Boris

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Săptămîna viitoare, ceața din jurul Brexit-ului ar trebui să se ridice. Încă de la instalarea sa în funcție, premierul Boris Johnson repetă neobosit că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la finalul lunii, indiferent dacă între Bruxelles și Londra va exista o înțelegere care să pună ordine în despărțire. Termenul pentru o astfel de înțelegere e 19 octombrie.

După trei ani de manevre politice, inclusiv o rundă-surpriză de alegeri, în Marea Britanie situația e aproape neschimbată. Tehnocrații europeni rămîn inflexibili și loiali obiectivului stabilit în prima zi, în timp ce britanicii agonizează incapabili să găsească o majoritate parlamentară care să ia o decizie, orice decizie.

În tentativa sa de a scoate cu orice preț țara din UE, Johnson a apelat inclusiv la măsuri discutabile. Suspendarea Parlamentului a fost cea mai stridentă dintre ele, iar rezultatul a fost o decizie judecătorească de invalidare, umilitoare pentru premier și cercul său de apropiați.

O decizie a aceluiași Parlament obligă premierul să ceară o amînare a Brexit-ului dacă pînă pe 19 octombrie nu va fi semnat un nou acord cu Uniunea Europeană cu privire la condițiile de ieșire. Partizanii Brexit-ului sugerează că legea va fi ignorată, însă presa a descoperit documente care afirmă în clar că amînarea va fi cerută. Chiar și așa, pariurile rămîn deschise: retorică vs lege, interes privat vs interes public, rațional vs irațional ș.a.m.d.

Pentru context, poate merită amintit că, înainte de a deveni un campion al izolaționismului, dl Johnson a fost un Hercule al ambiguității, amator de jocuri de cuvinte și exagerări al căror unic rost era exersarea stilului și măsurarea efectului. Și nimic nu e mai relevant pentru caracterul premierului britanic decît dezvăluirea post-referendumul din 2016 privind felul în care el a ajuns să sprijine Brexit-ul. Pe scurt, înainte de consultarea populară, viitorul premier a scris două articole. Unul care insista pentru ieșirea din UE, altul pentru rămînere. A decis să îl publice pe primul și decizia a contat. Fost primar al Londrei, Johnson a fost întotdeauna un tip popular în anumite segmente ale electoratului britanic, iar opiniile sale au avut greutate. La trei ani distanță, cînd Johnson e premier și Brexit-ul iminent, e aproape amuzant să citești pledoaria pro-UE rămasă istoricilor pentru documentare. Dincolo de beneficiile apartenenței la blocul comunitar, textul vorbește și despre pericolele ieșirii din blocul comunitar: un posibil șoc economic, dezintegrarea țării sau relevanța scăzută a Londrei în plan geopolitic. Nepublicat la vremea lui, textul pare azi profetic.

Johnson a explicat ulterior că scrisese acele rînduri ca exercițiu întru clarificarea gîndurilor. Nu l-a crezut nimeni.

Cert e că autorul nu s-a schimbat foarte mult. Continuă să fie provocator și dispus să joace la cacealma, lăsînd senzația că e mai pasionat de joc decît de miză. Recent, într-o dezbatere parlamentară, provoca Opoziția să accepte alegeri. Un alt calcul pe termen scurt, făcut cu sondajele în fața ochilor și menit să îi confirme poziția de prim-ministru indiferent dacă Brexit-ul se va produce sau nu. Opoziția i-a rîs în nas, iar Johnson se vede obligat să navigheze nesigur între presiunile pro-Brexit ale sprijinitorilor săi, amenințarea externă venită din partea lui Nigel Farage, un Parlament hotărît să nu permită ieșirea fără acord și extenuarea publicului în fața spectacolului incoerent al politicienilor. O situație la care premierul a contribuit din plin și pentru care nu are în momentul acesta nici o metaforă salvatoare.

Mai e un detaliu de care, probabil, Boris Johnson e destul de conștient. Valul care a dus la alegerea lui Donald Trump, rezultatul referendumului pentru Brexit și avansul partidelor anti-establishment în UE și în restul lumii e, zilele astea, în scădere. Trump are necazuri majore și pare într-o permanentă defensivă, italianul Salvini a fost închis pe dinafara guvernului, iar profețiile privind ridicarea extremei drepte peste tot în Europa se dovedesc exagerate – recentele alegeri din Austria sînt o dovadă în acest sens.

Chiar și în Marea Britanie, ascensiunea Brexit Party al lui Farage e cumva compensată de întoarcerea liberal-democraților în preferințele electoratului. Liberal-democrații au particularitatea că nici un moment nu au fost ambigui în raportarea la Europa. Spre deosebire de laburiști, care visează încă fronturi ideologice din anii ’70, lib-dems sînt mai coerenți în abordare, iar asta se poate observa în cifre.

Văzut de pe partea asta a Canalului Mînecii, zbuciumul politic britanic e cumva satisfăcător. În spatele avansului izolaționist al electoratului și clasei conducătoare de la Londra a fost întotdeauna un mix de aroganță, rasism și necunoaștere. Situație cumva ironică, dat fiind că, din punct de vedere istoric, Marea Britanie a fost probabil cel mai important promotor al comerțului liber cu mărfuri și idei.

În toamna lui 2019, însă, toate acestea sînt secundare în fața unui joc pe care nimeni nu îl stăpînește cu adevărat și la finalul căruia toată lumea pierde. Dar știm sigur că prima ediție a memoriilor lui „Boris“ va fi un succes uriaș. 

twitter.com/jaunetom 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Program Ev Iunie 2025 png
Startul verii se dă la Mamaia cu „Valuri de Distracție”! Concerte în aer liber și artiști de top în Piațeta Cazino
Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța dă startul verii 2025 cu un eveniment spectaculos dedicat tuturor celor care iubesc marea, muzica și distracția!
FOTO Captura video png
Controale în mai multe magazine Profi, Lidl și Mega Image din Capitală. Ce nereguli au descoperit inspectorii ANPC
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a efectuat controale în mai multe magazine Profi, Lidl și Mega Image din Capitală, unde au găsit mai multe nereguli.
Circulație feroviară afectată între stațiile Predeal și Timișu de Sus Foto CFR SA jpg
Circulația trenurilor între Predeal și Timișu de Sus a fost afectată din cauza unei alunecări de teren
O alunecare de terasament între stațiile Predeal și Timișu de Sus, pe firul I de circulație, s-a produs miercuri, 28 mai, din cauza precipitațiilor abundente, informează Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA.
inundatii pixabay jpg
Cod roșu de inundații în două județe din țară, însoțit de un mesaj RO-ALERT. Alte 12 județe și regiuni se află sub cod portocaliu de ploi
Hidrologii au emis o avertizare de Cod roșu de inundații, valabilă miercuri, în intervalul orar 8:00 - 16:00, pentru județele Botoșani și Iași. În acest context, locuitorii din mai multe localități ale județului Botoșani au primit miercuri dimineață mesaje RO-ALERT, care anunțau riscul unor inundați
dezinformare foto FB MAI jpg
Semnal de alarmă privind intensificarea dezinformării online: „Manipulare și interferență informațională străină”
MAI și MAE au transmis o atenționare publică în legătură cu creșterea semnificativă a numărului de știri false și campanii de manipulare care circulă pe rețelele sociale. Instituțiile avertizează asupra unei „campanii susținute de manipulare și interferență informațională străină continuă”.
Soţii Obama au sărbătorit 17 ani de căsnicie
Două agente ale Secret Service s-au bătut în fața reședinței din Washington a fostului președinte american Barack Obama
O altercație fizică între două agente ale Secret Service a avut loc în zorii zilei de 21 mai, în imediata apropiere a reședinței din Washington a fostului președinte Barack Obama. Incidentul a avut loc în jurul orei 2:30 dimineața și a fost surprins de camere de supraveghere din zonă.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 009INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Cum va decide PSD intrarea la guvernare. Grindeanu: „Supunem partidului dacă intrăm sau nu”
Președintele interimar al PSD, prim-vicepreședintele social-democrat Sorin Grindeanu, a explicat, într-o conferință de presă, că PSD va decide într-un cadru mai larg dacă va intra sau nu la guvernare. Decizia va veni după stabilirea măsurilor pe care trebuie să le ia viitorul guvern.
72675472 1004 webp
Reformarea CCR, misiunea imposibilă a președintelui Nicușor Dan
Politologul Ioan Stanomir, expert în constituționalism comparat, explică pentru DW de ce nu poate fi reformată Curtea Constituțională în actualul context politic.
psd parlamentare 2024 foto maria dinu adevarul jpg
Cum poate PSD să evite prăbușirea. Sfaturile sociologului Alin Teodorescu: „A mai fost în această situație”
Sociologul social-democrat Alin Teodorescu sugerează că PSD trebuie să ia mai multe măsuri pentru a salva partidul. Potrivit sociologului, formațiunea s-a mai aflat într-o situație dificilă, în urmă cu 21 de ani.