Aquarius sau Odiseea emoţională a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Nimic mai nobil decît o operaţiune umanitară de tip Aquarius care salvează vieţi omeneşti în Mediterana. Acest vas „pilotat“ de organizaţia neguvernamentală SOS Mediterana a salvat, între februarie 2016 şi august 2018, în jur de 29.000 de imigranţi care încercau să ajungă în Europa cu ambarcaţiuni improvizate. Nu încape îndoială că aceşti oameni s-ar fi înecat dacă Aquarius nu ar fi fost acolo, în apele internaţionale din largul Libiei, pentru a i culege şi a-i transporta în diferite porturi europene. Pentru fiecare viaţă salvată s ar putea scrie o poveste, fiecare african ajuns pe bordul vasului ar putea istorisi o odisee individuală cutremurătoare. Unii dintre aceşti candidaţi la exil european au părăsit zone devastate de războaie şi de opresiuni sinistre, alţii au fugit de foamete şi de sărăcie sau pur şi simplu de lipsa totală de orizont.

Pentru mulţi comentatori, misiunea pe care şi-o asumă Aquarius este de natură să salveze onoarea Europei. Numeroase organizaţii neguvernamentale, editorialişti, lideri de opinie şi oameni politici din Occident văd în Aquarius un exemplu de urmat. Atunci cînd statele europene devin incapabile să-şi asume valorile pe care pretind că le apără, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale sînt obligate să intervină pentru ca anumite principii umaniste să nu se scufunde definitiv în apele Mediteranei împreună cu ambarcaţiunile imigranţilor – este ceea ce afirmă mulţi europeni bine intenţionaţi.

Elanul lor de solidaritate se izbeşte însă de un zid de critici şi de o viziune mai pragmatică legată de fenomenul imigraţiei. De pe data de 4 octombrie, vasul umanitar, ancorat la Marsilia, şi-a pierdut dreptul de a mai naviga întrucît statul Panama i-a retras pavilionul. Principalul reproş: faptul că echipa de pe Aquarius îi debarcă sistematic pe imigranţii salvaţi de la înec în porturile europene şi nu în portul cel mai apropiat, cum prevede legislaţia maritimă internaţională pentru cei naufragiaţi. Mai precis, spun cei care acuză SOS Mediterana de complicitate cu traficanţii de fiinţe umane, imigranţii naufragiaţi ar fi trebuit debarcaţi pe coastele libiene, de unde, de altfel, se lansează în aventura traversării spre Europa.

SOS Mediterana şi celelalte organizaţii care o susţin pretind însă că Libia nu este o ţară sigură pentru refugiaţi. Şi este adevărat că Libia este departe de a fi un stat de drept. De unde dilema pe care o provoacă în Europa statutul şi activităţile navei umanitare Aquarius. Există presiuni acum pentru ca navei să i se acorde un pavilion european, pentru a-şi putea relua activităţile. S-ar părea că Elveţia examinează o cerere în acest sens. Nu este exclus să citim curînd în presa europeană că Elveţia i-a dat o lecţie de umanism Uniunii Europene, într-un moment cînd aceasta nu mai ştie cum să iasă din criza imigraţiei.

Greu de tranşat în astfel de cazuri cînd dimensiunea emoţională a problemei ia proporţii gigantice. Pentru că afacerea Aquarius nu mai este de mult una de natură umanitară, politică sau juridică, ci una de natură emoţională. Or, emoţia, atunci cînd devine criteriu de judecată, lucrează doar cu două unităţi de măsură: binele şi răul.

În acest caz, autorităţile de la Roma, bănuite că ar fi cerut statului Panama să-i retragă vasului Aquarius pavilionul respectiv, încarnează răul. Nu contează că majoritatea italienilor, exasperaţi de marele număr de imigranţi care sosesc pe coastele italiene, au votat recent pentru forţe politice antiimigraţie.

Binele este încarnat de numeroasele organizaţii şi persoane care cer ca vasul să-şi poată continua misiunea, ca Europa să primească în continuare imigranţi şi eventual să-şi deschidă total frontierele…

Răul mai este încarnat de toţi cei care îndrăznesc să spună că traficanţii libieni îşi freacă mîinile de bucurie cînd vase umanitare europene vin să-i preia pe imigranţi şi să-i ducă în Europa. Binele este încarnat de cei care refuză să vadă că în întreaga Europă formaţiuni extremiste, populiste sau de-a dreptul fascizante se află la porţile puterii pe fondul crizei migratorii.

Devin suspecţi de intenţii rele cei care, în spaţiul mediatic al Europei occidentale, evocă statistici şi cifre precise pentru a spune că Europa va avea o imensă problemă cu demografia galopantă a Africii. Sînt consideraţi ca avînd intenţii bune cei care cred că Europa a făcut un rău imens acestei planete prin inventarea capitalismului şi prin dramele colonialismului, şi că ar trebui, în consecinţă, ca această Europă să plătească daune istorice, mai precis să dispară.

Dacă eşti pro-Aquarius înseamnă că ai un suflet bun. Dacă eşti anti-Aquarius înseamnă că ai un suflet rău.

Dacă propui o contribuţie financiară pentru ca Aquarius să-şi poată continua misiunea înseamnă că reprezinţi binele. Dacă aminteşti că mulţi imigranţi, încurajaţi de existenţa vaselor umanitare în Mediterana, au încercat traversarea şi nu au fost pînă la urmă salvaţi înseamnă că reprezinţi răul.

Gîndirea emoţională tinde uneori să înlocuiască reflecţia lucidă. Imperiul mediatic planetar privilegiază emoţia pentru că astfel creşte audienţa.

Despre ce ar trebui făcut pentru ca în regiunile de unde vin imigranţii viaţa să poată deveni normală, ba chiar plină de sens, e mai greu de discutat în prezent. Ecoul emoţional al acestui tip de subiect este mult prea slab. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
realitatea plus emisie jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări
Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.