Brexit forever

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

„We love Europe, we just hate the European Union.“ În discursul său de adio pronunţat pe 29 ianuarie 2020 în faţa eurodeputaţilor, la Bruxelles, Nigel Farage a vrut oarecum să le lase această frază foştilor săi colegi ca un subiect major de meditaţie. Și merită într-adevăr reflectat la ea: de ce Uniunea Europeană a suscitat (şi suscită) atîta ură?

Ar merita reluate şi analizate şi imaginile acelui moment. Nigel Farage, unul dintre campionii absoluţi ai dispreţului faţă de Uniunea Europeană, îşi savura în mod evident victoria. În sfîrşit, îşi pierdea „locul de muncă“ (acela de eurodeputat) şi era fericit. De ani de zile îşi dorea, de fapt, să-şi piardă acest statut prin ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Din punctul său de vedere, ziua de 31 ianuarie 2020 este echivalentă cu „cîştigarea unui război“. A dat, de altfel, explicaţii detaliate: „Este momentul cel mai important din istoria modernă a marii noastre naţiuni“. Considerat uneori ca fiind de extremă dreapta, Nigel Farage, aflat în ţara sa şi la originea înfiinţării unui partid avînd drept obiectiv „independenţa“ Marii Britanii, nu-şi consideră însă încheiată misiunea. Aşa cum Troţki, pe vremuri, considera că revoluţia bolşevică nu şi-a atins scopul dacă nu devine mondială, Nigel Farage speră că şi alte ţări vor ieşi din Uniunea Europeană. Și nu este exclus ca în anii următori, într-un fel sau altul, aceşti „brexiteri“ extremişti să-şi continue „misiunea“, adică să încerce să-i facă Uniunii Europene tot răul posibil.

Nigel Farage şi Boris Johnson nu-şi ascund, de altfel, intenţiile: ei cred că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi un exemplu pentru ţările nordice. Nu sînt ele, într-un fel, nemulţumite de modul în care ţările sudice gestionează banii europeni? Există o diferenţă de cultură economică între sudul şi nordul Europei, aşa cum există una între estul şi vestul Europei. Pentru actualii lideri ai Marii Britanii, crearea unui parteneriat între ţara lor şi ţările nordice ieşite din Uniune ar fi un scenariu ideal. De ce n-ar fi posibilă o redecupare şi o redesenare a unor noi ansambluri în Europa, după alte sensibilităţi şi după alte criterii?

Dacă Italia sau Polonia ar decide şi ele să iasă din Uniune, brexiterii extremişti ar fi şi mai încîntaţi. În definitiv, ei sînt deja deţinătorii unei metode şi pot să-şi propună serviciile spunînd: „Important este să vreţi să ieşiţi din Uniune, vă arătăm noi cum trebuie făcut“. 

Exprimîndu-şi ura concretă faţă de Uniunea Europeană şi iubirea abstractă faţă de Europa, Nigel Farage nu este singur. El îi are alături şi pe Donald Trump, şi pe Vladimir Putin, şi pe Recep Tayyip Erdogan. Poate că niciodată, de la lansarea proiectului comunitar, ura faţă de aceasta nu a coalizat mai multă lume. În această „alianţă“ anti-Uniunea Europeană ar putea intra, de ce nu, pînă şi islamul radical (deja încrustat pe teritoriul european) precum şi mişcările jihadiste din exterior, de exemplu din zona subsahariană…

Scriind aceste rînduri îmi pun implicit întrebarea: ce-i face pe toţi aceşti lideri şi pe toţi aceşti oameni să urască profund, visceral, Uniunea Europeană, să o considere ca un fel de „închisoare pentru popoare“, o negaţie a ideii de suveranitate şi de libertate, ba chiar ca o construcţie antidemocratică?

Nu tot ceea ce spune Nigel Farage despre Uniunea Europeană trebuie pus pe seama unei capacităţi excesive de a secreta venin. Uniunea Europeană suscită ură pentru că suscită şi frică. Ea este, prin valorile sale, o ameninţare pentru dictatori, pentru lideri megalomani, pentru rechinii industriilor financiare, pentru nostalgiile imperiale din jurul ei, pentru o nebuloasă lobbystă capabilă de orice numai ca să-şi atingă ţelurile…

În acest an de tranziţie în care negocierile tehnice cu Marea Britanie se anunţă dificile, Uniunea Europeană ar mai trebui şi să-şi facă un examen de conştiinţă. Nu toate reproşurile care i s-au adus sînt lipsite de fundament. În revista L’Express, la sfîrşitul lunii ianuarie, un editorialist arăta, de exemplu, că Marea Britanie a remodelat în mod semnificativ Uniunea Europeană în toţi aceşti 47 de ani, ceea s-a dovedit benefic, întrucît iniţial arhitectura comunitară fusese concepută după modelul birocraţiei republicane franceze…

Scriitorul britanic Jonathan Coe, într-un roman publicat anul trecut avînd ca subiect Brexit-ul şi cauzele sale, evocă un puternic sentiment de abandon resimţit de o parte dintre britanici, ceea ce i-a făcut să voteze pentru ieşirea din Uniune. Abandonaţi, într-un fel, sînt şi europenii din partea răsăriteană. Faptul că Uniunea Europeană nu a avut o politică de echilibrare a peisajului economic a creat un exod care s-a dovedit a fi nefast pentru construcţia europeană. Cînd pe un vas mii de pasageri se deplasează brusc de la babord la tribord, există pericolul unui dezechilibru şi al unei scufundări colective. Cei un milion de polonezi care s-au dus să caute de lucru în Marea Britanie figurează şi ei printre cauzele Brexit-ului. Iar milioanele de est-europeni care s-au dus în Vest creează un deficit sau un dezechilibru al vieţii democratice din ţările lor… Uniunea Europeană are mulţi duşmani redutabili în acest moment şi generează multă ură. Dar efectul cel mai destructiv asupra ei ar fi refuzul de a se autoanaliza şi de a-şi identifica slăbiciunile, inclusiv pe cele care ţin de efectul paralizant al gîndirii politice corecte.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
Imagini prin satelit arată tactica riscantă prin care trupele ruse speră să oprească avansul ucrainean spre Crimeea
Armata rusă își asumă un risc destul de mare prin modul în care și-a construit pozițiile defensive și fortificațiile pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene spre Crimeea ocupată, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.