Burghezul metafizic

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Burghezul metafizic jpeg

Două vorbe despre o traiectorie religioasă paradoxală. Între cei 12 mari zei ai Romei, Mercur e un tip simpluț. Pînă și numele lui, care vine de la merx, mercis, „marfă”, e de o transparență dezolantă. Vorbim de un zeu al plebei care prezidează frust asupra tranzacțiilor comerciale și mai ales asupra profitului adus de ele. Treptat însă, sub influența greacă, Mercur roman se apropie tot mai mult de prototipul lui mitologic, Hermes. Elenizarea lui e vizibilă deja de la teatrul plautin la poezia augustană, dar mai ales în epoca imperială, și în artă mai mult ca oriunde. Așa devine el mesager, patron al călătorilor, dar și al oratorilor, ba chiar, la Horațiu, și al poeților. Pe scurt, un fel de Ulise al zeilor – mincinos, hoț, isteț, irezistibil. Un nivel de complexitate de neînchipuit pentru vechiul garant sacru al bursei grîului.

Lucrurile se complică însă și mai mult. Din perioada augustană încolo, parțial datorită influențelor dinspre filozofia medio-platonică, Mercur intră într-un rebranding prin care asupra lui se transferă vechile competențe psihopompe ale lui Hermes, ce decurgeau din natura zeului grec de intercesor între Zeus și Hades. Mercur, care pînă de curînd n-avea nici în clin, nici în mînecă cu cimitirul, primește acum misiunea de a conduce sufletele morților în lumea de dincolo. Arta funerară romană îl răsfață. Îl vedem participînd la răpirea și înapoierea fiicei lui Ceres, Proserpina, de către Pluton, și la alte asemenea episoade care presupun traficul dinspre lumea aceasta către cea de dincolo: tot el o conduce pe Euridice în Infern, de unde, altă dată, îl ajută pe Hercule să-l răpească pe Cerber. E de înțeles de ce, pentru romani, acesta era zeul în mîinile căruia să-ți încredințezi sufletul pentru călătoria sa cea mai importantă. El este, de altfel, și un însoțitor ideal al copiilor, datorită grijii pe care i-o purtase cîndva micului Dionysos; așa se explică de ce în arta funerară romană atîția copii sînt portretizați ca Mercur. Iar zeul nu e doar un ghid care-și face datoria fără să-i pese. Pe operele cele mai reușite, ca pe celebrul relief cu Orfeu și Euridice, Hermes/Mercur are o tristețe aparte, și la fel pe un sarcofag (azi la Skt. Petersburg), pe care doi soți sînt despărțiți de ușa lumii de dincolo, întredeschisă de zeu.

Aproape firesc, asemenea skill-uri îl fac pe neguțătorul și bancherul Mercur să devină și o excelență cenușie a practicilor magice. Pe geme apare uneori cu planta moly, pe care i-o oferise lui Ulise ca să poată face față poțiunii Circei, sau ajutînd alți eroi să-și procure atribute magice. În Egiptul epocii imperiale, Mercur sincretizat cu Thot (ale cărui statuete de bronz ajung pînă în Dobrogea) inspiră, ca Hermes Trismegistos, speculațiile eschatologic-religioase/magico-filosofice din Corpus Hermeticum. (O relație privilegiată cu Egiptul se poate datora și implicării sale în salvarea lui Io/Isis, iar apropierile de Anubis sînt documentate de Apuleius și, în artă, de statuetele lui Hermanubis.) Pe de altă parte, pe sarcofagele romane zise „prometeice”, Mercur e implicat într-o întreagă doctrină ezoterică a sufletului. Pe un mozaic (azi la Damasc, secolul III d.Chr.), titanul alcătuiește corpurile omenești din argilă, iar Mercur aduce sufletul (reprezentat cu mantie și aripi de fluture), care se împotrivește. Gestul acesta, extraordinar de interesant, prin care anima protestează și se opune intrării în corp, apare și pe un sarcofag tot de-atunci, aflat azi la Luvru. Un secol mai tîrziu, același mit e considerat potrivit pentru un sarcofag de copil de la Roma, pe care sînt în plus reprezentați, într-o (doar aparent) stranie viziune pan-religioasă, Adam și Eva.

La personalitatea mercantil-funerar-magică a lui Mercur se adaugă – nici nu se putea altfel, la Roma – o față politică. Cel mai vechi și mai frecvent atribut al lui Mercur, caduceul (toiagul pe care se încolăcesc doi șerpi), devine rapid un simbol al păcii și prosperității, preluat în artă, după nevoi, de Concordia, de Felicitas, apoi de Pax. Toate aceste personificări erau reprezentate în contexte propagandistice, de la monede la basoreliefuri, ca siluete feminine, al căror tratament, în paranteză fie zis, uneori se apropie de reificarea lor în unele reclame de azi.

S-au păstrat și portrete în care Brutus sau Marcus Aurelius au cerut să fie reprezentați cu caduceul și buclele caracteristice ale lui Mercur. În arta romană, Mercur poartă într-adevăr acest toiag, dar și sandale cu aripi, o pălărie cu boruri largi, și ea cu aripi, sau punga de bani. La Pompei, ca și în provinciile nord-vestice ale imperiului, el este cea mai populară divinitate în arta romană, concurat doar de Venus, respectiv Iuppiter. În întregul imperiu, Mercur e zeul cel mai des reprezentat în statuetele de bronz. O asemenea statuetă găsită în Apulum, înaltă cît palma și turnată plin, îl arată pe Mercur cu două aripi în păr, ținînd în mîna dreaptă o mare pungă cu bani, supradimensionată optimist. Acest atribut-cheie este asociat cu zeul încă de cînd Roma începe să bată monedă (secolul III î.Hr.). Punga, de altfel, îl deosebește pe Mercur roman de Hermes, zeul grec neavînd atribuții legate de comerț, pe care insistă atît de mult artiștii romani, în orice caz în provincii. Mercur rămîne însă un zeu burghez și metafizic, cu competențe atît comerciale, cît și psihopompe. Din Dacia (Aquae) vine o dedicație către zeu pusă de un oficial al legio VII Claudia pe care nu îl interesează Mercur al mărfurilor și profitului. Zeul e numit în acea inscripție gubernator, călăuza – poate pentru că romanul nostru, aflat în misiune, călătorise din Moesia în Dacia.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Sursa foto: http://www.getty.edu/art/exhibitions/ancient_luxury/

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.