Bugete executate pe stadioane

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

A trecut relativ neobservat un comunicat al Consiliului Județean Dîmbovița care anunța cu deosebită mîndrie locală că la Tîrgoviște va fi construit un stadion de 15.000 de locuri la un cost de aproximativ 30 de milioane de euro. Aflată în fazele inițiale de dezvoltare, investiția nu are nici o altă justificare decît că e în puterea CJ să o facă.

Cu doar cîteva zile înainte aflam că societatea care administrează Cluj Arena a intrat în faliment. Dată în folosință în 2011, după o investiție de peste 40 de milioane de euro, antenumita arenă e motiv de mîndrie și pagube pentru plătitorii de impozite din Cluj, dar nu numai pentru ei. Banii au venit inclusiv de la bugetul central.

La Craiova, pe de altă parte, s-a rîs un pic cînd s-a aflat că noul stadion al orașului are cel puțin un defect major de construcție. O glumă de 52 de milioane de euro.

În București, se pregătește construc­ția a nu mai puțin de 4 stadioane. Con­strucția, nu refacerea arenelor din Ghencea, Giulești și Ștefan cel Mare, plus cea a actualului stadion Arcul de Triumf. Nota de plată estimată? 45 de milioane, 22 25 de milioane, 33-37 de milioane și, respectiv, 12 milioane. De euro, evident. Cifrele au fost publicate în aprilie de Gazeta Sporturilor.

Există un semn de întrebare în privința investiției de la Dinamo, dar ultimele declarații ale autorităților lasă de înțeles că în doi ani va exista un stadion nou lîngă Spitalul de Urgență din București. Discuțiile au avut loc pe fondul scandărilor cîtorva zeci de suporteri dinamoviști: „Vrem stadion! Vrem stadion!“

Ascultîndu-i pe oamenii ăștia la radio, am încercat să îmi închipui un număr egal de fani Slayer cerînd statului să le aducă formația favorită la București pe bani de la buget. N-am reușit.

Justificarea pentru construcția de stadioane în capitală stă în cele 4 (patru) meciuri pe care România le va găzdui la turneul final al Campionatului European de Fotbal. Altfel spus, pentru 360 de minute de spectacol (atît cît o fi) cheltuim 100 de milioane de euro. Și asta este, repet, doar o estimare. Dacă ne amintim cum au crescut costurile pentru Arena Națională din București, putem să bănuim cumva îndreptățit că e vorba de o estimare conservatoare. Apoi, stadioa­ne­le res­pective trebuie întreținute și ad­mi­­nis­trate astfel încît să se poată susține. Nu cred că greșesc dacă spun că investiția respectivă nu va fi recuperată decît sub formă de unități virtuale de orgoliu pentru vreo cîțiva președinți de club. Cazul Cluj Arena e grăitor. Un faliment-avertisment pe care nimeni nu vrea să îl ia în seamă.

Nu pot încheia această enumerare fără să amintesc de cel mai discutat dintre stadioanele patriei, cel de 12 milioane de euro care va apărea în capitala sportului românesc de perfomanță – Alexandria, Teleorman. Știm bine că în Teleorman sărăcia a fost eradicată, șomajul este inexistent, iar școlile de renume european sînt luate cu asalt de cetățenii altor state. E firesc cumva să apară acolo și un stadion. Alexandria e incompletă fără un stadion nou. Presupun că, dacă lucrurile merg bine, acolo se vor sărbători și zile naționale sau de naștere ale binefăcătorilor vizionari ai locului.

Am tot încercat să înțeleg elanul ăsta dedicat construcției de catedrale laice care, 360 de zile pe an, stau pustii, sfidînd bugetele și bunul-simț.

În discuții cu prieteni pasionați de sport mi s-a explicat că e nevoie de toate stadioanele astea pentru că doar așa se face performanță, iar copiii au nevoie de modele. Argumentul ăsta mi se pare absolut neserios și cred sincer că dacă toți banii aceia ar fi cheltuiți pentru sportul de masă am avea și copii fericiți și modele. Modele care s-ar ridica dintre ei. Sigur că sînt și explicațiile evidente – dorința de a cheltui bani care ajung pînă la urmă în buzunare private și orgoliul cîte unui primar sau ministru vremelnic care vrea să își lege numele de cîte o piramidă de-asta inutilă. O combinație dintre cele două e cea mai plauzibilă explicație.

Dar cred că mai e ceva. Cred că la nivelul administrației publice românești nu există știința binelui public. Cred că toți oamenii ăștia care decid să construiască nimicuri scumpe și păguboase nu știu pur și simplu cum altfel să facă bine. Nu au reprezentarea detaliilor importante. E un soi de cinism dublat de inabilitate și insensibilitate. Cei care ne conduc nu sînt, pur și simplu, suficient de sofisticați. De asta locuiesc castele-kitsch, de asta conduc mașini mari și de asta construiesc stadioane.

Disperați după o legitimitate pe care nu o simt, apelează discreționar la bugetele publice pentru a și-o cîștiga. Foarte mulți dintre ei nu înțeleg că 5 minute de bucurie pe un stadion sînt mult mai puțin importante decît o viață dusă într-un oraș civilizat care nu mai are străzi neasfaltate, case neracordate la rețelele de utilități publice sau școli care cad. Oamenii ăștia vor satisfacții primare. Au ajuns prea sus, prea repede și știu și ei asta. Dar nu le folosește la nimic.

În urma lor rămîne ecoul de pe stadioane goale și praful de pe dosarele de insolvență. Întotdeauna. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 2070886241 jpg
Trump a anunțat compania care va produce noua generație de avioane de luptă a SUA: „Este un nume drăguţ”
Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri semnarea unui contract cu concernul Boeing pentru noua generație de avioane de luptă care se vor numi F-47, relatează AFP.
image png
Întâlnire între un oficial rus şi vicepremierul sârb: „Serviciile de informaţii occidentale sunt în spatele revoluţiei colorate din Serbia”
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, s-a întâlnit cu vicepremierul sârb Aleksandar Vulin la Moscova, cei doi discutând despre protestele antiguvernamentale din Serbia, au relatat sâmbătă, 22 martie, agențiile de știri de stat rusești.
vasile dincu ministrul apararii jpg
Un europarlamentar PSD afirmă că Georgescu ar fi câștigat alegerile din mai. „Este o pată pe imaginea României în lume”
Călin Georgescu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale de anul trecut, la fel cum ar fi câştigat şi scrutinul din luna mai, dacă ar fi trecut de filtrul Curţii Constituţionale (CCR), susține sociologul Vasile Dîncu, europarlamentar PSD.
Piedone la Promenada FOTO captura ANPC png
Piedone a închis trei restaurante din centrul comercial Promenada: „Puneți imediat sigiliul!”. Câte amenzi au fost aplicate
Nouă sancțiuni contravenționale principale, în cuantum de 78.000 lei, au fost aplicate de ANPC unităților de alimentație publică din centrul comercial Promenada din Capitală, acolo unde inspectorii coordonați de Cristian Popescu Piedone au „descins” vineri, 21 martie.
image png
Adela Popescu, dezamăgită de rochia făcută cadou de Radu Vâlcan: „Oare lui nu îi place cum mă îmbrac eu?”
Adela Popescu a zburat în Thailanda în urmă cu câteva zile pentru a-și vizita soțul care se află la filmările noului sezon Insula Iubirii. Din dorința de a o surprinde pe Adela, Radu Vâlcan i-a făcut cadou o rochie. Cum arată, dar și ce reacție a avut soția sa?
bitcoin jpg
Când ar putea ajunge Bitcoin la 200.000 de dolari. Specialist: „Nu este deloc imposibil”
Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă din lume, a traversat o perioadă marcată de volatilitate, dar chiar și așa, continuă să rămână un activ atractiv pentru investitori.
12896866 jpg
20% dintre americani susțin boicotarea firmelor care se aliniază agendei lui Trump
Un american din cinci plănuiește să întoarcă spatele definitiv companiilor care și-au modificat politicile pentru a se alinia agendei lui Donald Trump, potrivit unui sondaj realizat pentru The Guardian.
shutterstock 2524919869 jpeg
Menopauza. Ce aduce schimbarea la 180° în viața femeilor. Vârsta la care se instalează ar putea să scadă în viitor
O etapă firească în procesul de îmbătrânire, menopauza se exprimă simplu ca fiind încetarea funcției ovariene feminine. Implicațiile sunt în schimb complexe și trec dincolo de cele mai „zgomotoase“ dintre simptome.
Vanzari online  Foto Freepik com jpg
Românul speriat de animalul cumpărat on-line: „Când îi dau drumul, intră în casă și ne mușcă continuu. Dărâmă și trântește tot”
Site-urile de vânzări on-line au un public numeros, însă mulți români nu au educația necesară pentru astfel de afaceri, arată experiențele relatate de românii nemulțumiți de modul în care au decurs tranzacțiile.