Atenție la Barcelona!

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Cînd elvețienii ne dau (iar) de gîndit… jpeg

La prima vedere, confruntarea dintre Barcelona și Madrid pe tema independenței Cataloniei pare un subiect de importanță locală și departe de prioritățile regiunii noastre. S-ar putea să ne înșelăm. Consultarea populară, pregătită de coaliția de guvernămînt pro-independentistă de la Barcelona, pentru ziua de 1 octombrie, a fost declarată ilegală de către guvernul de la Madrid. Dar acest aspect nu pare deloc să potolească entuziasmul naționaliștilor catalani. Mai mult: situația mai degrabă îi va putea determina pe unii dintre moderați să rămînă departe de urne, evitînd astfel o confruntare cu Madridul, fie ea și de natură simbolică. În schimb, îi va încuraja pe radicalii pro-independentiști să vină în număr mare pentru a face frondă împotriva puterii centrale.

Ziarul britanic The Guardian publica zilele trecute un sondaj potrivit căruia, la o participare de 50%, proporția voturilor „da“ s-ar putea ridica la 72%. Nimeni, în afara guvernării catalane, nu poate spune în acest moment cu certitudine că referendumul va avea loc. Și dacă, totuși, acesta se va desfășura, cum-necum, și va consfinți o victorie, fie și la limită, a opțiunii pro-independență?

Opțiunile Madridului nu sînt foarte multe, iar folosirea forței este chiar ultima dintre acestea. Pe de o parte, din cauza riscului destabilizării unei provincii care contribuie mult la produsul intern brut spaniol. Catalonia reprezintă doar 6% din teritoriul țării și 16% din populația sa, dar înseamnă 20% din PIB, un sfert din exporturi și peste jumătate din start-up-urile din 2016. În cazul unei intervenții în forță, dinamismul și creativitatea Barcelonei și a împrejurimilor ar avea mult de suferit, cu consecințe asupra întregii economii spaniole. Acolo unde soldații bat pas de defilare, oamenii creativi își fac bagajele.

Pe de altă parte, o altă mare problemă ține de istorie și de simbolistică. O intervenție dură a Madridului va aduce aminte de vremurile terifiante ale războiului civil, atunci cînd Barcelona rămăsese ultimul mare bastion al rezistenței republicane în fața trupelor regimului franchist. Dictatura franchistă a luat sfîrșit acum 42 de ani. De atunci, societatea spaniolă a căutat să uite ororile războiului civil și trau-mele generate de un regim tiranic. Dar în ce măsură politica uitării deliberate chiar a funcționat? Cine poate garanta că demonii trecutului nu vor fi reînviați, așa cum, iată, pare să fie la modă în întreaga Europă?

Se pune apoi întrebarea cum poți  da viață astăzi unui proiect de independență, într-o lume a interdependențelor. Care vor fi atributele și atuurile unei in-de-pen-dențe catalane, în afară de cele ce țin de mîndria națională? Nu că aceasta ar trebui subestimată, dar nici nu-i cazul să-i dăm o importanță mai mare decît ar permite realitățile lumii zilelor noastre.

Barcelona este astăzi Londra Mediteranei – un statut dobîndit în cîteva decenii, grație deschiderilor oferite de libertățile pe care e constituită Uniunea Europeană și profitînd din plin de fenomenul globalizării. Înainte de a fi un mare oraș al Spaniei și, eventual, viitoarea capitală a Cataloniei independente, Barcelona este un oraș al lumii, un spațiu al diversității, un amestec de culturi și națiuni care contribuie la creativitatea extraordinară a acestei metropole și îi dau un dinamism aparte.

Închiderea în sine, presupusă de orice proiect naționalist, nu va face bine Barcelonei. Poate Catalonia va avea de cîștigat de pe urma stopării fluxurilor financiare către guvernul central de la Madrid. Dar motorul ei economic și financiar ar putea pierde cu mult mai mult de pe urma ruperii legăturilor cu Europa și cu lumea. Fiindcă, să nu ne facem iluzii, apartenența unei Catalonii independente la Uniunea Europeană va deveni un subiect extrem de sensibil.

Guvernanții de la Barcelona spun că vor adera aproape imediat și nu va fi nevoie să renunțe la utilizarea monedei euro, din moment ce provincia are un PIB mai mare decît al Greciei și aproximativ egal cu cel al Finlandei. Cu alte cuvinte, Europa nu-și poate permite să lase pe dinafară un asemenea membru.

Politic vorbind, un nou venit trebuie acceptat în Uniune de către fiecare stat membru. Despre eventuala poziție a Madridului nici nu mai e cazul să discutăm, dar Spania nu va fi singura în situația de a închide ușa în nas Barcelonei. I se pot alătura și alte state membre, confruntate la rîndul lor cu mișcări centrifuge de mai mare sau mai mică amploare. De ce ar vota Belgia, de exemplu, apartenența la Uniune a unei provincii separatiste? Apropo: care ar fi poziția României într-un eventual dosar catalan? Iar situația este cu atît mai complicată cu cît, pînă acum, Madridul nu a înțeles să se situeze pe alte poziții decît cele de forță și nu a încercat să ofere ceva la schimb catalanilor.

Uniunea Europeană a sprijinit po-ziția Madridului, însă cu dis-creție – o neimplicare foarte asemănătoare cu aceea din perioada premergătoare Brexitului. Sfătuit astfel și de activiștii pro-rămînere din Regatul Unit, Bruxelles-ul s-a ținut departe de dezbaterile britanice. Urmările sînt cunoscute.

E greu de estimat astăzi cum va arăta ziua de 1 octombrie, dar un lucru e cert: coaliția pro-independență de la Barcelona nu se va recunoaște înfrîntă. Tăvălugul pare să se fi pornit, cu consecințe greu de estimat.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Copii legati FOTO captura Digi png
Noi detalii din centrul social unde au fost găsiți copii legați: DGASPC Ialomița avea o procedură internă care permitea aceste practici
Au apărut noi informații cu privire la scandalul de la centrul social din Slobozia, unde trei copii au fost găsiți legați cu sfoară la mâini.
copiii lui Bruce Willis  foto   Shutterstock jpg
Uluitor! Fiicele adulte ale foștilor soți Bruce Willis și Demi Moore fac baie împreună!
Greu să renunți la obiceiurile din copilărie! Cel puțin așa consideră cele trei surori Rumer, Scout și Talluleh Willis, care fac același lucru pe care-l făceau când erau mici – baie la comun!
Banner Vica Blochina
Vica Blochina iubește din nou, la 49 de ani: „Nu îmi place să fiu singură, fug tot timpul de singurătate”
La 49 de ani, Vica Blochina iubește din nou și este mai fericită ca niciodată! Vedeta recunoaște că nu îi place să fie singură și preferă să se bucure de ce trăiește în această perioadă în intimitate.
Ziua jandarmeriei romane jpg
Ziua porţilor deschise pentru Jandarmerie, la Palatul Cotroceni. Intrarea este gratuită
Porțile Palatului Cotroceni sunt deschise, în fiecare weekend, pentru public. Vizitatorii consideră această oportunitate ca fiind unică. Mulți spun că, deși locuiesc în București de ani de zile, nu au avut niciodată ocazis să vadă interiorul palatului și grădinile sale spectaculoase.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu, despre lupta politică sterilă din campania desfășurată în 2024: „Ba p-a mă-tii între PSD şi PNL. Ne înjuram în continuu”
Marcel Ciolacu a criticat vineri, 4 aprilie, modul în care s-a desfășurat campania de anul trecut, considerând că lupta politică dintre principalele partide ale țării a fost una sterilă, un fel de „ba p-a mă-tii între PSD şi PNL”.
BMW blocat pe o strada din Portofino FOTO captura video jpg
BMW blocat într-o curbă strâmtă din Portofino. Momentul a devenit viral pe internet
Un BMW a rămas blocat într-o curbă strâmtă din Portofino, Italia. Incidentul a fost surprins într-un videoclip care a devenit rapid viral, stârnind reacții amuzante din partea internauților.
Elena Lasconi Inquam Photos / Octav Ganea
Lasconi, revoltată pe lipsa de reacție a instituțiilor statului în privința TikTok: „Rusia pare că duce o ofensivă puternică”
Elena Lasconi atrage atenția asupra „ofensivei puternice” pe care o duce Rusia pe TikTok.
image png
Emil Hurezeanu, întâlnire cu șeful diplomației americane, Marco Rubio: „Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul Strategic”
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit vineri, 4 aprilie, cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în marja reuniunii miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.
 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
În această primăvară, se aniversează 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, acum parte din structura Muzeului Municipiului București, un reper cultural deosebit pentru patrimoniul românesc.