Aseară am văzut usturoi pe stradă

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Trăim o nouă cultură jpeg

Era o băbă urîtă și-l vindea. În întuneric. Doi lei legătura. Și i-am spus: babă, te trezești ziua, cînd ne fură comersanții cu doi lei? Ce-i trufanda? Nu e. Lasă prețul jos, femeie urîtă. Era ca Nina Cassian de urîtă. Și n-avea creier. Tăcea și voia doi lei. Ce încăpățînată babă! Nu-nțelegi? Nu merge pe întuneric. Era urîtă ca Barbra Streisand. Era urîtă ca Cher. Babă, dă-mi-l la un leu și o să ți-l iau pe tot. Baba, nu. Ce vrei tu nu se poate. Bă, babă, se-mpute usturoiul, dă-l la un leu și ți-l iau. Baba, nu. Îi recit: „Am fost crîng părăginit pe loc / La femei şi votcă dam năvală; / Nu‑mi mai place azi să beau, să joc, / Să-mi pierd viaţa fără socoteală.“ Baba, nu și nu! „Dor de ducă! Tot mai rar, mai rar, / Pui pe buze flacăra pornirii / O, pierdutul prospeţimei har / Cu vioiul clocot al simţirii!“ Baba, nu. Băi, babă, ce vrei? Nimic. Dă-mi usturoiul. Nu-l dau. E al meu. Bă, babă, te taie tramvaiul. E 14 și altul nu mai trece! Nu. Babă, dă usturoiul. Ea ținea la preț, ținea la viața ei. La paradigma ei, la procrastinare. Fă, babo ar fi trebuit să-i dea ură. Era calmă. Dădea cu Doamne ajută în jur. În sîn c-un scuipat. Fă, babo, ești lîngă tramvai. Eu sînt gata să iau tot usturoiul. Nu, nu! E noapte, babă. E lună deasupra și eu am un singur destin: usturoiul pălit, palid la clar de lună. Se taie lumina pe stradă și mi-a venit să‑i fur usturoiul. Dă-o dracului, de ce să nu-i iau usturoiul cu forța? Ce vrei, babă? Nu te omor! Nu te fur! Vai de capul tău. De ce nu-i dau brînci în fața tramvaiului? Un ghem de clanță, o limbă de om. Nimic. Mi se opune mie, om în cotlonul lui, să nu-mi dea usturoiul!? Doamne, ce oameni crești în sînul tău! Ce sîn ai, Doamne, ce țîță de usturoi de ce nu-mi dai tu prețul ce-l vreau! Tu ești de vină. Tu. Doar tu. Nimeni nu-i babă pe lumea asta cu usturoi fără comanda ta divină. Tăcere și apoi lumină iar. Electrica revine. De ce, bre? Lumina electrică mă face moral. Bine, babă, rămîi cu usturoiul. Plec și mi-e milă de mine. Am înnebunit? Mi-e gura plină de leurdă. Luasem la cinci lei o nenorocită de legătură din Dorobanți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.