Aquarius sau Odiseea emoţională a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Teatrul ÔÇô dimensiune  identitar─â a Europei jpeg

Nimic mai nobil dec├«t o opera┼úiune umanitar─â de tip Aquarius care salveaz─â vie┼úi omene┼čti ├«n Mediterana. Acest vas ÔÇ×pilotatÔÇť de organiza┼úia neguvernamental─â SOS Mediterana a salvat, ├«ntre februarie 2016 ┼či august 2018, ├«n jur de 29.000 de imigran┼úi care ├«ncercau s─â ajung─â ├«n Europa cu ambarca┼úiuni improvizate. Nu ├«ncape ├«ndoial─â c─â ace┼čti oameni s-ar fi ├«necat dac─â Aquarius nu ar fi fost acolo, ├«n apele interna┼úionale din largul Libiei, pentru a i culege ┼či a-i transporta ├«n diferite porturi europene. Pentru fiecare via┼ú─â salvat─â s ar putea scrie o poveste, fiecare african ajuns pe bordul vasului ar putea istorisi o odisee individual─â cutremur─âtoare. Unii dintre ace┼čti candida┼úi la exil european au p─âr─âsit zone devastate de r─âzboaie ┼či de opresiuni sinistre, al┼úii au fugit de foamete ┼či de s─âr─âcie sau pur ┼či simplu de lipsa total─â de orizont.

Pentru mul┼úi comentatori, misiunea pe care ┼či-o asum─â Aquarius este de natur─â s─â salveze onoarea Europei. Numeroase organiza┼úii neguvernamentale, editoriali┼čti, lideri de opinie ┼či oameni politici din Occident v─âd ├«n Aquarius un exemplu de urmat. Atunci c├«nd statele europene devin incapabile s─â-┼či asume valorile pe care pretind c─â le ap─âr─â, societatea civil─â ┼či organiza┼úiile neguvernamentale s├«nt obligate s─â intervin─â pentru ca anumite principii umaniste s─â nu se scufunde definitiv ├«n apele Mediteranei ├«mpreun─â cu ambarca┼úiunile imigran┼úilor ÔÇô este ceea ce afirm─â mul┼úi europeni bine inten┼úiona┼úi.

Elanul lor de solidaritate se izbe┼čte ├«ns─â de un zid de critici ┼či de o viziune mai pragmatic─â legat─â de fenomenul imigra┼úiei. De pe data de 4 octombrie, vasul umanitar, ancorat la Marsilia, ┼či-a pierdut dreptul de a mai naviga ├«ntruc├«t statul Panama i-a retras pavilionul. Principalul repro┼č: faptul c─â echipa de pe Aquarius ├«i debarc─â sistematic pe imigran┼úii salva┼úi de la ├«nec ├«n porturile europene ┼či nu ├«n portul cel mai apropiat, cum prevede legisla┼úia maritim─â interna┼úional─â pentru cei naufragia┼úi. Mai precis, spun cei care acuz─â SOS Mediterana de complicitate cu trafican┼úii de fiin┼úe umane, imigran┼úii naufragia┼úi ar fi trebuit debarca┼úi pe coastele libiene, de unde, de altfel, se lanseaz─â ├«n aventura travers─ârii spre Europa.

SOS Mediterana ┼či celelalte organiza┼úii care o sus┼úin pretind ├«ns─â c─â Libia nu este o ┼úar─â sigur─â pentru refugia┼úi. ┼×i este adev─ârat c─â Libia este departe de a fi un stat de drept. De unde dilema pe care o provoac─â ├«n Europa statutul ┼či activit─â┼úile navei umanitare Aquarius. Exist─â presiuni acum pentru ca navei s─â i se acorde un pavilion european, pentru a-┼či putea relua activit─â┼úile. S-ar p─ârea c─â Elve┼úia examineaz─â o cerere ├«n acest sens. Nu este exclus s─â citim cur├«nd ├«n presa european─â c─â Elve┼úia i-a dat o lec┼úie de umanism Uniunii Europene, ├«ntr-un moment c├«nd aceasta nu mai ┼čtie cum s─â ias─â din criza imigra┼úiei.

Greu de tran┼čat ├«n astfel de cazuri c├«nd dimensiunea emo┼úional─â a problemei ia propor┼úii gigantice. Pentru c─â afacerea Aquarius nu mai este de mult una de natur─â umanitar─â, politic─â sau juridic─â, ci una de natur─â emo┼úional─â. Or, emo┼úia, atunci c├«nd devine criteriu de judecat─â, lucreaz─â doar cu dou─â unit─â┼úi de m─âsur─â: binele ┼či r─âul.

În acest caz, autorităţile de la Roma, bănuite că ar fi cerut statului Panama să-i retragă vasului Aquarius pavilionul respectiv, încarnează răul. Nu contează că majoritatea italienilor, exasperaţi de marele număr de imigranţi care sosesc pe coastele italiene, au votat recent pentru forţe politice antiimigraţie.

Binele este ├«ncarnat de numeroasele organiza┼úii ┼či persoane care cer ca vasul s─â-┼či poat─â continua misiunea, ca Europa s─â primeasc─â ├«n continuare imigran┼úi ┼či eventual s─â-┼či deschid─â total frontiereleÔÇŽ

R─âul mai este ├«ncarnat de to┼úi cei care ├«ndr─âznesc s─â spun─â c─â trafican┼úii libieni ├«┼či freac─â m├«inile de bucurie c├«nd vase umanitare europene vin s─â-i preia pe imigran┼úi ┼či s─â-i duc─â ├«n Europa. Binele este ├«ncarnat de cei care refuz─â s─â vad─â c─â ├«n ├«ntreaga Europ─â forma┼úiuni extremiste, populiste sau de-a dreptul fascizante se afl─â la por┼úile puterii pe fondul crizei migratorii.

Devin suspec┼úi de inten┼úii rele cei care, ├«n spa┼úiul mediatic al Europei occidentale, evoc─â statistici ┼či cifre precise pentru a spune c─â Europa va avea o imens─â problem─â cu demografia galopant─â a Africii. S├«nt considera┼úi ca av├«nd inten┼úii bune cei care cred c─â Europa a f─âcut un r─âu imens acestei planete prin inventarea capitalismului ┼či prin dramele colonialismului, ┼či c─â ar trebui, ├«n consecin┼ú─â, ca aceast─â Europ─â s─â pl─âteasc─â daune istorice, mai precis s─â dispar─â.

Dac─â e┼čti pro-Aquarius ├«nseamn─â c─â ai un suflet bun. Dac─â e┼čti anti-Aquarius ├«nseamn─â c─â ai un suflet r─âu.

Dac─â propui o contribu┼úie financiar─â pentru ca Aquarius s─â-┼či poat─â continua misiunea ├«nseamn─â c─â reprezin┼úi binele. Dac─â aminte┼čti c─â mul┼úi imigran┼úi, ├«ncuraja┼úi de existen┼úa vaselor umanitare ├«n Mediterana, au ├«ncercat traversarea ┼či nu au fost p├«n─â la urm─â salva┼úi ├«nseamn─â c─â reprezin┼úi r─âul.

G├«ndirea emo┼úional─â tinde uneori s─â ├«nlocuiasc─â reflec┼úia lucid─â. Imperiul mediatic planetar privilegiaz─â emo┼úia pentru c─â astfel cre┼čte audien┼úa.

Despre ce ar trebui f─âcut pentru ca ├«n regiunile de unde vin imigran┼úii via┼úa s─â poat─â deveni normal─â, ba chiar plin─â de sens, e mai greu de discutat ├«n prezent. Ecoul emo┼úional al acestui tip de subiect este mult prea slab. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.