Bifurcațiile gîndirii etice

Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
Iconofobie jpeg

Observațiile de mai jos mi-au fost induse de recitirea a două cărți fundamentale, aparținînd marelui profesor oxonian C.S. Lewis – Creștinismul redus la esențe și Sfaturile unui diavol bătrîn către unul mai tînăr. Am descoperit, pe parcursul acestei lecturi de maturitate a volumelor, lucruri care mi-au scăpat la cel dintîi contact cu ele. Mi-au apărut, brusc, în altă lumină hermeneutică. Mă refer în special la problemele de etică atacate insistent de subtilul autor. Constată bunăoară Lewis (în Creștinismul...) că moralitatea ar trebui să se ocupe de trei lucruri distincte. Primul se leagă de corectitudinea și armonia dintre indivizi, al doilea, de echilibrul propriului sine și al treilea, de intrarea în acord cu sensul vieții întregii comunități de inși aflați – mai mult ori mai puțin întîmplător – în jurul tău. Iată și o metaforă elocventă de îmbinare a celor trei paliere etice, oferită, inteligent, de către scriitor: cînd folosești, cu talent, un instrument muzical, o faci pentru ceilalți (respectînd tot ce le place lor), dar o faci și pentru tine (pornind de la ce e frumos și constructiv, din punct de vedere artistic, în forul tău interior). Totuși, nimic nu va avea valabilitate dacă, în momentul în care cînți, nu urmezi strategia de ansamblu a sunetelor, indicată de dirijorul orchestrei.

Interesant, creatorul celebrei Narnia consideră că, raportîndu-ne la moralitate, noi părem preocupați doar de primul aspect. Credem că a avea o conduită decentă și, prin urmare, etică în societate înseamnă mai ales să fim atenți cu ceilalți, să ocrotim nemijlocit libertatea, ființarea și bunăstarea lor. Nu este ceva rău în asta desigur, însă, în standardele impuse de C.S. Lewis, blocajul la nivelul asumării „principiale” a alterității reprezintă o insuficiență etică. Dacă, personal, te afli în dezechilibru cu tine însuți – dezechilibru spiritual, psihologic, comportamental, identitar, autoscopic, reprezentațional, într-un cuvînt, moral –, exercițiul „principialității”, în conviețuirea cu „vecinul”, nu-ți va fi de un folos etic semnificativ. Mai mult, dacă eforturile tale de „îmbunătățire” (admițînd că, pe lîngă principialitatea oferită celorlalți, ai deține și o bună întocmire a universului tău interior) nu iau în calcul și cel de-al treilea element („integrarea” în muzica orchestrei, în armonia sugerată de „dirijor”), din nou, riști o ratare a conceptului de moralitate, te complaci într-o izolare sufletească fără orizont, într-un autism al binelui neîmpărtășit. Construcția etică nu vine așadar pe „segmente” disparate, ci prin conjuncția superioară a planurilor de existență, prin unirea pieselor dintr-un uriaș puzzle al conduitei în lume. Puzzle cu reguli precise, chiar dacă adaptabile la specificitatea fiecărei persoane și a fiecărei etape istorice în parte.

Simplificînd teoria parabolică a profesorului englez, aș conchide că piesele puzzle-ului sînt: gîndirea onestă (nu poți imagina un proiect de evoluție umană dacă nu începi prin a fi cinstit, corect, principial cu ceilalți), gîndirea duhovnicească (nu poți fi onest cu alteritatea dacă nu ești mai întîi deschis cu tine însuți, dacă nu-ți dorești și nu urmărești propriul echilibru sufletesc – nu întîmplător, în a sa Etică nicomahică, Aristotel afirma că, ultimativ, moralitatea se reduce la actul de a-ți face bine ție însuți) și gîndirea teologică (nu poți crede, limitativ, că planul complex al istoriei umane ar fi supus hazardului și nu ar ascunde un sens mai amplu, inseparabil de o supraconștiință de ordin divin – ca atare, nu poți trăi fără a căuta acest sens, adică adevărul, și, implicit, fără a încerca să te „cuprinzi” în concertul general al destinului omenesc). Din păcate, „așezarea” (etică) pe toate nivelurile de gîndire enumerate mai sus rămîne inaccesibilă multora dintre noi. De ce? Am găsit un răspuns interesant în cea de-a doua carte amintită la început (Sfaturile...). Acolo, diavolul Screwtape (în română, Sfredelin sau Zgîndărilă) își îndeamnă nepotul, într-o scrisoare, să nu se sperie de virtutea smereniei, atunci cînd o întîlnește, întrucît ea – dacă duce la mîndrie și obsesie de sine („Sînt atît de modest în relațiile mele cu oamenii, încît nici unul nu mă merită cu adevărat; sînt prea bun pentru lumea în care m-am născut!”) –, lucrează în folosul Infernului.

La fel e cu „principialitatea” compulsivă: „Sînt atît de principial, încît mă pot culca pe o ureche; am atins perfecțiunea!“. Mărturisesc faptul că, analizînd cîndva problema principialității la această rubrică, admiteam, fie și parțial, o asemenea viziune. Mă înșelam. Astăzi, am convingerea că, practicată inadecvat, prin rupere de context, o virtute devine viciu, iar monomania moralității – o cale sigură către imoralitate.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

avion medical jpeg
Tragedie în Chile: un avion medical s-a prăbușit la câteva minute după decolare. Șase oameni au murit
Un avion medical s-a prăbușit imediat după decolare în Santiago de Chile miercuri, 7 mai, accident în urma căruia șase pasageri au decedat.
seceta grecia/ FOTO:EPA
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României. Care sunt soluțiile
Seceta severă din 2024 a dus la raționalizarea apei pentru zeci de mii de români din șase județe, iar un nou raport al mișcării Salvează Solul arată că degradarea solului este un factor major care agravează criza resurselor de apă.
miting EuRo Manifest 018 foto INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Jandarmeria va asigura ordinea publică la marșul pro-european organizat pe 9 mai, în București
Jandarmeria Capitalei va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă cu ocazia marșului pro-european ce are loc vineri, 9 mai, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00.
anaf contribuabil plata online foto FB anaf
Românii au două săptămâni să își plătească taxele și impozitele la stat
Termenul de declarare și plată a taxelor și impozitelor către stat se apropie cu repeziciune, românii având la dispoziție puțin peste două săptămâni pentru a se conforma.
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
De la like la vot: impactul rețelelor sociale asupra alegerilor din România
Alegerile prezidențiale se desfășoară într-un peisaj mediatic mult schimbat față de acum un deceniu. Rețelele sociale, precum Facebook, YouTube și TikTok, au transformat modul în care politicienii comunică și cetățenii interacționează cu aceștia.
papaleon jpg
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Inquam Photostos, jpg
Cum se pot promova candidații în campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2025
Campania electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025, organizat pe 18 mai, începe după validarea rezultatelor din primul tur de scrutin și se încheie sâmbătă dimineața, 17 mai, la ora 7.00. Cei doi candidați trebuie să respecte mai multe reguli privind promovarea electorală.
taran camp prasit porumb sapa manual agricultura rudimentară foto shutterstock
Foștilor agricultori le-a venit rândul la recalculare: după 30 de ani de muncă primesc pensii de subzistență
Pensionarii care au lucrat doar în agricultură și s-au pensionat înainte de 2001 beneficiază în această perioadă de recalcularea pensiei în baza noii legi. Cuantumurile rămân foarte mici comparativ cu alte categorii de pensionari, chiar și după recalculare.
mocanita olteneasca jpg
Mocănița oltenească s-ar putea transforma într-un magnet pentru turiști! Traseul pe care cu toții vom dori să îl parcurgem
România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar acum, o linie ferată complet uitată de lume ar putea reveni la viață, transformându-se într-un adevărat magnet pentru turiști.