Autorul la rampă. Cîteva nuanțe

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Iconofobie jpeg

Citind acest titlu, unii se vor gîndi, poate, că mă gîndesc să reactualizez discuția asupra unui  roman despre Henry James al lui David Lodge, Author! Author! (tradus drept Autorul la rampă în limba română) sau că urmăresc intrarea într-o veche și celebră dezbatere, inițiată la un moment dat de Michel Foucault, în legătură cu problema auctorialității în cultură și societate (se întreba acolo, simplu, filozoful francez „Ce este un autor?”, pentru a răspunde însă ulterior, destul de complicat, că autorul reprezintă, ultimativ, „rezultatul relațiilor de putere” stabilite într-o societate ori într-o cultură, într-un anumit context de „dezvoltare istorică a lor” – interesant și provocator, recunosc). 

Nu, nu mă ocup de cartea lui Lodge aici. Și nici despre problemele complexe ridicate de Foucault nu va fi vorba, cu atît mai mult cu cît, în privința ipotezelor de lucru ale marelui susținător al „empiricismului” (în polemica lui cu „nativistul” Noam Chomsky din anii ’70),  nu m-aș califica pentru asemenea discuții sofisticate. Problema mea este mai banală – a se citi „mai filologică” – și de aceea nu voi pune aici în mișcare mecanismele gigantice ale înțelepciunii internaționale, limitîndu-mă doar la două-trei observații legate de percepția unor concepte frecventate în toate civilizațiile și, ca atare, și în a noastră. Mă interesează raportul semantic dintre termenii înrudiți, dacă nu chiar suprapuși ca semnificație, autor și, respectiv, scriitor. În lumea occidentală și, cu precădere, în cea anglofonă, există o separare – e drept, discretă și nu frecvent comentată în spațiul public – între înțelesul cuvîntului scriitor și înțelesul cuvîntului autor

Cu permisiunea dumneavoastră, aș încerca să „translez” semnificațiile în cauză și în sistemul nostru de referințe social-lingvistice, aflat uneori cu un pas în spatele evoluțiilor contemporane. Pentru limba română, scriitorul a fost dintotdeauna și este încă sacru. Autorul constituie mai curînd un reper tehnic, asociat, de regulă, dimensiunilor teluric-juridice ale scrisului și nu celor înalt-spirituale, asumate, se înțelege, de semnificația primului cuvînt. Scriitorul creează în adîncul unui interval perfect, însă complet paralel cu cel al oamenilor obișnuiți, pe cînd „dublul” său, autorul, se ocupă (plictisit, s-ar putea bănui) de treburile lumești inevitabile, în interiorul structurilor umane comune, pline de defecțiuni. 

Pentru vestici și, repet, mai ales, pentru englezi și americani, nuanțele se generează taman pe dos. Autorul e personajul-statuie, în vreme ce scriitorul rămîne salahorul ce trebăluiește în jurul ei. Ca să fim foarte preciși, un „scriitor” este, pentru societățile postmoderne ale prezentului, un meseriaș al scrisului, un profesionist al textului și nu neaparat un „autor”, adică o personalitate consacrată în literatura adevărată, un individ a cărui operă îl impune pe împricinat pe un palier instituțional, general, ieșit – așa-spunînd – din captivitatea propriei persoane. Un scriitor trăiește, prin urmare, din text, un autor face, în variantă de creator, textul să trăiască. Scriitorul devine astfel „un produs” al literaturii, față de autorul care „produce”, el însuși, marea literatură. 

Constatările de mai sus nu indică faptul că scriitorii ar fi niște personaje marginale. Nicidecum. Scriitorii, cum subliniam, „trăiesc” din dinamica textelor, iar, într-o societate consumeristă și, implicit, competițională, acesta nu reprezintă un fenomen mărunt. „A trăi” din texte poate însemna multe lucruri, de la a fi jurnalist ori textier (pentru diverse activități ale pieței libere, unele cu miză financiară semnificativă) pînă la a fi profesor de literatură sau cercetător al ei, inși deci care conferă actului estetic, prin efortul lor, manifestare deopotrivă sincronică și diacronică. Autorul vine dintr-un alt spațiu, acela unde oamenii se simt semizei. Simpla lui prezență într-un decor oarecare stabilește o „amprentă” culturală/intelectuală imposibil de șters. Identitatea „auctorială” transcende sinele imediat, sugerînd impersonalitatea superioară, detașarea absolută de anodin...

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cresa ploiesti jpeg
A crescut valoarea tichetelor de creșă. Cum se acordă bonurile în 2025 și cine sunt beneficiarii
Valoarea tichetelor de creșă crește cu 10 lei începând cu data de 1 aprilie. Ultima creștere s-a înregistrat la 1 octombrie anul trecut, când valoarea a crescut cu 20 de lei.
Magnolie Casa Albă FOTO Profimedia
O magnolie istorică de la Casa Albă va fi tăiată. Trump: Va fi înlocuită cu „un alt copac foarte frumos”
Unul dintre cei mai vechi și mai impunători arbori ai Casei Albe, magnolia plantată în secolul al XIX-lea, va fi îndepărtată săptămâna aceasta din cauza stării avansate de degradare.
marine le pen
Marine Le Pen și opt eurodeputați, găsiți vinovați de deturnare de fonduri publice
Liderul extremei drepte Marine Le Pen și opt eurodeputați au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri publice. Sentințele vor fi detaliate individual, dar nu sunt încă cunoscute.
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Profesor de educație fizică din Prahova, arestat pentru agresiune sexuală. Un părinte a semnalat cazul
Anterior nu ar fi existat plângeri împotriva profesorului, iar activitatea sa fusese considerată conformă cu standardele școlii.
Elena Lasconi si a depus candidatura la presedentia Romaniei, 13 martie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Lasconi răspunde criticilor, după ce a mâncat panseluţele dintr-o supă: „Nu pot să înghit crinii şi trandafirii”
Elena Lasconi, candidata USR pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, a răspuns unui val de critici primite după ce a postat pe TikTok un material video în care, odată cu supa, mănâncă şi panseluţele de decor din aceasta.
accident poiana stampei
Impact devastator între o mașină și un TIR: un bărbat a murit în Suceava
Un grav accident rutier s-a produs luni în localitatea Poiana Stampei, județul Suceava, unde un autoturism s-a ciocnit cu un autotren.
image jpeg
Olimpia Melinte, dezvăluiri despre sacrificiile vieții de mămică: „Am refuzat multe roluri”
Olimpia Melinte, dezvăluiri exclusive despre viața de mămică.
vagoane modernizate grampet electroputere vfu pascani jpg
Două vagoane modernizate la Electroputere VFU Pașcani sunt gata să reintre pe șine
Două vagoane modernizate la Electroputere VFU Pașcani sunt gata să reintre pe șine, a informat luni compania, precizând că finanțarea a fost făcută cu fonduri din PNRR.