Autorități

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

În urmă cu 30 de ani, cînd am vizitat pentru prima oară Statele Unite, m-au impresionat polițiștii. Din filme, nu-mi dădusem seama pînă atunci cît de înalți și voinici erau în realitate. Toți purtau și veste antiglonț masive pe sub uniforme, ceea ce-i făcea să arate ca niște jucători de fotbal american. Pistoalele zdravene și stațiile de emisie-recepție pe care le purtau îi făceau și mai impresionanți, mai ales în comparație cu sfrijiții de la noi, care abia scăpaseră de titlul de „milițieni”.

Ei bine, după 30 de ani, oamenii ăștia în uniformă nu m-au mai impresionat chiar așa. Acum, nu doar că sînt de toate rasele și genurile, potrivit corectitudinii politice, dar au și diverse forme și dimensiuni. Adică, printre indivizii bine făcuți, care n-au dispărut chiar de tot, au răsărit destui mărunței, subțirei, grași sau grăsuți, bărbați sau femei cu ochelari, în fine, ca toți oamenii, dacă se poate spune așa. 

Bineînțeles că e de dorit să n-ai nevoie și nici de-a face în vreun fel cu ei. Totuși, n-am reușit să-i evit complet. Abia intrat pentru prima oară în traficul din Chicago, m-am încurcat într-o intersecție infernală. Nu reușeam deloc s-o iau la stînga din pricina mașinilor care veneau din față, deși eram încadrat pe banda potrivită. Am pierdut două semafoare. În cele din urmă, m-am hotărît să tai repede calea celor din față, altfel riscam să nu mai trec niciodată. Îndată ce am făcut manevra însă, am zărit cu coada ochiului pornind un girofar și am auzit sirena. O mașină a poliției apărută ca din neant s-a luat după mine și mi-a strigat prin megafon să trag pe marginea străzii. Am oprit, iar mașina cu girofar s-a postat și ea în spate. Am deschis geamul și am așteptat în poziție regulamentară, la volan. Doi tipi în uniforme au venit aproape alergînd, cu mîinile pe tocurile pistoalelor. Au făcut semn să deschid și geamul pasagerului. Fiul meu stătea alături, și el cu mîinile la vedere. Am apucat să-i zic polițistului de pe partea mea că sînt străin și că mă aflu pentru prima oară în Chicago. Mi-a cerut pașaportul și talonul mașinii. I-am arătat cu degetul spre cotieră. Acolo erau. Mi-a făcut semn să le iau zicînd: „Easy, easy!”. Le-am luat cu două degete și i le-am întins. „Stay here”, a zis și s-a dus cu ele în mașina lui. După vreo trei minute, a revenit cu un zîmbet larg și cu o atitudine complet schimbată. Mi-a spus că sîntem OK, că nu ne amendează, mai ales că știe că intersecția aia e dificilă, dar m-a sfătuit ca altă dată să nu mai forțez așa, fiindcă risc un accident. Ne-a întrebat unde mergem. I-am spus că tocmai o lăsaserăm pe soția mea cu bagajele la hotel și noi căutam o parcare. Atunci s-a uitat către fiul meu, căruia i-a spus pe nume ușor interogativ, recomandîndu-i să caute pe Google o parcare. A plecat salutînd, lăsîndu-ne să ne întrebăm cum aflase prenumele fiului meu căruia nu-i ceruse actele. Ce soft avea în mașină? Reușise deja să acceseze datele noastre de intrare în Statele Unite? Știa poate și cu ce ne ocupăm? În orice caz, se lămurise cumva din verificare că nu avea de-a face cu niște indivizi periculoși, dintre aceia pentru care nu rareori ei sînt nevoiți să folosească armele. 

M-am gîndit atunci că trebuie să fac tot posibilul să nu mai dau nici cel mai mic motiv vreunui polițist să vină să discute cu noi cu mîna pe pistol. Am mai văzut șerifi pe șosele pîndind după o cotitură și oprind mașini care depășiseră viteza. Noi mergeam de fiecare dată cît se poate de regulamentar. 

La intrarea în Canada însă, am avut de-a face, inevitabil, cu o polițistă de frontieră, canadiancă. Tocmai trecuserăm pe la marginea Detroit-ului, printr-o zonă destul de dubioasă, cu indivizi în mijlocul cărora n-ai fi vrut să cobori din mașină. Punctul de frontieră era destul de asemănător cu cel dintre Giurgiu și Ruse. Eram singura mașină de la graniță din acel moment. Din ghereta ei, polițista cu coadă blondă ne-a cerut pașapoartele. M-a întrebat de ce doresc să intru în Canada. I-am spus că vrem să vizităm Niagara, Montréal și alte cîteva locuri. Ne-a întrebat unde locuim. I-am răspuns că în România. „Dar unde?“, a insistat. I-am recitat adresa completă. A ascultat impasibilă, apoi a întrebat din nou unde locuim. În Canada? I-am oferit rezervările la hoteluri pe care le aveam notate. Întrebarea „Unde locuiți?“ a venit încă o dată. Nu-mi venea să cred. Ce voia, de fapt, de la noi? I-am repetat adresa de acasă. Atunci ne-a întrebat foarte apăsat ce transportăm noi în mașină în afară de haine. Mi-a trecut prin cap că jumătatea de sandvici pe care o știam lăsată în portbagaj ar fi putut fi un corp delict. Auzisem că a intra cu ceva de mîncare în Canada poate aduce uneori necazuri. I-am răspuns că nu înțeleg întrebarea. Mi-a trîntit în față gemulețul gheretei. Hait! Bariera era închisă, pașapoartele ne erau la cerberiță. Nu mai vedeam pe nimeni în jur. Ce urma? Ce voiau de la noi? Cu ce greșiserăm? După nu mai puțin de zece minute de așteptare, gemulețul s-a deschis. Dinăuntru s-a ivit o figură bărboasă. „Bună ziua!”, ne-a zis noul grănicer, pe românește. „Bună ziua!”, i-am răspuns uimiți. În piept avea o etichetă pe care scria „Ciotea”. Ne-a întrebat de ce călătorim în Canada. I-am spus și lui. A întors capul în interiorul gheretei, unde am văzut că blonda revenise și ședea jos. Ea îi dicta ce să ne întrebe. Și ne-a întrebat și el unde locuim. Îmi țineam nervii cu greu și încercam să răspund cît mai precis și fără să comentez ceva. I-am spus din nou adresa de acasă și pe cele unde urma să stăm în Canada. Omul s-a îndreptat către polițistă și l-am auzit spunîndu-i că sîntem turiști și că el are încredere în noi. Dar nu el decidea. Blonda i-a transmis o serie întreagă de alte întrebări. Dacă transportăm alcool, dacă avem droguri prin mașină, dacă nu cumva avem o pușcă. La întrebarea cu alcoolul, omul a pus de la el și ceva culoare: „O palincă sau vreo țuicuță pentru prietenii din Montréal?”. I-am spus că nici vorbă de așa ceva, abținîndu-mă să întreb dacă nu cumva ne-am întors pe vremea prohibiției.

În fine, blonda i-a dat undă verde să ne lase în pace, moment în care el s-a destins și a început să ne dea sfaturi turistice și indicații rutiere. Am plecat tremurînd de nervi. Fuseserăm victimele aplicării unei proceduri fără discernămînt. Parcă am fi fost în fața unei Inteligențe Artificiale. Am aflat că prin acel loc, în ultima vreme, încearcă să treacă mulți imigranți din Mexic și America Latină. Dar noi aveam o mașină închiriată din Statele Unite, n-aveam fețe de imigranți sud-americani, românii nu mai au nevoie de viză pentru Canada și noi aveam totuși o viză pentru Statele Unite, care se obține după o serie de interviuri. Logica nu era una polițistă, ci mai degrabă  funcționăresc-birocratică. Dacă doamna ofițer ne bombarda cu întrebări în fața unei camere de supraveghere, se chema că-și face datoria. Probabil că dacă am fi fost descoperiți ulterior că făceam sau transportam ceva ilegal, ea ar fi fost acoperită pentru că ne interogase ca la carte. Nu atît realitatea conta, cît aplicarea procedurii. 

La reintrarea în Statele Unite, cîteva zile mai tîrziu, lucrurile au fost mult mai simple. Ofițerul american ne-a cerut pașapoartele și ne-a întrebat, parcă ușor intrigat, ce-am căutat în Canada. Chiar așa...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nita romania jpg
Kosovo a provocat scandalul: jucătorii au ieșit de pe teren în meciul cu România
Final incredibil în România – Kosovo! La scorul de 0-0, în prelungirile partidei în care tricolorii au părut îmbrățișați de noroc, kosovarii au decis să părăsească terenul, acuzând că s-a scandat Serbia! În mod normal, România va câștiga la „masa verde”.
Dacia Duster TCe 4x2 Journey 15 jpg
Dacia are pentru prima oară în istorie un automobil finalist în competiția „Mașina anului în Europa”
Cei 60 de membri din 23 de țări ai juriului „European Car of the Year“, competiție organizată din 1963, au anunțat cei șapte finaliști ai competiției Car of the Year 2025. Dintre cele 42 modele testate, noul Duster, fabricat la Mioveni, se numără printre finaliști, o premieră pentru brandul Dacia.
Dostoievski, foto wikipedia jpg
16 noiembrie: Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte. De unde i-a venit salvarea
La 16 noiembrie 1849, scriitorul rus Fiodor Dostoievski era condamnat la moarte pentru acţiuni împotriva guvernului, fiind salvat în ultimul moment de un ordin de anulare venit din partea ţarului. Tot într-o zi de 16 noiembrie a fost sintetizat pentru prima dată cel mai cunoscut drog din lume, LSD.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Planta neașteptată pe care o poți prepara sub formă de infuzie pentru a slăbi în timp record. Costă doar un leu
În lupta cu kilogramele în plus, deseori ne concentrăm pe diete complexe și suplimente scumpe, uitând de puterea plantelor. Printre acestea, una neașteptată, dar extrem de eficientă în susținerea procesului de slăbire este pătrunjelul.
Muriqi jpg
România – Kosovo, final exploziv: Muriqi și colegii lui au părăsit terenul. „E o rușine!“
Partida de pe Arena Națională, desfășurată într-o atmosferă curată timp de peste 90 de minute, a „luat foc“ în prelungiri.
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
De ce are George Simion interdicție de a intra în Ucraina. Documentul a fost făcut public. Prima reacție a liderului AUR
Guvernul României a făcut public documentul transmis de autoritățile ucrainene, care detaliază motivele deciziei de a-i interzice intrarea în Ucraina parlamentarului român și candidat la alegerile prezidențiale, George Simion.
inudnatii portugalia jpg
Inundațiile de amploare au lovit și Portugalia, după ce dezastrul din Spania a ucis peste 200 de persoane
Străzile din Algarve s-au transformat în râuri învolburate, în timp ce Europa este lovită de inundațiile bruște care au afectat mult iubita destinație britanică de vacanță.
baterii de baie gqs calitate png
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
România, o țară bogată în istorie și resurse naturale, ascunde în inima sa povești puțin cunoscute, dar fascinante.