Boris

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Săptămîna viitoare, ceața din jurul Brexit-ului ar trebui să se ridice. Încă de la instalarea sa în funcție, premierul Boris Johnson repetă neobosit că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la finalul lunii, indiferent dacă între Bruxelles și Londra va exista o înțelegere care să pună ordine în despărțire. Termenul pentru o astfel de înțelegere e 19 octombrie.

După trei ani de manevre politice, inclusiv o rundă-surpriză de alegeri, în Marea Britanie situația e aproape neschimbată. Tehnocrații europeni rămîn inflexibili și loiali obiectivului stabilit în prima zi, în timp ce britanicii agonizează incapabili să găsească o majoritate parlamentară care să ia o decizie, orice decizie.

În tentativa sa de a scoate cu orice preț țara din UE, Johnson a apelat inclusiv la măsuri discutabile. Suspendarea Parlamentului a fost cea mai stridentă dintre ele, iar rezultatul a fost o decizie judecătorească de invalidare, umilitoare pentru premier și cercul său de apropiați.

O decizie a aceluiași Parlament obligă premierul să ceară o amînare a Brexit-ului dacă pînă pe 19 octombrie nu va fi semnat un nou acord cu Uniunea Europeană cu privire la condițiile de ieșire. Partizanii Brexit-ului sugerează că legea va fi ignorată, însă presa a descoperit documente care afirmă în clar că amînarea va fi cerută. Chiar și așa, pariurile rămîn deschise: retorică vs lege, interes privat vs interes public, rațional vs irațional ș.a.m.d.

Pentru context, poate merită amintit că, înainte de a deveni un campion al izolaționismului, dl Johnson a fost un Hercule al ambiguității, amator de jocuri de cuvinte și exagerări al căror unic rost era exersarea stilului și măsurarea efectului. Și nimic nu e mai relevant pentru caracterul premierului britanic decît dezvăluirea post-referendumul din 2016 privind felul în care el a ajuns să sprijine Brexit-ul. Pe scurt, înainte de consultarea populară, viitorul premier a scris două articole. Unul care insista pentru ieșirea din UE, altul pentru rămînere. A decis să îl publice pe primul și decizia a contat. Fost primar al Londrei, Johnson a fost întotdeauna un tip popular în anumite segmente ale electoratului britanic, iar opiniile sale au avut greutate. La trei ani distanță, cînd Johnson e premier și Brexit-ul iminent, e aproape amuzant să citești pledoaria pro-UE rămasă istoricilor pentru documentare. Dincolo de beneficiile apartenenței la blocul comunitar, textul vorbește și despre pericolele ieșirii din blocul comunitar: un posibil șoc economic, dezintegrarea țării sau relevanța scăzută a Londrei în plan geopolitic. Nepublicat la vremea lui, textul pare azi profetic.

Johnson a explicat ulterior că scrisese acele rînduri ca exercițiu întru clarificarea gîndurilor. Nu l-a crezut nimeni.

Cert e că autorul nu s-a schimbat foarte mult. Continuă să fie provocator și dispus să joace la cacealma, lăsînd senzația că e mai pasionat de joc decît de miză. Recent, într-o dezbatere parlamentară, provoca Opoziția să accepte alegeri. Un alt calcul pe termen scurt, făcut cu sondajele în fața ochilor și menit să îi confirme poziția de prim-ministru indiferent dacă Brexit-ul se va produce sau nu. Opoziția i-a rîs în nas, iar Johnson se vede obligat să navigheze nesigur între presiunile pro-Brexit ale sprijinitorilor săi, amenințarea externă venită din partea lui Nigel Farage, un Parlament hotărît să nu permită ieșirea fără acord și extenuarea publicului în fața spectacolului incoerent al politicienilor. O situație la care premierul a contribuit din plin și pentru care nu are în momentul acesta nici o metaforă salvatoare.

Mai e un detaliu de care, probabil, Boris Johnson e destul de conștient. Valul care a dus la alegerea lui Donald Trump, rezultatul referendumului pentru Brexit și avansul partidelor anti-establishment în UE și în restul lumii e, zilele astea, în scădere. Trump are necazuri majore și pare într-o permanentă defensivă, italianul Salvini a fost închis pe dinafara guvernului, iar profețiile privind ridicarea extremei drepte peste tot în Europa se dovedesc exagerate – recentele alegeri din Austria sînt o dovadă în acest sens.

Chiar și în Marea Britanie, ascensiunea Brexit Party al lui Farage e cumva compensată de întoarcerea liberal-democraților în preferințele electoratului. Liberal-democrații au particularitatea că nici un moment nu au fost ambigui în raportarea la Europa. Spre deosebire de laburiști, care visează încă fronturi ideologice din anii ’70, lib-dems sînt mai coerenți în abordare, iar asta se poate observa în cifre.

Văzut de pe partea asta a Canalului Mînecii, zbuciumul politic britanic e cumva satisfăcător. În spatele avansului izolaționist al electoratului și clasei conducătoare de la Londra a fost întotdeauna un mix de aroganță, rasism și necunoaștere. Situație cumva ironică, dat fiind că, din punct de vedere istoric, Marea Britanie a fost probabil cel mai important promotor al comerțului liber cu mărfuri și idei.

În toamna lui 2019, însă, toate acestea sînt secundare în fața unui joc pe care nimeni nu îl stăpînește cu adevărat și la finalul căruia toată lumea pierde. Dar știm sigur că prima ediție a memoriilor lui „Boris“ va fi un succes uriaș. 

twitter.com/jaunetom 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.