Balcanizare ┼či pavlovizare

Publicat în Dilema Veche nr. 745 din 31 mai - 6 iunie 2018
Balcanizare ┼či pavlovizare jpeg

Balcanii reprezint─â de mult─â vreme o dilem─â a Europei, iar occidentalii privesc aceast─â regiune ca ┼či cum ar fi un copil neligitim, mai greu de educat ┼či de introdus ├«n societate. Din c├«nd ├«n c├«nd Uniunea European─â organizeaz─â c├«te un summit balcanic, cum a fost cazul ┼či anul acesta la jum─âtatea lunii mai, dar f─âr─â prea mult entuziasm. ├Äntreb─ârile care se pun ├«n culise, la Bruxelles, legate de Balcani, ies parc─â dintr-un oftat, dintr-o frustrare a capacit─â┼úilor reflexive. Ce strategie pentru ┼ú─ârile din Balcani care bat la u┼ča Europei, dar care nu s├«nt ├«nc─â preg─âtite, nici economic nici la nivelul democra┼úiei, pentru a intra ├«n club?

Europa este ├«nc─â traumatizat─â de primirea prematur─â ├«n s├«nul ei a Bulgariei ┼či a Rom├óniei. ├Änc─â un gest de generozitate, date fiind numeroasele crize actuale, pare riscant. Dar pe de alt─â parte acest copil mai ciudat ┼či mai neascult─âtor pe care ├«l reprezint─â Balcanii risc─â s─â fie ├«nfiat de al┼úii, de Rusia, de Turcia, de China... Balcanii s├«nt un cap de pod ideal pentru unele mari puteri care stau la p├«nd─â ├«n speran┼úa c─â edificiul european, deja fisurat, se va pr─âbu┼či definitiv...

Urm─âresc de mul┼úi ani modul ├«n care presa occidental─â, ┼či ├«n special cea francez─â, abordeaz─â problemele Europei de r─âs─ârit ┼či ale Balcanilor ┼či am ┼či eu unele frustr─âri c├«nd constat s─âr─âcia analitic─â a comentatorilor. Rareori analizele s├«nt f─âcute de adev─âra┼úi speciali┼čti, iar unghiurile de abordare s├«nt rareori interesante (ca s─â nu spun inteligente). ├Än general domin─â cli┼čeele, ele reg─âsindu-se ┼či la nivelul limbajului, ├«n arsenalul conceptual.

Mi se pare simptomatic─â, de exemplu, utilizarea termenului de balcanizare ÔÇô un reflex al unei anumite imagini care s-a fixat ├«n subcon┼čtientul colectiv occidental ├«n privin┼úa Balcanilor. Pu┼úine regiuni ale globului au dat astfel de concepte profund negative.

Dic┼úionarul Larousse con┼úine mai mul┼úi termeni similari, precum ÔÇ×li┬şba┬şnisationÔÇť (libanizare). ├Än a┬şcest caz ├«ns─â exist─â o nuan┼ú─â, parc─â mai pu┬ş┼úin grav─â dec├«t balcanizare. Libanizarea de┬şsemnez─â un proces de fragmentare a unui stat pe fond de conflicte confesionale. Mai nou, v─âd c─â p─âtrunde ├«n limbajul curent termenul de somalizare (ÔÇ×somalisationÔÇť), cuv├«nt care capteaz─â ideea de pr─âbu┼čire a autorit─â┼úii statale ┼či de fragmentare clanic─â a teritoriului. Cum s─â evit─âm so┬şma┬şlizarea Libiei, sau somalizarea Sahelului? se ├«ntreab─â presa ┼či strategii. Mai rar, dar deja intrat ├«n dic┼úionare, este termenul irlandizare. ├Än revista Esprit am g─âsit acest incredibil titlu, dat├«nd din septembrie 1989: ÔÇ×Palestina ÔÇô Israel: se merge spre ir┬şlan┬şdizare?ÔÇť Irlandizare nu s-a fixat ├«ns─â ├«n mod durabil ├«n limbajul analitic ┼či mediatic, poate ┼či pentru c─â ├«ntre timp conflictul dintre catolici ┼či protestan┼úi ├«n aceast─â regiune s-a mai calmat. O apari┼úie meteoric─â pe cerul limbajului jurnalistic a fost termenul finlandizare. Anul na┼čterii sale este 1953 c├«nd occidentalii constatau cum Finlanda, sub presiunea Uniunii Sovietice, aproape c─â nu mai avea politic─â extern─â ┼či nici suveranitate...

Ca bun colec┼úionar de termeni insoli┼úi, dar ┼či de cli┼čee care ┼úin g├«ndirea ├«n impas, mai am ├«n insectarul meu termeni precum columbizare, afganizare, israelizare, cecenizare, catalonizare... Exist─â un pericol de afganizare a Pakistanului, sau regiunii Sahelului, ne spun unii exper┼úi. Iar ├«n America latin─â columbizarea st─â la p├«nd─â, mai ales ├«n Mexic, ┼úar─â care a preluat flagelul traficului de droguri ┼či al confrunt─ârilor dintre cartelurile mafiote. Termenul israelizare a ap─ârut ├«n contextul multiplic─ârii atacurilor teroriste ├«n Europa, ceea ce ├«i face pe unii comentatori s─â avertizeze c─â pe b─âtr├«nul continent vom tr─âi cur├«nd tot a┼ča cum tr─âiesc israelienii, ├«ntr-o continu─â stare de urgen┼ú─â, confrunta┼úi ├«n fiecare secund─â cu noi atentate.

Nimic nu se compar─â ├«ns─â cu balcanizare, concept tocit ┼či utilizat excesiv, veritabil─â sperietoare, cu conota┼úia cea mai ├«ntunecat─â dintre toate, mai ├«nr─âd─âcinat ├«n min┼úi dec├«t oricare alt termen derivat dintr-o entitate geografic─â. Balcanizare este asociat cu toate sosurile actualit─â┼úii ┼či cu toate zv├«rcolirile sociale ┼či geopolitice.

├Äntr-un interviu publicat la ├«nceputul lunii mai ├«n Le Figaro, filozoful francez R├ęgis Debray depl├«ngea faptul c─â ÔÇ×globalizarea, care ar fi trebuit s─â fie un eveniment fericit, s-a transformat p├«n─â la urm─â ├«ntr-o balcanizare furibund─âÔÇť. Deduc din aceast─â fraz─â c─â pot exista forme de balcanizare mai moderate ┼či altele mai grave... Ca form─â de scurt─âtur─â reflexiv─â, de comoditate analitic─â ┼či de perpetuare a unui cli┼čeu, balcanizare ┼úine deja de fenomenul pavloviz─ârii discursului critic.

ÔÇ×Pericolul unei balcaniz─âri a Spaniei ┼či al Europei este realÔÇť, scria Le Monde pe 11 octombrie 2017. ÔÇ×Internetul, domina┼úie imperial─â sau balcanizare?ÔÇť, se ├«ntrebau ├«n septembrie 2013 doi exper┼úi ai Institutului francez de analize strategice. ÔÇ×Opri┼úi balcanizarea sistemului educativ!ÔÇť cerea cotidianul comuni┼čtilor francezi, LÔÇÖHumanit├ę, ├«n octombrie 2012. Un grup senatorial avertiza, pe 28 martie anul acesta, c─â serviciul public feroviar risc─â balcanizarea dac─â Fran┼úa deschide acest sector concuren┼úeiÔÇŽ

Imposibil de enumerat aici toate domeniile de activitate sau fenomenele geopolitice peste care a fost aplicat─â eticheta ÔÇ×balcaniz─âriiÔÇť. Tuturor acestor min┼úi ├«ns─â ├«mi vine s─â le spun: opri┼úi-v─â, dragi confra┼úi, nu va mai pavloviza┼úi, nu v─â mai cli┼čeiza┼úi, nu v─â mai uniformiza┼úi. Nu neg c─â Balcanii au revenit ├«n centrul aten┼úiei mondiale dup─â 1990, ├«n contextul destr─âm─ârii Iugoslaviei ┼či al r─âzboiului din Bosnia. Ceea ce a realimentat termenul de balcanizare cu noi imagini de co┼čmar ┼či cu noi conota┼úii negative. Nu neg nici faptul c─â opinia public─â european─â s-a aflat ├«n situa┼úia de a ÔÇ×revizitaÔÇť Balcanii prin ororile care s-au produs acolo ├«ntre 1992 ┼či 1995. Sarajevo, Srebreni┼úa, Vukovar s├«nt nume care au fost atunci repetate zilnic, for┼ú├«nd ├«ntreaga lume la un turism mediatic macabru.

Un fel de blestem conceptual apas─â totu┼či pe aceast─â zon─â a Europei, ├«n numele careia protestez: termenul de balcanizare nu reflect─â dec├«t caren┼úele de g├«ndire ┼či de informare ale celor care ├«l folosesc, precum ┼či un reflex condi┼úionat pavlovian ├«n domeniul limbajului.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.