Aţi uitat de Mediterana? N-ar trebui!

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

A trecut aproape neobservată o știre de la sfîrșitul săptămînii trecute, potrivit căreia circa 200 de migranți au încercat să forțeze trecerea din Italia în Franța, dar au fost respinși de la frontieră. Pare un caz izolat între atîtea altele, dar nu este. Mai degrabă am putea privi evenimentul ca pe un semn despre ceea ce ar putea să vină.

După închiderea „rutei balcanice“ și acordul UE-Turcia, sudul Europei a devenit principala poartă de intrare a migranților, arată un raport oficial realizat de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite. În luna iulie, 93% din migranții care sosesc pe teritoriul european au fost înregistrați în sudul Italiei. Restul migranților au trecut prin Grecia. Ruta spaniolă, prin enclavele din Africa de Nord Ceuta și Melilla, a fost anihilată, cea prin Balcani și Grecia s-a redus pînă aproape de zero. În termeni absoluți, Italia a înregistrat în primele șapte luni un număr de sosiri similar cu totalitatea celor de anul trecut. În ianuarie, Grecia primea 67.000 de migranți – de 13 ori mai mult decît Italia. Odată cu intrarea în vigoare a acordului dintre UE și Turcia, semnat la 18 martie, raportul s-a inversat.

Potrivit Organizației Interna­țio­na­le pentru Migrație (OIM), 3120 de migranți au murit în Marea Mediterană în primele șapte luni ale anului, dintre care peste 2600 între coasta africană și Italia. Deocamdată, asistăm la o schimbare de strategie din partea rețelelor de migrație clandestină, care nu-și mai pot îndruma „clienții“ pe Marea Egee, dar îi pot ademeni cu o traversare, mai periculoasă, a Mediteranei.

Amenințarea reală se află însă undeva mai departe de țărmurile nord-africane, în străfundurile continentului, de unde vor putea veni noile valuri de migranți. Din Eritreea, aflată sub dominația unui regim extrem de dur, care impune stagiul militar pe durată nedeterminată – mai bine zis, o sclavie oficializată. Din Sudan și din Sudanul de Sud, afectate de terorism și războaie, din Somalia, care de mult nu mai e un stat, ci un teritoriu disputat de bande înarmate, multe direct legate de organizațiile teroriste. Din regiunea subsahariană sau din Etiopia, bîntuite de foamete. Nu este exclus ca sudul Europei să se găsească în curînd sub presiunea unui milion de migranți africani sau poate chiar mai mult. Iar în nordul Africii nu avem o Turcie cu care să putem încheia acorduri.

Toate aceste provocări vin într-o perioadă sensibilă pentru statele aflate „în prima linie“, Italia și Franța. În Italia, premierul Matteo ­Renzi își joacă în octombrie viitorul politic, într-un referendum privind reforma sistemului electoral. Pînă atunci, el va trebui să dea un răspuns crizei financiar-bancare, aflată la orizont. Sectorul bancar italian este apăsat de peste 360 de miliarde de euro de credite neperformante și de decenii întregi de management defectuos. Dacă ar fi să se aplice cu strictețe regulile europene (așa cum o cer multe voci din Germania, de exemplu), ar trebui ca, înainte de o eventuală intervenție a statului, băncile să fie refinanțate cu banii investitorilor, care și-ar vedea astfel obligațiunile prăbușite. Doar că, în cazul particular al Italiei, un foarte mare număr de obligațiuni se află nu în mîinile marilor investitori sau ale speculatorilor financiari, ci la familii din clasa medie. Adăugați aici presiunea tot mai crescută din partea migranților, odată cu mutarea fluxului principal peste Mediterana. Ei bine, Matteo Renzi ține în mîini o adevărată bombă cu ceas. Iar dacă, în aceste condiții, referendumul va fi un eșec, va urma demisia premierului și, inevitabil, ascensiunea formațiunilor antieuropene precum Liga Nordului sau Mișcarea Cinci Stele.

Franța, la rîndul ei, va avea alegeri prezidențiale în primăvara anului viitor. O eventuală victorie a Marinei Le Pen ar însemna intrarea, în premieră, în Consiliul Uniunii și în Consiliul European a unor miniștri și a unui șef de stat declarați antieuropeni. Blocajul ar fi garantat. Teoretic, sistemul politic din Franța ar trebui să evite un astfel de scenariu, așa cum s-a întîmplat și în 2002, cînd Jean-Marie Le Pen a fost învins clar în turul al doilea. Însă astăzi, după votul popular asupra Brexitului sau victoria lui Donald Trump în primarele republicane, puțini își mai asumă riscul unor predicții. În orice caz, o amplificare a crizei migranților va juca în favoarea reprezentantei Frontului Național.

Desigur că în aceste momente se va vorbi din nou despre „solidaritatea europeană“, numai că e greu de presupus că se va putea mergre mai departe de stadiul simplelor vorbe. Europa Centrală nici nu vrea să audă de împărțirea poverii în criza migranților, statele nordice sînt și ele sceptice. Suedia, de exemplu, este aceea care a primit oricum cel mai mare număr de migranți raportat la populație și nu se poate angaja la mai mult, chiar să vrea. Danemarca și Finlanda sînt, în principiu, împotriva primirii migranților, iar în Olanda nici nu se pune problema, cîtă vreme vor avea loc și acolo alegeri anul viitor, iar Geert Wilders, cu al său Partid al Libertății, de extremă dreapta, conduce în sondaje. O situație complicată, a cărei ieșire e greu de întrevăzut. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lingouri aur jpeg
Românii cumpără tot mai mult aur: este o investiție sigură și poate fi transformată oricând în cash
Aurul este una din cele mai sigure forme de păstrare a averilor, fiind considerat o investiție sigură, activ de refugiu, la care oamenii pot apela oricând este nevoie.
Posibil troc politic între Elena Lasconi și Nicușor Dan Foto Elena Lasconi   Facebook jpg
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce USR a anunțat că îl susține în cursa de la prezidențiale: „Pentru Elena Lasconi îmi închipui că e extrem de dificil”
Candidatul independent la alegerile prezidențiale și actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a oferit miercuri seară prima reacție după ce Uniunea Salvați România (USR) a decis oficial să-l susțină în cursa pentru Cotroceni.
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 2251 jpg
Nicușor Dan susține că nu a fost implicat în sprijinul anunțat de USR. „Este o decizie corectă”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale Nicușor Dan a declarat, miercuri seară, că nu a fost implicat în decizia conducerii USR de a-i retrage Elenei Lasconi sprijinul pentru alegerile prezidențiale în favoarea.
image png
Ce diferență de vârstă există între Oana Radu și Șerban Balaban. S-au căsătorit ieri în mare secret
Oana Radu și Șerban Balaban și-au unit destinele ieri, în cadrul unui eveniment restrâns și discret despre care publicul nu a știut. Actualul soț al cântăreței este toboșar în trupa care o acompaniază la cântări și relația lor a fost, inițial, una bazată pe prietenie sinceră și respect. Totuși, câți
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump a anunțat amânarea taxelor reciproce. Cum a reacționat China
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, 9 aprilie, o pauză de 90 de zile în ceea ce privește aplicarea noilor tarife vamale, cunoscute drept „taxe reciproce”, care au zguduit recent piețele internaționale.
bucharest 2711816 1280 jpg
Zona din România care este peste Italia, Austria sau Germania. Este una dintre cele mai dezvoltate de pe continent
România se află într-un moment economic aparte, iar o regiune din țara noastră atrage din nou toate privirile.
Lansarea oficială a programului prezidenţial al candidatului Alianţei electorale 'România Înainte', Crin Antonescu, în București, 9 aprilie 2025  Inquam Photos  George Călin (5) jpg
Crin Antonescu nu are emoții că nu intră în turul doi: „Asta nu este decisă de strigătele domnului Fritz”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat miercuri că încrederea sa în accederea în turul al doilea este neclintită şi că doar cetăţenii României vor avea ultimul cuvânt în acest sens.
Victor Ponta Crin Antonescu FOTO Mediafax
Crin Antonescu, despre Victor Ponta: „Nu cred că poate fi credibil. Acum se dă şi antisistem”
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat miercuri, 9 aprilie, despre contracandidatul independent Victor Ponta că nu poate fi credibil.
Horoscop carieră 3 9 Martie 2025, foto Shutterstock jpg
Horoscop 10 aprilie. Zodia care e pe cale să rateze șansele nou apărute în viața sa. Ce nativi pierd bani
Joi,10 aprilie, o zodie riscă să rateze șansele nou apărute în viața sa, în timp ce nativii alteia sunt în pragul unui eșec financiar. Astrologul Click!, Lorina, are predicții pentru toate zodiile