Bucureștiul văzut cu alți ochi

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Despre București se pot spune multe lucruri urîte. Un neamț care a stat cîteva săptămîni în capitala României și, în interes de serviciu fiind, a mers zilnic dus-întors cu taxiul, pe Șoseaua Colentina, într-o iarnă mohorîtă, pe vremea în care traficul era chiar și mai împotmolit decît acum, a zis că, odată înapoiat la el în Germania, nu-i rămîne decît să se interneze într-un sanatoriu de boli nervoase. Ei bine, cam același lucru l-aș fi putut zice și eu după doar un singur drum interminabil, cu taxiul, într-o zi ploioasă, între Aeroportul Schönefeld și centrul Berlinului. Nu se poate spune că vreunul dintre noi nu a avut dreptate. Multe orașe își au părțile și momentele lor imposibile. În urmă cu vreo trei decenii, doi fotografi au fost rugați să facă niște instantanee prin New York. Unul dintre ei imortaliza, de regulă, peisaje și lucruri frumoase, celălalt era axat pe surprinderea unor scene și locuri mizerabile. Bineînțeles că în cele din urmă a ieșit o expoziție cu două New York-uri complet diferite, unul cît se poate de fermecător și altul de-a dreptul oribil.

Tot așa, dincolo de cunoscutele mizerii, despre București am auzit și lucruri extraordinare. Bunica mea îmi povestea că înainte de război, în anii ’30, își încasa leafa de profesoară (care nici pe atunci nu era cine știe ce) pe întreaga vacanță de vară, și cu ea reușea să stea la Paris, la o prietenă, pînă toamna, cînd începea din nou școala. Culmea însă, îmi spunea ea, nu se simțea prea bine la Paris. I se părea un oraș prea mare și haotic. Prefera Bucureștiul, care era mai „dichisit”, cu magazine mai mici, cu cofetării extraordinare și lume mai prietenoasă. Povestea asta frapează și astăzi, dar auzită pe vremea lui Ceaușescu suna absolut neverosimil. 

Într-o foarte plăcută și interesantă emisiune la Radio România Cultural, Music Show, în care Radu Croitoru îl are ca invitat permanent pe Horia Moculescu, l-am auzit pe acesta din urmă vorbind adesea despre un București extraordinar. Odată a povestit că, prin anii ’60, a întîlnit la Hamburg un neamț (alt neamț), care l-a surprins spunîndu-i că Bucureștiul era un oraș nemaipomenit. Locuise aici înainte de război și-și amintea cum își comanda pălării la un meseriaș pe care-l considera cel mai bun din Europa. Vasăzică, poveștile se leagă.

Autorii cărții Moscova înhață România (despre care am scris săptămîna trecută), foști spioni ai armatei americane în timpul războiului, descriu și ei Bucureștiul de pînă în 1944, cînd au început bombardamentele aliate. Spun că era un oraș prosper, încă neatins de marele conflict mondial în care România intrase încă din 1941și în care se găseau lucruri de care londonezii sau chiar newyorkezii uitaseră în anii războiului. În carte nu sînt doar referiri pasagere, cum e cea despre „Cea mai frumoasă stradă din București, Șoseaua Kiseleff, cu vile ca niște palate în spatele a patru rînduri de copaci umbroși...”, ci autorii insistă în mai multe rînduri asupra bunăstării orașului, despre care povestesc că s-a dus vestea în rîndul militarilor americani și englezi, după 23 august 1944. Cei doi autori ‒ Robert Bishop și E.S. Crayfield ‒ au mai observat, cu perspicacitatea adevăraților spioni (care erau), și că soldaților sovietici intrați în capitala României „nu li s-a îngăduit să stea suficient de mult pentru a deveni conștienți de avantajele civilizației occidentale, ci au fost mînați, implacabil, mai departe”.  

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat. Își putea reveni relativ repede, dar distrugerea și sluțirea au continuat, cum bine știm, și după spolierea sovietică. S-au construit așa-numitele „cartiere dormitor”, iar Nicolae Ceaușescu a apucat să-și realizeze pe seama orașului o bună parte dintre visele sale urîte și inculte. Degradarea n-a încetat nici măcar după Revoluție. Primarii Capitalei, aleși democratic de atunci încoace, s-au înscris cam fără excepție într-un fel de galerie a  caricaturilor. 

Și cu toate astea, farmecul de altădată al micului Paris nu s-a pierdut cu totul. Doar că acum trebuie căutat, nu se dezvăluie prea repede. Îl descoperă în special cei care știu de el și de dimensiunea lui trecută. 

Același Horia Moculescu remarca toamnele Bucureștiului. Toamna „la Șosea” (cum e numită zona selectă din nord) e una dintre frumusețile binecunoscute de către vechii locuitori. Iar toamna aceasta  a fost chiar de ținut minte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alianţa Dreapta Unită Foto Inquam Photos-George Calin
Nicușor Dan, despre candidatura sa și a Elenei Lasconi la prezidențiale: „Mai avem până în 15 martie să decidem care vor fi candidaţii ”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că va analiza cu Elena Lasconi soluțiile pentru România înainte de alegerile prezidențiale. El a subliniat că, dacă sondajele indică o direcție clară, va fi „foarte realista" în privința alegerilor politice.
Cum să păstrezi stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025 mp4 thumbnail png
Stabilitatea locului de muncă și a salariul în 2025. Află de la Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România
La Adevărul Live, Ana Călugăru, Head of Communications, eJobs România explică evoluțiile și schimbările care vor avea loc anul acesta în piața forței de muncă din România.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.