Brexit: cu cărţile pe şi sub masă

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Brexit: cu cărţile pe şi sub masă jpeg

La începutul acestei săptămîni, Consiliul pentru Afaceri Generale al Uniunii Europene a dat undă verde negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. Michel Barnier a fost învestit, formal, drept șef al echipei de negociere din partea Celor 27 și, din acest moment, discuțiile cu Londra pot, teoretic, să înceapă.

Evident, acestea vor începe doar după alegerile anticipate din 8 iunie cînd, mai mult ca sigur, conservatorii britanici vor dobîndi o majoritate solidă. Și este de așteptat ca negocierile să se încheie pe timpul președinției semestriale a Consiliului Uniunii, asigurată de România, cu începere de la 1 ianuarie 2019. Astfel, ieșirea efectivă a Marii Britanii ar trebui să se producă înainte de alegerile europene programate, teoretic, pentru sfîrșitul primăverii lui 2019. În caz contrar, am putea vedea cum britanicii își trimit deputați în Parlamentul European, pe care oricum vor fi obligați să l părăsească în scurt timp, ceea ce ar fi un nonsens.

De remarcat că ambele părți se vor prezenta la deschiderea negocierilor, de pe poziții întărite. Theresa May își va consolida, de bună seamă, legitimitatea după alegerile anticipate din 8 iunie.

De partea cealaltă, Uniunea Europeană vine și ea mult mai optimistă la masa negocierilor, după victoria lui Emmanuel Macron la alegerile din Franța. Cu ambiții sporite de reconsolidare a proiectului european, Bruxelles-ul nu se mai află, în acest moment, sub iminența unor noi mișcări centrifuge.

Într-un fel, ambele părți constată că partenerul de negociere se găsește acum pe poziții mai puternice decît se anticipa. Brexiterii își vor vedea legitimitatea reconsolidată în alegeri, cu toate ezitările demonstrate în ultimele luni cu privire la pozițiile de negociere și, mai ales, cu toate că mulți britanici au putut constata foarte repede că multe dintre argumentele campaniei proieșire erau exagerări sau de-a dreptul minciuni. Bruxelles-ul nu va avea în nici un caz de-a face cu o guvernare britanică în criză de legitimitate. Însă nici Londra nu va avea în față o Uniune în pragul dezintegrării, așa cum se putea anticipa, la un moment dat.

Deocamdată, părțile insistă pe priorități diferite în cadrul negocierilor, dar declarațiile pot foarte bine să fie simple exerciții retorice, bune pentru adormit reflexele partenerului.

Britanicii nici nu vor să audă de eventuale obligații financiare, cifrate, după surse neoficiale, chiar și la 100 de miliarde de euro. Cum să plătească Londra pentru un acord de ieșire și, eventual, pentru accesul pe piața unică, atîta timp cît susținătorii Brexitului au acuzat în permanență costurile rămînerii în Uniune?

Pentru Bruxelles, primordiale sînt drepturile cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie – o săgeată înfiptă drept în inima brexiterilor, care au prezentat întotdeauna ieșirea ca pe o ocazie istorică de punere sub control a migrației, inclusiv din statele membre ale Uniunii.

Ana Birchall, ministrul român pentru Afaceri Europene, a susținut și ea, din partea Bucureștiului, prioritatea acordată drepturilor cetățenilor, în cadrul negocierilor. Întrebarea este cît de mult se poate avansa în această direcție. Sau, cu alte cuvinte: chiar reprezintă drepturile cetățenilor piatra unghiulară a negocierilor?

Să remarcăm faptul că o componentă esențială a negocierilor, despre care aproape că nu se vorbește în public – în orice caz, nu de pe poziții polemice – o reprezintă capitolele industriale și comerciale.

Dacă pentru o țară precum România, la fel ca și pentru alte surate din Europa răsăriteană, chestiunea cetățenilor aflați în Insulă este de importanță vitală, nu același lucru se poate spune despre statele cele mai dezvoltate ale Uniunii. În cazul lor, economia este cea care vorbește.

În 40 de ani, industriile din Insulă și de pe Continent au devenit atît de bine integrate (și vorbim aici despre sectoare vitale, precum cel al automobilului, sau de vîrf, precum cel aerospațial), încît un Brexit dur ar lovi puternic în interesele ambelor părți. Și atunci, ce garanții există că migranții europeni vor avea întîietate?

Să nu uităm că acordul din primăvara anului 2016, obținut de fostul premier David Cameron și care ar fi urmat să stea la baza rămînerii Marii Britanii în Uniune, prevedea tocmai o „frînă de urgență“ pe care Londra ar fi putut să o declanșeze în vederea stopării migrației. Iar ideea, oricum, a fost și pe placul statelor membre din vestul Uniunii.

Și apoi, pragmatic vorbind, ce este mai important pentru Uniune: competitivitatea sau libera circulație în afara Uniunii (fiindcă britanicii vor pleca oricum)?

A subestima capacitatea de negociere a Londrei ar fi o greșeală gravă. Iar a alimenta speranțe ce cu greu se pot transforma în realitate ar fi o greșeală chiar și mai gravă. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Foto: Theresa May, wikimedia commons

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.