Brexitul celor trei doamne

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Theresa, Arlene ╚Öi Nicola conduc c├«te o ╚Ťar─â. E drept, numai prima este Prime Minister. Celelalte dou─â s├«nt (doar) First Minister. Theresa May conduce Marea Britanie, Arlene Foster este din Irlanda de Nord, iar Nicola Stur┬şgeon este ╚Öef politic ├«n Sco╚Ťia. De cur├«nd, la o conven╚Ťie a Partidului Conservator, englezoaica a comunicat c─â Marea Britanie va ie╚Öi unitar din Uniunea European─â, ├«n nici un caz pe buc─â╚Ťi. Avertizarea le-a iritat pe celelalte dou─â doamne, care ╚Öi-au exprimat public enervarea. Doamna Sturgeon a declarat c─â nu accept─â ÔÇ×dictaturaÔÇť Londrei. Dincolo, la Belfast, s-au pornit ╚Öi dou─â ac╚Ťiuni juridice, cu imprevizibile efecte constitu╚Ťionale. Ambele contest─â dreptul Westminster-ului de a decide (╚Öi) ├«n numele Irlandei de Nord.

Prima ac╚Ťiune vine din partea lui Raymond McCord. ├Än 1997, fiul lui a fost executat de o grupare paramilitar─â protestant─â. Ombudsman-ul irlandez a demonstrat c─â acel asasinat pare a fi fost unul dintre cele dou─âzeci de omoruri ├«n care unioni╚Ötii au fost asista╚Ťi de ├«ns─â╚Öi poli╚Ťia britanic─â. Raymond vrea dreptate. Acuz─â guvernul de la Londra c─â t─âr─âg─âneaz─â aflarea adev─ârului ╚Öi dore╚Öte ca Marea Britanie s─â r─âm├«n─â ├«n UE pentru ca el s─â aib─â accces la CEDO. Domnul McCord are 62 de ani ╚Öi contest─â dreptul guvernului Marii Britanii de a activa articolul 50 f─âr─â aprobarea prealabil─â a Parlamentului nord-irlandez. Altminteri, zice domnia sa, s-ar ├«nc─âlca Acordul din Vinerea Mare. Acela╚Öi argument juridic este invocat ╚Öi ├«n cazul celui de-al doilea proces, pornit de Sinn Fein ╚Öi de alte partide care au votat ├«mpotriva Brexitului. Acordul din Vinerea Mare este socotit un tratat interna╚Ťional. ├Än cazul activ─ârii articolului 50, guvernul de la Londra ar anula, practic, un tratat interna╚Ťional, f─âr─â consultarea Parlamentului. Dificil─â materie juridic─â, ├«ntr-o ╚Ťar─â f─âr─â o Constitu╚Ťie scris─â! Interesele nord-irlandezilor s├«nt, de asemenea, de natur─â economic─â. Procesul de reconstruc╚Ťie a fost finan╚Ťat cu miliarde de euro din fonduri structurale alocate de Bruxelles. Aceast─â asisten╚Ť─â s-ar duce pe apa s├«mbetei. Pericolul subfinan╚Ť─ârii nu pare a fi cel mai d─âun─âtor efect. ÔÇ×Acordul din Vinerea Mare a administrat, nu a rezolvat conflictul dintre catolici ╚Öi protestan╚Ťi. C├«t am fost ├«n UE, am reu╚Öit s─â devenim, pu╚Ťin c├«te pu╚Ťin, din fiecare: un pic irlandezi, un pic britanici, un pic nord-irlandezi, ├«n propor╚Ťii diferite. Afar─â din UE, vom redeveni catolici sau protestan╚Ťi ╚Öi at├«t.ÔÇť Declara╚Ťia ├«i apar╚Ťine lui Stephen Farry, politician din tab─âra lui Arlene. Paradoxal, ├«n timp ce pozi╚Ťia de negociere a Irlandei de Nord cu Londra este destul de solid─â, av├«nd ├«n vedere istoria ╚Öi geografia, consensul politic local este departe a fi asigurat.

Dincolo, ├«n Sco╚Ťia, acea ╚Ťar─â pe care o conduce Nicola, lucrurile stau mai degrab─â invers. Partidul Na╚Ťional Sco╚Ťian este puternic ╚Öi are o autoritate calm─â la Edinburgh. ├Än schimb, ra╚Ťiunile politice ╚Öi dificult─â╚Ťile tehnice fac ca pozi╚Ťia de negociere a Nicolei cu Theresa s─â fie mult mai slab─â, ├«n ciuda amenin╚Ť─ârii cu repetarea referendumului privind independen╚Ťa Sco╚Ťiei. Parc─â pentru a elimina bluful Nicolei, Theresa a declarat ritos c─â ÔÇ×nu exist─â variant─â opt-out la Brexit pentru nimeni din Marea BritanieÔÇť ╚Öi c─â ÔÇ×nu va permite nici unei forma╚Ťiuni na╚Ťionaliste separatiste s─â amenin╚Ťe pre╚Ťioasa unitate a celor patru na╚Ťiuni care compun Regatul Marii BritaniiÔÇť. ÔÇ×O declara╚Ťie arogant─â care arat─â clar c─â vocea ╚Öi interesul sco╚Ťienilor nu conteaz─â ├«n ochii doamnei MayÔÇť, a fost replica prompt─â a doamnei Nicola Sturgeon.

Dincolo de Canalul M├«necii, domnii care reprezint─â interesul Uniunii Europene evit─â a se referi la g├«lceava doamnelor. Promit, ├«n schimb, un parcurs dur ├«n dosarul Brexitului. Declara╚Ťiile recente ale lui Fran├žois Hollande s├«nt chiar belicoase: ÔÇ×E nevoie de o amenin╚Ťare, e nevoie de un pre╚Ť, e nevoie de un riscÔÇť, referindu-se la oricare ╚Ťar─â care ar ├«ncerca s─â p─âr─âseasc─â Uniunea European─â p─âstr├«ndu-╚Öi beneficiile intacte. ÔÇ×Ori, ori. Nu po╚Ťi fi cu un picior ├«n─âuntru ╚Öi cu unul afar─âÔÇť, ad─âuga Jean-Claude Juncker. Am senza╚Ťia c─â, de data asta, domnul Juncker a trimis un mesaj (╚Öi) ├«nspre cele trei doamne.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.