Articolul 7

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Nu e nici o cale prin care întîmplările de zilele astea să fie privite într-o lumină pozitivă. Conducătorii României împing țara cu o voioșie tîmp-ticăloasă spre invocarea articolului 7, așa-numita „opțiune nucleară“ aflată la dispoziția Uniunii Europene pentru cazurile în care în statele membre sînt observate amenințări grave la adresa valorilor blocului comunitar. În cazul României, nici o surpriză, e vorba de statul de drept și de independența magistraților.

Procedura a fost deja declanșată de Comisia Europeană în cazul Ungariei și de Parlament în cazul Poloniei. În final, ea poate ajunge pînă la suspendarea dreptului de vot în interiorul instituțiilor europene, transformînd astfel respectivul stat într-un soi de observator – un membru-fantomă al Uniunii, fără putere de influențare a deciziilor, fie că ele îl privesc direct sau nu.

Privită din afară, situația e aproape comică. În urmă cu o săptămînă, premierul Viorica Dăncilă anunța mîndră că, în urma întîlnirii cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a decis constituirea unei comisii bilaterale de experți care să analizeze căi prin care România să obțină eliminarea Mecanismului de Verificare și Cooperare. MCV este acel semn de neîncredere istorică în România și Bulgaria inventat pentru ca Uniunea să se asigure că nu a greșit atunci cînd a permis aderarea celor două. Mai scurt, un cadru oficial prin care Sofia și Bucureștiul sînt ghidate, sub amenințarea sancțiunilor, în direcția respectării statului de drept.

Un citat din doamna premier: „Am abordat problema MCV și am decis să înființăm o comisie care să analizeze punct cu punct. Va fi o Comisie formată din Guvernul României și experți de la Bruxelles pentru că ne dorim ridicarea MCV. Considerăm că este discriminator, pentru că numai România și Bulgaria sînt supuse acestui mecanism de verificare.“

În fapt, ce s-a întîmplat aici e grav pentru România. Comisia Europeană a acceptat înființarea acestui panel de experți nu pentru a merge în direcția ridicării MCV, ci tocmai pentru că exasperarea în fața derapajelor Bucureștiului a ajuns la cote maxime. În acea adunare de experți, României nu i se vor șterge din obligații, ci i se vor adăuga altele noi. Și oricîte glume s-ar face despre inteligența sau competența membrilor Guvernului român, aici chiar nu se pune problema că n-ar pricepe despre ce e vorba. Guvernul român își înșală cu bună știință poporul.

Timmermans a fost la București acum cîteva zile. Luni seară s-a întîlnit cu Viorica Dăncilă. La ora 21,16, executivul trimite către presă un comunicat. Îl redau în întregime: „Primul-ministru Viorica Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans au avut astăzi, la Palatul  Victoria, o întîlnire în cadrul căreia au discutat despre colaborarea dintre Guvernul României și Comisia Europeană. Discuțiile au fost constructive și au reprezentat o continuare a celor deja stabilite în cadrul întrevederii ce a avut loc la Bruxelles, săptămîna trecută. Ambele părți au apreciat că este nevoie de un dialog constructiv și au convenit asupra pașilor de urmat în perioada următoare. Cei doi oficiali au punctat nevoia unei bune cooperări între Executivul României şi Comisia Europeană. Cei doi înalți oficiali au agreat planul de lucru al experților români și europeni care vor avea deja o primă întîlnire săptămîna aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții. În acest context au agreat că o nouă întîlnire va avea loc săptămîna viitoare cu ocazia vizitei doamnei prim-ministru la -Bruxelles.“

La 22,40, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene emite, la rîndu-i, un read-out al convorbirii dintre cei doi: „Cei doi înalți oficiali au finalizat planul de lucru al experților români și  europeni care vor avea deja o primă întîlnire săptămîna aceasta, pentru a găsi soluții de punere în aplicare a recomandărilor  MCV. Săptămîna viitoare premierul și prim-vicepreședintele CE Timmermans vor avea o întîlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experți.“

Observați diferențele. Prima dintre ele este că în comunicatul Guvernului nu apare, de data asta, nici un cuvînt despre MCV. A doua e că Guvernul nu suflă o vorbă despre agenda viitoarei întîlniri. Nimic despre „progresul“ înregistrat de experți.

Ceea ce nu vrea Guvernul român să spună e că, pe lîngă cele cîteva zeci de condiții pe care Guvernul le avea de îndeplinit după ultimul raport MCV din toamnă, s-au adăugat altele. Și nu puține. Aproape toate au legătură cu ordonanțele privind Justiția emise deja sau aflate pe masa executivului.

Traducerea acestei situații e că, la nivelul Comisiei Europene, se face un ultim efort pentru îndreptarea României. Dacă și de data asta eșuează, și sînt puține șanse să nu fie așa, foarte probabil Bucureștiul va intra în clubul select menționat la începutul acestui text, alături de Varșovia și Budapesta. Diferența e că, spre deosebire de cele două, izolarea României, irelevanța sa istorică fac mult mai ușoară transformarea ei în exemplu. Să nu vă mirați dacă, într-un viitor apropiat, vom plăti pentru toate păcatele Estului. Vreau să fiu bine înțeles, semidictatura lui Orbán și încrîncenarea pășunistă a lui Kaczynski nu sînt mai puțin grave. Dar asta e o preocupare pentru popoarele lor.

Amintiți-vă unde eram acum aproximativ doi ani. Cu toate păcatele noastre, cu politicienii noștri de provincie, nu se gîndea nimeni că putem ajunge atît de repede la momentul în care Europa începe să regrete aderarea României.

Minciună cu minciună, omisiune cu omisiune, Guvernul actual scoate țara din Occident și o duce către nicăieri. Cei care contribuie la marșul spre beznă își iau asupra lor o culpă istorică, indiferent dacă profită direct de pe urma lui sau sînt doar mici oportuniști fericiți să graviteze în zona Puterii.

Derapajul actual nu ar fi posibil fără orbirea unor politicieni și tehnocrați ocupați cu calcule meschine. Ce nu vor sau nu pot să înțeleagă oamenii ăștia e că nota de plată vine pentru întreaga masă.

Și avem precedente. În interbelic, o întreagă generație de elite a încurajat sau tolerat instaurarea a trei dictaturi succesive. Regretele ulterioare n-au ajutat la nimic. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.