Atenţie la Franţa!

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
Ecourile tragediei jpeg

Ceea ce se întîmplă acum în Franţa priveşte mai mult decît opinia publică din Hexagon – ar putea deveni, la un moment dat, un pericol la adresa întregii construcţii europene.  

Un sondaj de opinie apărut la sfîrşitul săptămînii ni-l arăta pe preşedintele François Hollande bătînd recordul negativ de popularitate pe care un şef al statului francez l-a înregistrat vreodată, în acest moment al mandatului – 13%. Aducerea la cîrma guvernului a lui Manuel Valls, văzut drept o stea în devenire a stîngii franceze şi chiar europene, nu a redresat corabia. Premierul de la Paris de-abia strînge o cotă de încredere de 30%. Prea puţin pentru a menţine cu adevărat corabia greu încercată a socialiştilor francezi.

Desigur, preşedinţii vin şi pleacă, la fel şi guvernele – dar cu Franţa e mai complicat.

Nivelul catastrofal de popularitate al puterii de centru stînga face să crească la cote greu de suportat presiunile pentru dizolvarea Adunării Naţionale şi organizarea de alegeri anticipate. Stă în puterea preşedintelui francez să facă asta, conform Constituţiei. Iar poziţia sa este cît se poate de şubredă, avînd în vedere că redresarea economiei nu se întrevede. Mai rău, guvernul trebuie să suporte în aceste zile o nouă lovitură de imagine: Thomas Thévenoud, de-abia numit, de cîteva zile, secretar de stat pentru comerţ exterior, a demisionat din cauza unor probleme cu Fiscul.  

Iar necazurile nu se opresc aici. Sesiunea parlamentară de toamnă se poate transforma într-un coşmar pentru preşedintele Hollande şi guvernul său. Săptămîna viitoare, Manuel Valls va cere un vot de încredere, iar surprizele nu sînt deloc excluse. După calculele presei franceze, majoritatea guvernamentală ar sta într-un singur vot. Sînt mari nemulţumirile din zona stîngii extreme şi din rîndurile ecologiştilor. Mai mult, există o mişcare de frondă chiar în interiorul Partidului Socialist, unde mai mulţi deputaţi îşi declară deschis opoziţia faţă de politicile guvernului şi refuză să-i voteze proiectele.

Preşedintele Hollande şi premierul Valls sînt cu spatele la zid şi nu se ştie cît vor mai putea rezista. Iar Frontul Naţional se află chiar la uşa puterii, după cum avertiza însuşi Manuel Valls. Ultimele sondaje publicate în Franţa o dau pe preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, pe primul loc în topul candidaţilor la preşedinţie şi cîştigătoare într-o eventuală confruntare directă cu François Hollande. Formaţiunea naţionalistă franceză, adversar declarat, printre altele, al liberei circulaţii şi al monedei euro, se menţine, de asemenea, în top, după ce s-a situat pe prima poziţie şi la alegerile pentru Parlamentul European. 

Alegeri care, după cum se ştie, au adus partidelor extremiste şi antieuropene o prezenţă importantă în legislativul de la Bruxelles şi Strasbourg. Dar nu într-atît de importantă încît să poată influenţa cu adevărat deciziile, poate doar să le mai întîrzie.

Însă o venire la guvernare a Frontului Naţional în Franţa va putea schimba fundamental lucrurile în sistemul de putere european. Pentru că, odată cu aceasta, forţele antieuropene vor pătrunde în cealaltă componentă a puterii legislative, Consiliul Uniunii, acolo unde sînt reprezentate guvernele statelor membre.

Aici deciziile se iau, în general, cu majoritate calificată – caz în care putem presupune că Franţa ar putea fi scoasă în afara jocului de către ceilalţi participanţi, rămînîndu-i doar să constate o scădere dramatică a influenţei sale în plan european şi global. Însă deciziile în domenii sensibile, precum fiscalitate, politică externă, extindere, cetăţenie se iau în unanimitate.  

Nu este deloc greu să ne imaginăm, de exemplu, cam care ar fi atitudinea reprezentantului Frontului Naţional în caz că s-ar pune problema înăspririi sancţiunilor faţă de Rusia. Ştim bine că doamna Le Pen, la fel ca şi confraţii dumneaei din zona antieuropeană, nu şi-a ascuns niciodată admiraţia faţă de Rusia lui Putin. După cum ne putem lesne imagina cum se va poziţiona Franţa în chestiuni legate de cetăţenia europeană sau de extindere. Inclusiv în ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen. Cu Frontul Naţional în guvern, Franţa ar putea bloca decizii fundamentale la nivel european. Ar fi o lovitură teribilă, dată întregii Uniuni. Şi, de fapt, un uriaş pas înainte al partidelor extremiste şi antieuropene, care exact asta îşi propun: subminarea din interior a construcţiei europene, prin ocuparea unor poziţii-cheie, dobîndite prin alegeri democratice. 

Atenţie, aşadar, la Franţa! S-ar putea să ne afecteze în cel mai înalt grad.  

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.