Banalizarea violenţei

Publicat în Dilema Veche nr. 709 din 21-27 septembrie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

S-a scris mult despre incidentul de săptămîna trecută din platoul B1 TV unde, în pauza unei emisiuni, fostul purtător de cuvînt al Guvernului Ponta, Mirel Palada, l-a agresat pe senatorul USR Mihai Goțiu. Pentru oricine și-a păstrat intact organul bunului-simț sau speranța pentru o societate decentă, agresiunea respectivă e semnul oribil al lumii ce va să vină. Cel puțin pînă la ora la care scriu acest text, autoritățile au luat la cunoștință despre incident ca urmare a plîngerii depuse de cel agresat, însă reacția lor a fost mai degrabă placidă. Total diferită față de o mie de alte incidente în care civili fără o istorie în funcții publice au fost amendați sau reținuți pentru o înjurătură sau o îmbrînceală.

Nu știu de unde a apărut atitudinea asta de tip „O fi făcut el ceva și, dacă nu a făcut, o să facă“, însă în spatele ei se ascunde acceptarea. Sînt mai mulți oameni decît aș vrea să recunosc care consideră justificată folosirea pumnului ca argument într-o discuție. Se strecoară pe undeva și un soi de umor al neputinței – „Să-i ia naiba, noi nu ne putem atinge de ei. Măcar ei între ei să își mai altoiască cîte una“.

Mie lucrurile astea îmi semnalează trecerea unui prag al exasperării. Chiar și nefericitul Mirel Palada, cu toate culpele lui, e într-o situație jalnică, demnă pe undeva de compătimire. Oricine nu reușește să își stăpînească nervii pe care și i-a excitat ani de-a rîndul în tot felul de metafore cu violență inclusă, subliniată și evocată ghiduș e în situația asta. Dl Palada a pretins tot timpul că glumește (ex.: „vă execut electric“) pînă cînd am înțeles cu toții, în prime-time, că omul nu are simțul umorului.

Sigur, oamenii au nevoie de ajutor și poate ăsta e și cazul nervosului fost purtător de cuvînt. Dar au nevoie și de îndreptare. Și de calcul corect al pericolului public. Dacă a devenit acceptabil social să pocnești un senator, de ce n-ar fi la fel de firesc să ocupi Parlamentul, să evacuezi guvernul și să declari România jamahirie? Sau paradis libertarian? Sau reflecția în realitate a insulei aceleia din Împăratul muștelor?

Incidentul de la B1 TV, repede urmat de un altul în care doi lideri ai PSD și PNL au schimbat niște înjurături, chiar și niște pumni, dacă ar fi să îl credem pe penelist, vine în linia firească a discursului public tot mai încrîncenat din ultimii ani.

Apogeul retoric al resentimentului a fost campania prezidențială din 2014. Acea campanie care a avut ca principală trăsătură definirea inamicului din interior, desenat ca un cetățean care merită mai puțin din cauza originii etnice, a religiei sau a situației familiale. S-au desenat atunci grupuri de români „puri“, dar majoritari, care au trecut la organizarea autoapărării. Așa se face că azi avem fronturi de luptă împotriva familiei netradiționale, a ungurilor, a „cozilor de topor sorosiste“ și, în general, a oricui neagă, fie și fără convingere, unui grup eterogen de politicieni de calitate îndoielnică și infractori condamnați dreptul de a deține puterea și de a o exercita necenzurat. Acum vedem consecințele lui 2014. Palada, care a avut un rol important atunci, e origine și simptom pentru aerul irespirabil de azi. Nu e principalul vinovat, însă, cumva ironic, e actor într-o dramă pe care a gîndit-o probabil rîzînd. Acum, cu dosar penal, are cel mult un rictus.

Subțirimea argumentelor cu care sînt definiți inamicii e aproape amuzantă dacă am avea cu toții același simț al umorului. Dar nu îl avem și printre noi sînt destui care se tem cu adevărat că ungurii vor lua Ardealul sau că sexo-marxiștii vor institui Republica Orgiastică România. Puterea cuvîntului e, așadar, mare, responsabilitatea e mică și asta duce pînă la urmă la violență.

Aș vrea să amintesc că nu sînt așa de departe mineriadele – acele întîmplări în care, cu binecuvîntarea factorului politic, un segment al societății a încercat să elimine fizic alt segment al societății. A și reușit pe alocuri. Atunci au murit oameni. Alții au emigrat. Dintre ei, unii încearcă și azi să uite limba română. Nu sîntem încă la faza mineriadelor. Nici nu cred că ar mai fi posibile în forma folosită de FSN-ul anilor ’90. Dar sînt posibile o mie de alte scenarii, inclusiv unele pe care nu le putem proiecta azi.

Ceea ce refuză să înțeleagă cei care propagă, tolerează sau acceptă discursuri exclusive și toxice condimentate cu accese de violență e că, oricît ar încerca să controleze realitatea, ea se va încăpățîna să nu răspundă tuturor comenzilor. Altfel spus, odată lăsat să iasă din lampă, acest duh al urii va decide singur care îi sînt victimele.

Eu încă mai aștept ca incidentul de la B1 TV să fie condamnat ferm de toți reprezentanții Puterii din România. Nu de alta, dar mîine-poimîine acești oameni greu de atins azi, mici zei de provincie, s-ar putea regăsi de cealaltă parte a pumnului. Ar fi păcat ca, în acel moment, să rămînă cineva cu senzația că s-a restabilit echilibrul. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.
dughin  jpg
Ideologul lui Putin amenință Europa de Est: „Ori o să fie neutri, ori o să fie ai Rusiei. Oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”
Ideologul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei, dacă nu sunt neutre. „Nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă”, spune acesta.
razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și dezinformare în România și Bulgaria. Compania care a jucat un rol semnificativ
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică cunoscut sub numele de BG Elve, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Ultima Speranță pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul: Ruinele care Caută Salvare
Ascunsă la marginea comunei Ciuperceni din județul Teleorman, Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul, odinioară un lăcaș sacru de închinare și reculegere, se află într-o stare avansată de degradare.
lidl jpg
Ce trebuie să știm despre faimosul unt Pilos de la Lidl? Este favoritul multor români
Untul este un ingredient extrem de important în bucătărie, iar cu cât este mai gras, cu atât va fi mai delicios. Iar dacă folosim la gătit untul Pilos, pe care îl găsim pe rafturile magazinelor Lidl, este bine să știm precis de unde vine acesta!
joe biden profimedia jpg
Cel mai mare act de clemență pe final de mandat. Biden grațiază 39 de persoane și comută sentințele în cazul altor 1.500
Președintele Joe Biden a comutat pedepsele a 1.500 de persoane plasate în arest la domiciliu în pandemie și a grațiat 39 de americani condamnați pentru infracțiuni nonviolente. Este cel mai mare act de clemență dintr-o singură zi din istoria modernă, promovând a doua șansă și egalitatea.