Avertismentul polonez

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pentru cîteva ore, duminică seară, liberalii și progresiștii europeni au stat cu sufletul la gură, urmărind rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Polonia. Exista o oarecare șansă ca, pentru prima oară după o lungă perioadă de secetă, opoziția liberală – Platforma Civică și aliații – să înregistreze o victorie în fața conservatorilor din partidul Lege și Justiție (PiS). PiS, la rîndul său, se afla în fața celui mai greu scrutin din ultimii ani. Avea însă de partea sa istoria recentă – cîștigase ultimele cinci runde de alegeri.

Așteptarea n-a durat mult și, pe parcursul nopții, a devenit din ce în ce mai clar că Andrzej Duda, președintele în funcție, se pregătește pentru un al doilea mandat. Oponentul său, Rafal Trzaskowski, a pierdut la o diferență de peste 400.000 de voturi. Chiar dacă în procente distanța nu e mare, în număr efectiv de voturi decizia electoratului polonez a fost mai clară decît le-a plăcut multor observatori să recunoască. Și de data asta, liberalii au pierdut.

Se spera ca Polonia – una dintre țările mari ale Europei – va da un semnal ferm pentru oprirea avansului populiștilor, naționaliștilor și izolaționiștilor care de ani de zile ocupă spații tot mai mari în democrațiile lumii. Nu era chiar o speranță nejustificată. În Statele Unite, diferența dintre Donald Trump și Joe Biden e constant de peste zece procente în defavoarea președintelui în funcție. În Marea Britanie, Boris Johnson e din ce în ce mai descumpănit și pare săptămînal surprins că e premier, în timp ce, mai departe de Europa, Jair Bolsonaro a pus Brazilia ferm în fruntea cursei pentru Cupa Mondială la pandemie.

Nu a fost cazul. 

Primar al Varșoviei, poliglot și moderat în convingeri, Trzaskowski a dus o campanie curajoasă mizînd pe exasperarea polonezilor care, în ultimii ani, au asistat neputincioși la transformarea PiS în forța politică dominantă a Poloniei. O entitate a cărei principală preocupare a fost inventarea unor dușmani închipuiți: Justiția, Germania, Uniunea Europeană, comunitatea LGBT și, în general, cam oricine putea servi narațiunii de tip galeria Rapidului: „Singuri împotriva tuturor”.

Trzaskowski a avut însă de-a face cu o mașinărie de propagandă greu de combătut. Anii lungi de guvernare PiS au transformat radical peisajul mediatic polonez. În așa măsură, încît un canal public putea să titreze cu cîteva zile înainte întrebări de tipul: „Va ceda Trzaskowski cererilor evreilor?”. Discuția din studio privea subiectul proprietăților evreiești ajunse în mîini poloneze după al Doilea Război Mondial, iar materialul prezenta punctele de vedere ale candidaților la președinție.

Prin contrast cu candidatul Opoziției care spunea că subiectul este complicat și trebuie dezbătut serios, Andrzej Duda apărea cu o declarație care respingea ferm acordarea oricăror despăgubiri pentru proprietățile evreiești ai căror deținători au dispărut în Holocaust fără să lase în urmă nici un moștenitor. Secvența a continuat cu Duda acuzîndu-l pe Trzaskowski că nu dorește să ceară despăgubiri Germaniei pentru al Doilea Război Mondial, iar prezentatorul s-a întrebat retoric dacă populația dorește un președinte pro-german sau pro-polonez. Curat echidistanță!

Antisemitismul promovat discret de PiS și de aliații săi e denunțat și de scriitoarea și jurnalista Anne Applebaum care, după căsătoria cu politicianul polonez Radek Sikorski, a fost transformată de mașinăria de propagandă a conservatorilor într-un soi de coordonatoare din umbră a conspirației antipoloneze. Într-un interviu din The Guardian, Applebaum povestește cum înainte de guvernarea PiS nu a avut de-a face cu rasismul. Ulterior, situația s-a degradat atît de tare încît și-a pierdut prieteni care, de dragul menținerii în sferele înalte ale societății poloneze, adoptau teorii ale conspirației în care antisemitismul joacă adesea un rol important. Înspăimîntător în ceea ce descrie doamna Applebaum e faptul că oamenii de care s-a despărțit  erau raționali – alegeau să creadă în narațiuni false pentru a-și păstra locul în noua elită. Calculul era unul strict personal și nu avea în vedere efectele mai largi ale adeziunii la o ideologie nouă și toxică.

Teoria – sau acuzația, dacă vreți – lansată de Applebaum e simplă: nu există autoritarism fără complici, fără tovarăși de drum – cum le plăcea comuniștilor să spună. Motivele fiecăruia sînt obscure și adesea meschine.

Și asta e valabil peste tot în lume, nu numai în Polonia. Întrebați-vă dacă, în România, Dragnea ar fi fost posibil fără toți oamenii care, la vedere sau nu, au întors privirea în altă parte în timp ce el se urca pe umerii lor și ai țării. Eu zic că nu.

Alegerile prezidențiale poloneze sînt un avertisment. Chiar dacă ceea ce numim generic „populism” pare să sufere un recul, el poate reveni chiar mai puternic dacă i se oferă condițiile necesare. În cazul Poloniei, zece milioane de oameni au spus că s-au săturat. Însă alte zece milioane au spus că vor continuitate. Pe lîngă ei, au mai fost cîțiva care au înclinat balanța. De ce? Pentru că, în interiorul societății poloneze, radicalismul conservator promovat de Putere capătă rădăcini tot mai adînci, iar ceea ce era strident devine banal. De ani de zile, PiS, ca și FIDESZ în Ungaria, nu mai e excentric.

Liberalismul a mai încasat o înfrîngere duminică și, cu fiecare astfel de eveniment, ceea ce, pînă nu demult, numeam normalitate devine istorie. Marele război cultural continuă.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.