Arde…

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dispariția generalului iranian Qassem Soleimani a produs în ultimele zile o recoltă uriașă de analize, meme-uri și expresii de panică legată de un alt posibil război mondial. Avalanșa asta de reacții relevă, dincolo de suma binevenită de informații, și o oarecare confuzie în rîndul comentariatului internațional. În fapt, nimeni nu știe cum va reacționa Iranul și în ce direcție înclină balanța dintre rațiune și emoție la Teheran. Cu toate sutele de mii de oameni ieșiți pe străzile orașelor irakiene și iraniene pentru funeraliile militarului ucis de americani și fără a nega autenticitatea sentimentelor unora dintre cei prezenți acolo, Iranul rămîne totuși un regim teocratic autoritar care, asemenea tuturor dictaturilor, mimează adesea solidaritatea populară și unirea în cuget și simțiri a poporului cu guvernarea. Ca români, est-europeni și supraviețuitori ai dictaturii, bine că astfel de unanimități nu există.

Înflăcărarea propagandistică a Teheranului este spectaculoasă, însă nu e nici fără precedent, nici teribil de originală. De 40 de ani pe străzile orașelor iraniene se strigă „Moarte Americii!“. America e neclintită, la locul ei.

Altfel, mai puțin relatată a fost dezamăgirea Washington-ului legată de reacțiile unora dintre partenerii săi după eliminarea lui Soleimani. Secretarul de stat Mike Pompeo a făcut, zilele trecute, o comparație defavorabilă europenilor, care ar fi primit vestea mai degrabă lipsiți de entuziasm. Asta spre deosebire de statele sunnite din Golful Persic care, potrivit demnitarului, ar fi reacționat „fantastic“ de bine.

„Am salvat și vieți europene atunci cînd am decis să intervenim“, a spus Pompeo, fără însă să riște să se adîncească în speculații privind efectele loviturii împotriva generalului iranian.

* * *

Departe de Orientul Mijlociu, flăcări mai puțin simbolice devastează Australia. Incendiile de vegetație nu sînt o imagine neobișnuită acolo, însă amploarea celor din acest an a provocat nu numai infinite dezbateri legate de schimbările climatice, ci și o criză politică serioasă la Canberra. În decembrie, cînd dimensiunea fără precedent a dezastrului devenea evidentă, publicul australian și-a descoperit prim-ministrul în vacanță în Hawaii. Scott Morrison a explicat nu tocmai convingător că și politicienii au nevoie de un echilibru muncă-relaxare și s-a întors acasă cu o zi mai devreme. Scurtarea concediului nu l-a ajutat foarte mult, dovadă și faptul că, în afara țării, mulți oameni au auzit pentru prima oară de el atunci cînd la televiziunile din lumea întreagă au fost prezentați australieni furioși în fața a ceea ce ei percep drept o reacție tîrzie și ineficientă a guvernului. O parte dintre ei nu s‑au ferit să își numească premierul „idiot“.

Fost om de marketing, Morrison pare să sufere de pe urma lipsei simțului momentului. În fața valului de critici, cabinetul australian a decis să declanșeze o campanie de îmbunătățire a imaginii proprii. A făcut asta cu ajutorul unui videoclip în care erau prezentate eforturile de combatere a incendiilor. Campania de PR a avut un efect semnificativ în sensul că a crescut cotele de enervare a australienilor dincolo de niveluri atinse anterior. Așa că zilele astea se discută mult mai intens despre legăturile liberalilor australieni, din rîndul cărora provine Morrison, cu industria cărbunelui considerată parțial responsabilă pentru schimbările climatice. Australia este unul dintre marii exportatori de combustibili fosili ai lumii și, pînă acum, guverne succesive au evitat să deranjeze prea mult acest sector economic.

Departe de cataclisme și războaie nedeclarate, în Europa un fake-news a reușit să declanșeze o dezbatere reală cu privire la orele pe care le petrecem la muncă. Mai multe publicații au preluat o știre care susținea că premierul finlandez Sanna Marin se pregătește să introducă săptămîna de lucru de patru zile. De fapt, o astfel de politică a guvernului de la Helsinki nu există, iar avalanșa de știri legate de subiectul respectiv pleacă de la o declarație neangajantă a doamnei Marin făcută într-un panel oarecare la o conferință pe vremea cînd nu era încă premier.

Explicația de atunci a doamnei Marin l-ar face pe Scott Morrison fericit astăzi pentru că are în vedere echilibrul dintre viața privată și cea profesională. Premierul finlandez crede că un program de lucru redus ar contribui la o viață mai bună a angajaților și la sporirea productivității.

Deși falsă, știrea a dat prilejul revizitării unor experimen-te din trecut care au arătat că rațio-namentul care ar putea sta la baza unei astfel de decizii nu e neapărat greșit. Spre exemplu, la Göteborg, în Suedia vecină, un experiment făcut pe asistenții medicali din localitate a arătat că mai puțin timp petrecut la muncă duce, paradoxal, la productivitate mai bună și la o schimbare în bine a atitudinii angajaților. În Marea Britanie, cîteva companii au implementat deja o măsură asemănătoare fără să înregistreze pierderi majore. Administrația locală din Göteborg a renunțat însă după o vreme din cauza cheltuielilor în creștere.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.