Bugetul UE, adev─ârata provocare a urm─âtorilor ani

Publicat în Dilema Veche nr. 727 din 25-31 ianuarie 2018
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

├Än timp ce, la Bucure╚Öti, al treilea Executiv din ultimii ani se afl─â ├«n chinurile facerii (ciocnirile de interese dintre diferi╚Ťii baroni locali f─âc├«nd misiunea mai grea dec├«t se anticipa), adev─ârata provocare vine dinspre Bruxelles.

Comisia Europeană pregătește propunerea pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), adică bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027. Propunerea ar trebui făcută publică în mai. Dar bătălia de culise a început deja.

Bulgaria de╚Ťine pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â a UE p├«n─â la 1 iulie, astfel ├«nc├«t, prin diverse declara╚Ťii, premierul Bojko Borisov s-a f─âcut deja purt─âtorul de cuv├«nt al statelor beneficiare nete de fonduri de coeziune. ├Än mod sigur, el a f─âcut presiuni ├«n acest sens ╚Öi ├«n cadrul recentei ├«ntrevederi cu Angela Merkel, care a marcat startul pre╚Öedin╚Ťiei bulgare.

S├«nt 14 ani de c├«nd grosul statelor central ╚Öi est-europene au aderat la Uniunea European─â, dup─â care, ├«n 2007, acestora li s-au al─âturat Rom├ónia ╚Öi Bulgaria ╚Öi, ├«n sf├«r╚Öit, Croa╚Ťia ├«n 2013. ├Än to╚Ťi ace╚Öti ani, ├«n pofida progreselor ├«nregistrate, ÔÇ×noile state membreÔÇť nu au reu╚Öit s─â ajung─â din urm─â economiile din Occident. ├Än consecin╚Ť─â, esticii spun c─â mai au nevoie de cel pu╚Ťin un ciclu de ╚Öapte ani cu o puternic─â finan╚Ťare a politicilor de coeziune, pentru a putea spera s─â fac─â str─âpungerea. Problema este c─â atingerea acestui obiectiv se anun╚Ť─â extrem de dificil─â.

├Än primul r├«nd, pentru c─â nu se ╚Ötie de unde vor veni banii. Brexit-ul va afecta serios bugetul Uniunii, compus ├«n principal din contribu╚Ťii directe din partea statelor, de circa 1% din PIB. Pierderea bugetar─â va fi de cel pu╚Ťin 12 miliarde de euro pe an (adic─â un deficit de 8%).

├Än actualul Cadru Financiar Multianual, Politica Agricol─â Comun─â ├«nsumeaz─â 39% din totalul aloc─ârilor, iar cea de coeziune, 26%. Principalii beneficiari: statele din Europa Central─â ╚Öi de Est, ├«n special ÔÇ×rebelaÔÇť Polonie. Dar ╚Öi Ungaria ╚Öi, evident, Rom├ónia ╚Öi celelalte. Dar mai pot fi finan╚Ťate aceste politici, la nivelul actual, ├«n condi╚Ťiile unei pierderi anuale de finan╚Ťare de 8%, ├«n urma plec─ârii britanicilor? Ar fi posibil, dac─â statele membre vor accepta s─â-╚Öi creasc─â contribu╚Ťia la bugetul comun, peste limita de 1% din PIB.

Spune╚Ťi-le aceasta germanilor, francezilor, olandezilor ╚Öi celorlal╚Ťi din Occident. Explica╚Ťi-le c─â trebuie s─â bage mai ad├«nc m├«na ├«n buzunar pentru confortul guvernelor eurosceptice de la Var╚Öovia ╚Öi Budapesta, pentru guvernan╚Ťii de la Bucure╚Öti care au scos zeci ╚Öi sute de mii de oameni ├«n strad─â, exaspera╚Ťi din cauza corup╚Ťiei. ╚śi a╚Öa mai departe.

Apoi, ├«n fa╚Ťa Uniunii Europene se ridic─â noi priorit─â╚Ťi, cum ar fi criza re-fugia╚Ťilor, terorismul sau cre╚Öterea riscurilor geopolitice. Viitorul buget va trebui s─â finan╚Ťeze suficient ap─ârarea comun─â, securitatea, politica de migra╚Ťie, securizarea frontierelor externe ale Uniunii. De asemenea,  programele pentru tineret sau economia digital─â a╚Öteapt─â ╚Öi ele finan╚Ť─âri suplimentare, deoarece contribuie la cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economiei europene.

Pare c─â toate acestea ├«i intereseaz─â prea pu╚Ťin pe guvernan╚Ťii de la Bucure╚Öti sau, cine ╚Ötie, nici m─âcar nu s├«nt ├«n╚Ťelese ÔÇô a╚Ťi auzit de vreo preocupare ├«n acest sens, la nivel de Executiv, a╚Ťi aflat de vreo dezbatere public─â lansat─â de Palatul Victoria, ╚Öti╚Ťi de vreo dezbatere parlamentar─â pe astfel de teme? Ave╚Ťi impresia c─â exist─â la ora actual─â o viziune clar─â asupra adev─âratelor necesit─â╚Ťi de finan╚Ťare pentru dezvoltarea Rom├óniei, la orizontul urm─âtorului deceniu, altele dec├«t interesele unor baroni locali de a ├«ndestula ni╚Öte firme prietene?

Dincolo de aceste ├«ntreb─âri, problema e c├«t se poate de serioas─â. Europa Central─â ╚Öi de Est nu mai este ├«n m─âsur─â s─â influen╚Ťeze dezbaterea ├«n privin╚Ťa bugetului nici m─âcar c├«t a fost cu ocazia CFM 2014-2020, c├«nd Berlinul ╚Öi Londra oricum au impus primul buget multianual din istoria UE mai mic ├«n valoare absolut─â dec├«t precedentul.

╚śi pe atunci, ├«n Polonia, guvernul era condus de Donald Tusk, foarte respectat la Bruxelles, iar Viktor Orb├ín nu o luase razna chiar cu totul! Degeaba. ├Än materie de buget, trebuie s─â recunoa╚Ötem c─â p├«inea ╚Öi cu╚Ťitul le au ├«nc─â statele net contributoare.

S─â nu ne facem iluzii, avem toate motivele s─â ne a╚Ötept─âm la o sc─âdere ├«n termeni reali a aloca╚Ťiilor pentru PAC ╚Öi Politica de Coeziune. ├Änseamn─â aceasta ╚Öi o blocare a dezvolt─ârii ╚Ť─ârilor noastre? Nu, dac─â ╚Ötim s─â fim creativi ╚Öi folosim eficient celelalte capitole bugetare, dac─â ne implic─âm puternic ├«n ap─ârarea comun─â sau ├«n proiectele de cre╚Ötere a competitivit─â╚Ťii, de sus╚Ťinere a economiei digitale. Pur ╚Öi simplu, avem nevoie de o reg├«ndire a politicilor de dezvoltare pe termen mediu.

├Äntrebarea este: avem un plan pentru toate acestea? 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.