Bazilica Sfînta Sofia pierdută pentru a doua oară…

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Probabil că lui Recep Tayyip Erdogan îi fac plăcere lamentaţiile europenilor legate de faptul că bazilica Sfînta Sofia va deveni moschee după ce a avut, din 1934, statut de muzeu. El are încă o dovadă a slăbiciunilor din sînul lumii occidentale. Dacă Uniunea Europeană ar fi fost unită şi puternică, transformarea acestui edificiu, din simbol al ecumenismului şi al dialogului dintre civilizaţii, în simbol al ideologiei neo-otomane şi al ofensivei islamului nu s-ar fi putut produce…

În documentatul său eseu intitulat Decadenţă, apărut în 2017 la Editura Flammarion, filozoful Michel Onfray semnalează nu numai moartea Occidentului, dar avansează şi o ipoteză privind data decesului moral: pe 14 februarie 1989, cînd ayatollahul Khomeiny l-a „condamnat” la moarte pe scriitorul britanic Salman Rushdie pentru cartea sa Versetele satanice. Occidentalii ar fi putut atunci să reacţioneze la unison, să-şi retragă ambasadorii, să facă bloc în jurul scriitorului ameninţat, să reamintească prin toate canalele posibile că libertatea de exprimare şi de creaţie face parte din codul genetic al lumii libere… Or, arată Michel Onfray, occidentalii şi-au semnat singuri condamnarea la moarte prin inerţia lor, prin incapacitatea lor de a-şi apăra valorile.

Dată fiind simbolistica acestei bazilici (al cărei nume în traducere înseamnă Înţelepciunea lui Dumnezeu) şi lipsa de vlagă cu care reacţionează Uniunea Europeană în faţa deciziei lui Recep Tayyip Erdogan, putem spune că Sfînta Sofia este pierdută pentru a doua oară de un Occident care moare a doua oară. Într-un articol publicat  în cotidianul Le Figaro, istoricul şi teologul Jean-François Colosimo arată că proiectul neo-otoman al lui Recep Tayyip Erdogan are nevoie, pentru a cîştiga simpatia turcilor, nu doar de „victorii pe teren”, ci şi de simboluri puternice. În privinţa „victoriilor”, el le are deja. Democraţia în Turcia este aproape lichidată, statul laic creat de Atatürk (cel care a ordonat, de altfel, în 1934, transformarea Sfintei Sofia din moschee în muzeu) practic a dispărut, occidentalii sînt şantajaţi şi reduşi la tăcere cu arma invaziei migratorii, prezenţa militară turcă în Siria şi în Libia vasalizează treptat aceste ţări faţă de Ankara (dar în bună înţelegere cu Rusia)… Sînt numeroase provocările lansate în ultimii ani de regimul încarnat de Erdogan nu numai faţă de europeni, ci şi faţă de Statele Unite, şi aceasta în condiţiile în care, pe hîrtie, Turcia rămîne aliatul lumii libere întrucît face parte din Alianţa Atlantică…

Pe data de 6 iulie, Uniunea Europeană îl trimitea pe responsabilul ei cu diplomaţia, Josep Borrell, la Ankara, în încercarea de a relansa dialogul cu Turcia, ameninţînd în acelaşi timp vag cu sancţiuni dacă Erdogan îşi continuă politica agresivă de inspiraţie otomană. Pe lista reproşurilor europene se mai află şi tendinţele hegemonice ale Turciei în zone ale Mediteranei care în mod normal revin Greciei şi Ciprului. În ceea ce priveşte Franţa, ea a intrat aproape în coliziune directă cu Turcia cînd unul dintre vasele de patrulare franceze avînd misiunea de a stopa transporturile ilegale de arme în Libia a fost ameninţat direct de nave militare turceşti.

Turcia s-a îndepărtat atît de mult de Europa încît faptul că îşi menţine statutul de ţară candidată la integrarea europeană apare ca anacronic. Ceea ce nu înseamnă că unii europeni nu reflectează şi la partea lor de vină pentru că s-a ajuns aici. O întrebare de acest gen îşi pune, în cotidianul Le Monde, editorialista Sylvie Kauffmann. „Cînd am pierdut Turcia?”, se întreabă ea, amintind că acest gen de reflecţie poate fi făcut şi în privinţa Rusiei. Cum, în ce moment, prin ce accident, prin ce lipsă de abilitate Uniunea Europeană, care în urmă cu 30 de ani reprezenta modelul absolut de integrare economică şi democratică, i-a pierdut pe turci şi pe ruşi? Totul părea atît de bine lansat, Europa occidentală era ca o locomotivă capabilă să tragă după ea, spre prosperitate şi spre libertate, nu doar ţările Europei de Răsărit, ci şi Rusia aflată în tranziţie şi Turcia care încerca să găsească un modus vivendi între democraţie şi cultura musulmană… Unii vedeau chiar întregul bazin neeuropean al Mediteranei ataşat acestui tren triumfal, iar în iulie 2008 preşedintele de atunci al Franţei, Nicolas Sarkozy, reunea la Paris 43 de ţări (cele europene precum şi 15 ţări partenere) cu scopul de a lansa o Uniune pentru Mediterana.

Poate că atunci a murit, de fapt, Occidentul, cînd acea promisiune de bunăstare generală s-a pulverizat odată cu criza economică izbucnită în 2008 şi odată cu eşecul revoluţiilor din lumea arabă…

Indiferent de data care trebuie pusă pe acest „certificat de deces” (ca să reiau retorica lui Michel Onfray), fapt este că în prezent o Uniune Europeană foarte slăbită se vede confruntată cu trei „adversari sistemici”. Sintagma „adversar sistemic” îi aparţine preşedintelui francez Emmanuel Macron. El a folosit-o pentru prima dată în martie 2018 referindu-se la China, dar poate fi extinsă la Turcia şi la Rusia întrucît şi ele construiesc acum „sisteme” poziţionate în opoziţie cu valorile europene. Trei nostalgii imperiale, dintre care două la frontierele Uniunii Europene, riscă să devină principalele provocări ale acestui secol pentru construcţia europeană. Iar faptul că recent preşedintele chinez Xi Jinping a decis să reia total sub ascultare fosta colonie britanică Hong Kong are aceeaşi semnificaţie ca transformarea Sfintei Sofia în moschee. Provincia Hong Kong trebuia să-şi păstreze statutul democratic pînă în 2047. Dar Xi Jinping nu vrea să-i facă acest „cadou” Occidentului. La fel şi Recep Tayyip Erdogan: la ce bun să-i lase pe occidentali să creadă în simbolistica dialogului dintre civilizaţii prin menţinerea statutului de muzeu pentru Sfînta Sofia?

„Să nu-l lăsăm pe Erdogan să transforme Sfînta Sofia în moschee!” se intitula articolul istoricului Jean-François Colosimo evocat mai sus. Ca strigăt lansat în deşert, greu de găsit altul mai dramatic în acest an ciudat, cînd pandemia de coronavirus a devenit parcă o aliată a dictatorilor.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.