Articolul 7

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nu e nici o cale prin care întîmplările de zilele astea să fie privite într-o lumină pozitivă. Conducătorii României împing țara cu o voioșie tîmp-ticăloasă spre invocarea articolului 7, așa-numita „opțiune nucleară“ aflată la dispoziția Uniunii Europene pentru cazurile în care în statele membre sînt observate amenințări grave la adresa valorilor blocului comunitar. În cazul României, nici o surpriză, e vorba de statul de drept și de independența magistraților.

Procedura a fost deja declanșată de Comisia Europeană în cazul Ungariei și de Parlament în cazul Poloniei. În final, ea poate ajunge pînă la suspendarea dreptului de vot în interiorul instituțiilor europene, transformînd astfel respectivul stat într-un soi de observator – un membru-fantomă al Uniunii, fără putere de influențare a deciziilor, fie că ele îl privesc direct sau nu.

Privită din afară, situația e aproape comică. În urmă cu o săptămînă, premierul Viorica Dăncilă anunța mîndră că, în urma întîlnirii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a decis constituirea unei comisii bilaterale de experți care să analizeze căi prin care România să obțină eliminarea Mecanismului de Verificare și Cooperare. MCV este acel semn de neîncredere istorică în România și Bulgaria inventat pentru ca Uniunea să se asigure că nu a greșit atunci cînd a permis aderarea celor două. Mai scurt, un cadru oficial prin care Sofia și Bucureștiul sînt ghidate, sub amenințarea sancțiunilor, în direcția respectării statului de drept.

Un citat din doamna premier: „Am abordat problema MCV și am decis să înființăm o comisie care să analizeze punct cu punct. Va fi o Comisie formată din Guvernul României și experți de la Bruxelles pentru că ne dorim ridicarea MCV. Considerăm că este discriminator, pentru că numai România și Bulgaria sînt supuse acestui mecanism de verificare.“

În fapt, ce s-a întîmplat aici e grav pentru România. Comisia Europeană a acceptat înființarea acestui panel de experți nu pentru a merge în direcția ridicării MCV, ci tocmai pentru că exasperarea în fața derapajelor Bucureștiului a ajuns la cote maxime. În acea adunare de experți, României nu i se vor șterge din obligații, ci i se vor adăuga altele noi. Și oricîte glume s-ar face despre inteligența sau competența membrilor Guvernului român, aici chiar nu se pune problema că n-ar pricepe despre ce e vorba. Guvernul român își înșală cu bună știință poporul.

Timmermans a fost la București acum cîteva zile. Luni seară s-a întîlnit cu Viorica Dăncilă. La ora 21,16, executivul trimite către presă un comunicat. Îl redau în întregime: „Primul-ministru Viorica Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans au avut astăzi, la Palatul  Victoria, o întîlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României și Comisia Europeană. Discuțiile au fost constructive și au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămîna trecută. Ambele părți au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv și au convenit asupra pașilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări între Executivul României şi Comisia Europeană. Cei doi înalți oficiali au agreat planul de lucru al experților români și europeni care vor avea deja o primă întîlnire săptămîna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții. În acest context au agreat că o nouă întîlnire va avea loc săptămîna viitoare cu ocazia vizitei doamnei prim-ministru la -Bruxelles.“

La 22,40, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene emite, la rîndu-i, un read-out al convorbirii dintre cei doi: „Cei doi înalți oficiali au finalizat planul de lucru al experților români și  europeni care vor avea deja o primă întîlnire săptămîna aceasta, pentru a găsi soluții de punere în aplicare a recomandărilor  MCV. Săptămîna viitoare premierul și prim-vicepreședintele CE Timmermans vor avea o întîlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experți.“

Observați diferențele. Prima dintre ele este că în comunicatul Guvernului nu apare, de data asta, nici un cuvînt despre MCV. A doua e că Guvernul nu suflă o vorbă despre agenda viitoarei întîlniri. Nimic despre „progresul“ înregistrat de experți.

Ceea ce nu vrea Guvernul român să spună e că, pe lîngă cele cîteva zeci de condiții pe care Guvernul le avea de îndeplinit după ultimul raport MCV din toamnă, s-au adăugat altele. Și nu puține. Aproape toate au legătură cu ordonanțele privind Justiția emise deja sau aflate pe masa executivului.

Traducerea acestei situații e că, la nivelul Comisiei Europene, se face un ultim efort pentru îndreptarea României. Dacă și de data asta eșuează, și sînt puține șanse să nu fie așa, foarte probabil Bucureștiul va intra în clubul select menționat la începutul acestui text, alături de Varșovia și Budapesta. Diferența e că, spre deosebire de cele două, izolarea României, irelevanța sa istorică fac mult mai ușoară transformarea ei în exemplu. Să nu vă mirați dacă, într-un viitor apropiat, vom plăti pentru toate păcatele Estului. Vreau să fiu bine înțeles, semidictatura lui Orbán și încrîncenarea pășunistă a lui Kaczynski nu sînt mai puțin grave. Dar asta e o preocupare pentru popoarele lor.

Amintiți-vă unde eram acum aproximativ doi ani. Cu toate păcatele noastre, cu politicienii noștri de provincie, nu se gîndea nimeni că putem ajunge atît de repede la momentul în care Europa începe să regrete aderarea României.

Minciună cu minciună, omisiune cu omisiune, Guvernul actual scoate țara din Occident și o duce către nicăieri. Cei care contribuie la marșul spre beznă își iau asupra lor o culpă istorică, indiferent dacă profită direct de pe urma lui sau sînt doar mici oportuniști fericiți să graviteze în zona Puterii.

Derapajul actual nu ar fi posibil fără orbirea unor politicieni și tehnocrați ocupați cu calcule meschine. Ce nu vor sau nu pot să înțeleagă oamenii ăștia e că nota de plată vine pentru întreaga masă.

Și avem precedente. În interbelic, o întreagă generație de elite a încurajat sau tolerat instaurarea a trei dictaturi succesive. Regretele ulterioare n-au ajutat la nimic. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
5 trucuri pentru a-ți face garderoba să miroasă ca un salon spa. Hainele tale vor răspândi acea senzație de prospețime și confort.
Nimic nu este mai enervant decât să îmbraci un pulover proaspăt spălat și să realizezi că încă miroase a... dulap vechi. Da, parfumul „aștept vremuri mai bune” nu este tocmai ceea ce îți dorești să porți. Veștile bune? Dulapul tău merită o reîmprospătare.
Automecanica Moreni, produse de apărare. FOTO C. Ștefan
Prețurile acțiunilor din sectorul apărării ajung din urmă giganții din industria de lux
Creșterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa a dus la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării, ajungând la niveluri comparabile cu cele ale unor branduri de lux consacrate la nivel global.
Serghei Jirnov 03 foto arhiva personala jpg
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
Serghei Jirnov, fost ofițer KGB și coleg de generație cu Vladimir Putin, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, pe parcursul căruia a vorbit despre creșterea amenințărilor Rusiei, dar și despre cum îl poate opri Europa pe Putin.
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
Zodiile care reușesc să depășească o perioadă grea financiară, după weekend. Astrele le surâd, în sfârșit, acestor nativi și le oferă o gură de oxigen
Prioadele dificile din punct de vedere financiar sunt o realitate pentru mulți dintre noi, dar pentru anumite zodii, lucrurile se schimbă dramatic atunci când weekend-ul se încheie.
Tigara electronica vaping vapat vapare FOTO Shutterstock
Tot mai mulți elevi intră în sevraj în timpul orelor: „Nu e de la ADHD, nici de la tehnologie”
Psihologul Mihai Copăceanu trage un mare semnal de alarmă: elevii, mulți dintre ei, se confruntă cu dependența de nicotină, iar sevrajul în care ajung tinerii se observă chiar în sălile de clasă.
educatie financiara jpeg
Românii nu știu ce să facă cu banii. Ce spun antreprenorii despre succesul în afaceri: „nu m-am gândit niciodată să fac bani”
Românii sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la educație financiară spun reprezentații unei puternice instituții bancare. Pe scurt, românii nu știu cum să gestioneze banii, cum să economisească, investească sau cheltuie.
plata cu cod QR  Foto RoPay png
Europa, nevoită să dezvolte un sistem alternativ de plată bazat pe coduri QR. În România, trei bănci îl folosesc deja
Tot mai multe bănci au implementat sisteme de plăți instant, dar experții avertizează că nu este suficient și că Europa va trebui să adopte o soluție alternativă de plată precum sistemele bazate pe coduri QR.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
Uită de Botox! 5 alimente care stimulează colagenul și netezesc ridurile
Din ce în ce mai multe persoane caută alternative naturale pentru a menține un aspect tineresc și radiant al pielii. Colagenul, proteina responsabilă de fermitatea pielii, părului și unghiilor, a devenit un element de bază în multe rutine de frumusețe.
Smoot and Hawley standing together, April 11, 1929 jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au ajuns taxele vamale ale lui Trump să semeneze cu un act catastrofal de acum 95 de ani
Noua politică de majorare a taxelor vamale la import abordată de președintele Donald Trump este un soi de deja-vu pentru istorici și economiști. Și asta în condițiile în care un act asemănător a fost adoptat de Congres în anul 1930. Acum 95 de ani consecințele creșterii taxelor a fost catastrofală.