Atenţie la Rusia!

Publicat în Dilema Veche nr. 410 din 22-28 decembrie 2011
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Ceea ce se întîmplă acum în Rusia ar trebui să ne preocupe mai mult. O dată, pentru că unda de şoc a unui eventual seism politic şi social în Rusia se va resimţi, cu siguranţă, în întreaga Uniune Europeană. O Uniune zguduită deja de propriile crize interne. Şi a doua oară, pentru că unele evoluţii ruseşti pot servi foarte bine drept lecţii şi în România. 

Ce se întîmplă, de fapt, în Rusia, după alegerile contestate din 4 decembrie? Manifestaţiile de protest nu numai că sînt cele mai ample din era post-Elţîn, ba – se spune – chiar de la prăbuşirea Uniunii Sovietice încoace. Relevant este faptul că, aşa cum o arată relatările de la faţa locului, protestele sînt animate de clasa de mijloc rusească şi de categoriile tinere şi educate. 

Aceste amănunte, deloc întîmplătoare, vin să contrazică imaginile-clişeu despre Rusia lui Putin (sau a lui Putin şi a lui Medvedev, dacă e să fim corecţi, deşi, pînă la urmă, tot a lui Putin e). „Ştiam“ pînă acum că între clasa mijlocie şi regimul „democraţiei controlate“ al lui Putin exista, să spunem aşa, o „convieţuire paşnică“. Regimul era mulţumit cu distanţarea clasei mijlocii de activitatea politică şi cu lipsa ei de interes faţă de idei precum liberalizarea societăţii, drepturile omului, independenţa presei, abuzurile din armată. De cealaltă parte, clasa mijlocie se mulţumea cu o anumită stabilitate economică, cu accesul la bunurile „capitaliste“ din supermarketuri şi excursiile în Europa. 

Ceva s-a rupt însă în tot acest concubinaj din interes. Şi se rupsese încă de mai înainte. Rezultatul neconvingător şi oricum contestat al alegerilor din 4 decembrie a fost doar exprimarea publică a unei nemulţumiri care fierbea deja în străfundurile societăţii ruse.

Internetul, imposibil de controlat chiar şi de către un regim autoritar precum cel de la Moscova, a fost platforma de comunicare a protestatarilor. Ceea ce face ca mulţi comentatori să facă deja o paralelă între ceea ce se întîmplă acum în Rusia şi fenomenul primăverii arabe. Pur şi simplu, o generaţie cu acces la informaţie, cu posibilitatea de a comunica liber, în afara controlului unui regim autoritar, iese din lumea virtuală cerîndu-şi libertatea reală.

Ce variante are Putin în acest moment? Ar putea strînge şurubul, riscînd astfel să tensioneze şi mai rău situaţia şi să genereze un răspuns încă mai dur din partea protestatarilor. Ar putea, de asemenea, să accepte un set limitat de reforme liberale, însă nimeni nu poate garanta că societatea se va mulţumi cu atît şi nu va cere din ce în ce mai mult. Kremlinul nu pare să fi făcut încă alegerea.

Oricum, potrivit surselor diplomatice, în cancelariile europene se apreciază că Vladimir Putin va reuşi, totuşi, să rezolve în favoarea sa alegerile prezidenţiale din martie, cu tot valul contestatar pornit în aceste săptămîni. Şi că va reuşi, cumva, să gestioneze nemulţumirile, cu o politică a biciului şi zăhărelului. În cancelariile europene încă se fac, aşadar, planuri pe termen mediu şi lung referitoare la relaţia cu Moscova, iar ideea unei Rusii cu un altfel de regim şi cu altfel de lideri decît Vladimir Putin nu este luată în calcul. Ideea cu bătaie lungă a parteneriatului UE-Rusia rămîne în picioare.

Aşa se face că săptămîna trecută, la Bruxelles, cu ocazia summit-ului UE-Rusia, preşedintelui Medvedev i s-a întins covorul roşu, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Bruxelles-ul a salutat aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi a promis paşi şi mai importanţi în direcţia eliminării vizelor.

De cealaltă parte, Rusia s-a arătat gata să ofere cel puţin 10 miliarde de dolari, prin intermediul FMI, pentru a susţine eforturile UE de salvare a zonei euro. 

Cît priveşte alegerile, preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy a declarat, după summit, că a discutat „onest“ subiectul cu preşedintele Dmitri Medvedev. 

„Alegerile libere şi corecte, respectul pentru drepturile omului, pentru statul de drept şi pentru libertatea de exprimare sînt esenţiale pentru democraţie. Salutăm faptul că la alegerile din Rusia au fost invitaţi 500 de observatori. Sîntem însă îngrijoraţi de neregulile semnalate şi de lipsa de corectitudine în alegeri, aşa cum au fost ele reclamate de societatea civilă şi de electorat“, a spus Van Rompuy.

O declaraţie departe de atitudinea cu mult mai fermă a Parlamentului European care, în preziua summit-ului, a cerut reluarea alegerilor din 4 decembrie.  Fără a fi entuziastă faţă de Putin, Uniunea Europeană merge înainte cu acesta, în lipsă de altceva mai bun şi speriată de perspectiva haosului. 

Dar ceea ce se întîmplă acum în Rusia poate servi ca exemplu şi în România. Comasarea alegerilor, dispusă printr-un act unilateral de voinţă – aşa cum este, pînă la urmă, asumarea răspunderii –, pare desprinsă din arsenalul „democraţiei controlate“ de la Kremlin. Cu atît mai mult cu cît, într-o declaraţie gravă şi surprinzătoare, premierul Boc şi-a permis să afirme că, în criză fiind, ţara nu are nevoie de prea multă dezbatere în 2012. Cum a ajuns premierul la această concluzie şi cine a decis de cîtă dezbatere are nevoie o naţiune rămîne neclar.

Un lucru este sigur: cu cît mai puţină dezbatere, cu atît mai puţină legitimitate pentru liderii rezultaţi din nişte alegeri formale şi, în plus, marcate de bănuieli de fraudă. 

Că aceşti lideri pot fi uşor contestaţi de opinia publică o arată evenimentele de la Moscova. Desigur, România nu e nici pe departe Rusia. Democraţia şchioapă de la Bucureşti este paradis pe lîngă regimul autoritar de la Moscova. Dar dacă a fost posibil acolo, unde regimul controlează strict mass-media şi drepturile publice sînt îngrădite făţiş, cu atît mai mult, contestarea poate veni, la un moment dat, şi în România. 

Se zice că mămăliga românească, la fel ca şi caşa rusească, nu explodează. Uneori însă, te poţi frige rău cu ele.    

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Yulia Shevtsova foto x
Fiica unui oficial rus a amenințat pe TikTok un tânăr cu trimiterea pe front: „Cu cine crezi că te pui, fraiere? Știi cine e mama mea?”
Șefa districtului Nyuksensky din Rusia, Yulia Shevtsova, a fost demisă din funcție după ce fiica sa a publicat un videoclip controversat pe TikTok. Adolescenta amenința online un tânăr cu trimiterea pe frontul din Ucraina, făcând referire la funcția mamei sale.
Cristiano Ronaldo (Facebook) jpg
Câți ani are, de fapt, Cristiano Ronaldo. În actele oficiale, starul portughez figurează cu vârsta de 40 de ani
În timp ce întreaga lume a fotbalului așteaptă cu sufletul la gură decizia sa privind viitorul în cariera de jucător, Cristiano Ronaldo continuă să demonstreze că este un atlet excepțional, chiar și la vârsta de 40 de ani. Fotbalistul portughez, lansat în fotbalul mare de antrenorul român Loți Bölön
1747817992 3yVN jpg
Originile jocurilor de noroc: de la zarurile antice la cazinourile moderne
Jocurile de noroc au făcut parte din viața umană încă din cele mai vechi timpuri. De la zarurile din oase folosite în Mesopotamia, până la sofisticatele cazinouri online din prezent, nevoia omului de a-și încerca norocul pare a fi o constantă universală.
Igor Dodon Oleg Ozerov FOTO Facebook jpg
Prorusul Dodon vrea audierea lui Durov privind o presupusă fraudare a prezidențialelor din Rep. Moldova. Reacția Chișinăului
Prorusul basarabean Igor Dodon anunță că, după scrutinul parlamentar din acest an, îi va solicita lui Pavel Durov să depună mărturie cu privire la o presupusă fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020 și 2024 în Republica Moldova, comisă de Occident.
image png
Eurodeputați din toate familiile politice cer blocarea completă a fondurilor europene pentru Ungaria
Mai multe familii politice din Parlamentul European au cerut miercuri Comisiei Europene îngheţarea completă a fondurilor europene destinate Ungariei, acuzându-l pe premierul Viktor Orban de încălcări repetate ale legilor europene.
drift jpg
Craiova FOTO Shutterstock
Orașul surpriză din România plasat de Forbes în topul destinațiilor europene ideale pentru escapade culturale în 2025
Revista Forbes a realizat un clasament al primelor 10 orașe din Europa care pot fi ideale pentru turiștii care sunt în căutarea unei escapade culturale. Iar un oraș din România este comparat cu Londra și Paris, două epicentre culturale și artistice.
Nicușor Dan, ales președinte al României (foto: Facebook / Nicușor Dan)
Victoria lui Nicușor Dan văzută de la Varșovia: România va rămâne un partener cheie în NATO și Uniunea Europeană
Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Nicușor Dan este considerată o veste bună pentru Polonia într-o analiză publicată de Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale.
Donald Trump în Biroul Oval FOTO EPA EFE jpg
Motivele pentru care Trump refuză să impună sancțiuni Rusiei. Cum poate fi interpretată noua schimbare de poziție a SUA
Președintele american Donald Trump pare să fi abandonat o presupusă intenție de a se alătura eforturilor europene de a impune noi sancțiuni Rusiei, într-o nouă întorsătură de situație în ceea ce privește poziția SUA față de războiul din Ucraina, notează New York Times, care citează oficiali.