Ăştia din fostele imperii

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

…ne omoară Ioropa, dom’le! Păi, veni de la Marsilia vestea. Supușii Majestății Sale (care tocmai își serbează ziua de naștere) se luară la păruială serioasă cu Supușii Putiniei Sale. Personal, nu mă miră prea tare. Văzui ambele categorii de „public“, prin concedii, în Spania sau Turcia. Și unii, și alții au frustrări și (dacă mi-e permis) mari tulburări de comportament. Primii sînt printre cei mai de temut huligani, golani, mizerabili conlocuitori de plajă sau hotel pe care îi poți nimeri în vacanță. Beau de sting, sînt gălăgioși și agresivi. După ce dau gata zeci de litri de alcool, au o singură obsesie: să ia la țintă cu sticle goale toate mașinile cu număr de Italia sau Franța care le ies în cale. Vă rog să nu mă contraziceți, i-am văzut cu ochii mei, în mai mult de un concediu. Despre ruși numai de bine. Beau de sting (la fel ca englezii) și au (tot asemeni britanicilor) teribile nostalgii după imperiul lor pierdut. În consecință, poartă numai tricouri pe care scrie mare ROSSYIA și împart ciubucuri grase în dreapta și în stînga, pentru ca tot personalul hotelului să învețe rusește.

Așadar, ei se luară la bătaie, pe străzi, în Marsilia și Nisa (aici au fost francezii și irlandezii). Dacă aș fi corect politic, aș zice că niște găști de huligani nu reprezintă nimic, că sînt simpli tembeli, luați de cap, în căutare de adrenalină. Mă tem că nu pot fi atît de corect politic. De aceea, voi afirma: un campionat european de fotbal este tocmai bun pentru a se putea scoate din dulap toate scheletele ascunse în ultimele secole. În condițiile în care poliția franceză s-a pregătit intens pentru atentate Daesh, dar mai firav pentru „ale noastre“, vom mai vedea incidente, capete sparte, bețivani aruncînd cu scaune. Să te ții concluzii! Poți afirma, de pildă, că huliganii englezi urlau și sloganuri anti-UE, pe lîngă îndemnuri la spart capul rușilor. Ziariștii din teren au relatat că marea majoritate a suporterilor violenți sînt ferm hotărîți să iasă din Europa și vor vota în consecință.

Așa ajungem la… Brexit. Care Brexit a atins de curînd cote bune de popularitate. Conform ultimelor sondaje, tabăra lor ar fi la nivelul de 55% din preferințele de vot. Dacă rămîne așa, Marea Britanie va ieși din UE. De aceea, statele (hotărît) membre își fac planuri. De exemplu, țara-gazdă a campionatului european de fotbal. Francezii suferă de duhoare (în condițiile în care gunoierii sînt în grevă), drept care sînt hotărîți să fie duri cu englezii. Pentru a nu da apă la moară conaționalilor din partidul doamnei Le Pen și altor state membre al căror electorat tinde să fie din ce în ce mai eurosceptic, strategia propusă este cam așa: a doua zi după Brexit (în cazul unui vot nefericit), toate tratatele și înțelegerile comunitare cu Marea Britanie se vor anula. Asta înseamnă, de exemplu, că toate firmele internaționale de servicii financiare cu sediul la Londra nu vor mai avea voie să acționeze pe piața comunitară. Apoi, toți pensionarii englezi stabiliți în Franța (vreo 67.000) sau Spania (cu mult mai mulți) vor fi nevoiți să se adreseze ambasadelor de la Paris sau Madrid dacă au vreo problemă (cum ar fi o amendă pentru parcare ilegală). „De-abia după un eventual Brexit ne vom da seama de valoarea statutului de cetățean al UE“, declara sub anonimat un oficial al Comisiei. În plus, dacă decid să iasă din UE, dar să păstreze relațiile comerciale cu continentul, englezii vor fi obligați (ca norvegienii) să respecte regulamentele comunitare în materie de standarde, fără a putea să își exprime vreun punct de vedere în privința conținutului lor. Mă pufnește rîsul numai dacă mă gîndesc la atare situație!

Nici pentru UE, un eventual Brexit nu sună a bine. Comisia, Consiliul și Parlamentul au parte (acum) de o mulțime de funcționari sau oficiali aleși (de foarte bună calitate), veniți de peste Canal. Încă mai sper că vocea rațiunii va triumfa. Ce să zic, pe final? Francezii, rușii și englezii (adică ăștia din fostele imperii) încă ne fac probleme în Europa. Ce să‑i faci? Au tradiție în materie. Asta știu, asta fac.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.
zodii pixabay jpg
Patru zodii vor avea parte de o transformare radicală în aprilie. Acești nativi vor reuși să renunțe la tot ce le făcea rău
Luna aprilie aduce schimbări majore pentru patru zodii, care vor avea ocazia să-și redefinească viața și să scape de tot ceea ce le împiedica evoluția.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
O femeie a încercat să deschidă ușa unui avion care zbura deasupra Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat ulterior
O femeie a creat panică în timpul unui zbor din Bali, Indonezia, către Melbourne, Australia. Ea a încercat să deschidă ușa aeronavei, la bordul căreia se aflau 200 de oameni. Ce i s-a întâmplat ulterior?
Justin Bieber, Kim Kardashian, Sabrina Carpenter, foto Instagram jpg
Vedetele care inspiră Generația Z în alegerea numelui viitorului copil. Ele sunt cele mai iubite celebrități!
Vedetele sunt o sursă de inspirație nu numai în modă sau carieră, ci și în alegerea numelui pentru viitorul copil. În urma unui sondaj recent, s-a aflat care sunt modelele celebre care influențează viitorii părinți din Generația Z în această privință.
Stegarul Dac Foto Captură Video TikTok jpg
Stegarul Dac, plasat sub control judiciar după ce a agresat un jandarm. Procurorii i-au stabilit mai multe interdicții
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti. Poliția Capitalei anunță că bărbatul fost plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții.
babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.
Castelul corvinilor  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL jpg
Castelul Corvinilor, șase secole de transformări uimitoare. Cum i s-a redat farmecul unei bijuterii arhitecturale
Castelul Corvinilor din Hunedoara trece prin ample lucrări de restaurare, menite să-i redea strălucirea pierdută în deceniile în care fusese „sufocat” de combinatul siderurgic. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe etape de refacere, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii sale.