Avertismentul polonez

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pentru cîteva ore, duminică seară, liberalii și progresiștii europeni au stat cu sufletul la gură, urmărind rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Polonia. Exista o oarecare șansă ca, pentru prima oară după o lungă perioadă de secetă, opoziția liberală – Platforma Civică și aliații – să înregistreze o victorie în fața conservatorilor din partidul Lege și Justiție (PiS). PiS, la rîndul său, se afla în fața celui mai greu scrutin din ultimii ani. Avea însă de partea sa istoria recentă – cîștigase ultimele cinci runde de alegeri.

Așteptarea n-a durat mult și, pe parcursul nopții, a devenit din ce în ce mai clar că Andrzej Duda, președintele în funcție, se pregătește pentru un al doilea mandat. Oponentul său, Rafal Trzaskowski, a pierdut la o diferență de peste 400.000 de voturi. Chiar dacă în procente distanța nu e mare, în număr efectiv de voturi decizia electoratului polonez a fost mai clară decît le-a plăcut multor observatori să recunoască. Și de data asta, liberalii au pierdut.

Se spera ca Polonia – una dintre țările mari ale Europei – va da un semnal ferm pentru oprirea avansului populiștilor, naționaliștilor și izolaționiștilor care de ani de zile ocupă spații tot mai mari în democrațiile lumii. Nu era chiar o speranță nejustificată. În Statele Unite, diferența dintre Donald Trump și Joe Biden e constant de peste zece procente în defavoarea președintelui în funcție. În Marea Britanie, Boris Johnson e din ce în ce mai descumpănit și pare săptămînal surprins că e premier, în timp ce, mai departe de Europa, Jair Bolsonaro a pus Brazilia ferm în fruntea cursei pentru Cupa Mondială la pandemie.

Nu a fost cazul. 

Primar al Varșoviei, poliglot și moderat în convingeri, Trzaskowski a dus o campanie curajoasă mizînd pe exasperarea polonezilor care, în ultimii ani, au asistat neputincioși la transformarea PiS în forța politică dominantă a Poloniei. O entitate a cărei principală preocupare a fost inventarea unor dușmani închipuiți: Justiția, Germania, Uniunea Europeană, comunitatea LGBT și, în general, cam oricine putea servi narațiunii de tip galeria Rapidului: „Singuri împotriva tuturor”.

Trzaskowski a avut însă de-a face cu o mașinărie de propagandă greu de combătut. Anii lungi de guvernare PiS au transformat radical peisajul mediatic polonez. În așa măsură, încît un canal public putea să titreze cu cîteva zile înainte întrebări de tipul: „Va ceda Trzaskowski cererilor evreilor?”. Discuția din studio privea subiectul proprietăților evreiești ajunse în mîini poloneze după al Doilea Război Mondial, iar materialul prezenta punctele de vedere ale candidaților la președinție.

Prin contrast cu candidatul Opoziției care spunea că subiectul este complicat și trebuie dezbătut serios, Andrzej Duda apărea cu o declarație care respingea ferm acordarea oricăror despăgubiri pentru proprietățile evreiești ai căror deținători au dispărut în Holocaust fără să lase în urmă nici un moștenitor. Secvența a continuat cu Duda acuzîndu-l pe Trzaskowski că nu dorește să ceară despăgubiri Germaniei pentru al Doilea Război Mondial, iar prezentatorul s-a întrebat retoric dacă populația dorește un președinte pro-german sau pro-polonez. Curat echidistanță!

Antisemitismul promovat discret de PiS și de aliații săi e denunțat și de scriitoarea și jurnalista Anne Applebaum care, după căsătoria cu politicianul polonez Radek Sikorski, a fost transformată de mașinăria de propagandă a conservatorilor într-un soi de coordonatoare din umbră a conspirației antipoloneze. Într-un interviu din The Guardian, Applebaum povestește cum înainte de guvernarea PiS nu a avut de-a face cu rasismul. Ulterior, situația s-a degradat atît de tare încît și-a pierdut prieteni care, de dragul menținerii în sferele înalte ale societății poloneze, adoptau teorii ale conspirației în care antisemitismul joacă adesea un rol important. Înspăimîntător în ceea ce descrie doamna Applebaum e faptul că oamenii de care s-a despărțit  erau raționali – alegeau să creadă în narațiuni false pentru a-și păstra locul în noua elită. Calculul era unul strict personal și nu avea în vedere efectele mai largi ale adeziunii la o ideologie nouă și toxică.

Teoria – sau acuzația, dacă vreți – lansată de Applebaum e simplă: nu există autoritarism fără complici, fără tovarăși de drum – cum le plăcea comuniștilor să spună. Motivele fiecăruia sînt obscure și adesea meschine.

Și asta e valabil peste tot în lume, nu numai în Polonia. Întrebați-vă dacă, în România, Dragnea ar fi fost posibil fără toți oamenii care, la vedere sau nu, au întors privirea în altă parte în timp ce el se urca pe umerii lor și ai țării. Eu zic că nu.

Alegerile prezidențiale poloneze sînt un avertisment. Chiar dacă ceea ce numim generic „populism” pare să sufere un recul, el poate reveni chiar mai puternic dacă i se oferă condițiile necesare. În cazul Poloniei, zece milioane de oameni au spus că s-au săturat. Însă alte zece milioane au spus că vor continuitate. Pe lîngă ei, au mai fost cîțiva care au înclinat balanța. De ce? Pentru că, în interiorul societății poloneze, radicalismul conservator promovat de Putere capătă rădăcini tot mai adînci, iar ceea ce era strident devine banal. De ani de zile, PiS, ca și FIDESZ în Ungaria, nu mai e excentric.

Liberalismul a mai încasat o înfrîngere duminică și, cu fiecare astfel de eveniment, ceea ce, pînă nu demult, numeam normalitate devine istorie. Marele război cultural continuă.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Cel mai enervant lucru pe care îl fac pasagerii în avion, conform unui însoțitor de zbor VIDEO
Meseria de însoțitor de bord nu este atât de fascinantă pe cât ar putea crede mulți. De fapt, există câteva lucruri care îi enervează cu adevărat pe aceștia, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii