Arde America. Note despre degradare

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Statele Unite n-au mai fost scena unor manifestații de o asemenea amploare de la agresiunea poliției din Los Angeles asupra lui Rodney King. King, ca și George Floyd din Minneapolis, era un cetățean de culoare care a avut ghinionul să dea peste niște polițiști ultrazeloși. La fel ca acum 30 de ani, incidentul a fost filmat. Spre deosebire de Floyd însă, King a supraviețuit.

Faptul că, după atîtea zeci de ani, tratamentul minorităților continuă să fie un subiect major de discuție în societatea americană contribuie probabil într-un mod semnificativ la intensitatea protestelor. Pînă cînd mapamondul a putut urmări moartea lui Floyd sub genunchiul polițistului din Minneapolis, presa americană încerca să lămurească un alt incident, măcar la fel de sinistru. Un jogger de culoare din Atlanta ucis de doi „justițiari” înarmați, tată și fiu. Victima era bănuită că a pătruns pe o proprietate care nu îi aparținea. Civilii care își fac singuri dreptate nu sînt un semn de civilizație, ci de abandon al ei. Aceste incidente continuă să apară indiferent de administrația de la Casa Albă sau de tot felul de gesturi simbolice menite să asigure pacea rasială. După fiecare dintre ele apar promisiuni că situația se va schimba. Nu se întîmplă niciodată.

Mai mult, retorica belicoasă a președintelui Trump și a unora dintre sprijinitorii săi nu ajută nici ea la mare lucru. Ca șef al guvernului, președintele reușește inabil să proiecteze imaginea unui politician insensibil și confuz. Precizarea că ar putea folosi armata pentru a restaura liniștea în orașele americane e mai degrabă sfidătoare decît inteligentă. De altfel, militarizarea poliției e probabil unul dintre motivele pentru care incidentele violente în relația cu comunitățile pe care ar trebui să le protejeze nu vor înceta prea curînd.

Sigur, președintele, și nu numai el, are dreptate să se plîngă că protestele sînt însoțite în unele locuri de jafuri și distrugeri. Inclusiv liderii comunităților de afro-americani au avertizat asupra riscului ca demonstrațiile să ia o turnură care nu are nimic de-a face cu intențiile organizatorilor. Retorica oficială merge însă în direcția unei ample conspirații care amestecă de-a valma organizații inexistente (Antifa) și state străine interesate în destabilizarea Americii.

Sînt străinii interesați de așa ceva? Probabil că da. Însă nici un stat străin nu va putea vreodată să inspire o asemenea furie neputincioasă cum o fac imaginile cu George Floyd agonizînd sub greutatea unui polițist din Minneapolis.

E calcul politic în atitudinea președintelui? Ar fi absurd să nu fie. Problema cu acest calcul e că el nu ia în considerare motivul principal pentru care acei oameni sînt în stradă. Nici o soluție nu vine de la vîrful administrației americane. Combinația de PR formal și teorii ale conspirației menite să mute responsabilitatea în altă parte decît pe masa guvernului federal și a celor locale nu face decît să contribuie la enervarea crescîndă a manifestanților. Violența naște violență și amînările – frustrări.

Sînt destui observatori care încearcă să calculeze efectele acestor manifestații asupra alegerilor prezidențiale din toamnă. Faptul că tot mai multe comunități descoperă dimineața magazine sparte, autoturisme incendiate și bunuri publice distruse poate contribui inclusiv la o trezire a bazei de alegători a actualului președinte. Iar Trump are nevoie disperată de așa ceva. Aproape nici un sondaj dat publicității în ultimele două luni nu îi dă șanse reale de a obține un al doilea mandat. Contracandidatul său, Joe Biden, urcă constant după un scenariu de tip Ion Iliescu în România anului 2000 – Biden tace, sau e foarte puțin băgat în seamă de media, care nu mai are timp și de declarațiile unui politician fără o influență nemijlocită asupra executivului. Vorbind foarte puțin, greșește foarte puțin, astfel încît pentru alegătorii nedeciși candidatura sa devine din ce în ce mai atrăgătoare.

Trump poate spera într-o nouă surpriză în noiembrie, însă, dincolo de manifestațiile de zilele acestea, el mai are de dat răspunsuri și pentru felul în care America s-a comportat sub pandemie și, mai ales, pentru starea economiei americane. Alt ritm de recuperare în afară de unul foarte rapid îl trimite pe actualul președinte în istorie.

Cine are răbdare să urmărească presa internațională a observat probabil că manifestările de solidaritate cu demonstranții de pe străzile Americii sînt numeroase. De la fotbaliști din Bundesliga și pînă în Congo apar voci care cer dreptate pentru Floyd. Ele se aud și în Canada, Marea Britanie sau nenorocita Sirie – țară care suferă de ani de zile efectele unui sîngeros război civil. Sigur, neprietenii Americii au intervenit și ei – Iran, China, pînă și Coreea de Nord au intrat în acest joc de „grămada cere vîrf” în care se încearcă demontarea ascendentului moral al principalei democrații liberale a lumii.

Problema în aceste zile este că administrația Trump nu are un răspuns la ceea ce din ce în ce mai mulți oameni, din lumea liberă, nu din China, percep ca pe o degradare a rolului de lider al Statelor Unite. Dacă auziți un pilot de Formula 1 protestînd pe același ton ca un pastor african, ambii de la mii și mii de kilometri depărtare de Minneapolis, o să descoperiți că sînt uniți și de altceva decît de revolta în fața unei crime – teama de o lume fără America.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!