n-avea nici în clin, nici în mînecă cu cimitirul, primește acum misiunea de a conduce sufletele morților în lumea de dincolo. Arta funerară romană îl răsfață. Îl vedem participînd la răpirea și înapoierea fiicei lui Ceres, Proserpina, de către Pluton, și la alte asemenea episoade care presupun traficul dinspre lumea aceasta către cea de dincolo: tot el o conduce pe Euridice în Infern, de unde, altă dată, îl ajută pe Hercule să-l răpească pe Cerber. E de înțeles de ce, pentru romani, acesta era zeul în mîinile căruia să-ți încredințezi sufletul pentru călătoria sa cea mai importantă. El este, de altfel, și un însoțitor ideal al copiilor, datorită grijii pe care i-o purtase cîndva micului Dionysos; așa se explică de ce în arta funerară romană atîția copii sînt portretizați ca Mercur. Iar zeul nu e doar un ghid care-și face datoria fără să-i pese. Pe operele cele mai reușite, ca pe celebrul relief cu Orfeu și Euridice, Hermes/Mercur are o tristețe aparte, și la fel pe un sarcofag (azi la Skt. Petersburg), pe care doi soți sînt despărțiți de ușa lumii de dincolo, întredeschisă de zeu.

Aproape firesc, asemenea skill-uri îl fac pe neguțătorul și bancherul Mercur să devină și o excelență cenușie a practicilor magice. Pe geme apare uneori cu planta moly, pe care i-o oferise lui Ulise ca să poată face față poțiunii Circei, sau ajutînd alți eroi să-și procure atribute magice. În Egiptul epocii imperiale, Mercur sincretizat cu Thot (ale cărui statuete de bronz ajung pînă în Dobrogea) inspiră, ca Hermes Trismegistos, speculațiile eschatologic-religioase/magico-filosofice din Corpus Hermeticum. (O relație privilegiată cu Egiptul se poate datora și implicării sale în salvarea lui Io/Isis, iar apropierile de Anubis sînt documentate de Apuleius și, în artă, de statuetele lui Hermanubis.) Pe de altă parte, pe sarcofagele romane zise „prometeice”, Mercur e implicat într-o întreagă doctrină ezoterică a sufletului. Pe un mozaic (azi la Damasc, secolul III d.Chr.), titanul alcătuiește corpurile omenești din argilă, iar Mercur aduce sufletul (reprezentat cu mantie și aripi de fluture), care se împotrivește. Gestul acesta, extraordinar de interesant, prin care anima protestează și se opune intrării în corp, apare și pe un sarcofag tot de-atunci, aflat azi la Luvru. Un secol mai tîrziu, același mit e considerat potrivit pentru un sarcofag de copil de la Roma, pe care sînt în plus reprezentați, într-o (doar aparent) stranie viziune pan-religioasă, Adam și Eva.

La personalitatea mercantil-funerar-magică a lui Mercur se adaugă – nici nu se putea altfel, la Roma – o față politică. Cel mai vechi și mai frecvent atribut al lui Mercur, caduceul (toiagul pe care se încolăcesc doi șerpi), devine rapid un simbol al păcii și prosperității, preluat în artă, după nevoi, de Concordia, de Felicitas, apoi de Pax. Toate aceste personificări erau reprezentate în contexte propagandistice, de la monede la basoreliefuri, ca siluete feminine, al căror tratament, în paranteză fie zis, uneori se apropie de reificarea lor în unele reclame de azi.

S-au păstrat și portrete în care Brutus sau Marcus Aurelius au cerut să fie reprezentați cu caduceul și buclele caracteristice ale lui Mercur. În arta romană, Mercur poartă într-adevăr acest toiag, dar și sandale cu aripi, o pălărie cu boruri largi, și ea cu aripi, sau punga de bani. La Pompei, ca și în provinciile nord-vestice ale imperiului, el este cea mai populară divinitate în arta romană, concurat doar de Venus, respectiv Iuppiter. În întregul imperiu, Mercur e zeul cel mai des reprezentat în statuetele de bronz. O asemenea statuetă găsită în Apulum, înaltă cît palma și turnată plin, îl arată pe Mercur cu două aripi în păr, ținînd în mîna dreaptă o mare pungă cu bani, supradimensionată optimist. Acest atribut-cheie este asociat cu zeul încă de cînd Roma începe să bată monedă (secolul III î.Hr.). Punga, de altfel, îl deosebește pe Mercur roman de Hermes, zeul grec neavînd atribuții legate de comerț, pe care insistă atît de mult artiștii romani, în orice caz în provincii. Mercur rămîne însă un zeu burghez și metafizic, cu competențe atît comerciale, cît și psihopompe. Din Dacia (Aquae) vine o dedicație către zeu pusă de un oficial al legio VII Claudia pe care nu îl interesează Mercur al mărfurilor și profitului. Zeul e numit în acea inscripție gubernator, călăuza – poate pentru că romanul nostru, aflat în misiune, călătorise din Moesia în Dacia.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Sursa foto: http://www.getty.edu/art/exhibitions/ancient_luxury/

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.