Balaurul cu șapte capete

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Ce-ți mai rămîne de făcut atunci cînd, în repetate rînduri, ca membru al unei societăți, ești tras pe sfoară, taxele și impozitele pe care le plătești nu se regăsesc în calitatea vieții, ți se jignește inteligența și ți se ia-n bășcălie demnitatea? Îți mai rămîne mîndria. O mîndrie care, rănită fiind, fuge ca un animal hăituit și-și găsește adăpost în adîncul „pădurii”. Se hrănește cu ce poate și-și linge rănile. Înțelegeți, vă rog, prin metafora pădurii, toată puzderia de narațiuni radicale „salvatoare”, aberante și ridicole care ne înconjoară la tot pasul. Ce faci atunci cînd, batjocorită din toate părțile, mîndria îți sîngerează abundent? Te refugiezi și-ți cauți alinarea în pădurea cu povești, departe de urîțenia realității care te-a făcut să suferi. Iar în pădure intri pe mîna duhurilor care-ți șoptesc la ureche și-ți îndrumă pașii exact într-acolo unde vor ele să te duci. În sălașul lor. Nu te vor devora. Ci te vor transforma într-o altă ființă. Îți vor obloji rănile și-ți vor întări zidurile cetății minții cu contraforți groși, pe care nimic nu-i va mai clinti din loc. Atunci cînd vei fi „vindecat și pus pe picioare” te vor trimite înapoi, însetat de răzbunare, în lumea din care ai venit. Iar tu te vei comporta asemenea unei fiare. Vei mușca în toate direcțiile și vei fi convins, pînă în adîncurile ființei tale, că „legea junglei” e singura pe care o merită specia din care faci parte.   

E clar că, într-un fel hibrid, complet nou și croit pe măsura vremurilor în care trăim, ne găsim într-o formă de război. Sînt fronturi de toate felurile, unele văzute, altele nevăzute, aproape întreaga planetă a devenit un teatru de operațiuni. Pandemia, pe cît de reală, e profund politizată, pînă la un nivel de cinism greu de imaginat. Se împart la vedere zone de influență, au loc manevre economice de dimensiuni colosale, iar conflictul s-a extins și în spațiul cosmic. Luna și Marte sînt doar două dintre teritoriile pentru care se află într-o competiție tensionată unii dintre semenii noștri. Totul are aspectul unei harababuri universale, dar e destul de clar că ne găsim în mijlocul unui conflict de amploare, care va stabili paradigma de existență a speciei noastre pentru epoca următoare. Războiul convențional, deși nu e complet exclus, are o doză destul de mare de oboseală morală. E foarte costisitor în ansamblul său și prezintă dezavantajul enorm al faptului că ocuparea unor teritorii vaste e aproape imposibil de conceput și de menținut în condițiile actuale. Evident, niciodată să nu zici „Niciodată!”. Habar n-avem ce întorsătură pot lua lucrurile în orice moment. Dar vremea în care ne găsim acum e foarte diferită de alte epoci istorice. Decorul și condițiile sînt altele. Însă ființa umană nu s-a schimbat atît de mult pe cît ne-ar plăcea să credem. Deposedează-ne de curent electric, de apă și de hrană pentru cîteva săptămîni și-o să vezi de ce sîntem în stare noi, oamenii.

Aici, la noi acasă, deși ne găsim în cea mai bună formă istorică de pînă acum, n-am prea reușit să ne ridicăm la înălțimea unora dintre momentele prielnice pe care le-am trăit de niște ani încoace. Pe de altă parte, n-am reușit să recuperăm, în profunzimea înțelegerii simbolice, niște teritorii pe care le considerăm românești, dar sînt părți ale altor state. Dimpotrivă, deși avem garanții de securitate fără precedent, cu toate că am aderat la o uniune în care ne-am visat să fim membri, țara se depopulează în urma unui exod ale cărui dimensiuni reale nici măcar nu ne sînt cunoscute. La nivelul interacțiunilor zilnice între membrii majorității din societatea noastră se discută frecvent despre „singura șansă e să pleci la muncă afară” sau despre „cine vrea să realizeze ceva pleacă de-aici”. E foarte adevărat că există și progrese evidente pe care le-a făcut societatea românească, dar ele sînt deseori considerate prea lente sau insuficiente. Deși am sperat o vreme că sîntem feriți de pericolele fundamentalismului, că am scăpat ca prin minune de amenințarea unor forme de autoritarism, cu toate că încă avem (doar din punctul acesta de vedere!) o poziție mai bună decît Ungaria sau Polonia, semnele de la orizont nu anunță deloc lucruri bune. Avem deja niște simptome alarmante, iar fondul nostru a demonstrat nu o dată că e gata să se sucească urgent în altă direcție.

Comunismul ne-a învățat, pînă la pătrunderea în intimitatea fibrei noastre, să ne mulțumim cu „hrana spirituală” a propagandei. Stalinismul și „Epoca de Aur” au desăvîrșit procesul, pentru că lecțiile ni le făcuserăm noi de mai multă vreme. Oricîtă nevoie adîncă am simți că are societatea românească de partea bună a fiecăruia dintre noi, ceva ne ține în loc, ne trage înapoi sau ne înrăiește. Luptăm de ani mulți cu acest balaur. Ducem lupta asta încă din adîncul basmelor, pînă în cea mai concretă particulă vie a prezentului. Cum reușim să-i tăiem un cap balaurului, cum crește altul la loc. Milioanele de români care muncesc în străinătate ar putea fi o salvare, un import de civilizație contemporană, cu toate bunele și relele ei. Dar cu sîmburele acela de putere a credinței într-un ideal care îmbină firesc bunăstarea personală cu preocuparea pentru starea societății în care trăiești. Românii plecați în străinătate continuă să existe aici în mai multe feluri, exercitînd o presiune serioasă și o împingere de la spate a lumii de acasă. Însă generația asta va obosi și va abandona, la un moment dat. Copiii acestor oameni nu vor mai fi la fel de români ca părinții lor, ci vor aparține mai mult societăților în care s-au mutat sau au trăit. Cîtă energie vom mai avea atunci să ridicăm paloșul și să mai scurtăm, cînd o fi nevoie, măcar cîte un cap al balaurului care bîntuie prin pădurile minților noastre? Ce bine-ar fi să înțelem cît de importanți sînt și copiii noștri de aici, de acasă. Căci ei vor duce greul tuturor oboselilor și renunțărilor noastre.           

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

diferenta dintre vreme si clima jpg
Prognoză meteo duminică, 17 noiembrie. Cod galben de ceață în mai multe județe. Vremea se încălzește ușor
În prima parte a zilei, duminică, 12 noiembrie, însă la amiază vremea se va încălzi în majoritatea zonelor. Maximele pleacă de la 5 grade în zona Transilvaniei și ajung la 12-13 grade în Muntenia, în Moldova și în sudul Banatului.
Bela Karolyi Foto arhivă jpg
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul lui Bela Karolyi: „A fost creatorul Nadiei Comăneci și al gimnasticii româneşti de success”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a spus despre acesta că „a atins perfecțiunea pe pământ”.
stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
A murit Bela Karolyi. Antrenorul Nadiei Comăneci avea 82 de ani. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit vineri, 15 noiembrie, la 82 de ani.
alibec bataie kosovo jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Agim Ademi federatia Kosovo jpg
Silviu Purcarete by Peter Uhan jpeg
INTERVIU Silviu Purcărete, regizor: „În comunism funcționa un fel de autocenzură: încercai să găsești un compromis prin care să spui ce voiai“
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.
shutterstock 1352925575 jpeg
Povestea Castelului Sturdza din Miclăușeni care a supraviețuit războaielor și comunismului
Pe colinele molcome ale Moldovei, la limita dintre județele Neamț și Iași, pe teritoriul comunei Butea, se ascunde în pădure o bijuterie arhitecturală unică: un castel neogotic ale cărui ziduri au rezistat în ciuda războaielor, invaziei sovietice, incendiilor și comunismului.