Boris. Mofturi

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Brexit încetase de ceva vreme să mai fie un subiect major pe agenda internațională pînă de curînd. După ani de zile de confuzie și ezitări, dar mai ales după victoria fără drept de apel a conservatorilor lui Boris Johnson în ultimele alegeri, se părea că toate părțile implicate s-au împăcat cu ideea că Uniunea Europeană și Marea Britanie vor avea o relație politicoasă și scrupulos reglementată.

Însă Boris Johnoson și facțiunea radicală a partidului de guvernămînt din UK au decis că e nevoie de un pic de entertainment. Așa se face că Parlamentul britanic a primit temă să discute un proiect de lege care încalcă atît de flagrant acordul de retragere din UE încît toți cei cinci foști premieri încă în viață ai Marii Britanii au cerut respingerea lui.

Argumentul principal este că nesocotirea unui acord internațional va face din Marea Britanie un partener necredibil și suspect pentru orice guvern sau organizație internațională cu care Londra ar dori să întrețină o relație de orice fel.

Al doilea argument invocat pe mai multe voci a fost acela că dacă Londra încalcă un acord semnat în urmă cu mai puțin de un an își pierde orice fel de credibilitate în a condamna gesturi asemănătoare venind din partea guvernelor autoritariste și a dictatorilor acestei lumi. Altfel spus, Marea Britanie nu va avea nici un drept moral de a emite opinii despre subiecte cum ar fi, să zicem, anexarea Crimeei sau crimele chinezești din Hong Kong și Xinjiang. 

Proiectul trimis de Guvern în Parlament, așa-numita lege privind piața internă, urmărește să armonizeze reglementările privind comerțul între cele patru națiuni care compun Marea Britanie. În fapt, e o singură problemă și aceea privește Irlanda de Nord. Dacă legea va trece, guvernul britanic va avea posibilitatea să decidă că anumite părți din acordul de ieșire din UE pot fi ignorate. Acordul prevede că Uniunea Europeană are un cuvînt de spus în legătură cu ajutorul de stat pe care îl primesc companiile active în Irlanda de Nord și în legătură cu exporturile care ajung acolo, chiar și în eventualitatea în care perioada de tranziție post-Brexit expiră fără ca un acord care să reglementeze relația UE-UK să existe.

Altfel spus, Irlanda de Nord rămîne cu un picior în Uniunea Europeană. Rostul acestor prevederi, susținute îndîrjit de la Dublin și Bruxelles și acceptate anterior de Londra, este acela de a evita o graniță fizică între Irlanda și Irlanda de Nord. Și asta pentru că absolut nimeni nu își dorește ca la Belfast să se reactiveze războiul sectar dintre catolici și protestanți. 

Guvernul de la Londra argumentează că, în eventualitatea în care nu ajunge la o înțelegere care să reglementeze viitoarea relație cu Uniunea Europeană, nu are sens să mai accepte intervenții ale Bruxelles-ului pe teritoriul său. Ceea ce spune mai puțin cabinetul Johnson este că s-a aruncat în această întreprindere fără să calculeze foarte bine efectele. Ca să evite o criză economică după ieșirea din UE, Marea Britanie are nevoie de acorduri comerciale separate cu principalele state ale lumii. Între ele și Statele Unite. Lidera Camerei Reprezentanților din Congresul american, Nancy Pelosi, a reacționat lapidar și brutal: dacă pacea din Irlanda de Nord este pusă în pericol, nu e nici o șansă ca prin Congres să treacă vreun acord comercial cu Marea Britanie.

Așa se face că, împins de la spate de radicalii din partidul propriu, Boris Johnson reușește cumva să îndepărteze în același timp Marea Britanie și de Europa, și de Statele Unite. Prietenia sa cu președintele Trump e, fără îndoială, utilă, dar e neclar dacă va mai avea cu cine să discute după alegerile din noiembrie. Însă chiar și dacă va avea, președintele american nu poate decide să își angajeze țara într-un tratat internațional fără a avea și binecuvîntarea Congresului.

De partea sa, Uniunea Europeană își joacă consecvent rolul de partener înșelat care își transmite pe toate canalele exasperarea. Sînt analiști care opinează că toate acestea sînt doar un joc cinic, un fel de confruntare de voințe pentru a vedea cine cedează primul, urmînd ca cele două părți să se înțeleagă pînă la urmă.

Însă nu e clar dacă UE mai are nervii și disponibilitatea de a juca acest joc obositor. Editorialistul Gideon Rachmann de la Financial Times povestea recent că, într-o discuție cu un înalt oficial german, i s-a comunicat că Brexit-ul este undeva foarte jos pe agenda preocupărilor guvernului de la Berlin. „Mai jos de locul 4”, ar fi spus respectivul oficial.

Rusia, COVID-19, conflictul dintre Grecia și Turcia, China ar fi cîteva dintre subiectele care pentru Angela Merkel sînt mai importante acum. E greu de presupus că agenda de la Berlin e radical diferită de cea de la Bruxelles.

Sensibilitatea europeană față de mofturile premierului Johnson pare, așadar, să se epuizeze rapid, ba chiar să se transforme într-un soi de ranchiună enervată. Agenția Reuters anunța luni că o decizie formală a Comisiei Europene privind desfășurarea în continuare a unor tranzacții de miliarde de euro în City-ul londonez după tranziția post-Brexit a fost amînată pe neașteptate pentru sfîrșitul lunii. Ambițiile Londrei de a rămîne principalul centru financiar al regiunii și unul dintre principalele din lume sînt, astfel, puse serios la îndoială.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.