Blocul meu

Publicat în Dilema Veche nr. 661 din 20-26 octombrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Sînt 28 de familii în bloc. Unele stau în duplexuri luxoase, altele în garsoniere sărăcăcioase. Parcarea din faţă are și Dacii, și Mercedes-uri. Avem tot felul de locatari. Unii ascultă Mozart în fiecare seară, alții mai dau o manea la ascultat. Nu-i problemă, nu am avut niciodată necazuri, că fiecare își pune muzica la volum ponderat, să nu-și deranjeze vecinii. Avem o comisie de bloc, avem și președinte, ba ne strîngem și în adunări generale, ca un parlament, unde toți avem cîte-un vot… Ba mai avem și ceva bănuți dintr-un contract cu o firmă de publicitate care și-a pus un ditamai banner-ul de publicitate pe calcan. Așa ne intră cîte ceva în buget. Nu e mult, dar e suficient pentru a ne mai rezolva cîte-o nevoie gospodărească.

La o adunare generală, vecinii de la parter au anunțat că s-a înfundat pluvialu’. Ăsta e canalul care e al nostru, al blocului, și pe care Apa Nova îl repară pe banii noștri. S-a surpat al naibii, chiar sub fundație, și e o ditamai investiția să îl reparăm. Pînă atunci, se încăpățînează să se tot înfunde și umple curtea interioară de un miros oribil, greu de suportat de vecinii de jos. Adunarea a aprobat. Ce era să le zicem? Vara era, într-adevăr, insuportabil. Așa că am băgat investiția de cîteva zeci de milioane la bugetul de investiții și am hotărît că asta e o prioritate comună.

După vreo lună, apare altă dandana. S-a spart acoperișul. Ăia de la firma cu reclama, care dădeau banii, tot urcînd și coborînd pe lîngă calcan să tot schimbe banneru’ (care ne aducea banii), au stricat tabla de pe casă. Fiind și uşor neglijenți, au înfundat burlanele cu bucățile de hîrtie ale fostelor reclame (erau prea puturoși să le aducă pînă la parter, la gunoi), apoi s-a stricat tabla de pe margini de la frînghiile lor de alpiniști. Ușor-ușor, în timp, s-a cam stricat tot acoperișul. Ce mai, trebuia reparat. Le ploua în casă vecinilor de la ultimele două etaje.

Nu am convocat ședința din prima. Ne-a fost prea lene. Oricum, ambele investiții erau importante. Cei de jos, de la parter, erau siguri pe ei. Bănuții lor erau deja aprobați. Așa că nu s-au grăbit prea tare în a căuta meșterii cei mai buni, la un preț rezonabil. Au pierdut timpul, s-au și certat între ei (ăla era țigan, ălălalt era oltean, altul era prea scump). Trecuse deja vara, se dusese și toamna, venise iarna. Mirosul nu mai era atît de greu de suportat. În plus, nu aveau nici un proiect, nu găsiseră nici un constructor să repare canalizarea. S-a nimerit să fie un an ploios, așa că vecinii de sus au avut tot interesul să se pună pe treabă. În doi timpi și trei mișcări, au venit cu oferte de reparație pentru acoperiș. Tipi eficienți, ăștia de la ultimele două etaje! De aia au început să mormăie, cum că ar vrea o ședință extraordinară a comitetului de locatari, să se rediscute prioritățile. Ei nu ar zice că mirosul din curte nu e important, dar lor le plouă în casă și, avînd în vedere că banii din publicitate se tot strîng și ăia de la parter nu dau semne că ar fi în stare să îi cheltuiască, ar vrea să preia ei agenda priorităților și să facă întîi acoperișul, că au găsit deja o firmă, că se încadrează în buget, că oricum ar fi, lor chiar le plouă în casă!

Cei de jos au luat foc. Cum adică să se realoce bugetul blocului? S-a hotărît o dată, așa rămîne! Ce dacă ei nu se înțeleg de luni bune cum să cheltuiască banii? Dacă se ceartă între ei, ce mare lucru? E parte din firea omenească, să se mai certe. Bun, stau banii necheltuiți, dar asta nu e neapărat rău. Bine că nu se cheltuiesc aiurea! Mai bine stăm mai mult, așteptăm, cumpănim, ne gîndim, facem vreo cinci licitații, să fim siguri că totul iese brici în acte. Evident, s-a lăsat cu scandal. Încă nu am luat nici o decizie. Și unii, și alții au dreptate. Dacă ați fi președintele comitetului de locatari de la noi, ce ați zice?

Cred că v-ați prins deja cine sînt cele 28 de apartamente și știți că asta e o fabulă despre alocările fondurilor de coeziune ale UE care zac încă nefolosite în Est și despre urgențele Vestului legate de criza refugiaților. Voi ce ați decide, dacă ați fi președinte de bloc comunitar? Recunosc, eu nu am un răspuns clar.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.