Bun venit în lumea PSD!

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Poate cel mai bizar lucru care a marcat ultima remaniere a Guvernului este insistența ridicolă pe problemele de comunicare ca explicație a micii crize politice prin care tocmai am trecut. În fapt, aceste greșeli de comunicare au devenit explicația universală a tuturor dovezilor de incompetență sau rea-voință venite din zona Puterii. O expresie magică, un fel de manta a invizibilității sub care se ascund ratări, grosolănii și inabilități atît de flagrante încît, de la un punct încolo, nu poți decît să rîzi.

În fapt, formularea respectivă nu ascunde mai nimic. Ceea ce face e să furnizeze bază retorică pentru păstrarea electoratului PSD-ALDE care, deși tratat cu un oarecare dispreț de „lumea bună“ de la București, e uriaș, relevant și ignorat de toți ceilalți. Coaliția știe prea bine că riscul major e ca o parte din acest electorat să abandoneze pur și simplu votul. Iar PSD a avut întotdeauna nevoie de numere mari pentru a reuși să impună respect. Blazarea publicului e printre pericolele cele mai mari pentru mastodontul la vîrful căruia se află încă Liviu Dragnea. PSD a încetat de mult să mai lupte cu Opoziția pentru că Opoziția, în acest moment, nu contează.

Spre deosebire de restul partidelor, PSD a încercat și a reușit adesea să privească către propriul electorat și în afara campaniilor electorale. Asta face și acum. Iar dacă PSD se teme de ceva, atunci acel ceva este sentimentul că a pierdut controlul, că ezită și e confuz.

Or, tocmai asta se întîmplă zilele astea. De altfel, un sondaj IMAS arată o ușoară tendință descendentă a partidului, semn că mantrele și punctajele de partid nu prea mai funcționează. Oamenii au început să înțeleagă că PSD trece printr-o criză internă și, într-un mod curios, dar perfect explicabil, trage cu sine întreaga țară.

Spun asta pentru că ori de cîte ori necazurile PSD ating punctul de fierbere, reacția instantanee a societății este aceea de a lua partea unuia dintre combatanți. De o parte este întotdeauna Liviu Dragnea, de cealaltă o distribuție întreagă de personaje pasabile. A fost Victor Ponta, a fost Sorin Grindeanu, a fost Mihai Chirică, este Mihai Tudose. Mi-e teamă că, nu peste multă vreme, o să ne uităm la Nicolae Bădălău ca la o posibilă variantă de președinte, premier sau orice altceva care îl pune în categoria „pesediști de bine“. Cine e Bădălău? Nu contează. Va conta dacă va decide să i se opună ferm supremo-ului PSD. Dacă va crea o problemă de comunicare. Deocamdată lucrează la asta, dar mai discret, așa. Căutăm în PSD opoziția la PSD. Acolo sîntem.

Vă place sau nu, din punct de vedere politic, trăim într-un uriaș parc de distracții la intrarea căruia scrie PSD WORLD.

În treacăt fie spus, în lumea PSD există probleme de comunicare reale, dar sînt cu totul altele decît cele interne pe care le tot invocă șefii partidului. Ele arată cam așa:

● Toți liderii PSD relevanți ies în public doar în medii controlate. Nu o să vedeți decît pesediști inabili sau de rang inferior acceptînd să răspundă întrebărilor în libertate. Dialogul Putere – societate este intens controlat și numai relaxarea pesediștilor și conflictele interne nu transformă efortul ăsta într-un monolog fără nuanțe.

● Guvernul Tudose este primul guvern democratic românesc care nu are purtător de cuvînt. Pur și simplu, nu e nimeni învestit cu autoritate care să răspundă atunci cînd premierul sau vreunul dintre miniștrii săi nu e la televizor.

● PSD acaparează încet, dar sigur, toate mediile de informare publice și e doar o chestiune de timp pînă cînd acestea se vor alinia cu totul punctajelor de partid. Asta în condițiile în care TVR, Agerpres și SRR nu fac în acest moment exces de zel în a sancționa Puterea, dar reușesc, pe alocuri, să ofere producții decente.

● Tot sub controlul PSD și al oligarhiei asociate lui se află și majoritatea presei locale, precum și a celei centrale (cu excepții notabile, dar prea puține). Doar în vremea Guvernului Năstase am mai văzut ceva asemănător, iar lipsa îngrijorării cu privire la acest aspect vine doar din sentimentul de falsă securitate pe care îl oferă rețelele sociale.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că trans­parența devine o bizarerie, dialogul onest – ceva excentric, iar responsabilitatea – doar un scenariu pentru prime-time-ul de la televiziunile prietene. Umbre chinezești, decoruri de carton și personaje fictive. Un labirint complicat, în care toate opțiunile sînt PSD.

Problemele de comunicare internă atît de des invocate de pesediști sînt, de fapt, simptome ale unei puteri exercitate fără nici un fel de opreliște. Partidul a ajuns la acel nivel de perfecțiune perversă în care nu mai are amenințări reale din afară. Natural, conflictele interne capătă amploare, iar oricine privește din zona tot mai mică de neutralitate se vede atras cumva în ele.

Păstrînd proporțiile, PSD seamănă tot mai mult cu un partid unic în care se creează tot felul platforme deviaționiste. Uneori aceste platforme cîștigă teren, alteori nu. Rîdem, deviem, dar nu părăsim incinta. Rămînem în interiorul acestei lumi zămislite în cabinetul domnului Dragnea de la Palatul Parlamentului.

Cea mai mare problemă a României nu e comunicarea internă de la ședința de seară a oligarhiei, ci găsirea unui adversar curajos și radical pentru Putere. Un adversar care să înțeleagă democrația, să o respecte și să știe să o folosească. Și, mai ales, care să nu provină din interiorul Puterii. Amănuntul ăsta este esențial dacă vrem să părăsim vreodată parcul de distracții. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.