Arde America. Note despre degradare

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Statele Unite n-au mai fost scena unor manifestații de o asemenea amploare de la agresiunea poliției din Los Angeles asupra lui Rodney King. King, ca și George Floyd din Minneapolis, era un cetățean de culoare care a avut ghinionul să dea peste niște polițiști ultrazeloși. La fel ca acum 30 de ani, incidentul a fost filmat. Spre deosebire de Floyd însă, King a supraviețuit.

Faptul că, după atîtea zeci de ani, tratamentul minorităților continuă să fie un subiect major de discuție în societatea americană contribuie probabil într-un mod semnificativ la intensitatea protestelor. Pînă cînd mapamondul a putut urmări moartea lui Floyd sub genunchiul polițistului din Minneapolis, presa americană încerca să lămurească un alt incident, măcar la fel de sinistru. Un jogger de culoare din Atlanta ucis de doi „justițiari” înarmați, tată și fiu. Victima era bănuită că a pătruns pe o proprietate care nu îi aparținea. Civilii care își fac singuri dreptate nu sînt un semn de civilizație, ci de abandon al ei. Aceste incidente continuă să apară indiferent de administrația de la Casa Albă sau de tot felul de gesturi simbolice menite să asigure pacea rasială. După fiecare dintre ele apar promisiuni că situația se va schimba. Nu se întîmplă niciodată.

Mai mult, retorica belicoasă a președintelui Trump și a unora dintre sprijinitorii săi nu ajută nici ea la mare lucru. Ca șef al guvernului, președintele reușește inabil să proiecteze imaginea unui politician insensibil și confuz. Precizarea că ar putea folosi armata pentru a restaura liniștea în orașele americane e mai degrabă sfidătoare decît inteligentă. De altfel, militarizarea poliției e probabil unul dintre motivele pentru care incidentele violente în relația cu comunitățile pe care ar trebui să le protejeze nu vor înceta prea curînd.

Sigur, președintele, și nu numai el, are dreptate să se plîngă că protestele sînt însoțite în unele locuri de jafuri și distrugeri. Inclusiv liderii comunităților de afro-americani au avertizat asupra riscului ca demonstrațiile să ia o turnură care nu are nimic de-a face cu intențiile organizatorilor. Retorica oficială merge însă în direcția unei ample conspirații care amestecă de-a valma organizații inexistente (Antifa) și state străine interesate în destabilizarea Americii.

Sînt străinii interesați de așa ceva? Probabil că da. Însă nici un stat străin nu va putea vreodată să inspire o asemenea furie neputincioasă cum o fac imaginile cu George Floyd agonizînd sub greutatea unui polițist din Minneapolis.

E calcul politic în atitudinea președintelui? Ar fi absurd să nu fie. Problema cu acest calcul e că el nu ia în considerare motivul principal pentru care acei oameni sînt în stradă. Nici o soluție nu vine de la vîrful administrației americane. Combinația de PR formal și teorii ale conspirației menite să mute responsabilitatea în altă parte decît pe masa guvernului federal și a celor locale nu face decît să contribuie la enervarea crescîndă a manifestanților. Violența naște violență și amînările – frustrări.

Sînt destui observatori care încearcă să calculeze efectele acestor manifestații asupra alegerilor prezidențiale din toamnă. Faptul că tot mai multe comunități descoperă dimineața magazine sparte, autoturisme incendiate și bunuri publice distruse poate contribui inclusiv la o trezire a bazei de alegători a actualului președinte. Iar Trump are nevoie disperată de așa ceva. Aproape nici un sondaj dat publicității în ultimele două luni nu îi dă șanse reale de a obține un al doilea mandat. Contracandidatul său, Joe Biden, urcă constant după un scenariu de tip Ion Iliescu în România anului 2000 – Biden tace, sau e foarte puțin băgat în seamă de media, care nu mai are timp și de declarațiile unui politician fără o influență nemijlocită asupra executivului. Vorbind foarte puțin, greșește foarte puțin, astfel încît pentru alegătorii nedeciși candidatura sa devine din ce în ce mai atrăgătoare.

Trump poate spera într-o nouă surpriză în noiembrie, însă, dincolo de manifestațiile de zilele acestea, el mai are de dat răspunsuri și pentru felul în care America s-a comportat sub pandemie și, mai ales, pentru starea economiei americane. Alt ritm de recuperare în afară de unul foarte rapid îl trimite pe actualul președinte în istorie.

Cine are răbdare să urmărească presa internațională a observat probabil că manifestările de solidaritate cu demonstranții de pe străzile Americii sînt numeroase. De la fotbaliști din Bundesliga și pînă în Congo apar voci care cer dreptate pentru Floyd. Ele se aud și în Canada, Marea Britanie sau nenorocita Sirie – țară care suferă de ani de zile efectele unui sîngeros război civil. Sigur, neprietenii Americii au intervenit și ei – Iran, China, pînă și Coreea de Nord au intrat în acest joc de „grămada cere vîrf” în care se încearcă demontarea ascendentului moral al principalei democrații liberale a lumii.

Problema în aceste zile este că administrația Trump nu are un răspuns la ceea ce din ce în ce mai mulți oameni, din lumea liberă, nu din China, percep ca pe o degradare a rolului de lider al Statelor Unite. Dacă auziți un pilot de Formula 1 protestînd pe același ton ca un pastor african, ambii de la mii și mii de kilometri depărtare de Minneapolis, o să descoperiți că sînt uniți și de altceva decît de revolta în fața unei crime – teama de o lume fără America.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.