Aquarius sau Odiseea emoţională a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Nimic mai nobil decît o operaţiune umanitară de tip Aquarius care salvează vieţi omeneşti în Mediterana. Acest vas „pilotat“ de organizaţia neguvernamentală SOS Mediterana a salvat, între februarie 2016 şi august 2018, în jur de 29.000 de imigranţi care încercau să ajungă în Europa cu ambarcaţiuni improvizate. Nu încape îndoială că aceşti oameni s-ar fi înecat dacă Aquarius nu ar fi fost acolo, în apele internaţionale din largul Libiei, pentru a i culege şi a-i transporta în diferite porturi europene. Pentru fiecare viaţă salvată s ar putea scrie o poveste, fiecare african ajuns pe bordul vasului ar putea istorisi o odisee individuală cutremurătoare. Unii dintre aceşti candidaţi la exil european au părăsit zone devastate de războaie şi de opresiuni sinistre, alţii au fugit de foamete şi de sărăcie sau pur şi simplu de lipsa totală de orizont.

Pentru mulţi comentatori, misiunea pe care şi-o asumă Aquarius este de natură să salveze onoarea Europei. Numeroase organizaţii neguvernamentale, editorialişti, lideri de opinie şi oameni politici din Occident văd în Aquarius un exemplu de urmat. Atunci cînd statele europene devin incapabile să-şi asume valorile pe care pretind că le apără, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale sînt obligate să intervină pentru ca anumite principii umaniste să nu se scufunde definitiv în apele Mediteranei împreună cu ambarcaţiunile imigranţilor – este ceea ce afirmă mulţi europeni bine intenţionaţi.

Elanul lor de solidaritate se izbeşte însă de un zid de critici şi de o viziune mai pragmatică legată de fenomenul imigraţiei. De pe data de 4 octombrie, vasul umanitar, ancorat la Marsilia, şi-a pierdut dreptul de a mai naviga întrucît statul Panama i-a retras pavilionul. Principalul reproş: faptul că echipa de pe Aquarius îi debarcă sistematic pe imigranţii salvaţi de la înec în porturile europene şi nu în portul cel mai apropiat, cum prevede legislaţia maritimă internaţională pentru cei naufragiaţi. Mai precis, spun cei care acuză SOS Mediterana de complicitate cu traficanţii de fiinţe umane, imigranţii naufragiaţi ar fi trebuit debarcaţi pe coastele libiene, de unde, de altfel, se lansează în aventura traversării spre Europa.

SOS Mediterana şi celelalte organizaţii care o susţin pretind însă că Libia nu este o ţară sigură pentru refugiaţi. Şi este adevărat că Libia este departe de a fi un stat de drept. De unde dilema pe care o provoacă în Europa statutul şi activităţile navei umanitare Aquarius. Există presiuni acum pentru ca navei să i se acorde un pavilion european, pentru a-şi putea relua activităţile. S-ar părea că Elveţia examinează o cerere în acest sens. Nu este exclus să citim curînd în presa europeană că Elveţia i-a dat o lecţie de umanism Uniunii Europene, într-un moment cînd aceasta nu mai ştie cum să iasă din criza imigraţiei.

Greu de tranşat în astfel de cazuri cînd dimensiunea emoţională a problemei ia proporţii gigantice. Pentru că afacerea Aquarius nu mai este de mult una de natură umanitară, politică sau juridică, ci una de natură emoţională. Or, emoţia, atunci cînd devine criteriu de judecată, lucrează doar cu două unităţi de măsură: binele şi răul.

În acest caz, autorităţile de la Roma, bănuite că ar fi cerut statului Panama să-i retragă vasului Aquarius pavilionul respectiv, încarnează răul. Nu contează că majoritatea italienilor, exasperaţi de marele număr de imigranţi care sosesc pe coastele italiene, au votat recent pentru forţe politice antiimigraţie.

Binele este încarnat de numeroasele organizaţii şi persoane care cer ca vasul să-şi poată continua misiunea, ca Europa să primească în continuare imigranţi şi eventual să-şi deschidă total frontierele…

Răul mai este încarnat de toţi cei care îndrăznesc să spună că traficanţii libieni îşi freacă mîinile de bucurie cînd vase umanitare europene vin să-i preia pe imigranţi şi să-i ducă în Europa. Binele este încarnat de cei care refuză să vadă că în întreaga Europă formaţiuni extremiste, populiste sau de-a dreptul fascizante se află la porţile puterii pe fondul crizei migratorii.

Devin suspecţi de intenţii rele cei care, în spaţiul mediatic al Europei occidentale, evocă statistici şi cifre precise pentru a spune că Europa va avea o imensă problemă cu demografia galopantă a Africii. Sînt consideraţi ca avînd intenţii bune cei care cred că Europa a făcut un rău imens acestei planete prin inventarea capitalismului şi prin dramele colonialismului, şi că ar trebui, în consecinţă, ca această Europă să plătească daune istorice, mai precis să dispară.

Dacă eşti pro-Aquarius înseamnă că ai un suflet bun. Dacă eşti anti-Aquarius înseamnă că ai un suflet rău.

Dacă propui o contribuţie financiară pentru ca Aquarius să-şi poată continua misiunea înseamnă că reprezinţi binele. Dacă aminteşti că mulţi imigranţi, încurajaţi de existenţa vaselor umanitare în Mediterana, au încercat traversarea şi nu au fost pînă la urmă salvaţi înseamnă că reprezinţi răul.

Gîndirea emoţională tinde uneori să înlocuiască reflecţia lucidă. Imperiul mediatic planetar privilegiază emoţia pentru că astfel creşte audienţa.

Despre ce ar trebui făcut pentru ca în regiunile de unde vin imigranţii viaţa să poată deveni normală, ba chiar plină de sens, e mai greu de discutat în prezent. Ecoul emoţional al acestui tip de subiect este mult prea slab. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden Foto Captură Video X jpg
Șir de controverse în următoarea administrație de la Washington. Pe cine a ales Donald Trump pentru Departamentul de Justiție
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit joi trei membri ai echipei sale de apărare în procesele în care este judecat, inclusiv avocatul principal Todd Blanche, pentru a ocupa funcţii de conducere în Departamentul de Justiţie.
Captură de ecran 2024 11 15 140544 png
Un bucătar rus, critic al invaziilor ruse în Ucraina, găsit mort în Serbia
Alexei Zimin, în vârstă de 52 de ani, bucătar, prezentator de televiziune și scriitor de origine rusă, care locuia în Londra, a fost găsit mort în Serbia, la Belgrad.
COP29 in Azerbaidjan profimedia 0827760780 jpg
Tensiuni și conflicte diplomatice la Summitul COP29 din Azerbaidjan: „Reuşeşte să comită toate aceste crime şi să nu îşi asume responsabilitatea"
Summitul COP29, care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaidjan, a fost marcat de o atmosferă tensionată, alimentată de noi conflicte diplomatice între diversele delegații, în special între Azerbaidjan și Franța.
image png
Cel mai mare coral din lume, descoperit în Insulele Solomon. Pericolul în care se găsește
Cu o circumferinţă de 183 de metri, giganticul organism multicolor este o reţea complexă de polipi de corali individuali care au crescut între 300 şi 500 de ani.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Fratele lui Silviu Prigoană a răbufnit și i-a luat apărarea Adrianei Bahmuțeanu. Ce spune Dan Prigoană: „Este un circ. E ceva absurd!”
Frații lui Silviu Prigoană nu au participat la înmormântarea omului de afaceri, care a avut loc joi, la 2 zile după ce acesta a murit pe 12 noiembrie. Dan Prigoana, unul dintre frații acestuia, a avut un mesaj dur pentru Honorius, care nu i-a răspuns la telefon unchiului său. El a apărat-o și pe Adr
Ataca rus in Ucraina FOTO FB zelenski jpg
Mesajul transmis vineri de Zelenski: „Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de presiune sporită asupra Rusiei”
Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de presiune sporită asupra Rusiei, prin sancțiuni (n.r. internaționale), a transmis, vineri, după atacurile rusești din cursul nopții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
slovacia tenis x jpg
Leyah lansează în România stilul cinematic pop în showul inedit „Cinestezia” mp4 thumbnail png
Leyah lansează în România stilul cinematic-pop în showul inedit „Cinestezia”
La Adevărul Live împreună cu Leyah intrăm în culisele turneului „Cinestezia” și aflăm despre stilul muzical cinematic-pop
reactoarele nucleare 3 si 4 de la cernavoda anvelope reactoare Foto Nuclearelectrica
Contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat, vineri, la Baku
Contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat, vineri, la Baku, cu prilejul COP 29, între Nuclearelectrica, Energonuclear (compania de proiect) şi consorţiul companiilor Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU - Canada) şi Ansaldo (Italia).